Miért kell vigyáznunk a fogainkra: a fogak egészségének hatása a szervezet általános egészségére

Ismeri a fogászati egészség és a krónikus betegségek közötti kapcsolatot?

A fogak egészsége kulcsfontosságú a szervezet általános egészségéhez. A fogak nemcsak azt teszik lehetővé, hogy megfelelően megrágjuk és megemésszük az ételt, hanem fontosak a szavak helyes kiejtéséhez és a szép mosolyhoz is. Sokan azonban nem tudják, hogy a fogak egészsége hatással lehet a test általános egészségére és a mentális jólétre is.

Nézze meg velünk, hogyan kapcsolódnak a fogak a test többi részéhez, és mit kell tennie, hogy ne kelljen egyhamar fogorvosok és fogászati klinikák katalógusait böngésznie.

 

A fogászati és az általános egészségi állapot összekapcsolása

Képzelje el a következőt: a szája egyfajta kapu a testébe. Ami a szájában történik, az hatással lehet az egész testére is. Olyan ez, mint egy dominóhatás. A rossz fogak vagy az íny egészsége nem csak egy helyi probléma, amely csak a mosolyát érinti. Gyulladásokhoz és fertőzésekhez vezethet, amelyek kihatnak az általános egészségre.

Végül érdekes megjegyezni, hogy számos krónikus betegség, például a szívbetegség, a cukorbetegség vagy a reumás ízületi gyulladás bizonyítottan összefügg a szájüregi betegségekkel. E betegségek közül sok gyulladásos, és a szájban kialakuló gyulladás hozzájárulhat a test más részein kialakuló gyulladáshoz.

Másrészt az általános egészségi állapot is befolyásolja a fogak egészségét. Ha például valaki sok stressznek van kitéve, az bruxizmushoz - a fogak tudattalan csikorgatásához - vezethet, ami jelentős károkat okozhat a fogakban. Vagy valakinek, aki cukorbetegségben szenved, nehezen gyógyulnak a fogászati beavatkozások után.

Fogászati egészség és pszichológiai jólét

Az Egészségügyi Világszervezet a szájüregi egészséggel kapcsolatos életminőséget a következőképpen határozza meg: "a fájdalom, a kellemetlenségek, valamint a fizikai, pszichológiai és szociális működés egyénileg érzékelt hatása az egyén jólétére". Szóval bontsuk le.

A szájhigiénia mint az általános és mentális egészség része

A legújabb empirikus tanulmányok egyértelműen bizonyítják, hogy a szájüregi egészség kulcsszerepet játszik az általános egészségi és mentális jólétben. Ez nyilvánvaló például az életminőséggel kapcsolatban azoknál az embereknél, akiknél malokklúzió (helytelen harapás vagy fogszabályozás) vagy parodontitis (foggyulladás) áll fenn, vagy akik fogszabályozó kezelésen estek át, fogászati implantátummal vagy kivehető fogsorral rendelkeznek.

Érdekes a szájegészség pozitív hatása a gyermekek szociális és érzelmi működésére, mentális egészségére és a család harmonikus működésére is. A specifikus szájüregi patológiákkal foglalkozó tanulmányok megerősítették, hogy például a serdülőknél a malokklúzió negatívan befolyásolja az életminőségüket, különösen a jóllétük érzelmi és szociális aspektusait zavarja.

A szájegészség és annak hatása az önbecsülésre

A kutatók egyetértenek abban, hogy közvetlen kapcsolat van az önbecsülés és a szájhigiénia között. A különböző szájüregi patológiák, mint például a rossz harapás, a fogvesztés vagy a kezeletlen szuvasodás, jelentősen befolyásolhatják az egyén önértékelését, mivel hatással vannak az esztétikumra és a pszichoszociális működésre. Az önbecsüléssel, az önbizalommal, az önkontrollal és a perfekcionizmussal együtt az egészséges fogegészségügyi magatartás fontos előrejelzőjévé válik.

