Chaga

A chagáról átfogóan: történelem, hatások, mítoszok és tények

 

Az évek során több ezer gombafajt fedeztek fel, amelyek számos egészségvédő tulajdonsággal rendelkeznek. Az egyik különösen figyelemre méltó számos egészségügyi jótékony hatása és tápanyagtartalma miatt, így a "gombák királynője" vagy a "halhatatlanság gombája" néven ismerték.

#ShowMore# 

Ezt a latin Inonotus obliquus nevű gombát nálunk chaga néven ismerjük. Ez a ritka gombafajta erős antioxidánsokat tartalmaz, amelyek elősegítik az egészséget és az immunitást. Értékes összetevői miatt a chagát több ezer éve használták különféle gyógyászati ​​célokra.


Mi az a chaga?

Hamvaskéreg gomba, chaga, nyírgomba, fekete gomba, szibériai chaga - ezek mind az Inonotus obliquus gomba nevei, amelyek növedékei megtalálhatók sérült nyírfán, de égeren és egyéb lombos fákon is megtalálhatók. Az északi félteke hideg éghajlatán. Általában feketésbarna felületű, vörösessárga (vöröses) belső színű, fakorhadó gomba. A gombának ez a része nemcsak a hagyományos orosz vagy kínai orvoslásban való felhasználása miatt érdekes, hanem biokémikusok, gyógyszerészek és orvosok szemszögéből is.

Bár a szibériai chaga nem vonzó megjelenése miatt, számos előnnyel rendelkezik, amelyek segíthetik szervezetünket. A chaga gomba arról is ismert, hogy a gyógygombák közül a legnagyobb arányban tartalmaz antioxidánsokat. Egyedülálló összetétele a tápnövény és a chaga szimbiózisának eredménye. A biológiailag aktív anyagok széles spektrumát tartalmazza, amelyeket már izoláltak, és hatásukat laboratóriumi körülmények között tesztelték.A chaga legismertebb biológiailag aktív összetevői: melanin, poliszacharidok (glükánok), szaponinok (betulin), polifenolok és származékaik.


A chaga történetéből:

Történelmileg a chagát funkcionális italként használták a népi gyógyászatban már a 12. században. A chaga gomba természetes állapotában nem fogyasztható, de ha ebből a gombából kivonják a tápanyagokat, a chaga felhasználható pl. teában, hogy támogassa a szervezet természetes válaszát a gyulladásokra és támogassa az immunrendszert. Jelenleg a chagát még mindig széles körben használják teák, kivonatok vagy kapszulák formájában. Az első kutatások éppen a chaga hagyományos nemzeti gyógyászatban való felhasználásának köszönhetően születtek, ahol a belőle készült főzeteket vagy teákat gyomor- és bélbetegségek, májbetegségek, különféle daganatos megbetegedések vagy akár tuberkulózis esetén is felhasználták.

A múlt század 60-as éveinek elején a chaga bekerült a Szovjetunió állami gyógyszerkönyvébe, mint tonizáló és profilaktikus gyógyszer, amelyet az emésztőrendszer különböző betegségeire ajánlottak. Az őrölt chaga és a Befungin készítmény a mai napig megőrizte ezt a státuszt az Orosz Föderáció állami gyógyszerkönyvében.

 

Milyen hatásai vannak a chaga-nak?

A chagában található nagyszámú bioaktív vegyület a magas antioxidáns-tartalommal együtt az egyik legnépszerűbb gombává teszi.
Az antioxidánsok kulcsfontosságúak a szabad gyökök elleni küzdelemben. Ha túl sokak a szabad gyökök a szervezetben, akkor károsíthatják a sejteket, és súlyos egészségügyi szövődményekhez vezethetnek.

