Chaga és jótékony hatásai a májra

A mája egy olyan szerv, amelynek védelme rendkívül fontos. Sokan automatikusan úgy gondolják, hogy a szív vagy a vese az egyik legértékesebb szervünk, de nem szabad alábecsülni a máj fontosságát. Azok, akik bármilyen májbetegségben szenvednek, valószínűleg tisztában vannak a károsodott májműködés egészségünkre gyakorolt ​​messzemenő következményeivel. Azok azonban, akiknek egészséges a májuk, talán soha nem is gondolják annak szükségességét, hogy vigyázzanak májuk egészségére.

Ebből a cikkből megtudhatja:

 • hogyan őrizheti meg a máj egészségét
 • milyen funkciói és szerepei vannak a májnak
 • hogyan segít a chaga a májbetegségekben

                                       maj anatomia 4 fokos majkarosodas

Májfunkciók

A máj csak a gerinctel rendelkező állatoknál található szerv, amely méregteleníti a különböző metabolitokat, szintetizálja a fehérjéket, valamint az emésztéshez és a növekedéshez szükséges biokémiai anyagokat is előállítja. Emberben a rekeszizom alatt található.

Ennek a szervnek számos funkciója döntő fontosságú szervezetünk számára. A máj elraktározza a felesleges glükózt és energiává alakítja. Ez a fontos szerv különféle betegségekre is fogékony. Az egyik legismertebb betegség a zsírmáj - steatosis. A zsírmáj leggyakoribb oka a magas keményítő- és cukortartalmú étrend. 

A máj egészségének megőrzésére szolgáló legjobb stratégiák közül néhány:

 • az alkohol és a méreganyagok kerülése
 • egészséges, többnyire alacsony szénhidráttartalmú diéta
 • rendszeres fizikai aktivitás
 • olyan étrend-kiegészítők alkalmazása, amelyek növelik a májsejtek károsodásokkal szembeni ellenálló képességét

 

Milyen funkciókat lát el a mája?

Nem élhetünk működő máj nélkül. A máj egyik fő feladata a vér szűrése, mielőtt az eloszlik a szervezetben.

A máj egyéb fontos funkciói a következők: 

 • méregteleníti a vért a vegyszerektől
 • metabolizálja a gyógyszereket
 • a szénhidrátokat, lipideket és fehérjéket biológiailag hasznos anyagokká metabolizálja
 • epét választ ki a zsír megemésztésére
 • véralvadáshoz szükséges fehérjéket képez
 • koleszterint és triglicerideket, valamint összesen több mint 10 000 enzimet termel
 • a glükózt glikogénné alakítja át – és tárolja a glikogént, ha energialöketre van szükség
 • segít a vércukorszint szabályozásában

 

Ha a modern orvoslás felfedezne egy olyan anyagot, amely elősegíti a máj optimális működését azáltal, hogy segít megelőzni a májrák kialakulását, csökkenteni a májgyulladást, leküzdeni a májvírusokat, és serkenti a szervezet immunválaszát, akkor ez minden bizonnyal standard terápia lenne a betegek számára. Bár jelenleg egyetlen gyógyszer sem elégíti ki ezeket az igényeket, a természetben előforduló anyagok igen. Ez az anyag a chaga gomba. Ez egyfajta gomba, amely Szibériában és más hideg régiókban (például Alaszkában és Kanada északi részén) nyírfákon nő. Ha májgyógyító úton jár, bebizonyosodott, hogy a chaga nagy segítségére lehet. A Chaga gomba gyulladáscsökkentő, vírusellenes hatással rendelkezik, serkenti az anyagcserét és nagyon magas antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. A szuperételek és az étrend-kiegészítők közé eső Chaga számos problémán segít, és folyamatosan elismerést nyer, hogy nemcsak a májat, hanem az egész emberi szervezetet védi.

 chaga a maj tamogatasara es meregtelenitesere

Chaga és jótékony hatásai a májra

A szibériai chaga, más néven Hamvaskéreg gomba természetes gyulladáscsökkentő, és a gyulladás gyakran a legyengült máj következménye. A gomba pontosan ez ellen segít leküzdeni. A legyengült szerv vagy legyengült immunrendszer fogékony a fertőzésekre. A Chaga viszont immunerősítő hatása révén serkenti az immunsejtek termelődését, így ellenállóbbá teszi a szervezetet a behatoló vírusokkal és baktériumokkal szemben. A chaga vírusellenes hatása biztosítja, hogy a vírusok, például a hepatitis kiküszöbölhetők legyenek. 

Az oxidatív stressz a krónikus májbetegségek kialakulásának egyik fő oka. A chaga parazita tulajdonságainak köszönhetően ez az oxidatív stressz megszűnik. A gombában található antioxidánsok küzdenek a szabad gyökök ellen. Az ORAC pontszám (Oxygen Radical Absorbance Capacity) a chagában a legmagasabb az összes természetes anyag vagy élelmiszer között. Ami segít védekezni az egyébként nem elkerülhető szabad gyökök ellen.

A Chaga segíthet csökkenteni a magas vérnyomást, valamint a cukorbetegséggel összefüggő magas vércukorszintet is. Segíthet csökkenteni a koleszterinszintet is, amelyről ismert, hogy károsítja a szívet és az ereket. A túlsúlyos betegek számára a chaga serkentő hatása segíthet a súlycsökkentésben.

