Természetes hajfestékek hosszantartó hatással - festés ammónia és vegyszerek nélkül. Színtípusok és kiválasztási útmutató.

A haj fontos része a megjelenésünknek, és segít kiegészíteni személyiségünket. Nemcsak a vágás, hanem a szín is kifejezi egyéniségünket, aktuális érzéseinket vagy hangulatunkat. Ebben a cikkben a hajfestékek különböző típusait vesszük szemügyre, a vegyi anyagoktól a természetes alternatívákig, amelyek kíméletesebb és környezetbarátabb megközelítést kínálnak a hajfestéshez. A természetes színek semmiképpen sem csak átmeneti megoldást jelentenek - rengeteg minőségi természetes termék van a piacon, amelyek széles árnyalatválasztékot és hosszan tartó színtartóságot kínálnak.

Originary Color természetes hajszín ammónia nélkül

Fotó forrása: www.freepik.com

 

A hajfestékek típusai tartósság szerint

Állandó hajfesték

A tartós hajfestékeket akkor használjuk, ha tartósabb változást szeretnénk elérni a kinézetünkben. Ezek a tartós festékek általában erős vegyi anyagokat, például ammóniát vagy PPD-t tartalmaznak, amelyek behatolnak a hajszálakba, és tartósan megváltoztatják azok természetes pigmentjét. Ennek a folyamatnak köszönhetően a kapott szín stabil és tartós marad, még sok mosás után is, és a szín általában 4-8 hétig tart, vagy amíg a haja úgymond kinő.

Ma már léteznek olyan tartós festékek is, amelyek természetes összetevők és kíméletes kémia kombinációján alapulnak, amelyek nem károsítják radikálisan a hajszálakat, hidratálják azokat, és általában hajbarátabbak, mint a hagyományos módszerek.

 


Tapasztalja meg a természetes hajfestés forradalmát az Originary Color színekkel, amelyek ammónia- és PPD-mentesek. A gondosan válogatott növényi olajok biztosítják a haja számára a szükséges hidratálást, védelmet és fényt. Könnyű alkalmazás otthonról, tökéletes fedés és széles színválaszték. Érjen el olyan eredményeket, mint egy profi fodrász.


 

Félig (szemi) tartós hajfesték

Ezek a festékek valahol a tartós és a túlfestés között helyezkednek el. A szemi- előtag a latinból származik, és a fél-hatást fejezi ki. A francia demi- (demipermanens) vagy a görög hemi- (félpermanens) előtag ugyanezt jelenti.

A félig tartós festékek alapesetben nem tartalmaznak ammóniát, és kevésbé agresszív összetételűek. Behatolnak a hajszálakba, de nem olyan mélyen, mint a tartós festékek. Általában 10-15 mosás után kimosódnak.

Félpermanens hajszínek

A hajfestékek teljes spektrumából ezek a legkevésbé tartósak és a legkevésbé agresszívek. Ideiglenes színeknek minősülnek, és samponnal könnyen kimoshatók (kb. 10 mosáson belül). Ezek a festékek általában nem tartalmaznak ammóniát vagy peroxidot, ami azt jelenti, hogy nem hatolnak be a hajszálakba, hanem a haj felületén festik meg a hajat.

Ezek a színek ideálisak a meglévő hajszín kiemelésére vagy felfrissítésére, de kevésbé hatékonyak az ősz elfedésére.

A hajfestékek típusai származás és kémia szerint

Kémiai festékek

A kémiai festékek még mindig az egyik leggyakoribb módja a természetes hajszín gyors és tartós megváltoztatásának. Ezeknek a színeknek az előnye a hosszan tartó hatás és a színárnyalatok széles skálája. Az eredmény stabil, és a folyamatot nem kell olyan gyakran megismételni. Másrészt a kémiai festékek agresszív vegyi anyagokat tartalmaznak, például ammóniát és PPD-t, amelyek irritálhatják a bőrt és kellemetlen szagúak lehetnek, illetve károsíthatják a haj szerkezetét. A sérült haj gyakran száraz, törékeny és elveszíti természetes fényét.

 • Ammónia

Az ammónia (kémiai képlet: NH₃) egy erősen lúgos kémiai vegyület, amelyet gyakran használnak tartós hajfestékekben.

Az ammónia megnyitja a haj kutikulát (azaz a haj természetes burkolatát, amely védi a sérüléstől), és lehetővé teszi, hogy a festékek behatoljanak a hajszálakba, ahol reakcióba lépnek a természetes pigmentekkel. Ezek az anyagok gyakran oxid formájában vannak, és csak az ammónia jelenlétében aktiválódnak. Így a hajszín változása tartós - hasonló elv alapján történik a tetoválás is.

