Miért fogyasszunk cédrusdiót?

A Cédrus dió nő a szibériai fenyőn - cédrus (Pinus sibirica) a rövid szibériai nyár folyamán. Szibéria természeti viszonyai meglehetősen kemények, de a természetes egyensúly ott úgy rendeződik, a szükséges anyagok minél intenzívebb felszívása a növény- és állatvilág rövid meleg időszakában egész évben, beleértve a hideg szibériai telet is. A természet okosabb, mint az ember, ezért minden, ami az ő részvétele nélkül jön létre, sokkal nagyobb értéket képvisel, mint a mesterségesen létrehozott termékek. A szibériaiak egy ritmusban élnek a természettel, ezért az életmód a ciklikusságra összpontosul. Tavasszal, nyáron és ősszel a helyiek gyűjtik a természet ajándékait, amelyek biztosítják a szükséges vitamin-, mikroelem- és egyéb tápanyag -ellátást. Ez az életmód nemzedékről nemzedékre öröklődött, így az ember megtanulta bölcsen elfogadni a természet adományait, és gondoskodni róla, mint az élet fő forrásáról.

Ebben a cikkben megtudhatja:

  • hogyan szedik a cédrusdiót
  • a cédrusdiók és a cédrusból préselt melléktermék közötti különbség
  • milyen anyagokat tartalmaznak
  • amit tőlük nyernek
  • hogyan kell használni őket a konyhában

A cédrusdió szedése nem olyan egyszerű

Ezeket a dióféléket azonban nem látják csak úgy a fán. A cédrusdió beszerzéséhez fenyőtobozokat kell gyűjteni, de csak a lehullott éretteket - ill. amelyet a fa adott magától. A fenyőtobozok kezelésének meg kell felelnie bizonyos kritériumoknak, amelyeket csak kézi szedés biztosít. Ezt követően a fenyőtobozokat lehántjuk, és így eljutunk a ritka cédrusdióhoz.

A cédrusdiók és a cédrusból préselt melléktermék közötti különbség

A diók elsősorban zsírt, fehérjét és zsírbontó vitaminokat tartalmaznak. A diók elsősorban zsírt, fehérjét és lipolitikus vitaminokat tartalmaznak. Ezekben a diófélékben található zsír különbözik a többi zsírtól – többszörösen telítetlen zsírsavakat, különösen linolsavat tartalmaz.  A zsírtartalom 50%-ra emelkedik. Ezek a zsírok nagyon értékesek, de nehezen emészthetők. Ezért napi maximum 30 g cédrusdió használata javasolt. A cédrusdió 15-25% könnyen emészthető fehérjét is tartalmaz. Ezeket a cédrusdió-összetevőket külön termékként izoláljuk - cédrusból préselt melléktermék. Ezt a terméket préseléssel, azaz a zsírok összetételéből történő kivonásával nyerik. Ennek köszönhetően egyedülálló diétás terméket kapunk - összetételében a zsírtartalom minimális, míg a fehérje- és vitaminkomponensek koncentráltabbak.  Döntő fontosságú, hogy a zsírok a legtermészetesebb módon szabaduljanak fel a cédrusdióból - natúr fa préseléssel anélkül, hogy melegítést vagy egyéb hatást gyakorolna az alapanyagra. Így a legeredetibb formában tárolhatjuk a hasznos anyagokat. A préselés után a terméket vákuum csomagolásba csomagolják, ami minimálisra csökkenti a külső környezet hatását és lehetővé teszi a termék hosszú távú tárolását.

DSC_6120

Mit tartalmaznak a cédrusdiók?

A nitrogéntartalmú anyagok közül az első helyen a fehérjék állnak, amelyeknek megnövekedett az aminosav tartalma. Ezek az aminosavak rendkívül fontosak a növekvő szervezet fejlődéséhez. Ezért a cédrusdiók elengedhetetlen a gyermekek, tinédzserek és terhes nők étrendjében.

A cédrusdiók értékes lipolitikus E- és P-vitamint tartalmaznak. E csoportba tartozó vitaminok vagy tokoferolok (a tokos szó görögül szó szerint „utódokat” jelent) nagyon fontosak és szükségesek a teljes genetikai öröklődés biztosításához. Az E-vitamin hiánya megzavarja a szervezet zsírháztartását. Az E-vitamin felelős a szoptató anyák tejtermeléséért, hiánya pedig leállíthatja a szoptatást.

A cédrusdiók B-vitamin-komplexet tartalmaznak, amely normalizálja az idegrendszer működését, kedvezően befolyásolja az emberi test növekedését és fejlődését, valamint javítja a vér összetételét.

A cédrusdiók magjai értékes ásványi anyagokban és mikroelemekben gazdagok. A tápértéket a cédrusdió összetétele igazolja. Foszfatid-tartalmának köszönhetően minden más diófélét, valamint az olajos magvakat felülmúlják. A lecitin leggazdagabb forrásaként csak a szójával hasonlíthatók össze. A cédrusdiók gazdagok jódforrásban is, ami nagyon fontos az északi szélességi körök lakói számára.

A cédrusdiók elegendő napi bevitelt biztosítanak a felnőtt szervezet napi aminosavszükségletének kielégítéséhez, valamint olyan fontos és gyakran hiányos mikrotápanyagok, mint a réz, a kobalt, a mangán és a cink.

Cédrusolajat is nyernek belőlük

Az olajat a cédrusdióból hidegsajtolással-extrakciós módszerrel nyerik. Biológiailag aktív anyagokban, mikrotápanyagokban, fehérjékben, E-, A-, C-, U B csoportos vitaminokban, koleszterinmentes telítetlen zsírsavakban gazdag. Kiváló diétás termék, amely elősegíti az anyagcsere normalizálását, megőrzi az egészséget és jótékony hatással van számos betegségre és egészségügyi problémára. A cédrusolajról itt olvashat bővebben. 

Cédrusdió / cédrusból préselt melléktermék  a konyhában

Hozzáadhatja őket különféle ételekhez, desszertekhez, krémekhez, gyümölcs- és zöldségsalátákhoz. Használhatjuk megszórva a tésztara vagy krémlevesekbe is. Használható még túróval, mézzel, müzlivel, gabonapelyhekkel stb. Hasonló felhasználási területük van, mint a fenyőmagnak.

Recepttipp: Cédrus-bazsalikomos peszto

Szükséged van:

200 g bazsalikom

1 doboz szárított paradicsom olívaolajban

100 g cédrusmag vagy cédrusból préselt melléktermék

½ fokhagyma

Elkészítése: A bazsalikomot langyos vízzel megmossuk, és az összes hozzávalót kézzel feldaraboljuk, de robotgépben homogén masszává keverjük. Végül ízlés szerint fűszerezhetjük a pesztót.

Jó étvágyat kívánunk :)

 

Ezt a cikket készítette,

Barbora

barborafotka