 

4 mód amellyel a Chaga jótékony hatással van a májra

A chaga egészségügyi előnyei egy hosszú lista, de itt van néhány különösen fontos a májproblémákkal küzdők számára.

 • A chaga rákellenes hatása – Az egyik oka annak, hogy a krónikus májbetegségben szenvedőknek aktívnak kell lenniük a máj egészségének megőrzésében, az az, hogy megakadályozzák a sérült májsejtek rákossá válását. Kutatások kimutatták, hogy a chaga gátolja a daganatok növekedését és terjedését. A szakértők úgy vélik, hogy ez a tulajdonság a chagában található triterpénvegyületeknek köszönhető, amelyek a daganatsejtek önpusztítását (apoptózist) okozzák. A Chaga ideálisnak tűnik erre a célra, mert apoptózist indukál a régi vagy nem működő sejtekben anélkül, hogy bármilyen hatással lenne a közeli normális sejtekre.

 

 • A chaga erős antioxidáns – A szabad gyökök túlzott mennyisége a súlyos májbetegségek kialakulásának fő tényezője. Az antioxidánsok, amelyek a szabad gyökök semlegesítésével csökkentik a gyulladást, az egyik legismertebb módja ennek a sors megelőzésének. Egy erős antioxidáns, a szuperoxid-diszmutáz (SOD) nagy mennyiségben van jelen a chagában. Az ORAC skála (olyan skála, amely azt méri, hogy az élelmiszer mennyire képes kezelni az oxidatív stresszt és elnyelni a szabadgyökök okozta károkat) szerint a chaga rendelkezik a legmagasabb ORAC-besorolással, amely akár 50-szer több SOD enzimet tartalmaz, mint a gyümölcslevek, leveles zöldek, szarvasgombák és hínár.  A Chaga magas antioxidáns tartalma segít megvédeni a májsejteket a szabad gyökök károsodásától.

 

 • Gyulladáscsökkentő hatások - Néhány vegyület a chagában - mint a betulinsav és az inotodiol – segít csökkenteni a gyulladást a szervezetben. A májgyulladás állandósítja a sejtkárosodást, ami végül a májszövet tartós keményedéséhez és hegesedéséhez vezethet. Kimutatták, hogy a Chaga gátolja a citokinek, különösen a tumor nekrózis faktor alfa termelődését. Az alfa-tumor nekrózis faktor a gyulladás fő felelőse, és részt vesz a májgyulladás ciklusában.

   

 • A chaga mint immunerősítő – A Chaga adaptogénnek számít, ami azt jelenti, hogy alkalmazkodik a szervezethez, és ellátja azt, amire szüksége van. Az adaptogéneket gyakran ajánlják immunrendszeri problémákkal küzdőknek. A máj bármilyen rendellenessége elkerülhetetlenül károsítja vagy gyengíti az immunrendszert. A chaga egyik legismertebb és legjobban tanulmányozott összetevője a béta-glükánnak nevezett poliszacharidok típusa, amelyek segíthetik az immunrendszert azáltal, hogy aktiválják a fehérvérsejteket, az úgynevezett makrofágokat, hogy elpusztítsák a szervezetünkben lévő idegen anyagokat, és stimulálják a természetes „gyilkos” hatást. sejteket és T-sejteket a fertőzések leküzdésére.

  Ma már nagyon könnyen fogyasztható a chaga. Általában tinktúrák, oldatok, teák, tabletták vagy cseppek formájában kapható a piacon.

  A chaga gyógyító erejét mutató tanulmányokat komolyan kell venni. Mert a chaga segíthet megelőzni a májrákot, minimalizálni a májgyulladást, megelőzni a májsejtek károsodását, és támogatja a máj védekezőképességét a fertőzésekkel szemben. Ez a gomba joggal kiérdemli helyét a májbetegségek kezelésében több országban.


  Források:
  https://www.express.co.uk/life-style/health/1558282/cancer-chaga-supplement-reduced-tumour-size 

  https://epam.sk/inspiracie/poznate-hubu-caga-superpotravina-posilnuje-imunitu-a-ma-desiatky-dalsich-zdravotnych-benefitov/

  https://alaskachaga.com/healing-fatty-liver-with-chaga/

  www.freepik.com

   

  A cikket az Ön számára készítette

  foto Barbora Herbatica 100x133Mgr. Barbora Olejníková

  A Herbatica csapatának tagja, amely 2015 óta viszi piacra a természetes termékeket.
  Alternatív gyógyászat és természetes egészségügyi termékek szakértője.
  Cikkeink többsége szakmai tanulmányokon vagy tudományos közleményeken alapul.

  Elérhetőség: barbora@herbatica.sk

   
  ikona herbatica FB
  ikona herbatica IGikona herbatica YT


  Nem találta meg, amit keresett? Vagy további információra van szüksége? Elegünk van belőlük – próbáljon meg beírni egy szót, például a keresőablakban. "migrén, aranyér, szemölcs, ekcéma, hátfájás" vagy tekintse meg BLOGunkat.

   

  Tetszett a cikkünk? Ossza meg, boldoggá tesz minket :)