Az ammónia allergén, és irritálhatja a bőrt és a nyálkahártyát. Jellemző megnyilvánulásai a bőrpír és a viszketés. Egy másik hátránya az alkalmazás közbeni erős szúrós szag, amely sokakat zavarhat.

Erős lúgos hatása miatt az ammónia negatív hatással van a haj minőségére és szerkezetére, különösen, ha gyakran vagy nagy koncentrációban használják. A haj az ammónia használata után törékennyé, szárazvá válhat. E mellékhatások miatt sokan előnyben részesítik a hagyományos ammóniatartalmú hajfestékek alternatíváit, például a természetes festékeket vagy az alacsonyabb ammóniatartalmú festékeket.

 • PPD (parafeniléndiamin)

A PPD egy erős és hatékony festék, amely a hajhoz kötődik, és mélyen behatol a hajszálakba, ahol a pigmentekkel reakcióba lépve tartós színváltozást hoz létre. A hosszan tartó hatás lényegében a haj kinövéséig megmarad.

A PPD ismert allergén, és egyeseknél allergiás reakciókat okozhat. Ezek a reakciók bőrirritációt, viszketést, bőrpírt, duzzanatot, kiütést és ritka esetekben anafilaxiás sokkot jelenthetnek. Azoknak, akik e tünetek bármelyikét tapasztalják a hajfesték használata során, érdemes megfontolniuk egy lehetséges alternatívát - vannak olyan hajfestékek a piacon, amelyek nem tartalmazzák a veszélyes parafeniléndiamint.

Megjegyzendő, hogy a PPD más néven is megtalálható készítményekben, például p-feniléndiamin, diaminobenzol, benzol-diamin vagy aminoanilin néven. [1] A PPD-nek való ismételt expozíció túlérzékenységet okozhat ezzel az anyaggal szemben, és kis dózisban allergiás reakciót válthat ki.

Természetes színek

A természetes hajfestékek általában növényi kivonatokon és pigmenteken, például hennán vagy indigón alapulnak.

Azonban olyan kiváló minőségű természetes termékeket is kínálunk, amelyek kis mennyiségű hidrogén-peroxidot használnak a pigmentek aktiválásához és jobb rögzítéséhez, de nem tartalmaznak agresszív vegyi anyagokat, mint például ammóniát vagy PPD-t.


Az Originary Color természetes hajfestékek közel 90%-ban természetes összetevőket tartalmaznak ammónia és PPD nélkül. Könnyű alkalmazás otthona kényelmében, tökéletes fedés és széles színválaszték. Az így kapott színek tökéletesen stabilak és fakulásállóak.

Originary Color hajfesték készlet

Fotó forrása: www.originarycolor.com


 

A természetes festékek gyengéd és kevésbé agresszív megoldást kínálnak a hajfestéshez. Nagyon gyakran olyan további előnyökkel járnak, mint a hajszálak erősítése, hidratálása és fénye a bennük lévő természetes olajoknak és tápanyagoknak köszönhetően.

 • Hidrogén-peroxid

A hidrogén-peroxid (H O22 ), egy olyan kémiai vegyület, amelyet általában oxidációs aktivátorként használnak számos hajfestéktípusban, beleértve néhány természetes festéket is.

Bár a hidrogén-peroxid nem természetes anyag, megfelelő mennyiségben és a megfelelő természetes összetevőkkel, például hidratáló és tápláló olajokkal kombinálva sokkal kíméletesebb a hajra, mint az ammónia. A hidrogén-peroxiddal megfelelően kiegyensúlyozott természetes hajfestékek hosszú élettartamú színt biztosíthatnak anélkül, hogy szükségtelenül károsítanák a hajat.

Fontos megjegyezni, hogy a hidrogén-peroxid kulcsszerepet játszik a stabil és tartós eredmények elérésében. Jelenléte nélkül a természetes pigmentek nem tudnának megfelelően rögzülni a hajszálakhoz, és a szín már néhány hajmosás után kimosódna. A peroxid ezért minden tartós hajfesték alapja, és nem tekinthető agresszív vegyi anyagnak.

A természetes hajfestékek előnyei

A természetes hajfestékek egyre népszerűbbek azok körében, akik a hagyományos kémiai kezelések kíméletesebb és egészségesebb alternatíváját keresik. A fő előnyök közé tartoznak:

Kíméletesség a hajának

A hagyományos kémiai festékek szárítják és károsítják a haj szerkezetét. A kiváló minőségű természetes hajfestékek ezzel szemben ammóniamentesek, és gyengéd növényi kivonatokat és olajokat használnak, amelyek hidratálják, erősítik, táplálják és természetes fényt kölcsönöznek a hajnak.