A szájüregi egészség és a szorongással való összefüggés

Kiderült, hogy a félelem felerősítheti a fogászati fájdalom érzékelését, ami negatívan befolyásolja az egyén életminőségét. Gyakran találkozunk olyan helyzettel, amikor a fájdalom és a rossz szájhigiénia a fogorvoslátogatással kapcsolatos szorongással párosul. Ezzel szemben tudományos bizonyítékok azt mutatják, hogy a fogorvossal való jó kommunikáció jelentősen enyhítheti ezeket az aggodalmakat, és hozzájárulhat a jobb szájhigiéniához.


Hogyan befolyásolhatják a szájüregi fertőzések az általános egészséget

Az olyan szájüregi fertőzéseket, mint a fogszuvasodás, a parodontitis és az ínygyulladás baktériumok okozzák. Amikor ezek a baktériumok a szájban vannak, bejuthatnak a véráramba, és eljuthatnak a szervezet különböző részeibe. Ezeken a helyeken gyulladásos reakciókat és egyéb egészségügyi problémákat okozhatnak.

A periodontitis, amely a fogak körüli szövetek gyulladása, az egyik fő példa erre. Az ebben a gyulladásban részt vevő baktériumok bejuthatnak a véráramba, és a szívbetegség fokozott kockázatához vezethetnek. Ez annak köszönhető, hogy ezek a baktériumok gyulladást okozhatnak az erekben, ami plakképződéshez és ennek következtében az artériák beszűküléséhez vezet.

Ezenkívül a szájüregből származó baktériumok hozzájárulnak az endokarditis kialakulásához, amely a szív belső rétegének gyulladása, és gyakran a billentyűket érinti. Az endokarditisz súlyos szívszövődményekhez vezethet.

A szájüregi fertőzések a cukorbetegek cukorszintjének szabályozását is befolyásolhatják. A szájban lévő gyulladás ronthatja a szervezet vércukorszint-szabályozó képességét, ami a cukorbetegség tüneteinek súlyosbodásához vezethet. Ezzel szemben a cukorbetegeknél nagyobb valószínűséggel alakul ki parodontitis.

Egy másik példa a szájüregi fertőzések és a reumatoid artritisznek, az ízületek gyulladásos betegsége közötti kapcsolat. Egyes tanulmányok szerint a szájban lévő baktériumok az ízületi gyulladás súlyosbodásához vezethetnek.

 

a megfelelő foghigiénia nem csak a fogak egészsége szempontjából fontos Fotó forrása: saját archívum


Mit mond a tudomány a fogászati egészség és az általános egészség közötti kapcsolatról

Az Epidemiologic Reviews 2008-as számában megjelent "Periodontal Disease, Tooth Loss, and Cancer Risk" című tanulmány azt vizsgálja, hogy a parodontitis (a fogak körüli szövetek gyulladása) hogyan befolyásolhatja a rák kockázatát. Amikor tehát retteg a következő fogorvosi látogatástól, ne feledje, hogy rendszeres szűréssel és szájhigiéniával a súlyosabb betegségek megelőzésében is segíthet.

Ha cukorbeteg, érdekelni fogja a Diabetologia című folyóiratban 2012-ben megjelent "Periodontitis and Diabetes: A Two-Way Relationship" című kutatás. Ez a tanulmány mélyebben foglalkozik azzal, hogy a szájban lévő gyulladás hogyan ronthatja a szervezet vércukorszint-szabályozási képességét, ami a cukorbetegség tüneteinek súlyosbodásához vezethet. Ugyanakkor a cukorbetegeknél nagyobb valószínűséggel alakul ki parodontitis.

Ugyanilyen fontos a Public Library of Science (PLOS). Folyóiratban 2017-ben megjelent a "Oral Health and Cardiovascular Care: Perceptions of People with Cardiovascular Disease" című tanulmány. Ez a munka megerősíti a szájegészségügy és a szív- és érrendszeri betegségek közötti kapcsolatot. Ez a kutatás bizonyíték arra, hogy a szájban lévő bakteriális fertőzések a szívre is hatással lehetnek.

És mit mondanak a szakértők a fogak egészségéről?

