Karotinoidok

A kis narancssárga bogyós termésű homoktövisről már olvashattatok blogunkban. Tehát tény, hogy a homoktövis például nagy mennyiségű C vitamint tartalmaz. Felmerült bennünk azonban az a kérdés, hogy mi okozza a narancssárga színt? Lehet ez egy színezék? Merthogy ma már akár hupikék színű élelmiszert is fogyasztunk, mégsem csodálkozunk rajta.

Ez a színanyag pontosan abba a csoportba tartozik, amelyik a sárgarépa és már gyümölcs, zöldség színét is okozza. Lehet, hogy ez már ismerősebben hangzik. Nyár előtt és alatt sokan nyúlunk béta-karotin után, hogy bőrünk egészséges legyen, élettel teli és kész a barnulásra. Becsületesen fogyasztjuk a répát a jobb látás érdekében vagy éppen azért, hogy szépen lebarnulhassunk. Ezek a dolgok belénk rögződtek kiskorunktól, ahogy anyu rendszeresen adta  a kapszulás béta-karotint, vagy ahogy nagyapám parancsolt rám, hogy tegyek répát is a levesbe, így majd a sarokig is ellátok.

Mik is azok a karotinoidok?

mrkva

Azon anyagok csoportja, amelyek nemcsak a zöldségek/gyümölcsök színéért felelősek (a pirostól egészen a sárgáig), hanem jó befolyással bírnak szervezetünkre is. Antioxidáns tulajdonságuk miatt megkötik a szabad oxigéngyököket, megvédve így ezzel az egészséges sejteket.

Kutatások igazolják, hogy a vérben található magasabb karotinoid szint megvédi a sejteket a különböző rendellenességektől.

vetvicka_rakytniku_beta_karoten38a

A természetes forrásból származó élelem mindig több fajta karotinoidot tartlamaz. Ez az előnye a szintetikus béta-karotinnel szemben, mert így a szervezetbe került karotinoid még pozítívabb hatású színanyagot tartalmaz, mint a szóban forgó béta-karotin.

Nálunk homoktövis olajat is talál, amely ezeket a megfelelő karotinoidokat tartalmazza. A homoktövis bogyótermésében megtalálható, amelyből a mi olajunk van kinyerve, az alfa-karotin, gamma-karotin, béta-karotin, likopin, zeaxantin és kantaxantin.

Például a béta-karotin képes csökkenteni a koleszterin oxidációját, így megelőzve a szív- és érrendszeri betegségeket. A zeantaxin szintén jó hatással bír a szem szöveteire, a likopin pedig erősíti  a sejtek közti kapcsolatot, így megvédi a sejtek meghibásodását.

Továbbá a karotinoidok más hatékony anyagokkal megerősítik a szervezet immunrendszerét.

Tehát ezek nemcsak egyszerű színanyagok. Világos, hogy ma már, ha szeretnék ehhez az anyagokhoz hozzájutni, kapszulás formában nem lehetséges, mint anno, így én inkább a homoktövis olajat választom.

És Ti?

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, iratkozzon fel hírlevelünkre, amelyben a legjobb információkról értesítjük, amit meg lehet tudni az egészség, szépség és természet világából. Ne maradjon le annak a lehetőségéről, hogy kapcsolapban legyen velünk, csak olyan tartalmat osztunk meg, amit mi is szívesen olvasnánk, itt iratkozhat fel.