Ételmérgezés: tünetek és mennyi ideig tart

Kellemetlen betegség, amelyet szennyezett ételek okoznak. Az ételmérgezést fertőző organizmusok és azok toxinjai váltják ki. Baktériumok, paraziták vagy vírusok szennyezhetik az ételeket, kellemetlenséget okozva. Bár az étel örömöt kellene hogy nyújtson, néha egészségügyi problémák forrásává válik. 

Léteznek hasonló betegségek, például bél- vagy gyomorinfluenza. Az ételmérgezésnek azonban megvannak a sajátosságai. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogyan alakul ki ez a betegség, mik a tünetei és lefolyása, valamint azt is elmondjuk, hogyan lehet segíteni a szervezetnek a felépülés során. 

Hogyan alakul ki az ételmérgezés? 

Az ételmérgezés szennyezett ételek vagy italok fogyasztása után következik be. A források a már említett baktériumok, vírusok, esetenként paraziták és azok toxinjai. A legtöbb élelmiszerben megtalálhatók, de megfelelő előkészítés során biztonságosan eltávolíthatók. A kockázatot tehát főleg a nyers ételek jelentik. 

A leggyakoribb baktériumok, amelyek ezt a fajta problémát okozzák, a Salmonella vagy az E. coli, norovírusok, illetve különféle paraziták és toxinok, pl. penészek mikotoxinjai. A mérgezés tünetei az ilyen étel fogyasztása után néhány órán belül jelentkeznek. A legkockázatosabb élelmiszerek közé tartoznak például: 

  • nyers tojás 
  • elégtelenül hőkezelt hús 
  • egyes tejtermékek 
  • nem megmosott gyümölcs vagy zöldség 
  • néha a fertőzés forrása a víz is lehet. 

 

##PRODUCT-WIDGETS-39151##

 
Az ételmérgezés tünetei és jelei 

Ha olyan ételt fogyaszt, amely nem volt megfelelően hőkezelve, vagy tárolás vagy előkészítés közben szennyeződött, a tünetek néhány órán belül jelentkeznek. Az ételmérgezés leggyakoribb tünetei a következők: 

  • hányinger és hányás 
  • görcsök és hasi fájdalom 
  • hasmenés 
  • gyengeség és fejfájás 
  • étvágytalanság 
  • 38 fok feletti láz 

A tünetek a fertőzés forrásától függően eltérhetnek, de mindenképpen néhány órán belül jelentkeznek. Néha idegrendszeri tünetek is megjelenhetnek, mint például zavartság vagy szédülés. 

Mikor kell orvoshoz fordulni? 


Ha a fent említett tünetek, mint például a hányás vagy hasmenés három napnál tovább tartanak, konzultálni kell az orvossal. Ugyancsak akkor is, ha a görcsök, fájdalmak vagy szédülés nem szűnnek meg. Orvosi vizsgálat szükséges ételmérgezés esetén akkor is, ha a láz fennmarad, vagy ha vér jelenik meg a székletben. Kiemelt figyelmet kell fordítani a terhes nőkre, csecsemőkre és idősebb emberekre. 

Meddig tart az ételmérgezés? 

Az egészségügyi kellemetlenségek általában csak néhány napig tartanak. Hosszuk és lefolyásuk azonban a fertőzés forrásától is függ, mivel az okok eltérőek lehetnek. Fontos tényező az immunrendszer állapota is, amely befolyásolja, hogy a szervezet hogyan képes megbirkózni az ételmérgezéssel. A legenyhébb esetek 2–3 napig tartanak, a baktériumok okozta fertőzések 3–5 nap alatt elmúlnak. A bonyolultabb eseteknél vagy gyenge immunrendszer esetén az ételmérgezés akár egy hétig is eltarthat. 

Elsősegély és kezelés 

A legfontosabb a hidratálás. A megfelelő folyadékbevitel különösen fontos, ha a betegnek akut hasmenése van. A legjobb, ha tiszta víz, gyógynövényteák vagy gyógyszertári rehidráló oldatok formájában pótoljuk a folyadékot. Kerülni kell az alkoholt, az édesített italokat és a koffeint. Nagy segítség az aktív szén. Segít méregteleníteni az emésztőrendszert, gyors segítséget nyújt ételmérgezés esetén, és támogatja az emésztést. 

