Nyári ijesztő - kullancsok és Lyme-kór? Bevált tippek, amelyek működnek.

A Lyme-kór egy kellemetlen bakteriális betegség, amely alapvetően befolyásolhatja egészségünket és életminőségünket. A mi éghajlati övezetünkben évente körülbelül 4 000 ember fertőződik meg vele. A Borrelia burgdorferi baktérium okozza. Elsősorban kullancsok terjesztik, és a tünetek félrevezetőek lehetnek. A betegség tipikus tünetei: vörös folt (céltábla alakú), fáradékonyság, láz, hányás és emésztési zavarok, duzzadt nyirokcsomók, ízületi fájdalom - mindezek Lyme-kórra utalhatnak.

Turizmus a természetben és a Lyme-kór megbetegedésének kockázata

Fotó forrása: www.freepik.com/www.canva.comHa a Lyme-kórt nem kezelik időben, súlyos szövődményeket okozhat, például arcbénulást, szív- és érrendszeri problémákat és különböző neurológiai rendellenességeket.
A Lyme-kór sikeres kezelésének kulcsa tehát a betegség korai diagnózisa és a farmakológiai kezelés bevetése. A leggyakoribbak az antibiotikumok. Az antibiotikumok a legtöbb esetben elkerülhetetlenek a fertőzés során. Különösen a betegség korai szakaszában a leghatékonyabbak.

Előfordulhat azonban, hogy az antibiotikumos kezelés után is fennmaradnak a betegség tünetei. Sokan panaszkodnak a kognitív képességek romlására, úgynevezett "agyködre", fáradtságra stb. A borreliózis átment a krónikus stádiumba. Ilyen esetekben célszerű alternatív kezeléseket, például gyógynövényeket, vitaminokat, étrend-kiegészítőket, mágnesterápiát stb. alkalmazni.

Mai cikkünkben olyan hatékony tippeket és speciális étrend-kiegészítőket szeretnénk bemutatni, amelyek segíthetnek a Lyme-kór kezelésében és tüneteinek enyhítésében.


Mi segíthet a Lyme-kór esetén?

A krónikus Lyme-kór fő problémája a gyulladásos folyamatok. Ezért döntő fontosságú, hogy ezek elfojtására összpontosítsunk.

 • Az étrend módosítása nagyon hasznos lehet. Ajánlott korlátozni a gyulladáskeltő élelmiszerek, például az egyszerű cukrok, a fehér liszt, az élelmiszer-adalékanyagok, az állati zsírok, a szója és a kukoricaolaj fogyasztását. Ezzel szemben a gyulladáscsökkentő hatású élelmiszerek, mint a gyümölcsök, zöldségek, a jó minőségű zöld tea, az olívaolaj és az omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek előnyösek.

 • Fontos továbbá a bélmikrobiom egyensúlyának támogatása, például oldható és oldhatatlan rostok és fermentált élelmiszerek fogyasztásával.

 • Emellett fontos odafigyelni az alvás minőségére is. Az alváshiány súlyosbíthatja a gyulladásos folyamatokat, és a Lyme-kóros betegeknél gyakran zavart az alvás.Egyes étrend-kiegészítők szintén hasznosak lehetnek a Lyme-kór kezelésében és megelőzésében:

 • Resveratrol - erős gyulladáscsökkentő és neuroprotektív hatású. Hatékony antibakteriális hatással rendelkezik a Lyme-kór kórokozóival szemben.
 • Bajkáli csucsóka - segít megbontani a biofilmet, amely védi a baktériumokat az antibiotikumokkal szemben. Ajánlott antibiotikumos kezeléssel kombinálni. Hasznos a neurológiai tünetek jelentkezésekor.
 • Nattokináz - feloldja a vérrögöket.
 • D3-vitamin - ez egy fontos vitamin a Lyme-kórban, a szokásosnál nagyobb dózisban kell szedni.
 • Magnézium - a magnéziumszint gyakran csökken Lyme-kórban, ezért célszerű pótolni.
 • Ginkgo biloba - elősegíti az agy vérellátását és védi az idegsejteket a károsodástól.
 • Kurkumin - erős gyulladáscsökkentő hatású, segít az ízületi problémákon.
 • Omega-3 - segít javítani a kognitív funkciókat.
 • Astaxanthin - enyhíti a Lyme-kór neurológiai tüneteit, küzd a gyulladás ellen.
 • Probiotikumok - segítenek fenntartani a bél mikrobiom egyensúlyát, amelyet a Lyme-kór megbonthat.

A Lyme-kór nem kell, hogy élethosszig tartó teher legyen. Korai diagnózissal, megfelelő kezeléssel és a szervezet támogatásával leküzdheti ezt a betegséget, és visszanyerheti elveszített vitalitását.
Próbálja ki bevált tippjeinket, és induljon el az egészség és a jó közérzet felé vezető úton.
Maradjon egészséges ezen a nyáron.


Ne feledje: a megelőzés a kulcs.
Védekezzen a kullancsok ellen repellens szerekkel és megfelelő ruházattal.

 

A cikket az Ön számára készítette

 

foto Gabi Herbatica

Gabriela Volfová

A Herbatica csapatának tagja, amely 2015 óta viszi piacra a természetes termékeket.
Természetbarát és a tudatos élet szerelmese, aki hisz abban, hogy csodák történnek...minden nap.
Cikkeink többsége szakmai tanulmányokon vagy tudományos közleményeken alapul.

Elérhetőség: gabriela@herbatica.sk


ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nem találta meg, amit keresett? Vagy további információra van szüksége? 
Elegünk van belőlük – próbáljon meg beírni egy szót, például a keresőablakban. "migrén, aranyér, szemölcs, ekcéma, hátfájás" vagy tekintse meg BLOGunkat.

 

Tetszett a cikkünk? Ossza meg, boldoggá tesz minket :)