Dr. Thomas Van Dyke, a Forsyth Intézet parodontológiai kutatási vezetője elmondta: "A parodontális betegség növeli a gyulladásos fehérjék és a C-reaktív fehérje szintjét, amelyek összefüggésbe hozhatók a szívbetegségekkel."

Szintén érdekes a Journal of Clinical Periodontology című folyóiratban 2013-ban megjelent tanulmány. Ez a tanulmány a periodontitis és a krónikus vesebetegség közötti kapcsolatot vizsgálja. Az eredmények arra utalnak, hogy a parodontitis hozzájárulhat a krónikus veseelégtelenséghez, és összességében hatással van a vese egészségére.

Hasonlóképpen, Prof. Helen V. Worthington, a Cochrane Oral Health Group kutatásvezetője is megjegyezte: "Statisztikai kapcsolat van a krónikus vesebetegség és a parodontitis között".

Sport és fogak

Először a jó hír.

Egy 2005-ös kutatás szerint a rendszeres testmozgás 54%-kal csökkentheti az ínygyulladás kockázatát a tesztalanyoknál. Azoknál, akik csak szórványosan végeztek testmozgást, 33%-kal alacsonyabb volt a parodontitis kockázata az inaktív személyekhez képest.

Az optimális BMI (testtömegindex) és a szájüregi egészség között is egyértelmű kapcsolat van. Azok az emberek, akik rendszeres testmozgás és helyes táplálkozás révén egészséges testsúlyt tartanak fenn, 40%-kal kisebb valószínűséggel alakulnak ki fogászati problémák.

Másrészt a fizikai aktivitás is hordoz bizonyos kockázatokat a szájüregi egészségre nézve.

Helytelen légzés

Sportolás vagy fitneszedzés közben az emberek gyakran a szájukon keresztül lélegeznek. Ez kiszárítja a nyáltermelést, ami ideális környezetet teremt a baktériumok szaporodásához és növekedéséhez, és így növeli a fogszuvasodás kockázatát.

Sérülés

Az orális trauma a fő és legnyilvánvalóbb kockázat a fizikailag aktív emberek számára. Egy rossz szögből érkező erős ütés több elülső fogat, valamint az ajkak, a nyelv, az arc belső része és az íny lágy szöveteit is károsíthatja. Megfelelő kezelés nélkül másodlagos fertőzés alakulhat ki a sérülés helyén.

Egy vagy több fog elvesztése vagy károsodása más fogak elmozdulását is eredményezheti, ami harapási problémákat, valamint esetlegesen étkezési és beszédproblémákat okozhat, beleértve a fájdalom és a temporomandibuláris ízületi (TMJ) rendellenességek lehetőségét is.

Túlcukrozott italok

Bár a sport- és energiaitalok, valamint a BCAA-k tartalmazzák a szervezetünk számára szükséges elektrolitokat, a General Dentistry című folyóiratban 2012-ben közzétett kutatás rámutat, hogy ezek az italok nagyon magas savtartalmúak. Már 5 napos fogyasztásuk is jelentős fogkárosodást okozhat.

Amikor lassan kortyolgatva cukros ionos italokat iszunk edzés közben, a fogak jobban vannak kitéve a több extra cukroknak, mint akkor, ha gyorsan fogyassza el. Ez olyan, mintha folyamatosan savban fürdetné a fogait.

A legrosszabb esetben a szájüreg PH-értéke savasra változik, és ebben az állapotban marad. Ha nem tudja azonnal megtisztítani a száját, legalább használjon cukormentes rágógumit, hogy átmenetileg segítsen beállítani a száj kedvezőtlen PH-értékét.

Nyál és annak összetétele

A Scandinavian Journal of Medicine című szaklapban közzétett tanulmány 35 triatlonistát vizsgált. A kutatók figyelemmel kísérték a nyál PH-értékét, és megállapították, hogy azoknál az egyéneknél, akik több időt töltöttek fizikai edzéssel, magasabb volt a fogszuvasodás kockázata, valamint a nyáluk pH-értéke, vagyis lúgos tartalma is jelentősen magasabb volt. Emellett kevesebb nyálat is termeltek. 

