Vese és húgyutak: jellemzők, lehetséges betegségek és kezelésük

A tél hatalmas terhet jelent a húgyutak számára. A húgyúti fertőzések a második leggyakoribb bakteriális fertőzések a légúti fertőzések után. Ez egy sor kellemetlenséggel jár, a tinktúrák, antibiotikumok és a lábadozáshoz tartozó gyógyszerek használata. Fel kell ismerni, hogy ezek a gyulladások mind a férfiakat, mind a nőket érintik. Ezért döntöttünk úgy, hogy átfogó áttekintést nyújtunk Önnek a vese- és húgyúti betegségekről.

 

Ebből a cikkből megtudhatja:

 • a húgyúti rendszer alapvető jellemzőiről
 • mire valók a húgyúti rendszer egyes szervei?
 • milyen betegségek és egészségügyi problémák fordulnak elő leggyakrabban
 • rizikó faktorok
 • hogyan lehet gyógyítani a veséket és a húgyúti rendszert
 • mikor kell orvoshoz fordulni

novenyek es hugyuti teak

 

A húgyúti rendszer alapvető jellemzői

A húgyúti rendszer feladata a vér szűrése és melléktermékként vizelet létrehozása. A szervezet tápanyagokat vesz fel az élelmiszerből, és energiává alakítja át. Miután a szervezet felveszi a szükséges élelmiszer-összetevőket, a salakanyagok a bélben és a vérben maradnak. A vesék és a húgyúti rendszer segíti a szervezetet a karbamid nevű folyékony hulladék eltávolításában, és egyensúlyban tartja az olyan vegyi anyagokat, mint a kálium, a nátrium és a víz. A karbamid akkor keletkezik, amikor a szervezet lebontja a fehérjetartalmú élelmiszereket, például húst, baromfit és bizonyos zöldségeket. A húgyúti rendszer szervei közé tartozik a vese, a vesemedence, az ureter, a hólyag és a húgycső.

A vesék és a húgyúti rendszer részei és funkcióik 

Két vese

A vesék kis szűrőegységeken, úgynevezett nefronokon keresztül távolítják el a karbamidot a vérből. Mindegyik nefron egy apró vérkapillárisokból álló golyóból áll, amelyet glomerulusnak neveznek, és egy kis csőből, amelyet vesetubulusnak neveznek. A karbamid a vízzel és más salakanyagokkal együtt vizeletet képez, amikor áthalad a nephronokon és lefelé halad a vesetubulusokon. Hol vannak a vesék? Ez a lilás-barna szervpár a bordák alatt, a hát közepe felé helyezkedik el.

Funkciójuk a következő:

 • salakanyagok és káros anyagok eltávolítása a szervezetből
 • a testnedvek egyensúlya
 • hormonok szintézise
 • a vörösvérsejt-termelés szabályozása

 

Két ureter

Ezek a keskeny csövek a vizeletet a vesékből a hólyagba szállítják. Az ureter falában lévő izmok folyamatosan megfeszülnek és ellazulnak, lefelé tolják a vizeletet, távol a veséktől. Körülbelül 10-15 másodpercenként kis mennyiségű vizelet ürül a húgyhólyagba az ureterekből. 

Hólyag

Ez az üreges, háromszög alakú szerv a has alsó részén található. A szalagok tartják a helyén, amelyek más szervekhez és medencecsontokhoz kapcsolódnak. A húgyhólyag falai ellazulnak és kitágulnak a vizelet tárolására, összehúzódnak és ellaposodnak, hogy a húgycsövön keresztül kiürítsék a vizeletet. Egy tipikus egészséges felnőtt hólyagja akár két csésze vizeletet is képes tárolni két-öt órán keresztül.

Az izmok – az ún záróizom

Ez a két körkörös izom segít megelőzni a vizelet szivárgását azáltal, hogy szorosan lezárja, mint egy gumiszalag a hólyag nyílása körül.

Idegek a hólyagban 

Az idegek figyelmeztetik az embert, amikor eljött a vizelés ideje vagy a hólyag kiürítése.

Húgycső (húgycső) 

Ez a cső lehetővé teszi a vizelet kijutását a testen kívülre. Az agy jelzi a húgyhólyag izmainak, hogy összehúzódjanak, kiszorítva a vizeletet a hólyagból. Ugyanakkor az agy jelzi a záróizom izmainak, hogy ellazuljanak, és hagyják, hogy a vizelet a húgycsövön keresztül távozzon a hólyagból. Amikor minden jel a megfelelő sorrendben jelentkezik, normális vizelés következik be.