 
Támogassa emésztését probiotikumokkal. Segítenek az emésztőrendszernek visszatérni a normál állapotba. A moringából származó probiotikumok segítenek a bélgyulladásos betegségek esetén. A moringa sok vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz, támogatja az emésztést, és védi a szervezetet a krónikus betegségektől. 
Az egyedülálló Masticha probiotics and prebiotics termék probiotikumokat és prebiotikumokat kombinál, amelyek segítenek az emésztőrendszeri problémák esetén. Hozzájárulnak az egészséges bélmikrobióta fenntartásához, és ez a kombináció kulcsfontosságú az immunrendszer megfelelő működéséhez. 

Ha az ételmérgezést specifikus baktériumok vagy vírusok okozták, az orvos antibiotikumot is felírhat. Bonyolultabb esetekben és magas fokú kiszáradásnál rövid kórházi tartózkodásra is szükség lehet. 

 

##PRODUCT-WIDGETS-39152##

 

Biztosítson elegendő pihenést. Kerülje a megterhelő tevékenységeket és fizikai aktivitást. A szervezetnek időre és pihenésre van szüksége ahhoz, hogy újra formába jöjjön. 

Fontos a helyes táplálkozás is. Kerülje a rántott és csípős ételeket, a magas cukortartalmú ételeket, a tejtermékeket, az alkoholt és a koffeint. Mit érdemes tehát enni és inni? Elsősorban zsírszegény ételeket, mint például kétszersült, kréker, pirítós, gyümölcsök közül a banán. Fogyaszthat rizst vagy burgonyát, főtt zöldséget és jó húslevest. 

Támogathatja szervezetét megfelelő étrend-kiegészítők fogyasztásával is. A szibériai csaga segítségével támogathatja emésztő- és immunrendszerét. Sok antioxidánst tartalmaz, gyulladáscsökkentő hatású, és támogatja a máj működését. A méregtelenítő gyógynövények királya a máriatövis. Támogatja az egészséges emésztést, a májsejtek regenerációját, és segít növelni az étvágyat. Alternatíva lehet egy gyógynövénykeverék is, amely segíti a máj regenerációját, támogatja az emésztést és a méregtelenítést. 

A legjobb a megelőzés 

Bár nem lehet minden esetben megelőzni az ételmérgezést, érdemes néhány megelőző intézkedést betartani. Az élelmiszerekkel való munkavégzés előtt fontos kezet mosni és fertőtleníteni a konyhai felületeket és eszközöket. Ahol nyers hússal dolgoztak, ott ne készítsenek más ételeket. Ügyelni kell az élelmiszerek helyes tárolására is, különösen a hús, tojás és tejtermékek esetében. Ezeket megfelelő hőmérsékleten kell elkészíteni, és figyelni kell a szavatossági időre is. 

Az egyszerű szabályok és helyes higiéniai szokások betartása a konyhában segíthet az ételmérgezés elkerülésében legalább otthoni környezetben. Bár ez a kellemetlenség nem tart sokáig, a szervezet számára meglehetősen megterhelő. Ezért eleinte szigorúbb diétát és megfelelő folyadékbevitelt kell betartani. Amikor a szervezet jobban reagál, adjon hozzá tejtermékeket, probiotikumokat és étrend-kiegészítőket, amelyek újra beindítják az immunrendszerét. 

Néhány szó a végére

Minden szervezet egyedi, és különböző kórokozókra másként reagál. Az ételmérgezés próbára teszi az emésztő- és immunrendszerét – még ha nem is tart sokáig, elegendő időt kell biztosítani a regenerációra. Akár enyhébb, akár súlyosabb tünetekkel vészeli át az ételmérgezést, ne feledje, jobb megelőzni. Támogassa immunrendszerét vagy méregtelenítését a betegség leküzdése után természetes étrend-kiegészítőkkel is. Gondoskodjon a szervezetéről, és segítse gyógyulását. 

A cikket csapatunk készítette.
Szerző: Zuzana Kaľavská
Szerkesztés és korrektúra: Karina Uhrinová