A napraforgó- és a szezámolaj különösen előnyös a következőkre:

 • Hidratálás - mindkét olaj mélyen hidratálja a hajszálakat, ami segít javítani a haj szerkezetét, rugalmasságát és fényét. Ezt különösen értékelni fogja, ha száraz vagy sérült hajban szenved.
 • Táplálkozás - mind a napraforgó-, mind a szezámolaj számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek jótékonyan hatnak a szervezetre, táplálják és elősegítik a haj egészségét. Ezek az anyagok a gyökerektől a hajvégekig erősíthetik a hajat, és segítenek abban, hogy az jobban ellenálljon a külső hatásoknak, valamint megelőzzék a károsodást. Az olajok általánosságban tovább segíthetik az egészséges hajnövekedést azáltal, hogy serkentik a hajhagymákat és javítják a fejbőr vérellátását.
 • Védelem - a természetes antioxidánsoknak köszönhetően a napraforgó- és szezámolajok megvédik a hajat az UV-sugarak és a szabad gyökök okozta károsodástól. Ez segíthet frissen tartani a hajszínt, és megakadályozhatja annak kifakulását.

Ne feledkezzünk meg az argánolajról sem, amelyet "marokkói aranyként" is emlegetnek, és számos előnye van a hajunk számára. Az ayurvédikus hagyományban és a "fejbőrolajozás" módszerében évtizedek óta kitüntetett helye van. Ha többet szeretne megtudni erről a módszerről, nézze meg az alábbi videót az eljárással:A mi nevünkben ajánljuk Önnek az Originary Color kiváló minőségű természetes hajfestékeit, amelyek gyönyörű árnyalatot, tökéletes táplálást és védelmet biztosítanak hajának. Az egyedülálló természetes formula növényi keratint, valamint napraforgó- és szezámolaj kivonatokat tartalmaz.

 • A közvetlenül a szezámmagból nyert olaj hidratálja, regenerálja és védi a hajat a külső hatásoktól. Hozzájárul a hajszálak kialakulásához is, és megadja nekik a szükséges fényt és puhaságot.
 • A napraforgóolaj segít fenntartani a megfelelő hidratáltságot, különösen a színezési folyamat során. Tápláló hatású, amely segít a puhaság biztosításában, megkönnyíti a kócolódást és megakadályozza a szöszös göndörödést.

 

A fejbőr érzékenysége

A természetes festékek nem tartalmaznak agresszív vegyi anyagokat, például ammóniát vagy PPD-t. Ez csökkenti a bőrirritáció és a káros allergiás reakciók kockázatát, ami különösen fontos az érzékeny bőrűek (neurodermitisz, atópiás excéma) számára.

Széles színválaszték

A természetes hajfestékeknek nem kell csak az alapszín árnyalataira korlátozódniuk. A modern technológia lehetővé teszi, hogy a természetes pigmenteket a színváltozatok széles skáláján tudjuk előállítani, amelyek még a legigényesebbeket is kielégítik.

Hosszú élettartam

Egyes kiváló minőségű természetes festékek tartalmazhatnak a színpigmentek aktiválásához szükséges mennyiségű hidrogén-peroxidot, ami stabil színmegkötést és tartós fényt biztosít.

Környezetvédelem

A természetes festékek előállítása során gyakran használnak szerves és egyéb környezetbarát összetevőket, ami természetesen kevésbé terheli a környezetet, mint a hagyományos kémiai festékek előállítása.

Hajszíntípusok bőrtípusonként

A kozmetika, a divat és a szépségápolás területén alapvetően a meleg és a hideg bőrtípusokat különböztetik meg. Ez a felosztás az ideális hajszín kiválasztásakor is alkalmazható. Ha inkább meleg típusú, válasszon a tavaszi és őszi színárnyalatok közül. Ha inkább hűvös típusú, válasszon a nyári és téli árnyalatok közül.

természetes hajfestékek színárnyalatai

Fotó forrása: www.freepik.com

Tavaszi típus

 • Hajszín: A tavaszi bőrtípusok általában meleg és friss tónusúak, finom arany árnyalattal. Az olyan világos és meleg árnyalatok, mint az aranyszőke, a mézbarna és a vörös vagy a narancs meleg árnyalatai illenek ehhez a bőrtípushoz.
 • Szemszín: A világos szemek, zöld, kék vagy világosbarna árnyalatokkal.
 • Ruházat: a pasztellszínek és a világos, meleg tónusok jellemzőek.

