Segíts magadon Filip gyógytornász segítségével: Derékfájás - eredete, okai, kezelés és megfelelő megelőzés, beleértve a gyakorlatokat

Ahogy korábbi, a nyaki gerincről szóló cikkünkben már volt lehetősége megtudni, Bc. Filip Tomčík gyógytornász együttműködésével szakmai cikksorozattal készültünk számára, melyben átfogóbban foglalkozunk a mozgásszervi rendszer kérdéskörével.Rávilágítunk a gerincbetegségek okaira, a leggyakoribb diagnózisokra, valamint tippeket, gyakorlati példákat is hozunk a gyakorlatokra. Nekik köszönhetően nem csak megelőzni, csillapítani tudja majd a fájdalmat, de akár teljesen megszabadulhat is tőle.
Lehetetlennek tűnik számára?
Olvassa el figyelmesen, és meglátja, hogy a napi rutinban, az étrendedben vagy a megszokott mozgási szokásaiban még egy kis változtatás is csodákra képes.

A mai cikkből megtudhatja:

 1. Az ágyéki gerinc anatómiája
 2. Rizikó faktorok
 3. A leggyakoribb diagnózisok
 4. Az ágyéki gerincfájdalmak kezelése és ajánlásai
 5. Alkalmas gyakorlatok derékfájás esetén

 

Az ágyéki gerinc anatómiája és működése 

 

Az ágyéki gerinc öt L1-L5 ágyéki csigolyából áll. Az ágyéki gerinc legnagyobb mobilitása az ötödik ágyéki csigolya és a farkcsont L5-S1 közötti szakaszán van. Az ágyéki gerinc a gerincoszlop legterheltebb része, mert a törzs teljes felső felének súlyát viseli.
A 35-55 éves lakosság 80%-a tapasztalt fájdalmat az ágyéki gerincben. A gerinc ezen szakaszában jelentkező fájdalom túlterhelést jelez, ami idővel fokozatos degeneratív változásokhoz vezet. Ezek még erősebb fájdalmakban, mozgáskorlátozottságban nyilvánulhatnak meg. Az ágyéki gerinc helyzete összefügg a medence helyzetével, amit viszont az alsó végtagok hossza és helyzete befolyásol. Az ágyéki gerinc helyes helyzetéhez és működéséhez fontos a rekeszizom, a medencefenék, a has izmainak együttműködése, valamint a csípőízületi terület izomzatának összjátéka.

 

Deréktáji és ágyéki gerincfájdalom. Mik a kockázati tényezők? 

 

 • Ülő életmód vagy túlzott fizikai aktivitás, egyoldalú terhelés
 • Elhízottság
 • Dohányzás
 • A hátfájás korábbi története - a hátfájás jövőbeli epizódjainak mutatója
 • Nehéz terhek emelése
 • Terhelés főleg hajlító/hajlítás előtti pozíciókban
 • Napi 2 óránál több vezetés
 • Depresszió
 • Poszttraumás stressz szindróma

   

 A leggyakoribb diagnózisok az ágyéki gerinc területén

 

Vertebrogén algikus szindróma VAS 

A fájdalom az ágyéki gerinc területén lokalizálódik, kezdetben a mozgásszervi működési zavarok jelentkeznek, amelyek reflexelváltozásokat okoznak. 

Akut beállt derék (lumbágó)

Leggyakrabban nehéz teher hajlított helyzetben történő emelésekor fordul elő. Hirtelen fellépő éles fájdalomban nyilvánul meg az ágyéki gerinc területén. Több gerincszerkezet is érintett lehet (izomtúlterhelés, funkcionális blokk, porckorongsérülés). 

Radicularis szindróma

Az ideggyökér-kompresszió az ágyéki gerinc területén fordul elő, leggyakrabban a csigolyaközi lemez ívelése miatt. Az alsó végtagba sugárzó fájdalomban, csökkent izomerőben, sorvadásban, járászavarban, csökkent reflexekben és az érintett dermatómában az érzékenység károsodásában nyilvánul meg. Jellemző a fokozott fájdalom köhögéskor, tüsszögéskor, hajlongáskor. 

S1 gyökér szindróma: A fájdalom a farizom hátsó részén, a combon és a vádliban a sarokhoz sugárzik. A lábujjhegyen állás gyakran problémás.

