Probiotikumok és prebiotikumok - az egészséges élet kulcsa vagy felesleges kiadás? Hogyan válasszuk ki a megfelelőket?

Az erős immunitás a bélben kezdődik és végződik! Ma már tudjuk, hogy jó állapotban kell tartanunk, és ennek kulcsa a probiotikumok, amelyek az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet kapnak, köszönhetően az emésztésre, az immunrendszerre és az általános aktív, egészséges életmódra gyakorolt pozitív hatásuknak. Nézzük meg együtt, mik azok a probiotikumok, hogyan működnek, és hogyan befolyásolhatják pozitívan az egészségünket.

Probiotikumok és probiotikumokban gazdag étrend illusztráció

Fotó forrása: www.freepik.com

Mik azok a probiotikumok?

A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek jótékony hatással vannak gazdájuk (az ember) egészségére, különösen a bélmikrobiomra. Ezek leggyakrabban az emésztőrendszerben természetesen előforduló baktériumok, különösen a Lactobacillus nemzetség különböző baktériumfajtái (pl. Bacillus coagulans vagy Lactobacillus acidophilus), a Bifidobacterium (pl. Bifidobacterium lactis) vagy az Escherichia coli egyes nem patogén törzsei.

Megfelelő mennyiségben fogyasztva a probiotikumok erősíthetik a bél mikrobiomot, segíthetik az ételek emésztését, javíthatják az immunrendszer működését, és összességében fizikai és mentális harmóniát teremthetnek a szervezetünkben.

A probiotikumok természetes módon előfordulhatnak egyes élelmiszerekben, mint például:

 • A joghurtok a probiotikumok fontos forrása, és élő baktériumkultúrákat tartalmaznak, különösen a Lactobacillus bulgaricus és a Streptococcus thermophilus.
 • Kefir a tej kefirszemekkel történő erjesztésével készült. Különböző típusú probiotikus baktériumokat és élesztőket tartalmaz.
 • Fermentált zöldségek, különösen savanyú káposzta, kimchi, szójás miso vagy tempeh.
 • A kombucha egy erjesztett tea, amelyet édes tea fermentálásával állítanak elő, baktériumok és élesztőgombák szimbiózisának segítségével.

Gyakrabban találhatók azonban speciális táplálékkiegészítőkben, amelyek koncentrált dózisban és kiegyensúlyozott mennyiségben tartalmaznak kiválasztott probiotikus törzseket.

 • Javasoljuk a probiotikumokat moringával. Ez az egyedülálló étrend-kiegészítő egyesíti a két erős természetes összetevőt- a moringa oleifera és a LactoSpore® probiotikumok - erejét. Ezek együttesen a bélflóra egyensúlyának fenntartásán, az emésztőrendszer működésének javításán és az immunitás fokozásán dolgoznak. Különösen nagyra fogja értékelni segítségüket antibiotikumos kezelés után vagy a bélmikrobiomot megzavaró gyógyszerek hosszú távú használata után.

Hogyan működnek a probiotikumok?

A probiotikumok kulcsszerepet játszanak emésztőrendszerünkben, és pozitív hatással lehetnek az általános egészségi állapotra. Hatékonyságuk több alapelvben rejlik, amelyek a mikrobiom, az emésztési folyamatok és az immunválaszok szabályozására való képességükkel kapcsolatosak:

