8 lépés a ragyogó és egészséges mosoly eléréséhez!

Az általános egészségi állapot, valamint a szájüreg gondozása a szép és egészséges mosoly kulcsa. Mindenki ismeri a szájhigiénia fontosságát, és gyermekkorunk óta hangsúlyozzák nekünk a rendszeres fogtisztítás vagy a rendszeres fogorvosi látogatás fontosságát, amelyek segítenek a fogak egészségének megőrzésében. A száj egészségét azonban az étrend vagy az életmód is befolyásolja. Íme néhány tipp, hogyan lehet a legjobbat adni fogainak és ínyünknek!


Screenshot_20200608_171725

1.Az egészséges táplálkozás előnyös a fogak egészségére

Amit eszik és iszik, fogszuvasodást okozhat, tehát a fogak számára fontos az egészséges étrend. A kiegyensúlyozott étrend rengeteg gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz, amelyek a finom rostoknak köszönhetően gyengéden tisztítják a fogakat, ilyenek a keményítőtartalmú ételek is, például kenyér, rizs, burgonya és tészta. Olyan ételeket is kell fogyasztania, amelyekben magas a fehérjetartalom, például húst, halat, tojást, babot és más hüvelyeseket. Próbáljon meg minél több nyers (raw) ételt enni, mivel a nyáltermelést indítják el, ezáltal csökkentve a lepedék képződésének kockázatát.

2.Csökkentse a cukortartalmú ételek fogyasztását a fogszuvasodás megelőzése érdekében

A fogszuvasodás megakadályozásának érdekében, fontos korlátozni az elfogyasztott cukor mennyiségét. A szájüregben található legveszélyesebb baktériumoknak cukorra van szükségük a túléléshez. Ezért, ha nagy mennyiségben fogyasztja azokat, csak hozzájárul a fogai állapotának romlásához, a fogszuvasodás kialakulásához, ami a fogak elvesztéséhez vezethet.

Az általunk fogyasztott cukrokat sok étel és ital tartalmazza, például:

 • édességek, csokoládé és sütemények 
 • édes italok, beleértve üdítőket, szénsavas italokat, tejitalokat hozzáadott cukorral és alkoholt
 • gyümölcslé, beleértve a cukrozatlan friss gyümölcslevet és turmixokat
 • kalács, sütemények és gyümölcstorták
 • keksz és pudingok
 • étkezési cukor ételekbe vagy italokba, például teába
 • édes reggeli müzlik
 • lekvárok, méz és szirupok
 • fagylalt és szorbett
 • szárított gyümölcs vagy gyümölcs szirupban
 • szirupok és édes mártások

A hatékony fogfehérítés és a fogszuvasodás elleni védelem érdekében a Black clean fogkrémet javasoljuk gyógynövényekkel, amely a speciális aktív komponenseknek köszönhetően napi védelmet és ápolást nyújt fogainak.


Screenshot_20200608_172030 (1)

 

3. Hagyja abba a dohányzást, vagy hogyan károsítja a dohányzás a fogakat

A dohányzás elszínezheti fogait, rossz leheletet okozhat és növelheti az ínybetegségek kockázatát, valamint egyéb súlyos egészségügyi problémákat is okozhat. Ezért a lehető leghamarabb abba kell hagynia a dohányzást, ha a fogait a lehető leghosszabb ideig szeretné megőrizni. A dohányzás okozta megsárgult fogak esetében különös törődés ajánlott fehérítő por, fehérítő készletek vagy a fogorvosnál folytatott fogászati higiénia formájában

 

4.Alkohol és a szájüreg egészség(telensége)

Az alkohol a fogak külső szerkezetét is megzavarhatja, ami a zománc elvesztéséhez vagy károsodásához vezethet. Ha ez megtörténik, előfordulhat, hogy a fogorvoshoz kell fordulnia olyan kezelésekre, amelyeknek a pénztárcája nem fog örülni.

A túlzott alkoholfogyasztás a szájüregi rák megnövekedett kockázatával is jár. A szájüregi rák kialakulásának legfontosabb kockázati tényezői a dohányzás és az alkoholfogyasztás együttes hatása. Becslések szerint az alkoholistáknál és dohányzóknál 38-szor nagyobb eséllyel fordul elő szájüregi rák, mint azoknál, akik nem isznak és nem dohányoznak.