L5 gyökér szindróma: A fájdalom a combon, a térden, a vádliban a nagylábujjig sugárzik. Jellemző a sarkon állás gyengülése, és a mozgást a nagylábujj dorziflexiójához köti (a nagylábujjat nem tudjuk fel a fej felé húzni). 

L4 gyökér szindróma: a legkevésbé gyakori, a fájdalom az alhasba, valamint a comb belső és elülső részébe sugárzik. Izom hipotóniával vagy sorvadással nem tudunk felállni egy guggolásból.

A mutatóujj gyökér radikuláris szindróma

Az intervertebralis lemez károsodása az ideggyökér későbbi összenyomásával

 Normal porc vs hernia

Pseudoradicularis szindróma

Gyökérfájdalmakra emlékeztető fájdalmak az alsó végtagban. Ebben a szindrómában nincs izom hipotónia, érzékenységi zavarok vagy csökkent izomerő. A fájdalom elsősorban a sacroiliacalis ízület (SI) területén lokalizálódik. Leggyakrabban a fájdalom az ágyékra, a farizmokra, a comb elülső, hátsó vagy oldalára terjed. A mozgásszervi működési zavarok (trigger pontok) lehetnek az oka.

Inferior cruciate szindróma 

Kiegyensúlyozatlanság a rövidülésre hajlamos izmok és a gyengülésre hajlamos izmok között.

Jellemző kép az ágyéki lordózis fokozódásáról és a medence anteverziós helyzetéről (az izmok megrövidülése miatt a medence előre dől).
Lerövidült izmok - m.iliopsoas (csípőizom), m. rectus femoris (egyenes combizom), m. tensor fasciae latae (a comb oldalának tenzora), mm. erectores trunci főleg az ágyéki területen (torso erectors)
Legyengült izmok - mm.glutaei (ülőizmok), m. rectus abdominis (egyenes hasizom) Zavart mozgási sztereotípiák - csípőízületi nyújtás (guggolás), csípőízületben való abdukció (guggolás), egy alsó végtagon állás, fekvésből ülés. 

Kezelés: fontos a funkcionális és reflexelváltozások (mobilizáció, triggerpontok felszabadítása, fascia) befolyásolása, majd az ezt követő gyakorlatok az izomegyensúly kiigazítása érdekében. Az izomkiegyensúlyozatlanság korrekciójának folyamata hosszú távú, ezért türelmesnek kell lennie az edzéssel

 

Az ágyéki gerincfájdalmak kezelése és ajánlásai

A diagnózis fontos - az aktuális klinikai képet okozó konkrét szerkezet meghatározása. Ez lehet a csigolyaközi porckorongok károsodása, ízületi diszfunkció (ízületi - fazett ízületek, sacroiliacalis ízületek), gerincszűkület, pseudoradicularis szindróma, fertőzés vagy rák. Az egyes leleteket ezt követően speciális szabályok szerint dolgozzák fel.

 

Általános ajánlások és gyakorlatok az ágyéki gerincfájdalmak megelőzésére

 • A hát/gerinc iskola alapelveinek betartása.
 • Gyakorlat az izomegyensúly megőrzésére.
 • Munka közben gyakori pozícióváltás, kerüljük az egyoldalú terhelést.
 • Elég mozgás.
 • Elég pihenés és lelki jólét.

 

Gyakorlatok az izmok ellazítására/erősítésére az ágyéki gerinc területén.

 

1. Membránlégzés

Membrámlégzés szőnyegen fekve

2. Sarok koppantás

sarokkoppintás gyakorlat a háton

3. Medencefenék emelése

a medencefenék felemelése gyakorlat a szőnyegen

4. A mellkasi és ágyéki gerinc vontatása

a mellkasi és ágyéki gerinc vontatása, hason fekvés gyakorlatának jelzése

5. KITERJESZTÉS-MCKENZIE

kiterjesztés – MC Kenzie módszer a szőnyegen végzett gyakorlat

6. Macska gyakorlat

: a macska hátgyakorlatának jelzése hátfájdalamak esetén

7.Childpose

childpose gyakorlat jelzése

8.Nyújtás M. ILIOPSOAS

Nyújtó m.iliopsoas gyakorlatmutató a szőnyegen

9. A csípóízületek adduktorainak nyújtása

a csípőízület izmainak nyújtása

 