 • Verseny a patogén mikroorganizmusokkal - a probiotikus baktériumok versenyeznek a potenciálisan káros mikroorganizmusokkal, így megakadályozzák azok megtelepedését a bélrendszerben (különösen megakadályozzák vagy csökkentik nem kívánt szaporodásukat). Ily módon a probiotikumok segítenek a patogén baktériumok szaporodásának ellenőrzésében és a fertőzések kockázatának csökkentésében.
 • pH-csökkentés - a probiotikus baktériumok olyan szerves savakat termelnek, amelyek csökkentik az emésztőrendszer pH-ját (pl. tejsav). A savas környezet csökkenti vagy gátolja számos patogén mikroorganizmus szaporodását, így hozzájárul az egészséges bélmikrobiom fenntartásához.
 • Az immunrendszer támogatása - egyes probiotikus törzsek pozitívan stimulálhatják az immunrendszerünket, növelhetik az ellenanyagtermelést vagy más módon befolyásolhatják a természetes immunmechanizmusainkat. Ily módon a probiotikumok erősítik a szervezet fertőzésekkel és betegségekkel szembeni védekezőképességét.
 • Emésztés támogatás - bizonyos probiotikus baktériumok segítik emésztőrendszerünket a biológiailag összetett anyagok, például a rostok és a laktóz lebontásában, ami gyorsabb és hatékonyabb emésztéshez vezethet. Ez enyhítheti a bélrendszeri rendellenességek, például a hasmenés vagy a székrekedés tüneteit.
 • Vitaminszintézis - egyes probiotikus baktériumfajok képesek a szervezet számára hasznos vitaminok, különösen a K-vitamin és a B-vitaminok szintézisére. Ezek a vitaminok fontosak az általános egészség és az anyagcsere szempontjából.


Prebiotikumok és szinbiotikumok

A probiotikus mikroorganizmusok élő kultúrák, és mint minden baktériumnak, nekik is megfelelő körülményekre van szükségük ahhoz, hogy az emésztőrendszerünkben életben maradjanak, elszaporodjanak és ellássák jótékony hatásukat. Ehhez mindenekelőtt elegendő táplálékforrást kell biztosítanunk számukra az úgynevezett prebiotikumok formájában.

A prebiotikumok olyan anyagok, amelyeket az emberi emésztőrendszer nem tud hatékonyan megemészteni, különösen az összetett oligoszacharidok (pl. fruktánok) és rostok (pl. inulin). Ezek az emésztetlen maradványok aztán táplálékul szolgálnak a probiotikus baktériumok számára. A prebiotikumok tehát segítik a probiotikus mikroorganizmusok növekedését és aktivitását. Azt mondhatjuk, hogy növelik hatékonyságukat.

 • A prebiotikumok természetesen megtalálhatóak bizonyos élelmiszerekben, például a hagymában, a fokhagymában, az articsókában, a búzacsírában és más rostban gazdag élelmiszerekben.
 • Azonban minőségi táplálékkiegészítőkben is megtalálhatók - nagyon jó tapasztalataink vannak a Masticha PROBIOTICS & PREBIOTICS termékcsalád termékeivel.

 Probiotikumok, prebiotikumok és szinbiotikumok

Fotó forrása: www.freepik.com

 

A szinbiotikumok a probiotikumok és a prebiotikumok kombinációja. Ez a kombináció optimális támogatást nyújt a hasznos baktériumok növekedéséhez és aktivitásához a bélrendszerben. A probiotikumok élő baktériumokat szállítanak, míg a prebiotikumok táplálékként szolgálnak e baktériumok számára, szinergiát hozva létre a két komponens között.

Ha tehát hatékony probiotikumok szedését fontolgatja, javasoljuk, hogy olyan szimbiotikus termékeket keressen, amelyek probiotikumokat és prebiotikumokat is tartalmaznak.

 Emésztéstámogató készlet: 2x Masticha PROBIOTICS & PREBIOTICS + helicobacter teszt - HerbaticaPróbálja ki kedvezményes emésztéstámogató készletünket:

2x Masticha PROBIOTICS & PREBIOTICS + Helicobacter teszt.


 

Hogyan lehet felismerni a minőségi probiotikumokat?

Ma már rengeteg olyan termék és táplálékkiegészítő van a piacon, amelyek probiotikus tartalmukat és az emberi egészségre gyakorolt jótékony hatásukat hirdetik, de hogyan lehet eligazodni a termékek áradatában? Ne minden probiotikum egyforma, és a magas ár nem mindig felel meg a minőségnek.