Foglaljuk össze a chaga gomba legismertebb egészségügyi előnyeit:

immunitás támogatása
• az anyagcsere serkentésének támogatása
• a stresszel és a szorongással szembeni ellenállás támogatása
• gyulladáscsökkentő hatás (segít a gyulladásos betegségek, például a Crohn-betegség, a fekélyes vastagbélgyulladás kezelésében)
vércukorszint támogatása
• öregedésgátló hatások
• a bőr egészségének támogatása
haj, bőr és köröm táplálása
• segítség az onkológiai betegségek kezelésében
• segítség a vírusos betegségek kezelésében
májbetegségek kezelésének támogatása – májvédő hatás

A chaga bioaktív összetevői

Mint fentebb említettük, a chagában található bioaktív vegyületek rendkívül jótékony hatással vannak az egészségre és különösen az immunitásra. A chaga elsődleges bioaktív vegyületei a béta-glükán poliszacharidok, terpenoidok, fenolok és melanin. Emellett a chaga értékes aminosavakat, B csoportba tartozó vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, mint például vas, kálium, cink és mangán. Ezek a tápanyagok hozzájárulnak az immunrendszer felépítéséhez és a gyulladás megelőzéséhez is.


Chaga és segítsége a rák kezelésében

A chagának számos kémiai elemzése létezik, amelyek alapján olyan összetevőket határoztak meg, amelyek nagyon hatékony hatóanyaggá teszik a rák elleni küzdelemben. Ezek a következő kémiai anyagok:

Poliszacharidok/béta-glükánok – ezek gombás eredetű szénhidrátok, amelyek növelik az energiaszintet és támogatják az agy és a máj működését.
Betulin/betulinsav – ez egy olyan vegyszer, amely képes elpusztítani a rákos sejteket. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy nincs káros hatása az egészséges testsejtekre.
Fitoszterolok, lanoszterolok és inotodiolok – fitokemikáliák és fenolok, amelyek megállíthatják a káros mikrobák szaporodását.
A melanin – egy kémiai anyag, amely a chagának a legmagasabb antioxidáns tartalmat adja az összes gyógygomba és egyéb természetes anyagok közül, a chaga sajátos színét okozza.

 

Chaga és máj

A chaga gombában található antioxidánsok csökkenthetik az oxidatív stresszt, ami „segíti” a belső szervek krónikus betegségeinek kialakulását. A Chagáról megállapították, hogy májvédő tulajdonságokkal is rendelkezik. A májvédő tulajdonságok azok, amelyek képesek megvédeni a májunkat. Ezért a Chaga megelőzheti a májbetegségeket, beleértve a krónikusakat is, vagy csökkentheti azok lefolyását.

Egy tanulmány megállapította, hogy a chaga kivonat képes megvédeni a májszövetet a tetrabutil-hidroperoxid hatásaitól. Ez egy olyan vegyszer, amelyről ismert, hogy májkárosodást okoz. Azonban még mindig nem világos, hogy a chaga kivonat ugyanolyan hatással lesz-e az emberi kísérletekben.

A chaga - chaga és covid vírusellenes tulajdonságai

A Chaga-t általában megelőző táplálék-kiegészítőként ajánlják különféle betegségek, bőrproblémák és emésztési problémák kezelésére.

E figyelemre méltó fekete gomba hatásait vizsgáló több mint 70 éves célzott kutatásnak köszönhetően elérte 2014-ig a Novoszibirszki Régióban található VEKTOR Állami Virológiai és Biokémiai Tudományos Központ programjához.
A koronavírus-járvány idején ennek az intézetnek a tudósai egy érdekes feladatot vállaltak: kideríteni, hogy a chaga vizes kivonata képes-e elnyomni vagy lelassítani a SARS-COV-2 vírus terjedését. A kutatás még gyerekcipőben jár, de a chaga kivonat biológiailag aktív komponenseinek viszonylag jó gátló (a vírus szaporodását lassító) tulajdonságai még így is ígéretes eredményekkel kecsegtetnek a jövőre nézve.
Érdekesség volt, hogy kipróbálhatta a chaga kivonat hatásait közvetlenül a saját testén, amikor prof. T.V. TEPLYAKOVA férjével és több kollégájával együtt betegedett meg. Tüneti kezelésként használták a chaga kivonatot tea formájában. Az egész csoportban a fertőzés tünetei 5-7 napon belül teljesen megszűntek.
Szintén meg kell említeni a chaga kivonat biológiailag aktív komponenseinek vérhígító képességét, azaz megakadályozza a vérrögképződést, amely a covid betegség leküzdése után jelentős szövődményt jelent.