A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a testmozgás növeli a lúgosságot, ami segít semlegesíteni a nyálban lévő fehérjéket, amelyek a fogszuvasodás ellen küzdenek.

a dohányzás és az alkohol negatív hatással van a fogak egészségére és más betegségekreFotó forrása: www.freepik.com

 

Az alkohol hatása a fogak egészségére

Az alkohol negatív hatással van a fogak egészségére. Egy pohár alkohol vagy szeszes ital is eredményezhet:

Szájszárazság: az alkohol dehidratáló hatású, és szájszárazságot okozhat. A nyálhiány azért veszélyes, mert a nyál segít hidratálni a szájat, és semlegesíti a savakat, amelyek károsíthatják a fogzománcot.

A fogszuvasodás fokozott kockázata: Az alkoholtartalmú italok, mint a sör, a bor és a kemény szeszes italok sok cukrot tartalmazhatnak, amelyek savakká bomolhatnak le, és fogszuvasodást okozhatnak. Ezenkívül az alkohol savas pH-értékével tönkreteheti a fogakat.

A fogágybetegség fokozott kockázata: az alkohol ínygyulladást okozhat, és növelheti a fogágybetegség kockázatát. A periodontális betegség a fogakat tartó szövetek fertőzése, amely fogvesztéshez és csontkárosodáshoz vezethet.

Egyes alkoholtartalmú italok, például a vörösbor, a fogak elszíneződését és a fogzománc elszíneződését okozhatják.

Fontos megjegyezni, hogy ez csak néhány példa, és hogy a túlzott és gyakori alkoholfogyasztásnak még ennél is komolyabb negatív hatásai lehetnek a szájüregi és az általános egészségre.

A fogak egészségét befolyásoló szokások

Az alkoholfogyasztáson kívül számos más szokás is van, amely negatív hatással lehet a fogak egészségére. Néhány ilyen szokás a következő:

Dohányzás

A dohányzás a fogszuvasodás és a fogágybetegségek egyik fő kiváltó oka. A dohányfüst olyan káros anyagokat tartalmaz, amelyek károsítják a fogzománcot és ínygyulladást okoznak.

Körömrágás

A körömrágás fogtörést okozhat. Ezenkívül ez a szokás a fogak elmozdulásához és a megfelelő igazodásuk megsértéséhez is vezethet. Az állkapcsok a körömrágáskor természetellenes szögben állnak, így az alsó rész kitolódik a vonalból. Ezenkívül a körömrágás nemkívánatos baktériumokat juttathat a szájüregbe.

Palackok kinyitása a fogaival

A fogak használata üvegek vagy más tárgyak kinyitásához károsíthatja a fogzománcot, és a fogak eltörhetnek vagy letörhetnek.

Fogcsikorgatás

A fogcsikorgatás, más néven bruxizmus, károsíthatja a fogzománcot, és annak kopását okozhatja. Ez a szokás emellett állkapocsfájdalomhoz, fejfájáshoz, az állkapocs helytelen rendeződéséhez és a fogak idő előtti kopásához is vezethet.

Jégkocka harapás

Vannak, akiknek szokásuk a jégkockák rágása. A jég alacsony hőmérséklete és keménysége fogtörést okozhat. Inkább szívószállal igyon, vagy hagyja ki a jeget a hűtött italokból.

Figyelmeztető jelek a fogak egészségével kapcsolatban

A fogak egészségére vonatkozó figyelmeztető jelek a következő tünetek lehetnek:

Fog- és ínyfájdalom:

Ha fájdalmat érez a fogai vagy az ínye környékén, az fogszuvasodásra, ínygyulladásra vagy más problémára utalhat.

Vérző íny:

Az egészséges íny általában nem vérzik. Ha fogmosáskor vagy más szájhigiéniai tevékenység során vérzést észlel, az ínygyulladás jele lehet.

Rossz lehelet:

Ha gyakran van rossz lehelete, még akkor is, ha rendszeresen mossa a fogait, az a szájüregben lévő baktériumok jelenléte miatt lehet. Ezek a baktériumok rossz leheletet okozhatnak, és szájüregi problémák jelei lehetnek.

