Egészségügyi problémák nyáron

Sokan a hideg és száraz időt az immunitásunk gyengülésének időszakához kötik, megfázás vagy influenza, és ha nyáron megfázunk, gyakran meglepődünk! De ezen nincs mit csodálkozni. A baktériumok és fertőzések valamivel gyorsabban szaporodnak magasabb hőmérsékletekben, és nyáron gyakran elfelejtünk vigyázni immunitásunkra és egészségünkre.

Ebben a cikkben megtudod, hogy:

  • a hideg befolyásolja -e a megfázást,
  • milyen egészségügyi kockázatokat jelent a kedvezőtlen beltéri környezet, és hogyan lehet ezeket megelőzni,
  • milyen egészségügyi kockázatokat hoz a nyári időjárás, és hogyan lehet ezeket megelőzni.

A megfázás csak "téli ügy"?

Az orrod folyik, mint csapon a víz, lázas vagy és nem tudod abbahagyni a tüsszentést? Valószínűleg már tudod, hogy valami mászik rád. De várj - nyár van! A valóság az, hogy a megfázás nem csak télen fordul elő. A megfázás nyáron is előfordulhat, és különösen kényelmetlen, mivel zavarja a nyári tevékenységeket, például a nyaralást és a szabadtéri sportokat.

,,Öltözz fel, mert megfázol!,, Valószínűleg már mindannyian hallottuk ezt a mondatot, de tényleg így van? Annak ellenére, hogy szervezetünk másként érzékeli a téli és nyári megfázást, a valóságban nincs különbség közöttük. Mindkettőt a rhinovírus okozza, és nem a hideg - mint gyakran gondoljuk, ami meleg időben ugyanolyan könnyen elterjedhet és megfertőzheti az embereket, mint a hidegben. Mindkét típusú megfázást rhinovírus fertőzés okozza - a fertőzött kezek orrhoz, szájhoz vagy szemhez való rögzítésével, és mivel mindkettőt a vírus okozza, nem kezelhetők antibiotikumokkal. A legnagyobb különbség a téli és a nyári megfázás között az, hogy hogyan reagálunk rájuk. Télen természetesen hajlamosak vagyunk az ágyba bújni, hogy kezeljük a megfázást, míg nyáron kint szeretnénk lenni, és élvezni a nyári időt.

Egészségügyi kockázatok a kedvezőtlen beltéri környezetből

Nyáron inkább bent fázunk meg, mint kint. A zárt terek és a légkondicionált környezet számos veszélyt jelent a vírus terjedésének fokozására, és végső soron növelheti a nyári megbetegedések esélyét. A klímaberendezések és az általuk termelt hideg levegő, eredendően nem károsak. Mint már említettük, a légkondi nagyon előnyös lehet azok számára, akik nehezen lélegeznek. A légkondicionáló betegségek akkor fordulnak elő, amikor a légkondicionálók "találkoznak" baktériumokkal, gombákkal, penészgombákkal és vírusokkal. Ha zárt térben jelennek meg a baktériumok, vírusok és gombák, a légkondicionáló keringteti őket. Mivel a vírusok, allergének és baktériumok a levegőben terjednek, kellemetlenségeket okozhatnak, például orrdugulást, torokfájást és bizonyos esetekben légzési problémákat. A légkondicionálók önmagukban olyan helyek lehetnek, ahol a gombák és a baktériumok szaporodhatnak, ha nem megfelelően karbantartják őket. Páralecsapódás akkor következik be, amikor a légkondicionálóban lévő levegő a tekercseken keresztül húzódik. Ez a nedvesség ideális környezetet teremthet a baktériumok és gombák szaporodásához, ha nem tisztítják rendszeresen.

A légkondicionáló betegségek másik oka a túl hideg levegő. Ez több különböző dolgot is okozhat. Egyrészt a vírusok terjednek, de a rendkívül alacsony hőmérséklet miatt a bőr artériái is beszűkülnek, hogy megvédjék a testet a hőveszteségtől. Ez csökkenti a véráramlást, beleértve a fehérvérsejteket is, amelyek megvédik a szervezetet a vírusoktól, így a szervezet fogékonyabb a betegségekre. A légkondicionáló nem csak hűti a teret, de kiszárítja is. Az ultraszáraz környezet elpárologtatja az orrnyálkahártyában található nedvességet, így érzékenyebbé válik a fertőzésekre. Ez vonatkozik a szemekre is, amelyek kiszáradhatnak és irritálódhatnak, ha gyakran vannak légkondicionálónak kitéve. Ezekben az esetekben csak a szemegészségügyi termékek és az orrcseppek vagy a légkondicionáló teljes leállítása segít. Ha azonban a hő nem engedi, fontos a megfelelő tisztítás, vagy olyan aromaolajok használata, amelyek elpusztítják a levegőben lévő szennyeződéseket és vírusokat. Ilyen illóolajok például a szibériai fenyőolaj és az eukaliptuszolaj. Nagyon hideg környezetben élni és dolgozni fejfájást, fülgyulladást, fáradtságot, de ízületi fájdalmat is okozhat.