Ha úgy dönt, hogy biológiailag aktív chaga-kiegészítőhöz nyúl, hozzá kell tenni, hogy hosszú távon jobb teát vagy főzetet használni ebből a nyírgombából, mint a Befungin készítményből. A Befungin szükséges mennyiségű kobaltsót is tartalmaz, amelyek hosszú távú használat esetén károsítják a szívizomsejteket. 


A chagának is lehetnek nem kívánt hatásai?

Mint minden gyógyszernek és táplálék-kiegészítőnek, a chaga használatának is megvannak a buktatói.
Az általános ajánlások a következők:

• Ne használja a chaga készítmény bármely összetevőjével szembeni túlérzékenység esetén
• Ne használja terhesség és szoptatás alatt
• Ne használja 18 éves kor alatt
• Ne használja együtt antibiotikus kezeléssel
• A Befungin alkalmazása hosszú távú kezelés esetén konzultáljon orvosával
• Diagnosztizált onkológiai betegség esetén ne használja a kezelő onkológus konzultációja nélkül. Sok onkológus nem javasolja a chaga-kezelést sebészeti kezelés nélkül a daganat eltávolítására

Mítoszok és tények a gyógygombákról

És néhány tanács a végére. Még a táplálék-kiegészítők vagy a gyógygombák használatának is megvannak a maga szabályai.

Hatásuk idealizálása (valamint alábecsülése) a legjobb esetben nem segít a betegen, legrosszabb esetben pedig árt neki. Hiszen a gombák isteni eredetéről szóló mítoszok és legendák egyidősek azokkal a nemzetekkel, amelyek létrehozták és nemzedékről nemzedékre továbbadták.

Nagyon groteszk mítoszok vannak a gombákkal kapcsolatban általában: pl.

Egy ezüstkanál feketévé válik a mérgező gombák főzetében.
Az alkohol semlegesíti a mérgező gombákat!
A férgek soha nem esznek mérgező gombát!
A tésztában lévő élesztő (az élesztőben lévő élesztő is gomba) megmérgezheti az embert!

Eddig számos kémiai vizsgálatot és tudományos kutatást végeztek a chaga gombával és összetevőivel kapcsolatban. Ezeket a múlt század óta aktívan hajtják végre, és folyamatosan zajlanak mások, amelyek új eredményeket hoznak. Fő céljuk a chaga, mint "természetes gyógyító" tulajdonságainak megerősítése. Az eddigi vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a chagának nagy farmakológiai potenciálja van, amelyet még nem aknáztak ki teljesen.
Úgy gondolják, hogy a chaga nyersanyag további mélyreható tanulmányozása a jövőben új és hatékonyabb gyógyszerek megalkotásához vezethet az alapján.

Úgy gondoljuk, hogy értékes információkkal láttuk el Önt, és megkönnyítettük a döntést, amikor chagát tartalmazó termékeket szeretne választani a változatos kínálatunkból.

A chaga gombáról bővebben blogunk további cikkeiben olvashat. 

 

Források: 

https://utopia.de/ratgeber/chaga-pilz-wirkung-und-anwendung-des-finnischen-waldpilzes/  

https://www.disabled-world.com/fitness/nutrition/chaga.php  

https://www.google.com/url?q=https://butlerov.com/files/reports/2013/vol35/9/84/84-89.pdf&sa=D&source=docs&ust=1668606079989527&usg=AOvVaw1V5B5qXN5Zrv9M__lLg9cW  

https://scfh.ru/news/koronavirus-novyy-lekarstvo-staroe-spetsialisty-novosibirskogo-vektora-pokazali-effektivnost-ekstrak/

 

https://www.researchgate.net/publication/343449108_CAGA_I_EE_BIOAKTIVNYE_KOMPLEKSY_ISTORIA_I_PERSPEKTIVY

.