A fogak színének vagy alakjának megváltozása:

Ha változást észlel a fogak színében vagy alakjában, valamint egyenetlenségeket vagy repedéseket, az a fogszuvasodás vagy más fogászati problémák jele lehet. 

Érdekelheti Önt:
 Az ősi orvoslás érdekes megközelítést alkalmaz a fogak egészségére.
Hogyan közelíti meg az Ayurveda és a hagyományos kínai orvoslás a szájhigiéniát?

 

szájhigiénia az egészséges fogakért és a szép mosolyért, szájvízFotó forrása: saját archívum

 

Hogyan tartsa fogait egészségesen

Rendszeres szájhigiénia

A rendszeres szájhigiénia kulcsfontosságú az egészséges fogak megőrzéséhez. A napi kétszeri fogmosás eltávolítja a lepedéket, amely a baktériumok és törmelékek tapadó rétegét képezi a fogakon. Ha ezt a lepedéket nem távolítják el, a baktériumok szuvasodást, parodontális betegséget és egyéb szájüregi problémákat okozhatnak.

A rendszeres fogmosás megakadályozza a fogkő kialakulását is, amely a lepedékből származó kemény ásványi lerakódás. A fogkövet nehéz otthon eltávolítani, és professzionális tisztítást igényel, amelyet egy dentálhigiénikus vagy fogorvos végez.

Megfelelő fogmosási technikák

Fontos továbbá a helyes fogmosási technika és a jó minőségű fogkefék és fogkrémek használata. A megfelelő fogmosási technika magában foglalja a fogkefével végzett körkörös mozdulatokat és a fog minden oldalának, beleértve a fog belső és külső oldalát is. A fogközti kefék szintén fontosak a fogak közötti tisztításhoz, ahová a fogkefe nem fér el.

Ma már számos fogászati higiéniai segédeszköz van forgalomban. A fogászati zuhany az egyik praktikus és hatékony eszköz az otthoni fogápolás magasabb szintjének megteremtéséhez.

Ismeri az olajos húzást?

Hallott már az "olajos húzás" nevű technikáról?

Ez a régi és egyszerű módszer hozzájárulhat az íny egészségéhez. Ha úgy dönt, hogy kipróbálja, csak vegyen két kis teáskanál bio olajat, például kókusz-, szezám- vagy olívaolajat, és keverje a szájában, ameddig csak bírja, ideális esetben 10-15 percig. Ezután köpje ki az olajat, és alaposan öblítse ki a száját.

Ez a folyamat segít kihúzni a méreganyagokat a szervezetéből, javítja az íny egészségét, és segít megszüntetni a kellemetlen rossz leheletet. Ajánlott naponta alkalmazni ezt a módszert.

További tippek az egészséges fogakért egyenesen a természetből

Szerencsére a természetben számos olyan hatóanyag található, amely gyulladáscsökkentő, antibakteriális, gyógyító és frissítő hatású. Ezek nemcsak a meglévő problémák kezelésében segítenek, hanem a megelőzésben és a szájhigiénia magas szinten tartásában is. Ezek közé tartozik a sárkányvér is, amely felgyorsítja a gyógyulás és a sebgyógyulás elősegítését. Véd a fertőzések behatolása ellen is. Nagyon jól reagál a dörzsölés, öblítés vagy gargalizálás során mandulagyulladás esetén, illetve amikor a szájüreg és a fogak gyulladtak. Fájdalomcsillapító és vírusellenes hatása miatt hasznos a különböző sérüléseknél.

A fogászatban a propolisznak bizonyított egészségügyi előnyei vannak a szájüregi betegségek kezelésében. Nagyszerű természetes fertőtlenítőszer, segít elpusztítani a baktériumokat és természetes alapú antibiotikumként működik.

A zsálya a gyulladás enyhítését is biztosítja - például főzet formájában, a szájüreg átöblítésével vagy akár gargalizálással.

 

sárkányvér a szájüreg fertőtlenítésére és a gyulladások kezelésére Fotó forrása: saját archívum

 

Rendszeres fogorvosi látogatások

A rendszeres fogmosás mellett nagyon fontos a fogorvos rendszeres felkeresése is. A fogászati vizsgálatot legalább félévente el kell végezni, és magában foglalja a fogak, az ínyszövet és a fogkő állapotának ellenőrzését. A dentálhigiénikusnál végzett professzionális tisztítás szintén segít a lepedék eltávolításában és a szájüregi problémák megelőzésében.

