Cédrusolaj - a termesztéstől a termelésig

A cédrusolaj témájáról folytatott vita sok kérdéssel, mítosszal és félreértéssel van tele. Ezért, ebben a cikkben ezért a szibériai cédrusolajról szeretnénk eloszlatni a kétségeket, összefoglalunk vele kapcsolatosan mindent a termesztéstől a betakarításon át a termelésig és annak hatásaiig. Hisszük, hogy a cikk elolvasása után felfedezi ennek az olajnak a varázsát és azon érdekes hatásokat, melyet használata kínál.

Honnan származik a szibériai cédrusolaj?

Már a névből lehet sejteni, hogy ez az olaj Oroszországból származik. Érdekli, hogyan lehetséges, hogy Oroszországban nő a "cédrusfa"? Sehogy, nem nő. A "cédrus" (kedr, oroszul) kifejezést a gyümölcsök - diófélék, szibériai fenyő vagy más néven limba fenyő - megnevezésére is használják. A cédrusolaj ezekből a diófélékből származik, amely egyedülálló organikus termék és páratlan a természetben. Ez az egyik oka annak, hogy ezt a fát Oroszországban mindig is "életfának" tekintették.

unnamed

A szibériai fenyő termesztése

A szibériai fenyő (Limba fenyő) a Pine nevű fenyőfélék közé tartozik, amely átlagosan 30 - 40 méter magasra nő. Botanikai neve szibériai cédrusfenyő. Ahhoz, hogy ezt a fát tudjuk termeszteni, szükség van a magjaira, amelyeket először egy nagyobb cserépbe vagy palántába kell ültetni. 6 év után, amikor a fák elérik a legalább 2 méteres magasságot, elültethetjük őket a földbe, de figyelnünk kell a palánták közötti 8 méteres távolságra. Bár a szibériai fenyő gyökerei az első években ragaszkodnak egymáshoz, egy idő után terjeszkedni kezdenek, és megkövetelik a "személyes terüket".

Cédrusolaj begyűjtése és előállítása

A cédrusolaj-előállítási folyamat természetesen a betakarítással kezdődik, amelyre szeptember végén kerül sor. Az érett fenyőtobozokat, amelyek már leestek a fáról, összegyűjtik. A tobozok kezelésének meg kell felelnie bizonyos feltételeknek, amelyeknek csak a kézi betakarítás felel meg. Tehát ezeknek a tobozoknak a begyűjtése munkaigényes, de az eredmény valóban megfizeti ezt az erőfeszítést.

 

Hogyan juthatunk el azonban az említett dióhoz?

A fenyőtobozok meghámozásával. Hámozásuk után a cédrusdió felé haladunk, amelyet legkésőbb három hónapon belül fel kell dolgozni, hogy a cédrusolaj kiváló minőségű legyen, és minél több egészséges anyaggal láthassa el testünket. A dióféléket a préselés előtt alaposan válogatják, és a fekete foltokat tartalmazó darabokat eldobják, hogy az olaj a lehető legtisztább maradjon. A válogatás után az diókat lenzsákokba helyezik, és készen állnak a préselésre. A cédrusdiókat hidegen sajtolják a méhviasszal impregnált szibériai fenyőfával bélelt présgépen. A préselés ilyen atipikus körülmények között történik, hogy a fa ne szívja fel a magolajat. Az így préselt olaj felhasználásra kész.

07_jaroslav_svoboda-438x292

Milyen hatása van a cédrusolajnak?

A cédrusolaj az egyik a természetes olajok közül, amelyet gyógyászati ​​célokra is használnak. Ez az olaj magas E-vitamint, omega 3, omega 6 és omega 9 zsírsavakat tartalmaz, és cartenoidokban gazdag. Hasznos tulajdonságainak köszönhetően szó szerint sokak szívét elnyerte. A cédrusolaj jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, csökkenti a szívbetegségek kockázatát és egészségesen tartja a szívet. A szívre gyakorolt ​​hatása mellett az emésztési problémák megoldásában is kiválóan szerepel. Antioxidáns-tartalmának köszönhetően segít csökkenteni az emésztőrendszer sejtkárosodását, támogatja az anyagcserét és kezeli az emésztőrendszer különféle gyulladásait. TOP 3 hatása magában foglalja a légzőrendszerre gyakorolt ​​jótékony hatásait – enyhíti a hörghurut, trachitis, tüdőgyulladás, hörghurut és sok más betegség tüneteit.

Annak érdekében, hogy ne rejtsük el más kiváló hatásait, kötelességünk megemlíteni a cédrusolaj további hatásait:

 • a menstruációs ciklus beállítása
 • húgyúti gyulladások kezelése
 • elhízás, magas vérnyomás, DNY, ízületi gyulladás kezelése ...
 • a test regenerálása és a méreganyagok kiürítése
 • támogatja az immunitást
 • fenntartja a koleszterinszintet
 • fenntartja a helyes vérnyomásszintet

Külső használatnál alkalmas a:

 • sérült és törékeny hajra
 • száraz és túlérzékeny bőrre
 • ekcémára, pikkelysömörre és szeborreás dermatitisre
 • kisimítja a ráncokat
 • felgyorsítja a sebek, égési sérülések gyógyulását. 

5214-1

 

Könnyedén beszerezheti  a cédrusolajat, természetes folyékony formájában, amely tartlamazza az összes fontos tápanyagot. Abban az esetben, ha az íze végett nem tudja ebben a formában fogyasztani a cédrusolajat, alternatíva-ként tabletta formájában is megvásárolhatja. A tabletták tiszta cédrus olajat tartalmaznak hozzáadott E vitaminnal, amely a zselatin burkolatban található.

Ezt a cikket Barbora készítette Önöknek.

barborafotka

Forrás: prof. Ivan Pavlovič Neumykavin -Cédrusolaj. Mítoszok és valóságok, 2013