Szenved ezektől a tünetektől? Lehet hisztamin intolerancia.

Egyre többen szenvednek hisztamin intoleranciától. Kellemetlen tünetei megakadályozzák, hogy teljes életet éljen. Néhányan közülünk nem is tudják, hogy evel a betegségel szenved, és az igazság az, hogy gyakran maguk az orvosok sem tudják, mivel ez a betegség még nem kellően kutatott.

Ebből a cikkből megtudhatja:

 - Mi a hisztamin és a hisztamin intolerancia (HIT)

 - melyek a hisztamin intolerancia tünetei

 - mi okozhat magas hisztaminszintet a szervezetben

 - hogyan lehet szabályozni a hisztaminszintet diétával

 - hogyan kell kezelni a hisztamin intoleranciát

 

Mi a hisztamin és a hisztamin intolerancia?

A hisztamin egy olyan hormon, amely információkat küld az agynak, jelzi a gyomorsav felszabadulását az emésztéshez, és az immunrendszer sérülésekre vagy allergiás reakciókra adott válaszaként szabadul fel. A hisztamin természetesen minden emberi szervezetben jelen van, de ha sok felhalmozódik a szervezetünkben, az hisztamin intoleranciához vezethet.

Hogyan halmozódhat fel a szervezetünkben, túl sok ebből a hormonból? Egyszerűen. Ezzel a hormonnal szembeni intolerancia akkor fordul elő, ha szervezete nem tudja megfelelően lebontani a belekben, ami a hisztamin szintjének emelkedését okozza a vérben. HIT (hisztamin intolerancia) akkor is előfordul, ha a hisztamin lebontására hivatott enzimek (diamin-oxidáz (DAO)) nem működnek megfelelően. Azonban nem ez az egyetlen ok, hisztamin intolerancia előfordulhat stressz, életmód vagy gyógyszerek hatására is.

A hisztamin intolerancia tehát nem allergia, ahogy sokan gondolják, hanem a hisztaminnal szembeni túlérzékenység. Előfordulhat azonban, hogy egy személy vagy orvosa nem ismeri fel a HIT-et, és összetévesztheti ételallergiával vagy emésztőrendszeri rendellenességgel.

 

A hisztamin intolerancia tünetei

A hisztamin gyakori allergiás reakciókkal és tünetekkel jár. Ezek közül sok hasonló a hisztamin intolerancia okoztakhoz.

Bár ezek változhatnak, az intoleranciához kapcsolódó gyakori reakciók a következők:

  • fejfájás vagy migrén
  • orrdugulás vagy arcüreg problémák
  • fáradtság
  • emésztési problémák
  • szabálytalan menstruációs ciklus
  • hányinger
  • hányás

A hisztamin intolerancia súlyosabb eseteiben a következőket tapasztalhatja:

  • hasi görcsök
  • magas vérnyomás
  • szabálytalan szívverés
  • szorongás
  • a testhőmérséklet szabályozásának nehézségei
  • szédülés

 

Mi okozza a magas hisztamin szintet?

Természetesen hisztamint termel a diamin-oxidáz (DAO) enzimmel együtt. A DAO felelős az élelmiszerből származó hisztamin lebontásáért. Ha DAO-hiányban szenved, és nem tudja lebontani a hisztamint, intolerancia alakulhat ki.

Néhány ok, amiért a DAO enzimszintek befolyásolhatók:

  •  olyan gyógyszerek, amelyek blokkolják a DAO funkcióit vagy megakadályozzák a kialakulását
  • gyomor-bélrendszeri rendellenességek, például szivárgó bél szindróma és gyulladásos bélbetegség
  • hisztaminban gazdag élelmiszerek, amelyek a DAO enzimek hibás működését okozzák
  • olyan élelmiszerek, amelyek blokkolják a DAO enzimeket vagy kiváltják a hisztamin felszabadulását

A baktériumok túlszaporodása egy másik tényező, amely hozzájárul a hisztamin intolerancia kialakulásához. A baktériumok szaporodnak, ha az ételt nem emésztjük megfelelően, ami a hisztamin túltermelését okozza. A DAO enzimek normál szintje nem tudja lebontani a szervezetben megemelkedett hisztaminszintet, ami reakciót vált ki.