A minőségi probiotikum kiválasztásakor a következő kritériumokra kell összpontosítania:

 • A probiotikus mikroorganizmusok típusa 1 adagban - bizonyos problémák esetén ideális, ha olyan törzseket keresünk, amelyek egy adott problémát kezelnek, míg az antibiotikumos kezelésnél a lehető legszélesebb spektrumra van szükség.
 • A mikroorganizmusok minimális mennyisége 1 adagban - általában az eltarthatósági idő végére vonatkozó minimális értéket adják meg.
 • Tárolási feltételek és minimális eltarthatósági idő - a probiotikumok élő szervezetek, és a nem megfelelő tárolás szükségtelenül csökkenti hatékonyságukat.
 • A baktériumok életképessége - a probiotikumoknak olyan baktériumokat kell tartalmazniuk, amelyek túlélik az emésztőrendszeren való áthaladást a bélrendszerben, ahol hatniuk kell. A jó minőségű probiotikumokat általában tartós kapszulákban adagolják, amelyek megvédik az élő probiotikus kultúrákat a gyomorsavaktól (a kapszula csak a bélben bomlik le).
 • Egyértelmű gyártó- és termékinformációk.
 • Felhasználói tapasztalatok és vélemények - A probiotikumok étrend-kiegészítőknek minősülnek, ezért általában nincsenek velük kapcsolatos klinikai vizsgálatok. Így egy adott termék minőségét és funkcionalitását nagyon gyakran az elégedett vásárlók véleménye tükrözi.

Kínálatunkban csak olyan termékeket talál, amelyek megfelelnek a fenti kritériumoknak, és amelyekről vásárlóink ellenőrzött véleményt adtak.

Moringa Probiotics

Fotó forrása: saját archívum

A probiotikumok hatása immunitásunkra és egészségünkre, kapcsolódó tanulmányok

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a probiotikumok pozitív hatással vannak a természetes (vagy veleszületett) immunitásra, és még a rák elleni küzdelemben is segíthetnek, különösen a rák megelőzésében. A probiotikus baktériumok pozitívan befolyásolhatják a fagocitózist, az egyik nagyon hatékony immunmechanizmust, amelyben a specializált sejtek (fagociták) elnyelik és elpusztítják a mikroorganizmusokat vagy más, a szervezetre káros patogén részecskéket.

 • A Lactobacillus acidophilus La1 törzsről például kimutatták, hogy növeli a leukociták (fehérvérsejtek) fagocitáló képességét [1], amelyek a vér részét képezik, és az immunrendszer sejtjei közé tartoznak. Ugyanezt a hatást figyelték meg a Bifidobacterium lactis Bb12 baktériummal is.[2].
 • Egy másik vizsgálat kimutatta, hogy a Lactobacillus rhamnosus GG ATCC 53103 jelentősen megnövelte a neutrofilek felszínén lévő, a fagocitózis szempontjából fontos receptorok kifejeződését[3] A neutrofilek a fehérvérsejtek egy típusa, amelyek kulcsszerepet játszanak az immunrendszerben a szervezet fertőzés elleni védelmében. A fokozott expresszió a neutrofilek fokozott képességét eredményezheti a kórokozók felismerésére és elpusztítására.
 • Más tanulmányok a probiotikumok NK-sejtek (természetes gyilkos sejtek) aktivitására gyakorolt hatását mutatják. Az NK-sejtek képesek felismerni és elpusztítani a vírusokkal fertőzött beteg sejteket, a rákos elváltozásokkal rendelkező sejteket vagy az egyéb patogén mikroorganizmusok által megtámadott sejteket. A vizsgált probiotikus törzsek a Lactobacillus és a Bifidobacterium nemzetségekből jelentősen növelték az NK-sejtek citotoxikus potenciálját.[4] A probiotikumok tehát szerepet játszhatnak a rosszindulatú daganatok (rák, tumorigenezis és metasztázis) megelőzésében.[5]

Megjegyzés: Ezek a tanulmányok a probiotikumok általános hatásait vizsgálták, nem pedig a piacon lévő konkrét termékeket.

newsletter

Chaga mint a probiotikumok ideális kiegészítője

A chaga latin nevén Inonotus obliquus, itt chaga vagy chaga néven ismert gomba. Ez a ritka gombafaj erős antioxidánsokat tartalmaz, amelyek elősegítik az egészséget és az immunitást. Értékes összetevőinek köszönhetően a chagát történelmileg évezredek óta használják a gyógyászatban.

