Cikóriakávé – egészséges alternatíva a kávékedvelők számára

A mezei katáng (cikória) olyan gyógynövény, amelyet ma réteken, szántóföldeken vagy utak mentén találhatunk meg. Szerény kék virága jótékony hatással van az emberi szervezetre. A legtöbb hasznos anyagot a növénygyökere tartalmazza. A pörkölt gyökérből készül a cikóriakávé, amelyet gyakran a hagyományos kávé alternatívájaként tartanak számon. 

A mezei katáng gyökerét évszázadok óta használják a népi gyógyászatban. Ez a gyógynövény elsősorban az emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatásairól ismert. A gyökér pörkölésével kiemelkedik a cikóriajellegzetes, enyhén kesernyés íze, amely alternatívát kínál a koffeintartalmú italokkal szemben. 

Amit talán nem tudtál a cikóriáról 

A cikória inulint tartalmaz, ezért rendkívül gazdag rostban, támogatja az egészséges emésztést, és cukorbetegek számára is alkalmas. Emellett gazdag A, B, C és K-vitaminban, valamint olyan ásványi anyagokban, minta vas, a foszfor és a kalcium. Magas antioxidáns-, flavonoid-, illóolaj- és olajtartalom jellemzi. 

Fogyasztható tea vagy kávé formájában, de külsőleg is használható. Borogatásként gyulladások, ekcéma vagy fekélyek kezelésére alkalmazzák. A gyökér nedve serkenti a haj növekedését, a forrázat pedig hatékonysegítség szemgyulladás esetén. A cikóriát a gasztronómiában is megtaláljuk, például szószok készítésénél. 

A cikóriakávé egészségre gyakorolt hatásai 

A cikóriakávét gyakran „reggeli kávéként” is emlegetik, és számos jótékony hatással bír az emberi szervezetre. 

  1. Támogatja az emésztést

    A cikóriagyökér gazdag inulinban, azaz vízben oldódó rostban. Az emésztőrendszerben prebiotikumként működik, és támogatja a jótékony bélbaktériumok növekedését. Az egészséges bélflóra nagyon fontos a szervezetáltalános jólléte és egészsége szempontjából. A cikóriakávé segíthet az emésztés javításában, hozzájárul a bélperisztaltika egészséges működéséhez, segít megelőzni a székrekedést, valamint csökkenti a puffadást. Ez azital hatékony segítség lehet, ha egészségesen szeretnénk tartani emésztőrendszerünket.

  2. Csökkenti a vércukorszintet

    A cikóriában található inulin segít szabályozni a vércukorszintet. A cikóriakávé ezért cukorbetegek számára is alkalmas, mivel kedvezően befolyásolja a szénhidrát-anyagcserét. Az inulin lassítja a szénhidrátokfelszívódását, így étkezés után a vércukorszint nem emelkedik meg hirtelen. A cikóriakávé tehát jó választás, ha olyan italt keresünk, amely stabilabb energiaszintet biztosít, ezáltal csökkenti a fáradtságérzetet.

  3. A cikóriakávé segít a méregtelenítésben

    A cikória méregtelenítő hatását már elődeink is ismerték. Gyökere jótékonyan hat elsősorban az epehólyag és a máj működésére. Mivel a máj felelős a szervezet teljes méregtelenítéséért, fontos, hogy jó állapotbantartsuk, és időnként támogassuk működését. A cikóriakávé hasznos segítőtárs a szervezet tisztításában, mivel segít eltávolítani a méreganyagokat, gyorsítja a zsíranyagcserét, és hozzájárul az epehólyag jobbműködéséhez. Érdemes beiktatni az étrendbe, hogy támogassuk egészségünket és testünk megtisztulását.