 

A húgyúti rendszer betegségei és egészségügyi problémái

A vesék és a húgyúti betegségeknek számos oka lehet. Az előfordulás országonként, régiónként, etnikai hovatartozásonként, nemenként és életkoronként változik. Ismerünk például genetikai eredetű betegségeket, fertőző eredetű betegségeket, autoimmun betegségeket stb.

Genetikai betegségek

Az örökletes vesebetegség ismerete gyökeresen megváltozott a molekuláris biológia fejlődésével. Az öröklött vesebetegségek jellemzése javult, és új, szelektív vesebetegségekhez vezető mutációkat írtak le. Az örökletes vesebetegségek ritkák, kivéve az autoszomális domináns policisztás vesebetegséget, amely a végstádiumú vesebetegség vagy veseelégtelenség negyedik leggyakoribb oka. Ez a betegség 1000 emberből 1-nél fordul elő, és körülbelül 10 millió embert érint világszerte.

Glomerulonephritis

A glomerulonephritis a vesebetegségek egy csoportja, amely a glomerulusokat (mikroszkópos testeket a vesékben) érinti. Ez egy gyulladásos vesebetegség. A glomerulonephritis a vese-/veseelégtelenség második leggyakoribb oka Európában a cukorbetegség után.

Fertőzések, kövek és obstruktív uropathia

A húgyúti fertőzések világszerte gyakori egészségügyi problémát jelentenek, és komplikációmentes vagy bonyolult kategóriába sorolhatók. A szövődménymentes fertőzések közé tartoznak a húgyhólyagfertőzések, mint például a hólyaggyulladás – a hólyaggyulladás, amely leginkább a nőket érinti. A férfiak kevésbé hajlamosak az akut, szövődménymentes húgyhólyag- vagy vesefertőzésekre.

Megnagyobbodott prosztata

Férfiakat érintő betegség. A tesztoszteron hormon hatására a prosztata egész életen át növekszik. Gyakori jelenség, de veszélyes lehet, ha a prosztata olyan méretűre nő, hogy az befolyásolja az egyén egészségét. A megnagyobbodott prosztata megnehezítheti a hólyag ürítését.

Inkontinencia

Ez egy olyan betegség, amely több nőt érint, mint férfit. Nem kívánt vizelet szivárog a húgycsőből.

Vesekövek

A veseköveket fertőzés és a vér magas kalciumszintje okozza. Ezek a kövek megtelepednek a húgyúti rendszerben. Ha a vesékből a húgycsőbe jutnak, nagy fájdalmat okoznak.

gogynovenyek a vesere

Rizikó faktorok

A vese- és húgyúti betegségek kockázatát növelő tényezők a következők:

 • Nem. A nőknél a húgycső rövidebb, mint a férfiaknál. Ez megkönnyíti a baktériumoknak a húgycsőből közvetlenül a hólyagba való eljutását. A húgycső, amely közel van a hüvelyhez és a végbélnyíláshoz, szintén megkönnyíti a baktériumok bejutását a hólyagba. Amint a fertőzés eléri a hólyagot, átterjedhet a vesére. A terhes nőknél még nagyobb a vesefertőzés kockázata.
 • Hólyag elzáródás. Bármi, ami lassítja a vizelet áramlását vagy megnehezíti a hólyag teljes kiürítését, növelheti a vese- és húgyúti betegségek kockázatát. Ezek közé tartozik a vesekő, a beszűkült húgycső vagy a prosztata megnagyobbodása.
 • Legyengült immunrendszer.
 • A hólyag körüli idegek károsodása. Az idegek vagy a gerincvelő károsodása megakadályozhatja a hólyagfertőzések és betegségek tüneteinek megjelenését. Ez megnehezítheti annak megállapítását, hogy a fertőzés mikor érte el a vesét.
 • Olyan állapot, amely miatt a vizelet rossz irányba folyik. Vesicoureteralis reflux esetén kis mennyiségű vizelet áramlik vissza a hólyagból a hólyagot és a vesét összekötő csövekbe. Az ilyen állapotú embereknél nagyobb a vesefertőzések kockázata.
 • Magas vérnyomás  - kezeletlen magas vérnyomás veseelégtelenséget okozhat és károsíthatja azok működését 

 kiralydinnye cseppek

 

A vesék és a húgyúti betegségek kezelése

Vannak, akik a természetes kezelést részesítik előnyben az otthoni gyógymódokkal. Ebben az esetben a vesék a következő pontok betartásával gyógyíthatók:

 

1.Igyál sok vizet

A sok víz fogyasztása segíthet a baktériumok kiürítésében a szervezetből, ami elősegíti a fertőzés gyorsabb eltávolítását. Segíthet az egész húgyúti rendszer megtisztításában is.