 

Érdekes tény: Tudta, hogy egyes fogászati beavatkozásokért magának kell fizetnie?
Tudja meg, milyen fogászati eljárásokat fedez az egészségbiztosítása.

 

A rutinszerű fogászati ellenőrzés során általában a következőket végzik:

 1. Szájüregi vizsgálat: a fogorvos vagy a higiénikus ellenőrzi a fogak, az íny, a nyelv és a szájüreg egyéb szöveteinek állapotát. A fogszuvasodás, fogkő, ínygyulladás és egyéb problémák jeleit keresik.
 2. Fogkőeltávolítás: ha fogkő van jelen, a dentálhigiénikus alaposan eltávolítja azt. A fogkő a lepedékből származó kemény ásványi lerakódás, amelyet otthon nem lehet eltávolítani.
 3. Fogtisztítás: a fogkő eltávolítása után a fogakat megtisztítjuk. A fogorvos vagy a higiénikus speciális eszközökkel és fogkrémmel tisztítja és fényesíti a fogakat. Ezáltal eltávolítja a lepedékmaradványokat és a lepedéket. A fogak ezután fényesek és simák lesznek.

Ezenkívül fogorvosa vagy higiénikusa tanácsokat és ajánlásokat is adhat Önnek a szájhigiéniával és a fogápolással kapcsolatban. Ők oktathatják Önt a megfelelő fogmosási technikára, a fogselyem használatára és egyéb fogápolási termékekre vonatkozóan.

 

Étkezési szokások az egészséges fogak megőrzése érdekében

A helyes étkezési szokások fontosak az egészséges fogak megőrzéséhez. Bizonyos élelmiszerek jótékony hatással vannak a fogak egészségére, és segíthetnek a fogzománc és az íny erősítésében.

 

Tipp: Tudja, hogy az életmódunk hogyan befolyásolja a fogaink egészségét?

 

Az ásványi anyagokban, például foszforban és kalciumban gazdag élelmiszerek fogyasztása kulcsfontosságú az egészséges fogak megőrzéséhez.

Foszfor

A foszfor fontos a fogak védelme szempontjából. Az étrendből nem hiányozhatnak a következő élelmiszerek:

 • különböző diófélék - mandula, kesudió, földimogyoró vagy dió
 • Gabonafélék
 • Hajdina
 • bab
 • Lencse
 • borsó
 • búzacsíra
 • és még sok más

Ne felejtse el beiktatni a szardíniát is az étrendjébe.

Kalcium

A kalcium segít a megelőzésben, és az erős csontok és fogak szempontjából is elengedhetetlen. A kalciumban gazdag élelmiszerek semmiképpen sem hiányozhatnak az étrendből. Ezek közé tartoznak a következők:

 • tejtermékek, mint például joghurt, tej és sajt
 • sötétzöld leveles zöldségek
 • sárgarépa
 • brokkoli
 • szezámmag, napraforgó, mák és chia magvak

A komló és a sör szintén érdekes kalciumforrások, és szilíciumot és tanninokat is tartalmaznak, amelyek a fluoridhoz hasonlóan hatnak a fogak egészségére. Természetesen ne feledjük, hogy mindent mértékkel kell fogyasztani.

 

az étrend hatása a fogak egészségéreFotó forrása: www.freepik.com


Folsav

A folsav egy másik anyag, amely jótékony hatással van a fogak egészségére. Forrása lehet:

 • leveles zöldségek
 • brokkoli
 • Kelbimbó
 • torma
 • paradicsom
 • káposzta, karfiol
 • nyersen fogyasztható hüvelyesek

Fluor

Végül nem szabad megfeledkeznünk a fluoridról sem, amely rendkívül fontos a fogak egészségének megőrzése szempontjából. A fluorid védőpajzsként működik a fogak számára, erősíti azokat és növeli ellenálló képességüket. Minél több fluorid van jelen a fogzománcban, annál ellenállóbbak a fogak a savakkal szemben.

