Az orosz gyógynövénygyűjtők öröksége - ismerje meg a hagyományos orvoslás titkait!

A hagyományokhoz való visszatérés jó dolog - a folklórból szerzünk ihletet, a múlt dolgaira építünk, régen elfeledett kézművességekre tanítjuk a gyerekeket vagy a felnőtteket. Miért ne? A kezünk munkája hozta eredmény örömöt okoz az anyaggal való érintkezés pedig nagyon ösztönző.

Sok vállalat termékein a hagyományos gyártás jellegét tűnteti fel (pl. kézműves kivitelezésben, jó alapanyagok és eredeti receptek alapján készültek). Vásárolhatunk "hagyományos kenyeret", hagyományosan készített ruhákat, hagyományos teákat…Azok, aki jobban kedvelik az egészséges életmódot, sokszor találkoznak a hagyományos gyógyászat koncepcióval.

Az azonban nagyon általános, mivel minden országnak megvoltak a maga természetes sajátosságai és receptjei, amelyek felváltották az orvostudomány és a farmakológia évszázados tudását.

Oroszország, mert ennek az országnak a hagyományos orvoslásáról szeretnék írni, hagyományos orvoslásának gazdasága óriási. Különböző kultúrák találkoztak határain, más gyógynövények nőttek a sztyeppén, mint a nyírerdőiben és mások, például az Altaj területén. Amikor Oroszország hagyományos orvoslásáról beszélünk, a gyógynövényeken és gyógynövénygyűjtőkön kívül szükséges megemlíteni sok más dolgot is. 


desktopwallpapers.org_.ua_28457-e1528374554524

A hagyományos (orosz) orvoslás fogalma magában foglal minden olyan természetes gyógymódot alkalmazó kezelést, amelyet véletlenül vagy a természetben található gyógynövény célzott felkutatásával fedeztek fel egy adott problémára, majd szájhagyomány útján vagy követőinek oktatása révén őrizték meg (a gyógynövényes receptek megőrzött írásos feljegyzései).

Nem szabad megfeledkeznünk más kultúrák hatásairól, amelyekkel az előző generációk találkoztak. Oroszországba a császári udvarba meghívott külföldiek érkeztek, és magukkal hozták a hazájukból származó gyógyítók tudását. Így a 20. századig az orosz lakosság túlnyomó többségének egészsége azoktól függött, akik tudták kezelni a természet adományait.

Az első írásos megemlítés arról, hogy az ilyen gyógyítók hogyan szerveződtek és mi volt a szerepük, az időszámításunk előtti 10. századból származik a "Russkije zakony" könyvből, amelyet a Kijevből származó Vlagyimir Monomach pap írt. De sehol nem található lista azokról, akik egész Oroszországban, kisebb vagy nagyobb falvakban gyógyítottak. Érdekesség: a gyógyítók (gyógynövénygyűjtők, csontkovácsok vagy gyógyfürdőket vagy szaunákat használó gyógyítók) Alekszej Mikhailovics cár (1626-1676) idején létezett egy iskola, ahol más országok orvostudományi ismereteivel is találkozhattak.

A hagyományos orosz orvoslás (csakúgy, mint más országok hagyományos orvosi rendszerei) számos kezelési formával rendelkeztek. Előszőr mindig a leghíresebbet szükséges kiemelni - gyógynövényekkel vagy gombákkal való kezelés. A gyógyszereket teák, főzetek, borogatások, fürdők formájában, alkoholban vagy olajban áztatva vagy macerálva készítették. Egyes gyógynövények jól ismertek Magyarországon is (martilapu, csalán, pitypang, útifű, fekete nadálytő), de néhányuk csak Oroszországban található meg (chaga, mumió).

Az alapanyaghoz (azaz a növényekhez) egyszerűen hozzáfértek, és mégis tisztelettel kezelték őket - mindegyiknek meg volt a saját betakarítási ideje, saját szárítási és tárolási módja, és mindegyiknek rendelkezésre kellet állnia télen is. Gyógynövénygyűjtők (gyógynövénygyógyászok) gyűjtötték őket (oroszul: travniki) - érdekes azonban, hogy Oroszországban a férfiak is részt vettek ebben a tevékenységben. Magyarországon a gyógynövények gyűjtése elsősorban női munka volt. Ugyanakkor a gyógynövénygyógyász a gyógynövényeket feldolgozta és belőlük állította elő a szükséges készítményeket.

579266_eb88_3

A hagyományos orosz orvoslás lenyűgöző találmányai a vízfürdők. Nagyon elterjedtek voltak az egész országban és nem csak tisztálkodásra szolgáltak (vízzel teli kád, kövekkel ellátott szaunák és a hát gyógyítására vagy masszázsra szolgáló nyugágyak). Jelentős terápiás hatást biztosítottak. A megfázást például jeges fürdőzéssel - elég volt meleg vízben megfürdeni, majd hideg vízbe ugrani (szaunarendszer), vagy olyan gyógynövények főzetét rakták a vízbe, amelyek bőrbetegségeket kezeltek, sebeket gyógyítottak, gyulladásokat enyhítettek és kozmetikai problémákat szüntettek meg, a vese betegségeket fürdőzés és forró gőzzel kombinálva kezelték.

Sokat lehetne mesélni a fekete ásványról sungittól vagy a múmióról.

Kétségtelen, hogy az orosz gyógynövénygyógyászok ismeretein alapuló növényi termékek jelentős hatással vannak az emberi egészségre. A hagyományos orosz orvoslás óriási jelentőségű örökséget hagyott maga után, mi a Herbaticánál arra törekszünk, hogy az első osztályú alapanyagokból kevert termékeket tegyük elérhetővé vásárlóink számára. Fedezze fel velünk az orosz orvoslás ékszereit.