Ivan tea - őseink életelixírje

Akár ismeri az Ivan teát, akár nem, készítettünk egy cikket, amely bemutatja ennek a csodálatos italnak az eredetét, történetét és hatásait. Az Ivan tea, vagy akár a keskeny levelű fűzfa tea egy hagyományos szláv ital Szibériából. A keskenylevelű fűzfára (Ivan tea) jellemző, hogy ez az első gyógynövény, amely erdőtüzek és kivágások után helyenként növekedni kezd. Jelenlétével "meggyógyítja a megégett földet", és megvédi a növények fiatal hajtásait a perzselő naptól és a talaj fagyaitól.  

Miért hívják a fűzfát IVAN-TEA-nak?

Van több magyarázat, de különösen a következők érdekeltek minket:

1. A keskenylevelű fűzfalevél kissé hasonlít a fűzfalevélre, és oroszul a fűzfát "íva" -nak mondják onnan, ez csak egy lépés az IVAN-TEA felé

2. Ivan - tipikus orosz név, amelyet gazdag emberek viselnek, bátor, erős, szép, fiatal, vonzó - egyszóval férfias. Amikor az emberek a múltban tapasztalták, hogy a fűzfőzet fogyasztása támogatóan hat a potenciára így ez a növény IVAN-TEA lett.

3. Ivan egy faluban élt - szerette a réteket, erdőket és értett a növényekhez, mint csak kevés ember. Vörös inget viselt, és mindig, amikor valami kivörösödött a zöld mezőben, az emberek azt mondták: Ez IVAN, a TEÁT keresi.

Az IVAN tea története

A hagyományos Iván teát először "harcos italként" említették a 13. századi novgorodi krónikák, amelyek Alexander Jaroslavič bátor tetteit és csatáit írják le. A fűzfű tea gyártása 1208-ban kezdődött. Az európaiak az italt "orosz teának" nevezték. A 18. század elején Koporye annyira népszerű volt a szláv tea gyártása miatt, hogy a nagy brit enciklopédia megemlítette. A 19. század második felében az Ivan-tea volt a második legnépszerűbb exportált termék. A rebarbara az első helyen szerepelt az exportált termékek között; a kender volt a harmadik, a prém pedig a negyedik. Abban az időben már három Szentpétervár megyében termesztettek fűzfűszernövényeket. Az orosz császár személyesen adott ki gyártási és értékesítési engedélyt a szentpétervári kormányzónak, hogy teát exportáljon Nagy-Britanniába. Az Ivan-teát Poroszországba, Dániába és Franciaországba is exportálták. A legújabb régészeti leletek (feltárások Kargalinában, Chichában és Arkaimban) bizonyítják, hogy a szláv kultúra a kereszténység előtti időkben magas szinten fejlődött, nemcsak a növények és a gyógynövények területén, hanem az összes többi szférában is. Ezért az orosz teahagyomány még régebbi lehet, és évezredekkel ezelőtt kezdődik. Az orosz és a kínai teahagyományok önálló fejlődése csak megerősíti ezt a hipotézist. A külföldiek a fűzfa-gyógynövényes virágokból készült italt szokták orosz csodának nevezni. A tea pozitív hatással van a gyomor-bél traktusra és a testre mint olyanra és a valerianhoz hasonlóan nyugtató, de nem kábító hatású a neurózisokra, az álmatlanságra és a fejfájásra. Antioxidánsként is működik, és tisztítja a testet. Az orosz tea- és Ivan-tea-hagyomány több mint 700 éves múltra tekint vissza, és Alekszandr Nyevszkij időszakára nyúlik vissza. Dmitrij nagyherceg kővárost alapított a Koporye-erőd helyén, amelyet Alekszandr Nyevszkij meghódított a Livonian Rend lovagjaitól. A szláv telepesek elhozták az Ivan-tea ültetésének és használatának hagyományát. Ezután Koporye lett a hagyományos orosz italgyártás "világtermelése".

Az Ivan tea egészségügyi előnyei

Az Ivan tea rendkívül gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban, koffeinmentes és a szokásos fekete, zöld vagy fehér teákkal ellentétben nem tartalmaz taurint, purint, oxálsavat vagy húgysavat. 100 gramm Ivan tealevél 200–400 mg aszkorbinsavat tartalmaz, ami 5-6-szor több, mint a citromban, 3-szor több, mint a narancsban. Csak a fekete ribizli bogyói tartalmaznak ugyanannyi aszkorbinsavat.

Az Ivan tea természetesen tartalmaz 16 aminosavat és jelentős mennyiségű makrotápanyagot, például káliumot, nátriumot, kalciumot és foszfort. B-vitaminban gazdag. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt is tökéletes, ezért gyomorhurutban, vastagbélgyulladásban, gyomorfekélyben és puffadásban szenvedők számára ajánlott. A teában található bioflavonoidok növelik az antioxidáns enzimek aktivitását a vékonybélben, a májban, a tüdőben és a vékonybélben, így hatékony természetes méregtelenítővé válnak. Az Ivan tea tömény teája gyógyítja az étel- vagy alkoholmérgezést.

Az Ivan tea 70 nyomelemet tartalmaz, köztük jelentős mennyiségű vasat, magnéziumot, káliumot, nátriumot és rézet. 18 aminosavat is tartalmaz, amelyeket a szervezet könnyen felszív és gyorsan ellátja az energiát. Nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz (akár hatszor többet, mint a citrom). A C-vitamin mellett B-vitaminokat is tartalmaz, különösen elég karotint. A tea tartalmaz tanninokat, bioflavonoidokat, pektint és klorofillt is.

Okok, miért igyon rendszeresen Ivan teát:

  • Hasznos az emésztőrendszer számára
  • Erősíti az immunrendszert
  • Javítja a mentális koncentrációt
  • Növeli az energiaszintet
  • Méregteleníti a testet
  • Csökkenti a gyulladást
  • Támogatja a húgyúti rendszer egészségét
  • Támogatja az új vérsejtek képződését
  • Támogatja a vese egészségét
  • Normalizálja a vérnyomást
  • Enyhíti a migrént és a fejfájást
  • Elősegíti a pihenést és csökkenti a feszültséget és a stresszt
  • Javítja a hangulatot
  • Segít az álmatlanságban
  • Javítja a vérkeringést

Ezenkívül, ha a teát különféle más gyógynövényekkel, gyümölcsökkel és bogyókkal keverik, a tea még jobb egészségügyi hatásokkal járhat. Ízelt kedvenceink: Ivan tea eperrel és mentával, Ivan tea homoktövissel és Ivan "Sagan Dayla" tea finom csipkebogyó ízzel.

TIPP a nyári frissítőkhöz:

Házi jeges Ivan tea

Szükséged lesz:

Elkészítés:

1. Az őszibarackot vágd kockákra és hagyd megdermedni.

2. Tegyen 6 teáskanál teát egy literes kancsóba, öntse le forró vízzel (70-80 ° C), majd hagyja 10-15 percig állni, így elkészít erős teát. Hagyja kihűlni, vagy tegye a teát a hűtőszekrényben.

3. Vágja a citromot szeletekre.

4. A hűtött teához tegye a szeletelt citromszeleteket, fagyasztott őszibarackot és a jégkockákat. Keverje össze és tálalja.


Ezt a cikket készítette,

Barbora

barborafotka