Egészségesnek lenni... Ez egy művészet? A génekben van? Vagy a kezünkben van? Ki irányítja az egészet?

"Ó, már megint az a migrén... Sosem szabadulok meg tőle... anyámat, nagyanyámat is sújtotta, és még a lányom is tőlem örökölte...".
 Hányszor hallott már ilyen és ehhez hasonló kijelentéseket a környezetében?
És talán maga is azt hiszi, hogy ez már csak így van, hogy az őseitől származó összes betegség Önnek van rendelve, és sajnos nem tehet ellene semmit. A "sorsnak való behódolás" a könnyebb út, de vajon tényleg ez a helyes út?Van más lehetőség? Mekkora szerepet játszanak a génjeink mindebben? Ki az/aki irányítja az egészét? A génjeink, vagy épp ellenkezőleg - irányíthatjuk a génjeinket? Mi van a kezünkben?Mai cikkünkben ezekre és más hasonló kérdésekre próbálunk közösen választ találni, hogy jobban megértsük génjeinket, az emberi egészség és betegség összefüggésében. Elmélyedünk az epigenetika nevű új tudományterület titkaiban, elmagyarázzuk az alapelveit, főbb előnyeit és kihívásait az orvostudomány, a táplálkozás és a betegségmegelőzés területén. Bemutatjuk Önnek az Epigemic® márkanév alatt forgalmazott, a 21. század forradalmi táplálékkiegészítőit, amelyek a tudományos kutatások által alátámasztott eredmények mellett e terület legújabb eredményei szerint készülnek.
Bízunk benne, hogy az alábbi információk megváltoztatják a betegségekről és az egészségéről alkotott jelenlegi képét. Csatlakozzon hozzánk egy felfedező útra, és fedezze fel, hogyan befolyásolhatjuk mindannyian egészségünket és a betegségek megelőzését életmódunk és étrend-kiegészítőink megválasztásának megváltoztatásával. Olvasson tovább, hogy többet tudjon meg arról, hogyan befolyásolhatja az Epigemic® az Ön életét.

 

Mi az epigenetika?

Mi az epigenetika?


Génjeink megértése olyan, mintha egy könyvet olvasnánk, amely feltárja múltunk, jelenünk és jövőnk titkait. De mi lenne, ha azt mondanánk, hogy van mód arra, hogy újraírjuk ezt a könyvet?
Bármilyen hihetetlenül is hangzik, az epigenetika, mint új tudományterület, megmutatja nekünk, hogy génjeink nem rögzítettek, hanem dinamikusak és alkalmazkodóképesek.
Számos külső tényezőtől és életmódunktól függően változhatnak, beleértve a stresszt, a gondolatokat, az érzelmeket, a táplálkozást, a gyógyszereket, az alvási szokásokat, a környezetet, a fényt stb.
Ezeknek a tényezőknek a génjeinkre gyakorolt hatásának feltárása az epigenetika lényege.

Maga az epigenetika szó jelentése két szó kombinációjából származik: epi + genetika. A görög epi- (görög ἐπι-) előtag jelentése "fölött, túl, körül". Laikus nyelven ezt egyszerűen úgy értelmezhetjük, hogy van valami a gének szintjén, illetve az öröklődés hagyományos mechanizmusán felül, ami hatással lehet magára a génekre.

 

 

 

Az "epigenetika" kifejezést az 1940-es években Conrad Waddington biológus alkotta meg, aki azt akarta megérteni, hogyan változnak a sejtek a fejlődésük során. 
Azóta az epigenetika meghatározása fejlődött, és még ma is számos feltérképezetlen területet rejt, amelyek további kutatásra ösztönöznek bennünket.


Hogyan befolyásolják a gének az egészségünket?

A gének az öröklődés alapvető egységei, amelyek meghatározzák fizikai és biokémiai jellemzőinket. A géneket a DNS-ünk tárolja, amely testünk minden sejtjében jelen van. Minden ember DNS-e megalapozza fizikai és pszichológiai tulajdonságainak kialakulását.

