A Moringa egy idegen gyógynövény példája, amely részeit a helyiek megtanultak felhasználni - leveleket, gyümölcsöket, virágokat vagy gyökereket. Eredeti otthona a Himalája déli hegyrészén található, ahonnan Indián és Arábián át Afrikáig terjedt, ideértve Madagaszkárt is, és a Karib-tenger területén is megtalálható. Ezt a növényt emberi életre gyakorolt jótékony hatása miatt "az élet fájának" is nevezik, és ennek köszönhetően megtisztelő helyet kapott a világ szuperélelmiszereinek, más néven "superfoods" a rangsorában.
Mire használják a moringát?
A moringa az egyik legtáplálóbb növény, amelyet valaha felfedeztek. A moringát sokféle betegség kezelésére használják, és szinte az összes részét felhasználják. A gyökereket emésztési rendellenességek esetén használják, hasi és bélparaziták ellen, és alternatívája a fájdalomcsillapítóknak. A magoknak gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatása van, a leveleket skorbutra (C-vitamin-hiány) vagy osteomalaciára (csontlágyulás) használják. A leveleket fájdalomcsillapításra, lázra és felső légúti megbetegedésekre vagy aranyérre is használják. A virágoknak stimuláló (tonizáló) és afrodiziákum hatása van, másrészt veszélyesek, mert vetélést okozhatnak. A magokat láz és gyulladásos betegségek esetén fogyasztják. Ugyanakkor a szárból származó nedvet is használják, amelyet főleg fekélybetegségek esetén alkalmaznak. A helyi nők moringa leveleket fogyasztanak az anyatejtermelés elősegítése érdekében.
A MORINGLY cég
Három elnézett repülőjegy és egy út az ismeretlenbe - így alapították a Moringly szlovák céget. Alapítói akaratlanul is a karibi Saint Lucia szigetén találták magukat (a Barbadosi nyaralás helyett), ahol felfedezték a "zöld karibi csodaszert"! A helyi bennszülöttekkel folytatott kommunikációjuk és életfilozófiájuk megértése misszióvá vált számukra, és a cég létrehozására késztette őket. A szigeten ültetvényt hoztak létre, és úgy döntöttek, hogy ezt a növényt európai földre hozzák. Megtestesítették ezt a filozófiát és a moringa jótékony hatásait az étrend-kiegészítőkbe és a kozmetikai termékekbe helyezték.
Moringa receptek
1.Moringa tekercs
Mire lesz szükségünk?
3 tojás
70 g finomítatlan nádcukor
70g rizsliszt
20g hajdina liszt
1 tk moringa por
citromhéj
csipet só
mandulavaj
áfonyalekvár
Hogyan készítsük el?
- Válassza le a sárgáját a tojásfehérjéről, és habverővel habosítsa fel a tojásfehérjét.
- A sárgáját habosra keverjük cukorral és egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a lisztet, moringát és a reszelt citromhéjat.
- Végül gondosan keverje bele a fehérjét.
- A tésztát egyenletesen kenje szét sütőpapírral bélelt tepsire, és 180 °C-ra fűtött sütőben süsse kb. 15-17 percig.
- Miután kivette a tésztát a sütőből, tekerje tekercsbe, amíg még meleg és hagyja kihűlni.
- Miután a tészta kihűlt, csomagolja ki, kenjen mandula vajat az egész felületre, és vékony csíkokban kenje meg a közepén áfonyalekvárral. A piskótát feltekerjük, porcukorral cukrozzuk és tálaljuk :-)
2.Energy balls
Az elkészítéshez szükségünk lesz:
250 g reszelt mandula (vagy más dióféle)
kókuszkrém vagy kókusztej
juhar vagy agavé szirup (ízlés szerint)
Elkészítés:
Szükség szerint adjon néhány csepp kókuszkrémet / tejet és juhar- vagy agavé szirupot (esetleg mézet) a reszelt dióhoz. A masszát addig keverjük, amíg szilárd homogén massza nem képződik. Készítsen belőle golyókat, és borítsa őket moringa porba.
3. Szokatlan jázmin rizs
Mire lesz szükségünk?
75 g jázmin rizs
250 ml kókusztej
½ TK őrölt gyömbér
¼ TK őrölt szerecsendió
Hogyan készítsük el?
Forraljuk fel a rizst kis mennyiségű vízben, félkészre. Ezután adjunk hozzá kókusztejet és a maradék hozzávalókat, és lezárt fedéllel pároljuk addig, amíg a rizs meg nem puhul. Végül megszórjuk egy marék friss fűszernövénnyel és fenyőmaggal.
4.Brokkolileves
Az elkészítéshez szükségünk lesz:
1 kisebb hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 EK olívaolaj (vagy para-dióolaj)
3 nagyobb burgonya
500 g brokkoli (1 fej)
1 - 1,5 l húsleves vagy víz
só, őrölt fekete bors, fűszerkömény, görögszéna, ...
Elkészítés:
- Szeletelje fel a hagymát és a fokhagymát, és olívaolajon pirítsa meg.
- Adjunk hozzá a kockákra vágott burgonyát és a rózsára tört brokkolit.
- Fűszerezzük sóval és borssal. Keverjük össze, és hagyjuk egy percig sülni.
- Öntsön vizet a sült zöldségekre és főzze körülbelül 20 percig, amíg a brokkoli és a burgonya megpuhul.
- Keverje össze a levest botmixerrel és ha szükséges, fűszerezze meg, aztán adja hozzá a moringa port.
- A levest apróra vágott petrezselyemmel díszítve tálaljuk.
TIPP: A moringa por nagyszerű kiegészítő minden étkezéshez, turmixhoz, zabkásához vagy italhoz.
Jó étvágyat kívánunk, bűntudatok nélkül :-)
A cikket az Ön számára készítette
Mgr. Barbora Olejníková
A Herbatica csapatának tagja, amely 2015 óta viszi piacra a természetes termékeket.
Alternatív gyógyászat és természetes egészségügyi termékek szakértője.
Cikkeink többsége szakmai tanulmányokon vagy tudományos közleményeken alapul.
Elérhetőség: barbora@herbatica.sk
Nem találta meg, amit keresett? Vagy további információra van szüksége? Elegünk van belőlük – próbáljon meg beírni egy szót, például a keresőablakban. "migrén, aranyér, szemölcs, ekcéma, hátfájás" vagy tekintse meg BLOGunkat.
Tetszett a cikkünk? Ossza meg, boldoggá tesz minket :)