 

 

A hisztaminszint szabályozása diétával

Kerülendő élelmiszerek:

Az egészséges táplálkozás mérsékelt hisztamint tartalmaz. Vannak azonban olyan magas hisztamintartalmú élelmiszerek, amelyek gyulladásos reakciókat és más negatív tüneteket válthatnak ki.

A hisztaminban gazdag élelmiszerek a következők:

  • alkohol és egyéb erjesztett italok
  • fermentált élelmiszerek és tejtermékek, például joghurt és savanyú káposzta
  • Szárított gyümölcs
  • avokádó
  • padlizsán
  • spenót
  • feldolgozott vagy füstölt húsok
  • kagylófélék
  • érett sajt

Számos olyan élelmiszer is létezik, amely beindítja a hisztamin felszabadulását a szervezetben, például:

  • banán
  • paradicsom
  • búzacsíra
  • bab
  • papaya
  • csokoládé
  • citrusfélék
  • dió, különösen dió, kesudió és földimogyoró
  • élelmiszer-színezékek és egyéb adalékanyagok

 

A DAO enzimek termelését gátló élelmiszerek a következők:

  •  alkohol
  • fekete tea
  • menta tea
  • zöld tea
  • energiaitalok

 

Elélmiszerek az evéshez

Ha hisztamin-intoleranciája van, az alacsony hisztamintartalmú ételek étrendjébe való beépítése segíthet a tünetek enyhítésében. Nincs olyan, hogy hisztaminmentes diéta. Konzultáljon dietetikussal, mielőtt kihagyná az élelmiszereket az étrendből.

Néhány alacsony hisztamintartalmú élelmiszer:

  • friss hús és frissen fogott hal
  • nem citrusfélék
  • tojás
  • gluténmentes gabonák, például quinoa és rizs
  • tejhelyettesítők, például kókusztej és mandulatej
  • friss zöldségek, kivéve a paradicsomot, az avokádót, a spenótot és a padlizsánt
  • étolajok, például olívaolaj

  

A hisztamin intolerancia kezelése 

Az étrendi változtatásokon kívül nincs ismert kezelés a hisztamin intoleranciában szenvedők számára. Ez egy viszonylag új jelenség, amelyet még mindig kutatnak.

Azonban az alábbi megközelítések közül egy vagy több segíthet:

  • antihisztaminok alkalmazása
  • DAO enzim-kiegészítők szedése
  • a hisztamin intoleranciával járó gyógyszerek kerülése
  • kortikoszteroidok alkalmazása

A hisztamin intolerancia szempontjából is fontos a C-vitamin bevitel, egyes termékeink, mint például a Trojčatka vagy a moringa antihisztamin tartalmú táplálék-kiegészítő, beváltak a hisztmannin intolerancia "kezelésében".

 

HIT kontra allergia

A fő különbség a hisztamin intolerancia és az ételallergia között az, hogy a hisztamin esetén, megengedheti magának a "tiltott ételeket", de kis mennyiségben. Az allergének nem rendelkeznek ezzel a lehetőséggel, hiszen már kis mennyiségű allergén is veszélyeztetheti az életüket.

 

Mire kell figyelni a HIT-nél

A hisztamin intolerancia bizonyos korlátokkal jár, de minden szervezet más. Lehet, hogy valakinek a boltban vásárolt paradicsomot árt, de például a házi kerti, nem. Ezért fontos odafigyelni az ételek minőségére. Az alap a frissesség, legyen szó nyers zöldségről vagy húsról, valamint egy friss meleg ebédről. Ez azt jelenti, hogy elfelejtheti az egy héttel korábban főzött ételt. Legideálisabb, ha az ételt közvetlenül a főzés után fogyasztjuk el. 

Mindenképpen el kell távolítania bizonyos ételeket, legalábbis addig, amíg meg nem találja, hogy konkrétan mi zavarja szervezetét, és mi nem. Később hisztamint tartalmazó ételeket is beiktathat étrendjébe, de kis mennyiségben.

 

 

A cikket Önnek készítette, 

Barbora

barborafotka