2.Igyál áfonyalevet vagy egyél áfonyát

Az áfonyalevet régóta használják húgyhólyag-bántalmak és fertőzések ellen. Bizonyíték van arra, hogy az áfonyalé ivása egyes embereknél segíthet vagy megelőzheti a fertőzést és a gyulladást. Az áfonya tea is segíthet.

3.Kerülje az alkoholt és a kávét

A vesék legfontosabb feladata a káros anyagok és méreganyagok kiszűrése. Mind az alkohol, mind a koffein több tevékenységet igényelhet a veséktől. Ez akadályozhatja a gyógyulási folyamatot. A koffeines kávé helyett próbálja ki egészséges alternatíváját - a cikóriát (= pörkölt cikóriakávé).

4.Szedjen probiotikumot

A probiotikumoknak két fő előnye van a vesefertőzések kezelésében. Az első az, hogy segítenek kordában tartani a szervezet egészséges baktériumait. Ha vese- és húgyúti fertőzések vagy gyulladások miatt szed antibiotikumot, ez a pont különösen fontos, mert az antibiotikumok a „jó” és a „rossz” baktériumokat is eltávolíthatják a szervezetből.

5.Kényeztesse magát C-vitaminnal

A C-vitamin egy erős antioxidáns, amely segít megvédeni a szervezet szöveteit az oxidatív stressztől, ami segíthet a vese egészségének támogatásában.

6.Próbálja ki a petrezselyemlevet 

A petrezselyemlé egy tápanyagban gazdag vízhajtó, amely növelheti a vizelés gyakoriságát és mennyiségét. Ez elősegítheti a baktériumok gyorsabb kiürítését a vesében, ami még hatékonyabbá teszi az antibiotikumok hatását.

Tippünk: Ha nem igazán szereti a petrezselyem ízét, a legjobb eredmény érdekében turmixba keverheti erősen ízesített gyümölcsökkel, köztük áfonyával vagy áfonyával.

7.Használj vadgesztenyét

A vadgesztenye levelét évek óta használják különféle problémák kezelésére. Ide tartoznak a húgyúti betegségek is. A vadgesztenye erős antioxidáns és erősíti a szervezet védekezőképességét.

8.Vese tea

A folyadékbevitel rendkívül fontos minden húgyúti betegség esetén, és ha a kifejezetten vese- vagy húgyúti rendszer számára készült teákhoz nyúl, csak felgyorsítja a gyógyulást.

9.Vese gyógynövények

Számos gyógynövény van, amelyek jótékony hatással vannak a vesék és a húgyutak, valamint a prosztata egészségére. Köztük van például a vadgesztenye, a közönséges aranyvessző, a királydinnye a kerti petrezselyem, a kilógó nyírfa és a kerti sarkantyúka. Hatásainak köszönhetően a nasturtium "vizelet penicillin" néven is ismert.

10.Alkalmazzon hőt

Ne becsülje alá a meleget. Húgyúti megbetegedések esetén ajánlatos takaróba burkolózni, melegvizes palackot bekapcsolni vagy termoszos palackot használni. A vesék hideg elleni védelme érdekében használjon derékövet, amely segít enyhíteni a fájdalmat. Ezenkívül ne felejtse el melegen tartani a lábát. Jó szolgálatot tesz a meleg gyapjúzokni vagy a báránygyapjúból készült otthoni papucs.

 meleg papucs, derekov es gogynovenyek a vese kezelésére

 

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A vesék és a húgyutak súlyos fertőzése veszélyes szövődményekhez vezethet. Ezek közé tartozik a vérmérgezés, a testszövetek károsodása vagy akár a halál. Azonnal forduljon orvoshoz, ha hány, véres a vizelete, rosszul érzi magát, és tünetei otthoni kezeléssel nem enyhülnek.

Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK11791/

https://zdravoteka.sk/choroby/glomerulonefritida/ 

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/urinary-system 

Fotók forrásai: saját archívum

 

A cikket az Ön számára készítette

 

foto Barbora Herbatica 100x133Mgr. Barbora Olejníková

A Herbatica csapatának tagja, amely 2015 óta viszi piacra a természetes termékeket.
Alternatív gyógyászat és természetes egészségügyi termékek szakértője.
Cikkeink többsége szakmai tanulmányokon vagy tudományos közleményeken alapul.

Elérhetőség: barbora@herbatica.sk

 
ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nem találta meg, amit keresett? Vagy további információra van szüksége? Elegünk van belőlük – próbáljon meg beírni egy szót, például a keresőablakban. "migrén, aranyér, szemölcs, ekcéma, hátfájás" vagy tekintse meg BLOGunkat.

 

Tetszett a cikkünk? Ossza meg, boldoggá tesz minket :)