A gének olyan információkat tartalmaznak, amelyek a szervezet különböző funkcióiért és folyamataiért felelős fehérjék szintézisét irányítják. A gének a szülőkről az utódokra szállnak, és befolyásolják genetikai felépítésünket, ami egyedivé tesz minket.

epigenetika-DNA


De nem a gének az egyetlen tényező, amely befolyásolja az egészségünket. Bizonyos gének összefüggésbe hozhatók bizonyos betegségekkel, például a rák, a cukorbetegség, a szívbetegség, az Alzheimer-kór és más betegségek nagyobb kockázatával. Ezeket a géneket kockázati vagy hajlamosító géneknek nevezzük. Jelenlétük azonban nem jelenti azt, hogy egy betegség biztosan kialakul, csak azt, hogy nagyobb a valószínűsége annak, hogy kialakul. A betegség kialakulását egyéb tényezők, például a környezet, az életmód, az életkor, a nem, az immunrendszer stb. is befolyásolják.

Mi a különbség a genetika és az epigenetika között?

Ezenkívül különbség van a genetika és az epigenetika között is.
A genetika a gének és azok öröklődésének tanulmányozásával foglalkozik, míg az epigenetika a génaktivitásban bekövetkező olyan változások tanulmányozásával, amelyeket nem a DNS megváltozása okoz.

Az epigenetikai változások olyanok, mint a kapcsolók, amelyek be- és kikapcsolják a géneket. Ezek befolyásolják, hogy mely gének aktiválódnak a szervezetünkben, és melyek nem. Ezek a változások nem állandóak, és az életünk során különböző környezeti tényezők hatására változnak, mint például: étrend, stressz, vegyi anyagok, gyógyszerek, drogok, dohányzás, fertőzések, hőmérséklet és még sok más.
 


  Érdekes tény:


 Az "epigenetika atyja", a híres amerikai tudós, professzor és fejlődésbiológus, Dr. Bruce Lipton
szavaival élve, a géneknek csupán 5%-a felelős valójában a
betegségeinkért. A többi 95%-ot külső tényezők befolyásolják. Ez a megállapítás meglehetősen úttörő, és segít felismerni, hogy a legnagyobb hatalom saját egészségünk és életünk felett saját magunkban van. Ez a hitünkben és a saját meggyőződésünkben van elrejtve.
 Ez egyben a válasz a cikk elején feltett egyik kérdésre is. A lényeg, hogy ne engedjünk a sorsnak, a külső hatalomnak, hanem higgyünk abban, hogy mindannyian tudunk segíteni magunkon. Ezt pedig úgy tehetjük meg
, hogy gondosan megválasztjuk, hogyan és mivel tápláljuk a testünket és az elménket.


 

A környezet és az életmód hatása génjeinkre.


Mint már említettük, génjeink nem megváltoztathatatlanok, és különböző külső tényezők befolyásolhatják őket, amelyek megváltoztatják epigenetikai állapotukat. Ezek a tényezők pozitív vagy negatív hatással lehetnek az egészségünkre, attól függően, hogy milyen génekre és milyen módon hatnak. Néhány példa az ilyen tényezőkre:

 • Táplálkozás: A táplálkozás az egyik legfontosabb tényező, amely befolyásolja génjeinket és egészségünket. Egyes élelmiszerek tartalmazhatnak olyan anyagokat, amelyek metil-donorok, mint például a folsav, a B12-vitamin, a kolin és a betain. Ezek az anyagok hozzájárulhatnak a DNS és a fehérjék metilációjához, ami gyulladáscsökkentő, rákellenes és neuroprotektív hatással bírhat. Ezzel szemben egyes élelmiszerek olyan anyagokat tartalmazhatnak, amelyek gátlói ( = hátráltatói ) a metilációnak, mint például az alkohol, a nikotin, a koffein, a cukor és a zsírok. Ezek az anyagok a DNS és a fehérjék hipometilációját okozhatják, ami gyulladáskeltő, daganatellenes és neurodegeneratív hatásokkal járhat. Ezenkívül az étrend befolyásolhatja a hormonok, antioxidánsok, vitaminok, ásványi anyagok és egyéb olyan anyagok szintjét is, amelyek módosíthatják a génexpressziót és a génműködést.

