Stresszmentes karácsonyi takarítás

Mondanunk sem kell, mennyire stresszes lehet a karácsonyi rohanás. Takarítás, főzés, sütés, gyerekek, férj, feleség, dekoráció, ajándékvásárlás és mindez viszonylag rövid időn belül. Ez tényleg sok egy szuperhősnek is. Szüntesse meg a káoszt a karácsonyi takarítás során, úgy hogy a feladatokat több részre osztja szét. Ezek az ünnepi takarítási tippek segítenek a házimunkákban, hogy a vendégek érkezése előtt rendezett otthonba jusson, vagy hogyan oldhatja meg gyorsan a napközben felmerülő zűrzavarokat. A sikeres ünnepi takarítás kulcsa a korai kezdés.

 

1. Tervezze meg azt, hogy néhány nappal korábban elkezdi a házi takarítást

Tervezni a takarítást? Igen. Készítsen 7 napos takarítási tervet, amely megkönnyíti munkáját. Ha minden nap elvégez néhány fontosabb feladatot, nagyon kevés takarítás marad a karácsony napjára. A megfelelő tervezés alapja, hogy egy látogató szemével járjuk végig házunkat vagy lakásunkat. Foglalja össze az összes hiányosságot, még azokat is, amelyeket megszokott - pl. növények elhalt levelei, virágai. Már az ilyen apróságok is tisztábbá és rendezettebbé tehetik a lakást. Ezután készítsen tervet a takarítás csoportos tevékenységgé alakításához. Hozza össze a családtagokat, menjen velük végig az Ön tervén, és aztán jelöljön ki feladatokat mindenkinek. Ne feledje, minél több kéz, annál gyorsabban lesz kész.

2. Rendezze el az egyes szobákat

A tennivalók megnevezése után a következő lépés az, hogy mindent a helyére tesz. Az egyes szobák elrendezése felgyorsítja a takarítási folyamatot. Nem kell időt vesztegetnie tárgyak átugrásával vagy dolgok egyik helyről a másikra mozgatásával. Otthonának rendezésével egész évben nagy esélye lesz a gyors takarításra.

3. Csak a takarítás után díszítsen

Ha a takarítás előtt elkezdi a karácsonyi díszítést, akkor csak a porszemcséket át viszi az egyik helyről a másikra, és kellemetlenül kikukucskálhat ránk a hátunk mögül a karácsonyfa alatt a nagy napon. Főleg, ha a karácsonyfa miatt át kell helyezni a bútort. Díszítéskor tisztítson le minden dísztárgyat – ezzel minimalizálja a port és az allergéneket a lakásban.

Relaxing-during-the-holidays_1200x628

4. Konyha

Ezt a lépést nem felejthetjük el! A karácsonyi ünnepek alatt sok időt fog tölteni a konyhában. Éppen ezért érdemes megnézni, hogy a konyhája valóban készen áll-e az igényes főzésre. Javasoljuk, hogy tisztítsa ki a hűtőszekrényt és a szekrényeket, hogy minden karácsonyi finomságnak helye legyen. Az ünnepi evőeszközöket és csészéket is jó ötlet átmosni, hogy a nagy napon a legjobban nézzen ki. Karácsony előtt létfontosságú, hogy ellenőrizze a sütő állapotát – ha megégett vagy ételfoltok vannak rajta, mindenképpen tisztítsa meg őket, mielőtt elkezdené a karácsonyi sütést. Ez nemcsak a készülékek működését javítja, hanem finom süteményeket is elkészíthet, anélkül, hogy a leégett sütő nemkívánatos utóíze lenne! Készüljön fel az esetleges katasztrófákra is, mint például az ünnepi terítőre kiöntött bor.

5. Fürdőszoba

A fürdőszoba takarítása minden bizonnyal olyan feladat, amelyet senki sem szeretne az ünnepek alatt csinálni. Annak érdekében, hogy a lehető legfájdalmatlanabb legyen, próbálja ki az alábbi egyszerű lépéseket:

  • Öntsön erős tisztítószert a WC-be
  • Zuhanyozás után törölje le a csempét univerzális tisztítószerrel (a zuhanygőz segít a szennyeződések eltávolításában)
  • Törölje le az összes tükröt üveg tisztítószerrel
  • Távolítson el minden kifröccsenő fogkrémet, ujjlenyomatot a felületekről.

6. Tiszta és friss levegő

Szellőztessen. Bár kint nincs legmelegebb, szellőztessen naponta legalább 3-x 5 percig. Az otthonában lévő levegő kicserélődik, és a levegőből eltávolítják a mikrobaktériumokat. Az ünnepibb érzés és az otthon illata érdekében illóolajokat is megengedhet magának, amelyek megtisztítják a levegőt és megszabadítják a káros mikrorészecskéktől.

 

Ezekkel a tippekkel garantáltan stresszmentes karácsonya lesz. Ha előre megtervezi a takarítást, és nem az utolsó pillanatra hadja akkor a stresszel és fejetlen takarítással töltött időt kitudja használni egy estére amelyet Önnek szán, egy forró teával, maszkkal az arcán, takaróba bugyolálva egy népszerű karácsonyi filmet megnézve.

Ezt a cikket Önöknek készítette

Barbora

barborafotka