összesen 11 termék
Firma Kima Chaga tea 50g
2 100 Ft –3 %
Firma Kima Chaga tea 50g
Raktáron (69 db)
2 040 Ft

Chaga - fekete nyírfagomba. Nagyon értékes gomba, amelynek hosszú hagyománya van a szibériai, kóreai, kínai, észak-európai és a skandináv népi gyógyászatban.

Kód: 0757
Čaga extrakt na prípravu perorálneho roztoku, 100 ml
5 890 Ft

A chaga egy nagyra értékelt gomba, amelyet tisztító tulajdonságai miatt használnak. Tisztítja a vért, a májat, regenerálja a szerveket és mirigyeket. Ezenkívül a rendkívül...

Kód: 4028
Chaga szibériai szárított darabok - 200g - Herbatica
Újdonság
6 700 Ft

A szibériai chaga az egyik legrégebbi gyógygomba. Pozitív hatásai ismertek, különösen az emésztőrendszerre és a kiválasztó rendszerre. Javítja a májműködést, segít a vér...

Kód: 4286
2x chaga vegán kapszula herbatica készlet a havi kúrához
Újdonság
8 650 Ft

Költséghatékony, 2 x kapszulából álló csomag. A szibériai chaga, más néven, hamvasknreg gomba, fekete gomba egyike azon gyógygombáknak, amelyek erőteljes, egészségfejlesztő...

Kód: 4305/2
Szibériai Chaga - 60 vegán kapszula (300 mg/kapszula) - Herbatica
5 480 Ft –21 %
4 355 Ft

A szibériai chaga, más néven hamvasknreg gomba, a fekete gomba egyike azon gyógygombáknak, amelyek erőteljes, egészségfejlesztő hatással rendelkeznek. A legnagyobb arányban...

Kód: 4305
3b4e0348493f25ca38d6e713fb245118
3 750 Ft-tól

Száraz növényi összetevők keveréke a "Taiga Kedrolub" szibériai kávé forró italainak előállításához.

Kód: 3299
Ekcéma és pikkelysömör ellen -  krémszett a maximális hatásért
6 820 Ft

Ekcéma és pikkelysömör elleni szett, amely két termékből áll - Testápoló nyírkátránnyal és Chaga-Hamvaskéreg gomba krém, balzsam sebekre, pikkelysömörre és bőrproblémákra.

Kód: 3235
Obrázok1
8 135 Ft

A Befungin hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez, az megfelelő anyagcseréhez mely fontos az energiatermelés szempontjából, és az elektrolitok egyensúlyához.

Kód: 3417
Chaga krém - hegek gyógyítására, különböző archibák kezelésére, pikkelysömör  esetén- 75 ml
3 240 Ft

A  chaga gombában található anyagoknak köszönhetően a krém-balzsam alkalmas például hegek gyógyítására, különféle arcproblémákra, például pubertáskori pattanások utáni...

Kód: 0233
14244 set caga krem 1 1 twinstec 911 2x 100 ml
5 970 Ft –5 %
5 680 Ft

Akciós szett 1+1 db a népszerű Chaga krémből, amely segít az ízületi betegségeken.

Kód: 3568
Twinstec 911+ CHAGA krém-balzsam ízületekre- 100ml
2 990 Ft

Támogató készítmény az ízületi megbetegedések (osteochondrosis, radiculitis, artrózis, ízületi gyulladás, köszvény) átfogó kezelésére.

Kód: 0934
$(document).on('ready ShoptetDOMAdvancedOrderLoaded ShoptetCartUpdated',function(){ $(".usr-extra-delivery-add-text").html("(csak a Packeta keresztül)") $.colorbox.resize(); })