 • Fizikai aktivitás: A fizikai aktivitás egy másik fontos tényező, amely befolyásolja génjeinket és egészségünket. A testmozgás növelheti az endorfin, a szerotonin, a dopamin és más neurotranszmitterek szintjét, amelyek befolyásolják hangulatunkat, memóriánkat, tanulásunkat és viselkedésünket. A testmozgás növelheti a növekedési hormon, a tesztoszteron, az ösztrogén és más hormonok szintjét is, amelyek befolyásolják növekedésünket, fejlődésünket, szaporodásunkat és öregedésünket.
  A testmozgás növelheti a nitrogén-oxid szintjét is, amely befolyásolja az érrendszeri működésünket, a vérnyomásunkat és az immunitásunkat. A testmozgás befolyásolhatja az epigenetikai változásokat is, amelyek javíthatják anyagcsere-, szív- és érrendszeri, izom-, csont- és idegműködésünket.

 • Stressz: A stressz az egyik legfontosabb tényező, amely hatással van az egészségünkre és a génaktivitásra. A stressz lehet akut vagy krónikus, fizikai vagy pszichológiai, pozitív vagy negatív. A stressz befolyásolhatja a kortizol, az adrenalin, a noradrenalin és más hormonok szintjét, amelyek befolyásolják a stresszingerekre adott fiziológiai és pszichológiai válaszunkat. A stressz befolyásolhatja az epigenetikai változásokat is, amelyek hatással lehetnek immunitásunkra, gyulladásunkra, memóriánkra, tanulásunkra, viselkedésünkre és betegségekre való fogékonyságunkra.
 • Vegyszerek: a vegyi anyagok gyakran jelen vannak a környezetünkben. Megtalálhatók az élelmiszerekben, a vízben, a levegőben, a kozmetikumokban, a gyógyszerekben és más, általunk naponta használt termékekben. Egyes vegyi anyagok mérgezőek, rákkeltőek vagy mutagén hatásúak lehetnek, és akár károsíthatják a DNS-ünket, sejtjeinket, szerveinket, hormonjainkat vagy a reprodukciót. Egyes vegyi anyagok epigenetikai változásokra is hatással lehetnek, amelyek befolyásolhatják immunitásunkat, öregedésünket, memóriánkat stb. Ilyen vegyi anyagok például a biszfenol A, a ftalátok, a parabének, a peszticidek, a nehézfémek stb.
 • Alvás - Az alvás mélyreható hatással van génjeinkre és epigenetikai változásainkra. Alvás közben a sejtregeneráció, a DNS-javítás és az immunrendszer erősítése szempontjából fontos gének aktiválódnak. Ezzel szemben a stresszel és a gyulladással kapcsolatos gének alvás közben elnémulnak. Az alvásmegvonás megzavarhatja ezeket a folyamatokat, és olyan epigenetikai változásokhoz vezethet, amelyek növelik az olyan betegségek kockázatát, mint a rák, a szívbetegségek és a cukorbetegség. A minőségi és elegendő alvás tehát fontos génjeink és egész szervezetünk egészséges működésének fenntartásához.

mi befolyásolja génjeinket - infografika

Milyen hatással van az epigenetika az egészségünkre, és mik azok a fontos dolgok, amelyeket figyelembe kell venni az étrend-kiegészítők kiválasztásakor?

Az epigenetika lehetővé teszi számunkra, hogy jobban megértsük, hogyan alkalmazkodnak génjeink a körülményeinkhez, és ez hogyan befolyásolja egészségünket. Az epigenetika segít azonosítani a különböző betegségekkel - például a rák, a cukorbetegség, az elhízás, a szklerózis multiplex, a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór és mások - összefüggésbe hozható kockázati tényezőket és biomarkereket.

Az epigenetika azt is lehetővé teszi számunkra, hogy befolyásoljuk génjeinket különböző anyagok segítségével, amelyek megváltoztathatják epigenetikai állapotukat és ezáltal működésüket. Ezen anyagok némelyike természetesen jelen van a táplálkozásunkban, mint például a vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok, polifenolok és mások. Néhány ilyen anyagot szintetikusan állítanak elő, mint például az epigenetikus gyógyszerek, amelyeket orvosi eljárásokban használnak bizonyos konkrét betegségek, például a rák, az autoimmun betegségek és mások kezelésére.

Ezek az anyagok pozitív vagy negatív hatással lehetnek az egészségünkre. Attól függően, hogy hogyan és mikor használjuk őket, és milyenek az egyéni hajlamaink és reakcióink. Ezért is fontos, hogy az étrend-kiegészítők kiválasztásakor figyelembe vegyük az epigenetikát.
Az étrend-kiegészítők jelentősen befolyásolhatják genetikai információinkat és ezáltal egészségünket.