Hogyan lehet megelőzni ezeket a problémát?

A legfontosabb a megelőzés. Ez azt jelenti, hogy vitaminokat kell szedni - különösen a C -vitamint, amelyet például a homoktövis magas formában kínál. Nagyon fontos a gyulladás ellen védő és az immunitást erősítő omega zsírsavak bevitele is. A halolajban találhatók, ami biztosítja a legtisztább hatékonyságukat. Ha már megfázás tünetei jelentkeznek, azokat a lehető leghamarabb kezelni kell. Ha a légutak érintettek, a vény nélkül kapható szirupok és tabletták, a borzzsír a mellkasi fájdalom kezelésére alkalmas megoldás.

VOJ_4546

Egészségügyi kockázatok kedvezőtlen külső környezetből

A napon tartózkodás gyakran kellemetlen problémákat okozhat, például napszúrás, dehidratáció vagy leégést.  A napszúrás akkor fordul elő, amikor a test túlmelegszik, és testünk a következő tünetekkel reagál rá:

  • Szédülés
  • Fáradtság
  • Izomgörcsök
  • Hányinger
  • Vörösödött bőr

A napszúrás gyakran sürgős orvosi ellátást igényel, különösen hányás vagy láz esetén.

A dehidratáció akkor következik be, ha több folyadékot veszít, mint amennyit bevesz, és szervezete nem rendelkezik elegendő vízzel és egyéb folyadékkal a normál funkcióinak ellátásához. Ha nem iszik annyi vizet amennyit elveszít, dehidratál. Bárki dehidratálhat, de ez az állapot különösen veszélyes a kisgyermekekre és az idősebb felnőttekre. A kisgyermekek dehidratációnak leggyakoribb tünetei a súlyos hasmenés és hányás. A szomjúság nem mindig a dehidratáció megbízható korai mutatója. Sokan, különösen az idősek, nem érzik szomjasnak magukat. Ezért fontos, hogy növeljük a vízfogyasztást a meleg időben.

A leégett bőr akkor fordul elő, ha erős napfénynek van kitéve, és hosszú ideig tartózkodik a napon. Ez a bőr kivörösödésével, apró hólyagokkal vagy fáradtsággal nyilvánulhat meg. A leégett bőr nemcsak kellemetlen, hanem veszélyes is. Segíti a bőrrák és más bőrbetegségek kialakulását. Ezért fontos, hogy védő krémeket használjunk SPF -el, és kerüljük a közvetlen napfényt a legmelegebb napokon. Az aloe vera gél, tejföl vagy különféle napozás utáni krémek segítenek a bőr leégésében.

Hogyan lehet megelőzni ezeket a problémákat?

A bőr védelme elengedhetetlen a nyári hónapokban. A bőr érzékenyebb a sérülésekre, allergiákra vagy pH -zavarokra, ezért fontos, hogy olyan SPF -es krémeket használjunk, amelyek megvédenek minket a káros sugaraktól és hidratálják például természetes argánolajjal.

Emellett bőrünk ki van téve a rovarcsípés és csípés veszélyének. A legjobb módszer a csípés megelőzésére a rovarriasztó vagy rovarriasztó illóolajok - például a rovarok körében nem kedvelt bergamott - használata.

VOJ_4672

Testünk egészségének megőrzése csak akkor sikeres, ha egész évben naponta érdeklődünk iránta. Néha úgy érezhetjük, hogy nyáron biztonságban vagyunk. A nap sok vitamint biztosít számunkra, és javítja a bőr állapotát, de ahogy mondják - a túl sok is egészségtelen. Ezért a napozás mértékkel és ésszel kell meghozni, hogy a nyári szabadságunk ne érjen véget az ágyban maradással és a hónaljban lévő hőmérővel.

Ezt a cikket készítette neked,

Barbora

barborafotka