Egyedi összetétele a gazdanövény és a chaga közötti szimbiózis eredménye. Biológiailag aktív anyagok széles skáláját tartalmazza, amelyeket már izoláltak és hatásaikat laboratóriumi körülmények között tesztelték. A chaga legismertebb biológiailag aktív összetevői a következők: melanin, poliszacharidok (glükánok), szaponinok (betulin), polifenolok és származékaik.

A chaga hatásait leginkább az immunitás, az emésztés és az általános anyagcsere támogatásával hozzák összefüggésbe, ezért ajánlható a probiotikus készítmények ideális kiegészítőjeként.

Tekintse meg chaga termékek széles választékát. Például ezt az akciós készletet ajánljuk:

2 x Szibériai Chaga - 60 vegán kapszula (300 mg/kapszula) - Herbatica.

 

Források:

 • KOKEŠOVÁ, Alena. Imunomodulační účinky probiotik v klinické praxi. Pediatrie pro praxi. 2009, roč. 10(3), s 169 – 174. (MUDr. Alena Kokešová, Ph.D. Klinika dětské chirurgie UK, 2. LF a FN Motol, Praha Mikrobiologický ústav AV ČR, oddělení imunologie, Praha)
 • HOŘEJŠÍ, Václav a Jiřina BARTŮŇKOVÁ. Základy imunologie. 3. vydání. Praha: Triton, 2008. 280 s. ISBN 80-7254-686-4.

 

[1]     Donnet-Hughes A, Rochat F, Serrant P, Aeschlimann JM, et al. Modulation of nonspecific mechanisms of defense by lactic acid bacteria: effective dose. J Dairy Sci. 1999; 82: 863–869.

[2]     Schiff rin EJ, Brassart D, Servin AL, et al. Immune modulation of blood leukocytes in humans by lactic acid bacteria: criteria for strain selection. Am J Clin Nutr. 1997; 66: 515–520.

[3]     Pelto L, Isolauri E, Lilius EM, et al. Probiotic bacteria downregulate the milk-induced infl ammatory response in milk-hypersensitive subjects but have an immunostimulatory eff ect in healthy subjects. Clin Exp Allergy. 1998; 28: 1474–1479.

[4]     Gill HS, Rutherfurd KJ, Cross ML. Dietary probiotic supplementation enhances natural killer cell activity in the elderly: an investigation of age-related immunological changes. J Clin Immunol. 200; 21: 264–271.

[5]     Delcenserie V, Martel D, Lamoureux M, et al. Immunomodulatory eff ects of probiotics in the intestinal tract. Curr Issues Mol Biol. 2008; 10: 37–54.

 

A cikket az Ön számára készítette

 

foto Gabi Herbatica

Gabriela Volfová

A Herbatica csapatának tagja, amely 2015 óta viszi piacra a természetes termékeket.
Természetbarát és a tudatos élet szerelmese, aki hisz abban, hogy csodák történnek...minden nap.
Cikkeink többsége szakmai tanulmányokon vagy tudományos közleményeken alapul.

Elérhetőség: gabriela@herbatica.sk


ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nem találta meg, amit keresett? Vagy további információra van szüksége? 
Elegünk van belőlük – próbáljon meg beírni egy szót, például a keresőablakban. "migrén, aranyér, szemölcs, ekcéma, hátfájás" vagy tekintse meg BLOGunkat.

 

Tetszett a cikkünk? Ossza meg, boldoggá tesz minket :)