Derékfájás esetén több struktúra is érintett lehet, a differenciál- és funkcionális diagnosztika fontos a kezelés szempontjából.A fent felsorolt ​​gyakorlatok elsősorban a testtartást befolyásolják.
Akut fájdalom esetén fontos az iránypreferencia meghatározása (= fájdalomcsillapító, és a fájdalmat az alsó végtagból a gerinc irányába eltoló mozgás).
Akut fájdalom esetén célszerű hűsítő vagy melegítő hatású krémek után nyúlni, melyek hatással vannak a fájdalomreceptorokra és segítik az enyhülést. Nem kevésbé fontos a megfázás elkerülése, vagy az elsősegélynyújtás részeként a száraz meleg alkalmazása. Erre a célra kiválóak a báránygyapjúból készült veseövek.

vese öv segítő a vese fájdalmában

Az izom egyensúlyhiányok szisztematikus megszüntetésével, az izomegyensúly fenntartásával, valamint a kellő mozgásnak köszönhetően elkerülhetjük a mozgásszervi rendszer egyéb lehetséges szerkezeti rendellenességeit is. Ezért a testmozgásnak életünk mindennapi részévé kell válnia.

Ahhoz azonban, hogy szervezetünk megfelelően működjön, elegendő regenerációra és táplálkozásra is szüksége van. Ezért ne feledkezzünk meg a rendszeres masszázsról. A masszázs segédeszközöknek köszönhetően otthona kényelmében élvezheti a hatékony masszázst, pl. "önmasszázs" formájában fa masszázshengerrel. 

A változatos és kiegyensúlyozott étrend mellett a kollagén tartalmú táplálék-kiegészítők segítségével biztosíthatja ízületeinek, porcainak és porckorongjainak minőségi táplálását. Köztudott, hogy a kollagén az egyik legfontosabb fehérje az emberi szervezetben. Segít megőrizni a test általános vitalitását és rugalmasságát

Nézze meg videónkat is további fájdalomcsillapító tippekért:
akupresszúrás masszázsszőnyeg, chaga ízületi krém, kondroitin, fehér mumio és kígyóméreg krém Zmijovit


Tippünk:
"Adjon néhány csepp illóolajat kedvenc masszázskréméhez, kenőcséhez vagy olajához,
Ez nemcsak az izomfeszültséget csökkenti, hanem az általános stresszt is, és elmélyíti az ellazulást."

 

A fájdalom nem az ellenségünk, épp ellenkezőleg. Ez a testünk nyelve, azt akarja mondani, hogy valamit nem jól csinálunk, és itt az ideje változtatni. Akkor minek várni? Gyakran az első és félénk lépés a legfontosabb az egészség felé vezető úton. Reméljük, hogy tippjeink ebben segítenek.

 

A cikket az Ön számára készítette

Bc. Filip Tomčík
Okleveles gyógytornász és masszőr
www.fyzioft.sk

Oktatás, tanfolyamok:

University of St. Cirill és Metód Trnava – Fizioterápiás, Balneológiai és Orvosi Rehabilitációs Intézet – Kr. e. a fizioterápia területén
McKenzie A mozgásszervi rendszer mechanikai diagnosztikája és terápiája: gerinc A, C
A diagnosztika és a terápia neuro-izom-csontrendszeri koncepciója: A, B – Mgr. Marián Jendrichovský PhD.
Mulligan koncepció felső kvadráns – Doc. Peter Van Dalen
Mulligan koncepció alsó kvadráns – Doc. Peter Van Dalen
Trigger pont terápia – Mgr. Daniel Pejčoch
A kinesio tape terápiás felhasználása - Taping iskolája
A vállízület diagnosztikája és terápiája: I, II - Rehalab akadémia
SM rendszer: A,B,C,D – Mgr. Andrea Chreneková
Sportmasszázs - Remas Piešťany
Klasszikus masszázs – Remas Piešťany

 


Nem találta meg, amit keresett? Vagy további információra van szüksége? Elegünk van belőlük – próbáljon meg beírni egy szót, például a keresőablakban. "migrén, aranyér, szemölcs, ekcéma, hátfájás" vagy tekintse meg BLOGunkat.