Nem hagyományos étkezési olajok. Hallott már róluk?

Rengeteg információt találhat az olajokról és étrendi felhasználásukról. Nem a szokásosan használt olajokra gondolok – azaz napraforgó-, repce- vagy olívaolajra.

Más olajokra gondolok, bár egészségesebbekre, de paradox módon kevésbé ismertekre. Sütőtök, len, cédrus, homoktövis, fekete kömény...

Közös eredetük van:

forrásuk a hidegen sajtolt növényi magvak, a termék pedig a szervezetünk számára szükséges vitaminokat és anyagokat tartalmazó olaj. Egyesek kültéri és beltéri használatra egyaránt alkalmasak, mások pedig csak beltéri használatra. Mindegyiknek megvan a célhelye az emberi szervezetben, ahol előnyökkel jár.

10-Best-and-Worst-Oils-for-Your-Health-RM-722x406

Gyomor, belek és emésztés:

A lenmagolaj a király, hiszen a lenmag sok nyálkaanyagot tartalmaz. Befedi a gyomor és a belek belső falát borító nyálkahártyát, így véd a gyulladásoktól és szabályozza a székletet. Csak adja hozzá például egy salátához, vagy vegyen be egy teáskanálnyit naponta háromszor. 

Az emésztőrendszer második segítője a tökmagolaj.

Immunitás, megfázás:

Személy szerint mindenképpen a homoktövis olajat ajánlom. Gyerekeknek már három éves kortól alkalmas, és reggel 1 teáskanálnyi adagolás esetén elegendő mennyiségű C-vitaminnal tudja ellátni a szervezetet, amivel hatékonyan tudja a test kezelni a szervezetben lévő fertőzéseket. Még egy kialakult betegségnek sem kell ijesztőnek lennie. A homoktövis olaj nagyon jól eltávolítja a szennyeződéseket. Kisebb sérülésekre alkalmas - gyulladáscsökkentő hatású, gyorsítja a gyógyulást. A forró nyárra pedig alaposan felkészít, mert karotinoidokat tartalmaz, amelyek biztosítják az egyenletes barnulást. Tudjon meg többet a karotinoidokról ebben a cikkben. 

A feketekömény olaj gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, és jó segítője a vírusok okozta betegségeknek, amikor az antibiotikumok nem hatnak. Akkor se feledkezzünk meg róla, amikor a szervezet gombás betegségekkel küzd (nyáron és gyakori uszodalátogatás), mert gombaellenes hatása is van.

A cédrusolaj nemcsak azért kivételes, mert erősíti a szervezet általános védekezőképességét, hanem azért is, mert azon kevesek közé tartozik, amelyek jó ízűek és jótékony hatásúak a szépség számára, mivel sok E-vitamint tartalmaz. Ez a vitamin egy jól ismert antioxidáns, amely megakadályozza a bőrt öregedés.

 

Máj

Testünk sajátos szerveként figyelmet és védelmet érdemel - elvégre eltávolítja a szervezetből a mérgező anyagokat, gondoskodik a rendről. Alkalmas a tökmagolaj, vagy különösen a máriatövis magolaj, amely szilimarint tartalmaz.

Végül ajánlunk Önnek legalább egy receptet a homoktövisolaj konyhai felhasználására:

Sárgarépa-almás saláta

Hozzávalók: 300 g reszelt nyers sárgarépa, 2 alma, 1 tk cukor, 1 tk citromlé, só ízlés szerint, 2 ek homoktövis olaj, petrezselyem.

Eljárás: az összes hozzávalót összekeverjük egy tálban, meglocsoljuk homoktövis olajjal, petrezselyemmel díszítjük és kenyérrel tálaljuk.

JÓ ÉTVAGYAT ÉS JÓ EGÉSZSÉGET