A fluorid ritkán fordul elő a természetben, leggyakrabban a fogkrémekben található, de megtalálható a teában, az ásványvizekben és a tengeri halakban is. Egyes gabonafélék, tengeri moszatok és a búza szintén magas fluoridtartalmúak.

Emellett fontos, hogy sok vizet igyon, hogy a szájüreg kellően nedves legyen, és az ételmaradékok kimosódjanak.

 

Tudta, hogy a vesediéta során fontos a kalcium-, foszfor-, fehérje- és folyadékbevitel ellenőrzése? 
A
vesebetegségre rendelkezésre álló kezelések a
diagnózisnak megfelelő étrenddel kapcsolatos információkat is tartalmaznak.

 

Kerülendő élelmiszerek

A szénhidrátok a legnagyobb ellenségünk, minden formában. Különösen az édességek és cukrászsütemények fogyasztása károsíthatja egészségünket. Az egészségesebb életmódra való áttérés és a kedvenc csokoládéjáról vagy süteményéről való lemondás az egyik legjobb lépés, amit fogai egészségének megőrzése érdekében tehet.

Ébernek kell lenni a burgonya vagy a gyümölcs fogyasztásakor is. A citrusfélék, például a citrom, a grapefruit és a narancs olyan savakat tartalmaznak, amelyek károsíthatják a fogzománcot. Óvakodni kell a szénsavas üdítőitaloktól, a cukros üdítőktől és a gyümölcslevektől is.

A legegészségesebb alternatíva, ha ezeket az italokat egyszerű vízzel vagy teával helyettesítjük.

 

newsletter/hirlevel

 

Fogaink egészsége elválaszthatatlanul összefügg a szervezet általános egészségi állapotával, és befolyásolhatja a különböző betegségek kialakulását. Ezért elengedhetetlen, hogy kellő figyelmet fordítsunk a szájhigiéniára és a fogápolásra.

A rendszeres és alapos fogmosás, legalább naponta kétszer, valamint a fogselyem használata kulcsfontosságú a fogak jó állapotban tartásához. A rendszeres fogorvoslátogatás, aki ellenőrizheti fogai állapotát és megelőzheti az esetleges problémákat, szintén elengedhetetlen.

Az étrend egy másik fontos tényező, amely befolyásolhatja a fogak egészségét. Az ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag élelmiszerek, például a tejtermékek, gyümölcsök és zöldségek pozitív hatással vannak a fogak egészségére. Ezzel szemben fontos, hogy korlátozzuk a fogzománcot károsító ételek és italok, például az édességek és a savas italok fogyasztását.

Vannak olyan szokások is, amelyek negatív hatással lehetnek a fogak egészségére, mint például a dohányzás, a körömrágás, az üvegek fogakkal való kinyitása, a fogcsikorgatás és a jégkockák rágása. Ezek a szokások fogtöréshez vagy a fogzománc károsodásához vezethetnek.

Végső soron fogaink egészségének megőrzése és az esetleges problémák megelőzése érdekében elengedhetetlen, hogy kellő figyelmet fordítsunk a szájhigiéniára és a fogápolásra.

 

Ezt a cikket a következő cégekkel együttműködve készítettük el az Ön számára

Radka Žiaková, a PoctiveSEO weboptimalizálással foglalkozó tartalomszakértőjével. 

 

Források:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23627321/

https://www.nature.com/articles/4813019

https://abcnews.go.com/blogs/health/2012/05/03/energy-sports-drinks-destroy-teeth-says-study/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/sms.12266

https://ssszl.sk/vplyva-oralne-zdravie-pohodlie-zivot-cloveka/

https://hnonline.sk/science/biologia-a-chemia/1737356-choroby-skryte-v-zuboch-ako-moze-kaz-ovplyvnit-srdce-ci-mozog

https://www.unipo.sk/public/media/19729/Dental%20Times%201-%202014.pdf

https://www.teraz.sk/magazin/nici-alkohol-aj-vase-zuby-pozrieme-s/288619-clanok.html