 

Mi alapján válasszuk ki az étrend-kiegészítőket?


A mai világban, ahol sajnos a táplálkozás sok esetben nem fedezi az alapvető vitamin- és tápanyagszükségletet, gyakran nyúlunk táplálékkiegészítőkhöz.

Ezek kiválasztásakor azonban nem csak az árat kell néznünk, hanem számos tényezőt figyelembe kell vennünk, mint például:

- eredet
-
hatóanyag-tartalom
 - forma, felszívódás és hatékonyság
- összetétel és adalékanyag-tartalom
- adagolás és esetleges ellenjavallatok.

Végül, de nem utolsósorban a minőség és a biztonság is fontos - előnyben kell részesítenünk a bevált és jó hírű, az illetékes hatóságok által jóváhagyott és tanúsított gyártók étrend-kiegészítőit. Az ilyen termékeket szigorú szabványok szerint gyártják, és alapos minőségellenőrzésnek vetik alá. Így biztosak lehetünk abban, hogy a deklarált anyagokat biztonságos és hatékony dózisban tartalmazzák.
Mindezen szigorú kritériumoknak megfelelnek az Epigemic® termékek, amelyek az epigenetika területén az egyik vezető márka. A teljes választékot elhozzuk Önnek a Herbatica webáruházunkban. A következő sorokban néhány érdekességet olvashat a márkáról és néhány, az emberi egészségre meglepő hatással bíró étrend-kiegészítőjéről.


Epigemic: Forradalmi étrend-kiegészítők a 21. században


Bár az epigenetika meglehetősen új tudományterületnek számít, és folyamatosan folynak új kutatások, az Epigemic® márkát, amely az epigenetikai elveken alapuló intelligens étrend-kiegészítők fejlesztésére és gyártására összpontosít, az eddig megszerzett ismeretek alapján hozták létre.

Úgy véli, hogy minden ember egyedi, és saját epigenetikai profillal rendelkezik, amely az élet során változik. Ezért olyan termékeket kínál, amelyek az ügyfelek egyéni igényeihez és céljaihoz igazodnak.

 

epigemic

 

z Epigemic® termékeket úgy tervezték, hogy kihasználják testünk teljes potenciálját. Magas minőségű gyógynövénykivonatokat és tápanyagokat tartalmaznak, amelyeket a különböző kultúrákban már ősidők óta használnak, valamint olyan növényi vagy állati anyagokat, amelyeket a tudomány csak nemrég fedezett fel. Ezek az anyagok sajátos hatással vannak a szervezet pszichológiai és fizikai ellenállóképességére egyaránt. A gyógynövények főként szülőföldjükről származnak, ahol a legnagyobb koncentrációban találhatók bennük a jótékony hatású anyagok. A gyártás modern gyárakban történik, a legújabb technológiával. Ennek köszönhetően az Epigemic® termékek megőrzik maximális hatékonyságukat és kíméletesek az emberi szervezethez, ami megkülönbözteti őket a kereskedelemben általánosan kapható étrend-kiegészítőktől.

Az Epigemic® ezért elsősorban az epigenetikai hatású természetes összetevők erejéből profitál. Más szóval, képesek befolyásolni az egészségünk különböző aspektusaihoz kapcsolódó gének aktivitását.
Például a vörös rizs kivonat ( webáruházunkban Cholesfit néven találja meg ) monakolin K-t tartalmaz, amely aktiválja a vér koleszterinszintjét szabályozó enzimért felelős gént. Hasonlóképpen, a gránátalma kivonat ellagsavat tartalmaz, amely elnyomja a gyulladást és a rákkeltő folyamatokat elősegítő géneket.

Az Epigemic® termékválaszték valóban nagyon széles, és olyan termékeket tartalmaz, amelyek célja az egészség különböző területeinek támogatása, mint például az immunitás, a szív és az erek, az emésztés, a csontok és az ízületek, az agy és a memória, a hangulat és az alvás, a testsúly és az anyagcsere, a látás és a bőr. Néhány kihagyhatatlan újdonság a kínálatunkból:

 • Epigemic® L-triptofán: Ez az esszenciális aminosav a szerotonin, a hangulatot és az alvást befolyásoló neurotranszmitter előanyaga. A kapszula segít javítani a hangulatot, csökkenti a stresszt és elősegíti a pihentető, minőségi alvást.

