Igen, a karácsonyi finomságoknak nem kell plusz kilókat eredményezniük. Az ünnepi időszak mindig olyan időszak, amikor megengedheti magának az édességeket. Az évnek ez az időszaka olyan, mint az ünneplés ízlelőbimbóink számára. Ha szereti a finomságokat, az még nem jelenti azt, hogy egészségtelen, édesített desszerteket egyen. A legfinomabb finomságok, amelyek jótékony hatással lehetnek szervezetünkre, azok, amelyek szezonális vagy késői szezonális gyümölcsökből és egészséges alapanyagokból készülnek.
A cukor valamilyen formában az ellensége lehet. Nem kell azonnal démonizálni, mert a kiegyensúlyozott étrend része. De van egy DE. A boltban vásárolt édességek cukrot vagy más édesítőszert tartalmaznak, ami megterheli szervezetünket és főleg a hasnyálmirigyet. Ilyen cukorral a hasnyálmirigy kénytelen nagy mennyiségű inzulint kiválasztani. Az ilyen édességek fogyasztása immunrendszeri zavarokat, allergiát, érelzáródást, vesekárosodást is okozhat. Az ilyen cukor nem az egyetlen ijesztő. Az étrendünkre gyógymódként kell tekintenünk. Ahogy a híres Hippokratész mondta: "Az étel legyen a te gyógyszered."
Ezek az egészségesebb karácsonyi finomságok ötletei azoknak a háziasszonyoknak is megfelelnek, akik szeretik tölteni a konyhában az időt, és azoknak is, akik nem :-)
Vegán kalács körtével, cédrus dióval és lenmagliszttel
Hozzávalók:
- 300 g szójatej vagy mandulatej
- 1 teáskanál ecet pl. alma
- 200 g sima búzaliszt
- 1 evőkanál lenliszt
- 1 evőkanál cédrus dió
- 150 g kristálycukor (az extra ízért használjon nádcukrot)
- 35 g kukoricakeményítő
- 30 g holland kakaó
- 2 ½ teáskanál mézeskalács fűszer
- 2 ¼ teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 75 g repceolaj + a forma kitörléséhez
A buggyantott körtéhez szüksége lesz:
- 3 éret körte, de nem túlérett
- 100 g kristálycukor
- 750 ml bor vagy víz
- 200 ml víz – vagy több, az edény méretétől függően
- 3 db csillagánizs
- 2 szelet fahéj
- ¼ teáskanál őrölt kardamom vagy néhány darab egész
- 1 teáskanál vanília kivonat vagy paszta
A buggyantott körte elkészítésének menete:
A körtéket meghámozzuk, de a szárával együtt hagyjuk. A cukrot a fazékba teszük, öntünk rá bort, vizet és az összes fűszert. Ha nem akarunk bort használni, a körtét csak fűszeres vízben főzzük aztán hadjuk majdnem felforralni, majd minimálisra csökkentjük a tüzet. Ha van konyhai hőmérőe, segítsen vele és mérje meg a hőmérsékletet. Tegye a körtét a lébe, és főzze legalább 30 percig, miközben a hőmérsékletet 75 és 95 fok között tartva. Ezen a hőmérsékleten az alkohol elpárolog, ezért ne aggódjon, ha gyerekeknek főz, a körte és a lé nem tartalmaz alkoholt. Amikor a körte felszívta a lét és "megfőtt", kivesszük, és hagyjuk óvatosan kihűlni, amíg elkészítjük a tésztát.
A mézeskalács tészta elkészítésének menete:
Előmelegítük a sütőt 180 fokra, és válasszuk ki a sütőformát. Körülbelül 25x11x7 cm magas szendvicsformára lesz szüksége, néhány centiméter ide-oda is megfelelő. Kikenheti olajjal vagy növényi vajjal és megszórhatja liszttel, vagy sütőpapírral.
Egy kis edényben keverjük össze a növényi tejet és az ecetet. Egy nagyobb tálban keverjük össze a sima lisztet, a cukrot, a kukoricakeményítőt, a kakaót, a mézeskalács fűszert, a sütőport és a szódabikarbónát. Az olajat a tejhez keverjük, majd a nedves és száraz hozzávalókat összekeverjük. Csak addig keverjük a hozzávalókat, amíg a lisztdarabkák el nem tűnnek és minden összeáll, hogy ne keverjük össze a tésztát, ami a glutén aktiválódásának köszönhetően nehezebb úthoz vezethet. A mézeskalács tésztát öntse egy szendvicsformába, majd rakja bele egyenletesen a körtéket a tésztába úgy, hogy egyenletesen elhelyezkedjenek. A legszebb persze a kalács az egész körtékkel néz ki, de ha akarja, a buggyantott körte kettévágható, kiszedheti a magját vagy kisebb darabokra vágva belekeverheti a tésztába.
A mézeskalács kenyeret felülről és alulról melegítve kb 1 órán keresztül. Sütés végénél fogpiszkálóval ellenőrizzük a tésztát. Főleg a körték közötti hely, mert lassabban sül meg. A mézeskalácsot sütöttem klasszikus fehér cukorral és nádcukorral, aminek durvább volt a szeme. A tészta "rusztikus" felületét a nádcukorral hoztuk létre, és simábbá a klasszikus cukorral. A mézeskalácsot legalább 20 percig hagyjuk hűlni, amíg kivesszük a formából és elkezdjük szeletelni. Tálalás előtt cukrozzuk meg a mézeskalácsot.