Őszi típus

 • Hajszín: Az őszi bőrtípusok általában meleg tónusúak, gazdag, mély színekkel. Az olyan meleg és természetes árnyalatok, mint az arany, a réz, a mahagóni és a csokoládébarna megfelelnek ennek a bőrtípusnak.
 • Szemszín: Meleg színek, mint a barna, a zöld vagy a mogyorószín dominálnak.
 • Ruházat: a meleg és földszínek a jellemzőek.

Nyári típus

 • Hajszín: A nyári bőrtípus hűvös tónusú, rózsaszín vagy szürke alaptónusokkal. Ehhez a bőrtípushoz a hűvös árnyalatok, például a hamvas szőke, az ezüst és a barna vagy a fekete hűvös árnyalatai megfelelőek.
 • Szemszín: Hűvös színek, mint például a szürke, kék vagy zöld, dominálnak.
 • Ruházat: a pasztellszínek és a hűvös árnyalatok jellemzőek.

A tél típusa:

 • Hajszín: A téli bőrtípusok gyakran hűvös tónusúak, világos kontrasztokkal. Az olyan hűvös és kontrasztos árnyalatok, mint a platinaszőke, a fekete, a hamvasbarna és a tiszta fekete alkalmasak ehhez a bőrtípushoz.
 • Szemszín: Hűvös színek, mint a kék, a szürke vagy a sötétbarna dominálnak.
 • Ruházat: Jellemzőek a kontrasztos színek és a hűvös árnyalatok.

 

Népszerű hűvös árnyalatú hajszínek

 • hajfesték az ősz hajra
 • kék hajfesték
 • ezüst hajfesték
 • fehér hajfesték
 • platina hajszín
 • zöld hajfesték
 • hamu hajfesték

Kedvenc meleg árnyalatú hajszínek

 • barna hajszín
 • szőke hajszín
 • világos szőke hajszín
 • nagyon világos szőke hajszín
 • hamvas barna hajszín
 • vörös hajfesték
 • vörös hajfesték
 • réz hajfesték
 • rózsaszín hajszín
 • karamell hajszín
 • mézes hajfesték
 • gesztenyebarna hajszín
 • narancssárga hajszín
 • mogyoró hajszín

 newsletter

Megértjük, hogy a természetes hajfestékekre való áttérés egyesek számára bizonytalan lépés lehet. Talán a kevesebb színválaszték, a rövidebb tartósság vagy a szokatlan színezési folyamat miatt aggódik. De higgye el nekünk, az olyan modern természetes hajfestékekkel, mint az Originary Color, ezek az aggodalmak a múlté lesznek.

Íme egy festett hajminta és egy összehasonlítás a festés előtti és utáni hajról, amelyet Lubica ügyfelünk küldött nekünk.  Az 5. színárnyalatot használta - világos gesztenyebarna.

Originary Color elotte - utana HU

Fotó forrása: saját archívum

 

Csatlakozzon azon elégedett vásárlók növekvő számához, akik természetes hajfestékkel élvezik hajuk szépségét és egészségét.

És ne feledje: a hajápolás nem ér véget a színezéssel. A szép és egészséges haj érdekében fontos, hogy minőségi samponokat, olajokat, maszkokat és kondicionálókat használjunk. Webáruházunkban minden hajtípushoz széles választékban talál termékeket. A minőségi táplálkozás és a táplálékkiegészítők szintén fontos szerepet játszanak. A kollagén és más vitaminok és ásványi anyagok ( vas, szelén, cink ) segítik a haj növekedését, erősítik és fényessé teszik azt.

Hisszük, hogy egy kis bátorsággal és a megfelelő termékekkel felfedezheti a természetes hajfestékek varázsát és erejét.

 

Források:
[1] https://www.proalergiky.cz/clanky/pri-alergii-na-barvy-na-vlasy-si-hlidejte-potravinarska-barviva


A cikket az Ön számára készítette

 

foto Gabi Herbatica

Gabriela Volfová

A Herbatica csapatának tagja, amely 2015 óta viszi piacra a természetes termékeket.
Természetbarát és a tudatos élet szerelmese, aki hisz abban, hogy csodák történnek...minden nap.
Cikkeink többsége szakmai tanulmányokon vagy tudományos közleményeken alapul.

Elérhetőség: gabriela@herbatica.sk


ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nem találta meg, amit keresett? Vagy további információra van szüksége? 
Elegünk van belőlük – próbáljon meg beírni egy szót, például a keresőablakban. "migrén, aranyér, szemölcs, ekcéma, hátfájás" vagy tekintse meg BLOGunkat.

 

Tetszett a cikkünk? Ossza meg, boldoggá tesz minket :)