Csomagolás a Herbaticában

A csomagolást olyan résznek tekintjük, amely a legnagyobb megterhelést jelenti a bolygónk számára üzleti tevékenységünk során. Ezért úgy döntöttünk, hogy valami különlegeset szánunk ajándékba a Herbatica márka 5. születésnapjára (igen, 2015 óta működünk).

Ennek a valaminek „műanyagmentességnek” kellet lennie. Az ökológia témáinak alaposabb tanulmányozása után arra a következtetésre jutottunk, hogy a "műanyagmentes" nem feltétlenül jelent ökológiait. Határozzuk meg, hogy mit jelent számunkra a Herbaticában ez a kifejezés: 

„ökológiai”

Mindenekelőtt, ez egy olyan megközelítés, amely maximálisan kihasználja azt, ami már rendelkezésünkre áll, így nem vásárlunk feleslegesen új dolgokat. Igyekszünk okosan és észszerűen elkészíteni a csomagolást és azt sugallja nekünk, hogy ez a leginkább ökológiai módszer. A józan ész útja :)

Ma már inkább úgy tűnik, hogy a népszerű mottó és a "műanyagmentesség" irányzata helyett elegendő többet gondolkozni a helyzeten és tanulmányozni a rendelkezésre álló forrásokat. Aztán kiderül, hogy első ránézésre a nem ökológiai és nem esztétikai megoldások (azok, ahol nem fontos, hogy "ökológiailag csomagoltnak tűnjön", hanem valóban öko csomagolásúak), valójában a megfelelőek.

Egyszerűen úgy gondoltuk, hogy a szigorú ellenőrzés, hogy egyik csomagolásunk se legyen műanyag, nem élvezhet nagyobb prioritást, mint az, hogy a termékeket sértetlenül juttassuk el ügyfeleinkhez.

Az ismételt szállítás (például a termékek szállítás közbeni megsérülését követően) még jobban megterheli a bolygót, különösen a lejárt üzemanyag mennyiség, vagyis a nagyobb CO2-kibocsátás termelés a levegőbe.

 

Szalagok

Papírszalagok. Drága, kockázatos, de vállaljuk!

Ez volt az eredeti mantránk, amellyel be akartunk lépni egy olyan világba, ahol nincsenek műanyagok a csomagoláson. De ezt átgondoltuk.

A jelenlegi papírszalagok tulajdonságai nem azonosak a műanyag szalagokéval, a környezett hatásai pl. nedvesség vagy a csomag túlzott súlya miatt károsodhatnak, például azok, amelyeket az Ön környékén lévő üzlet kap, akik viszonteladják a termékeket (a csomag súlya gyakran meghaladja a 20 kg-ot).

Arról nem is beszélve, hogy a papírszalag előállításához aránytalanul több vízre van szükség, mint a műanyag szalag esetében. Összehasonlításképpen, egy cseh tanulmány papírzacskói rosszabb eredményeket értek el, mint az újrahasznosított műanyagból készült vásárlási zacskók, mert egy papírzacskót legfeljebb 7-szer, a műanyagot pedig sokszor lehet újrafeldolgozni (sok műanyag korlátlanul újrahasznosítható, erről szinte senki sem beszél).

A papírszalag gyártása igényesebb, mint a papírgyártás, és nagyságrendben bonyolultabb, mint a műanyagszalag gyártása, ezért jelenleg nem látjuk a papírszalagot a megfelelő útnak a Földünk terhének megkönnyítése felé.

És mellesleg személyes félelmem, amely miatt gyakran felébredek (átvitt értelemben), vagyis amikor a műanyag szalagot a kartondobozra ragasztják, egy ilyen dobozt már nem lehet újrahasznosítani, de ez is meglett cáfolva, ezért már jól alszom :)

Gyűjtő- és szétválasztó udvarokról tudjuk, hogy a műanyag elegánsan elválasztható egy vízfürdőben, és tovább hasznosítható és felhasználható.

Jelenleg fehér műanyag szalagokkal csomagolunk, fekete nyomtatással.

herbatica pasky

 

Töltőanyag

2021 áprilisáig a következőt használtuk:

Speedman box (újrahasznosított papír), ill. Flopack Green, az anyag specifikációi itt érhetők el.


herbatica flopack

herbatica speedmanbox

2021 májusa óta kizárólag az Eco Flopack Bio / Natural töltőanyagot használjuk. Természetes keményítőből készül. Megkönnyítjük az újra hasznosítást és anyánk: a Föld számára a felszívódást. Ez az anyag újra feldolgozható komposzton, vagy víz alatt feloldható a mosdóban. Néhány érv, miért választottuk ezt az anyagot:

  • az anyag fehér, és ezek a testek egyedülálló anyagok az újrahasznosítás és a magasfokú védelemhez a csomagok szállítása során (tökéletesen csomagolja és rögzíti a terméket)
  • kizárólag természetes alapanyagokból készül, kukoricakeményítőből
  • a testek 99%-ban levegőt tartalmaznak, rendkívül könnyűek és ökológiaiak
  • rugalmas és ütésálló, ellenáll akár 65 g / cm2 terhelésnek
  • pormentes és rendkívül tiszta, nyomot nem hagy maga után
  • alacsony súlya miatt megtakarítja a szállítási költségeket
  • A sajátos formának köszönhetően a rezgés és a nyomás során a tömörítés minimális értéke csak 5%, ami 4-5-szer kisebb, mint a hagyományos anyagokkal, ennek köszönhetően jelentősen csökken a felhasznált töltőanyag mennyisége.


Buborék műanyag fólia üvegtermékekhez. Amint azt fentebb említettük, jobb, ha az üveget egyszer küldjük el egy műanyagdarabbal, mint hogy kísérletezzünk és olyan műanyagmentes töltőanyagot használjunk, amely csak részben védi az árut és szükséges megismételni a szállítást (a levegőben a széndioxid mennyisége mindennap nő). Mint tudjuk, a műanyagok megfelelő elválasztás és újrahasznosítás után hatékonyan felhasználhatók.

Dobozok

Háromrétegű kartondobozokat használunk a kiskereskedelmi megrendelésekhez, ötrétegű kartondobozokat használunk a nagykereskedelmi megrendelésekhez. Igyekszünk a lehető legnagyobb mértékben használni azokat a dobozokat, amelyekben kedves beszállítóinktól vagy gyártóinktól kaptuk az árut. Ismét egy modern szó: Upcycling. Vagyis egy meglévő, egyszer megvásárolt termék ismételt használata.


herbatica krabice_1

Sajnáljuk, de a kiszállított áruk mennyiségével nem mindig lehet szállítódobozokat használni, ezért néha a dobozokat meg kell vásárolnunk.


herbatica krabice 2

Ha tudsz jó doboz forrásról, amely további használatra vár, írjon nekünk a ( juraj@herbatica.sk ), és mi elfogadjuk őket :)

 

Buborék borítékok

Összességében valószínűleg ez a legnagyobb madárijesztő számunkra. A legnagyobb bűnünk a természet ellen. Két anyag kombinációja egy termékben. Ha tud megfelelő megoldást kisebb és törékeny megrendelések szállítására, írjon nekünk a fenti e-mail címre. Örülnénk, ha gyorsan kicserélhetnénk a borítékokat egy másik anyagra.

Mindenesetre még nem búcsúztunk el a buborékfóliával töltött borítékoktól, és korlátozott mértékben továbbra is felhasználjuk őket csomagolásra. A csomagolóanyagok lehetőségeitől függően ezeket a borítékokat a jövőben kicseréljük. Például kis dobozokra, amikbe szögeket is csomagolnak :)