 • Benevis LK Epigemic®: egyedülálló növényi kivonat, amely jótékony hatással van a látásra. Stabilizálja a kollagéntermelést a szemben és támogatja az érrendszer normál működését és a vérkapillárisok állapotát.

 • Boswellia Serrata Epigemic®: ezt a gyógyító tulajdonságokkal rendelkező növényt az ízületek és a vázizomzat egészségének támogatására használják. A kapszulák magas koncentrációjú kivonatot tartalmaznak, amely gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal rendelkezik, ezáltal enyhíti az ízületi fájdalmat és duzzanatot, valamint javítja az ízületek mozgékonyságát.

 • EGCG - Epigemic® zöldtea kivonat: Az EGCG a zöld teában található polifenol, amely jelentős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A magas EGCG-koncentrációjú kapszulák erősítik az immunitást, védik a sejteket az oxidatív stresszel szemben, és támogatják a szív- és érrendszeri egészséget.
 • Articsóka Epigemic®: Támogatja a szívet, a májat és az emésztést. A prémium articsókalevél-kivonat gazdag jótékony polifenolokban, szerves savakban és más, a szervezetre pozitív hatással bíró egyedi anyagokban.

 • Epigemic® Máriatövis BIO kivonat Extract: Kiváló természetes támogatást és védelmet nyújt a máj és az emésztés számára. A növény BIO minőségű kivonata magas szilimarin hatóanyag-tartalommal rendelkezik, amely aktívan részt vesz a májsejtek regenerációjában és megújulásában.

 

hirlevel

Összefoglalva:
Az epigenetika
egy új tudományterület, amely most már valóban nagy lehetőségeket rejt magában egészségünk javítására. Az epigenetika megértésével megtanulhatjuk, hogyan befolyásolhatjuk génjeinket, hogy megelőzzük a betegségeket, és egészségesebb és teljesebb életet éljünk.

Egyes kutatók szerint az epigenetika végül még nagyobb szerepet játszhat a betegségekben, mint a genetika.
Ezt bizonyítja az a tény, hogy eddig is jelentős összegeket fordítottak a kutatására - 2008-ban a National Institutes of Health bejelentette, hogy a következő öt évben 190 millió dollárt szán az epigenetikai kutatásokra. Úgy véljük, hogy az új ismeretek segítenek majd megmagyarázni az öregedés, az emberi fejlődés mechanizmusait, valamint a rák, a szív-, a mentális és más betegségek eredetét.

Ha felkeltette érdeklődését az epigenetika témája, és szeretne többet megtudni arról, hogyan befolyásolhatja génjeit és javíthatja egészségét, látogasson el webáruházunkba, ahol az epigenetika elvein alapuló Epigemic márkájú termékeket talál.
Ha többet szeretne megtudni arról, hogyan működnek együtt az Epigemic termékek, tekintse meg ezt az áttekintő táblázatot, amely segít kiválasztani a megfelelő terméket az Ön konkrét egészségügyi problémájához vagy tüneteihez.

 

Ha gyógyulni akar, tartsa ezt szem előtt:

A mássághoz vezető út az egészséghez vezető út.

 Bruce H. Lipton, PhD

 

Források:
Epigenetics and health | NHMRC:  https://www.nhmrc.gov.au/about-us/resources/epigenetics-and-healthEpigenetics – Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Epigenetics
Epigenetics | Psychology Today: https://www.psychologytoday.com/us/basics/epigenetics
Foto: www.freepik.com

https://youtu.be/MDCJk79APYg?si=b9DUuVtxpCsmjRZ4
https://www.brucelipton.com/

 

A cikket az Ön számára készítette

 

foto Gabi Herbatica

Gabriela Volfová

A Herbatica csapatának tagja, amely 2015 óta viszi piacra a természetes termékeket.
Természetbarát és a tudatos élet szerelmese, aki hisz abban, hogy csodák történnek...minden nap.
Cikkeink többsége szakmai tanulmányokon vagy tudományos közleményeken alapul.

Elérhetőség: gabriela@herbatica.sk


ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nem találta meg, amit keresett? Vagy további információra van szüksége? 
Elegünk van belőlük – próbáljon meg beírni egy szót, például a keresőablakban. "migrén, aranyér, szemölcs, ekcéma, hátfájás" vagy tekintse meg BLOGunkat.

 

Tetszett a cikkünk? Ossza meg, boldoggá tesz minket :)