    ##PRODUCT-WIDGETS-39368##


  4. Erősíti az immunrendszert

    Korábban már említettük a cikória kedvező hatásait az emésztőrendszerre, amely nagy hatással van az immunrendszer működésére. Ez a gyógynövény támogatja a jótékony baktériumok növekedését, amelyek gátolják a káros mikroorganizmusok elszaporodását. A cikóriának emellett gyulladáscsökkentő hatása is van. Enyhíti a gyulladások tüneteit, segít a krónikus gyulladások kezelésében, és mérsékli a szervezet allergiás reakcióit is.

  5. Véd a stressz ellen és segíti a fogyást

    A cikória gazdag vitaminokban és antioxidánsokban. A pörkölt cikóriagyökér kivonatai segítenek megvédeni a sejteket a szabad gyököktől. Kedvezően hat a szervezet általános állapotára, mivel az oxidatív stressz ma számos krónikus betegséggel hozható összefüggésbe. A cikóriakávé fogyasztása megelőző intézkedés lehet a szervezet idő előtti öregedése ellen. Emellett a cikória kiváló segítő a fogyásban. Az általa tartalmazott inulinrost elősegíti a teltségérzetet és az egészséges emésztést, szabályozza az étvágyat, és hozzájárulhat a testsúly csökkenéséhez.

A cikóriakávé másik nagy előnye, hogy nem tartalmaz koffeint. Ezért kiváló alternatíva azok számára, akik el szeretnék kerülni a koffeint. Mindenki fogyaszthatja, beleértve a várandós nőket is. Bármikor iható, akár azesti órákban is. Kiváló íze miatt remek választás minden kávékedvelő számára. 

Mi a helyzet a kávéfogyasztással és a vérnyomással? 

A hagyományos kávé koffeint tartalmaz. Mennyisége a kávé fajtájától és a kávészemek típusától függ, de hosszú távú fogyasztás esetén rövid távon megemelheti a vérnyomást. Emellett egyeseknél kellemetlentüneteket okozhat, például szívdobogásérzést, hányingert, álmatlanságot vagy általános nyugtalanságot. 

A cikóriakávé, mint alternatíva, nem tartalmaz koffeint, és számos pozitív hatással rendelkezik. Kiváló helyettesítője a hagyományos kávénak, nem emeli és nem is csökkenti a vérnyomást. Ez a kávé egyesíti a kiválóízt és az élvezetet a számos egészségügyi előnnyel. A Herbatica cég cikóriakávéja gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, rostban, és kedvezően hat az emésztőrendszerre. Támogatja a máj, az epehólyag és a hasnyálmirigy működését, és cukorbetegek számára is alkalmas. Próbálja ki a cikóriakávét, és tapasztalja meg jótékony hatásait szervezetére. 

A hagyományos kávé egészséges alternatíváját jelenti a prémium instant arabica kávéval készült szibériai csaga is, amely azonban koffeint tartalmaz. Élvezze a kiváló minőségű kávét, és támogassa szervezete egészségét. Ez az ital a csagának nevezett gomba kivonatát tartalmazza, amely gazdag antioxidánsokban, és erősíti az immunrendszert. A csaga gazdag B5-vitaminban és olyan ásványi anyagokban, mint a cink, vas, kálium éskalcium. A cikóriából származó inulinnak köszönhetően kiváló prebiotikum, és segít megőrizni az egészséges bélflórát. Ez az instant ital mindazok számára ideális, akik egyedi ízélményt, energiát és egészségügyitámogatást keresnek. 

Miért érdemes kipróbálni a cikóriakávét? 

A cikóriakávé egyedülálló módon ötvözi a különleges ízt és az egészségügyi előnyöket. Amellett, hogy felmelegít és felfrissít, támogatja szervezete egészségét. Segíti az emésztést, a méregtelenítést, erősíti azimmunrendszert, és csökkenti a vércukorszintet. Nem befolyásolja a vérnyomást, és nem irritálja az emésztőrendszert. Egy csésze kávét koffein nélkül is élvezhet, miközben egészségét is támogatja. 

A cikket csapatunk készítette.
Szerző: Zuzana Kaľavská
Szerkesztés és korrektúra: Karina Uhrinová