Tönköly mézeskalács csokoládéval
Szüksége lesz (kb. 60 mézeskalácshoz):
Hozzávalók:
- 200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 100 g rizsliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 100 g nádcukor
- 100 g méz
- 100 g vaj
- 2 teáskanál mézeskalács fűszer
- 1/2 hosszú paprika (más néven Pippali - bármilyen)
- 2 tojás
- csipetnyi só
Csokoládé öntet:
- 200 g forró csokoládé
- 1-2 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál kókuszolaj
- szárított ehető virágok díszítéshez (bármilyen)
Elkészítés:
A vízfürdőhöz használt tálban kimérjük az egyes hozzávalókat - nádcukrot, mézet, kockára vágott vajat, mézeskalács fűszert és egy csipetnyi sót. A keverékbe belereszeljük a hosszú paprikát (ha nincs Önnek, nem baj), majd közepes lángon, időnkénti megkeveréssel feloldódni hagyjuk. Körülbelül 5-10 percet vesz igénybe. Amikor a keverék folyékony, tegyük félre, és hagyjuk kicsit hűlni. Ezután sütőporral és két tojással elkevert tönköly- és rizslisztet keverünk a masszához. A tésztát kanállal jól összekeverjük, hogy a hozzávalók jól összeérjenek. A kikevert tésztát rárakjuk ételfóliára, jól becsomagolva éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap kivesszük a tésztát a hűtőből és a konyhapulton hagyjuk egy órát. Ezután a tésztadarabokból nagyjából egyforma golyókat formálunk, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. A golyókat 180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük és kb 10 percig sütjük. A mézeskalács aranybarna lesz, és tapintásra szilárd lesz. Sütés után hagyjuk kihűlni.
Házi készítésű karácsonyi likőr sűrített tej nélkül
Hozzávalók:
- 300 ml teljes tej (laktózmentes változathoz laktózmentes tejet használjunk)
- 300 ml tejszín (laktózmentes változathoz laktózmentes habtejszínt használjunk)
- 150 ml minőségi fehér rum
- 150 g kristálycukor
- 6 db friss tojássárgája
- 2 vanília rúd
- 1 teáskanál ceyloni fahéj
- 5 szegfűszeg
- 2 csillagánizs
- szerecsendió
Elkészítés:
Először a tejet és a tejszínt öntük az edénybe. Ezután a vaníliarudat hosszában felvágjuk, és késsel kiszedjük az összes magokat, amit fahéjjal, szegfűszeggel, csillagánizsszal és egy csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval együtt az edénybe teszük. A keveréket időnkénti kevergetés mellett felmelegítjük. Közben a tojások sárgáját a cukorral egy tálban krémes habbá verjük. Körülbelül 2-3 percig verjük. Amikor az edényben a felhevített tejes keverék felforrósodott (kb. 60 °C-os hőmérsékletűnek kell lennie), kanalanként a sárgájához adjuk, és minden alkalommal kézzel, habverővel összekeverjük. Így a tejes keverék felét a tojás sárgájához adjuk. Ezt a tojáslikőr elkészítési folyamatot azért végezzük így, hogy a tojás sárgája ne kapjon hősokkot, és ne legyen a likőrből tojásrántotta. :) Ezután öntsünk mindent vissza az edénybe, és rendszeres keverés mellett habverővel melegítsük addig, amíg a likőr 70 °C-os hőmérsékletű lesz (erre a konyhai hőmérő, amit javaslok vásárolni, kiváló eszköz, mert alkalmas nem csak a likőr elkészítéséhez, hanem a marhasteakhez vagy a második adag likőrhöz is, mert az első után már csak úgy elporzik). Vegyük le a likőrt a tűzhelyről, és hagyjuk kicsit kihűlni. Végül adjunk hozzá fehér rumot a likőrhöz, és jól keverjük össze. A likőrt szűrőn átszűrjük, hogy ne maradjanak benne a fűszer darabok (csak vaníliarúd szemek), és üvegbe töltjük, amit hűtőben tárolunk. A tojáslikőrt pár napon belül javaslom elfogyasztani, nekünk az volt a probléma, hogy egy nap alatt ittuk meg, szóval tökéletes volt. Ha szeretné elkészíteni a tojáslikőr alkoholmentes változatát, akkor a fehér rumot hagyja ki, akkor is nagyon finom lesz. Emiatt kevésbé sűrű a likőr, mint ahogy megvan szokva, mivel nem sűrítem keményítővel, és még sűrített tejet sem használtunk. Az állaga azonban mit sem ront az ízén. :)
Tippjeink:
További tippjeink is vannak az Ön számára, amelyeket a karácsonyi asztalra is tálalhat- egészséges orosz finomságok, amelyek nem igényelnek semmilyen előkészületet. Ilyenek például a homoktövis szendvicsek, amelyek omega zsírsavak és rostok forrásai. A szendvicseket a meleg karácsonyi kakaós alternatívával - cédrus csokoládé latte - tálalható. Ha egészségesebben szeretne főzni, akkor az olaj vagy liszt egészségesebb alternatívájához is nyúlhat, ami egyedi ízt ad a recepteinek.
Érezze jól magát a karácsonyi ünnepek alatt és után :)
Ezt a cikket Önöknek készítette
Barbora