Kényeztesse magát pihenéssel a virágültetés mellett

Ön is azok közé tartozik, akik stresszesek a karácsonyi ünnepek alatt? Kipróbált már mindenféle stresszoldó tevékenységeket, és Önnek nemsegít semmi? Talán valami nem szokványosra lenne szügség, például szobanövények átültetésére. Egy gyönyörű "szobakert" átültetése nagyszerű módja lehet a stressz oldásának. Akár kevés, akár sok a hely a lákásban/házban, otthonának átalakítása önmagában enyhítheti a stresszt, és több békét hozhat.

Hogyan oldja meg a stresszt a kertészkedés?

Egy tanulmányban az embereket arra kérték, hogy hajtsanak végre egy stresszes feladatot, majd 30 percet keresztül kertészkedjenek a kertjükben, vagy 30 percet olvassanak. Míg mindkét csoportban csökkent a stressz, a kertészek ezt lényegesen jobban észrevették (nyálkortizol, stresszhormon mérve), valamint a pozitív hangulat teljes helyreállítását tapasztalták; az olvasók stresszt is tapasztaltak, de hangulati csökkenést is tapasztaltak.  

A kertészkedés egyértelműen pozitív hatással van a stresszre és a hangulatra is, de nem mindig tartják a stresszoldó fő tevékenységnek, mint például az olvasás, és egy kicsit több figyelmet érdemelhetne ezen a területen.

Ennek egyik oka a természettel való érintkezés. Sok időt töltünk bent, főleg télen, és fokozott vágyat érzünk a természettel való érintkezés iránt. Ezért amikor nincs időnk kirándulni vagy sétálni menni, a virágok átültetésének köszönhetően megérezhetjük ezt a kapcsolatot a természettel. Ezen kívül valami szépet alkotunk, ami önmagában is stresszoldó. Gondoljunk csak bele, hányszor társul a relaxáció egy lélegzetelállító táj képéhez vagy hangjaihoz. Ha rendelkezésére áll a természet és a szépség darabja, akkor egész évben nagy stresszoldást jelenthet.

Mely növények segítenek a stressz enyhítésében?

1. Bazsalikom

Ez a növény az egyik leggyakoribb növény az otthonokban. A háztartásban nem csak a friss fűszer egyik formájaként használják, hanem stresszoldó hatása miatt is. Illata oldja a stresszt és a szorongást. A bazsalikomleveleket számos célra használják, például fűszerezésre, gyomorfekély, rovarcsípés és torokfájás kezelésére. A bazsalikom növény adaptogénként is működik (természetes anyag, amely segíti a szervezetet a stresszhez való alkalmazkodásban), ezért segít tökéletesen kezelni a stresszt.

2. Aloe Vera

Az aloe verának számos egészségügyi hatása van a bőrre és a testre egyaránt. Ezenkívül segít csökkenteni az elektronikus eszközök káros sugárzását, és több oxigént juttat a levegőbe. Könnyen kezelhető, segít csökkenteni a szorongást és a stresszt.

3. Levendula

Az egyik legnyugtatóbb növény, amelyet otthon vagy az irodában találhat, az a levendula. Ez a növény mennyei illatáról ismert, édes illata segít megnyugtatni az elmét, oldja a szorongást és a stresszt. Nyugtató tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek elősegítik az elalvást.

Tippjeink otthona szebbé tételéhez:

  • Gyertyatartó virágcserépben

Ültessen évelőket, mohos növényeket vagy bármit, amit szeretne egy csészébe vagy érdekes cserépbe. Szerezzen be egy gyertyatartót, amit a földbe helyez, és máris készen áll a dizájnos tartó egy darab természettel!

IMG_8548.JPG

  • Egy darab természet a konyhában

Vannak otthon régi poharai, amelyeket sajnál kidobni, de nem használja őket? Ültessen beléjük kis szobanövényeket, és frissítse fel konyháját ezzel a nem mindennapi kiegészítővel.

IMG_8550.JPG

  • Tükör újraélesztése

A fürdőszoba gyakran olyan hely, ahol nincs virágunk. Ezért érdemes virággal feléleszteni. Például egy tükör köré tekert húzónövény formájában.

IMG_8545.JPG

Ezt a cikket Önöknek készítette

Barbora

barborafotka