5. Korlátozza az olyan ételeket és italokat, amelyek elszínezhetik a fogait

A bor, a cigarettafüst, a tea és a kávé a bűnösök a fogakon lévő foltok megjelenésében. Ezeket fogyassza minimálisan, hogy elkerülje a fog kellemetlen elszíneződését. Fogorvosa vagy higiénikusa professzionális tisztítást nyújthat a fogainak, ami csökkentheti az elszíneződést. Vannak különféle otthoni fogfehérítő készletek, amelyek csökkenthetik az elszíneződést. A fehérítő készítmények között ügyelni kell arra, hogy a fogzománcot semmilyen módon ne károsítsák, vagy hogy ne okozzanak kellemetlen érzékenységet. Ezért keressen természetes alapú termékeket, amelyeknél az eredmények később, de végzetes következmények nélkül jelentkezik. Nagyon gyakori természetes összetevő a fogfehérítésre szolgáló készítményekben a fekete agyag, amely vulkáni eredetű és kitűnő tisztító, védő és fehérítő hatása van. Hasonló összetevő a kék agyag, szintén vulkáni eredetű, kissé lágyabb, és ez nagyszerű választás azok számára, akiket már zavar a fogak és az íny érzékenysége. A fogfehérítés nagyon ismert természetes módja a szén és az azt tartalmazó fogkrémek. A természetes összetevők és a fekete szén erejét az Ecodenta fehérítő fogkrémje vagy a Black clean kínálja.


HU

6.Mossa fogait alaposan

Létezik egy helyes módszer a fogmosásra és a fogselyem használatára. Fogait óvatosan mossa meg minden oldalról puha - extra puha sörtékkel rendelkező fogkefével és fogkrémmel. Csináljon kis körkörös mozdulatokat és rövid mozdulatokat oda-vissza, a fogkefét húzza óvatosan és gyengéden húzza végig az íny felületén. Ne felejtse el a nyelvét, amelyet egyszerűen megtisztíthat, használjon nyelvkaparót a száj tisztán tartásához. Végül tisztítsa meg a fogközöket fogselyemmel, előre beállított fogselyemmel, ezzel eltávolítja a lepedéket és az ételmaradékokat, amelyeket a fogkefe nem tud. És ne felejtse el, hogy minél tovább használja a fogkefét, annál több baktérium kerül a sörték közé, amelyeket szabad szemmel nem láthatunk. Ezért 3-4 havonta cserélje ki. 

 VOI_2095

 

7. Válasszon természetes kozmetikumokat a fogak egészsége érdekében

A foghigiénés kozmetikumok választása két csoportra osztja az embereket. Azokra, akik megvásárolják az első fogkrémet, amelyet meglátnak a boltban, és azokra, akik igényesebbek a fogkrém kiválasztásakor, és több tényezőt is figyelembe vesznek. Először is tudnunk kell, hogy a fogak velünk vannak születésüktől kezdve kihullásukig és nem képesek regenerálódni vagy megváltozni. Ezért ne terheljük őket mesterséges összetevőkkel és vegyszerekkel, ha nap mint nap számos külső hatásnak vannak kitéve, mint például az élelmiszerek, a baktériumok és a mechanikus manipuláció. Higiéniával kell kezelnünk a fogainkat és nem csak tisztítani, hanem védeni is. Az ilyen hatású fogkrémek különféle összetevőkkel vannak ellátva, amelyek szükséges védelmet nyújtanak. Az egyik például az ezüstöt tartalmazó fogkrém, amely nem károsítja a fogzománcot és védelmet nyújt a fogak és a szájüreg számára. Egy másik védő fogkrém a kókuszdióolaj-alapú fogkrém vagy a természetes sókat tartalmazó fogkrém, amely összetevőinek köszönhetően megakadályozza a foglepedék és a fogszuvasodás kialakulását.

 

8. A szájvizet rendszeresen használja

A szájöblítőket gyakran alábecsülik a foghigiénében, ezért szükséges nagyobb hangsúlyt fektetni azok használatára. A szájvizek és a spray-k normalizálják a sav-bázis egyensúlyt a szájban, megakadályozzák a fogszuvasodást okozó baktériumok szaporodását, és még a szájüreg nehezen elérhető részein is elpusztítják őket. Bár maga a szájvíz nem tisztítja a fogait, segíthet olyan kellemetlen dolgokban, mint a rossz lehelet, az íny vérzése vagy az esetleges fogérzékenység.

Hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

A szájvíz kiválasztásakor figyelembe kell venni, hogy milyen problémával küzdő szájvízre van szükségünk. A szájvizek különböző anyagokból állnak, bár alapjaiban hasonlóak, de mindegyik más-más problémát old meg.

   • Alkohollal - azonnali felfrissülésre
   • Alkohol nélkül - érzékenyebb szájüregben szenvedők számára
   • Fluoridokkal - a fogzománc erősítésére
   • Fluoridmentes - fluorid allergiában szenvedőknek
   • Klórhexidinnel - íny- vagy aphthae-problémákkal küzdő emberek számára

Ha nincsenek speciális problémái a fogaival, érdemes választani egy olyat, amely megakadályozza a fogak szuvasodását vagy a zománc károsodását. Altáji szájvíz kolloid ezüsttel vagy zöld altai cédrust tartalmazó szájvizek kiválóak a mindennapi használatra. Támogatják a zománc megerősödését, megakadályozzák a foglepedék és a fogszuvasodás kialakulását. Ha fehérítő hatású szájvizet keres, és nem szeretne nem kívánt mellékhatásokat, például fogérzékenységet, válassza a természetes sók vagy kemény szénből készült termékeket. Az ilyen típusú szájvizek gyakran megtalálhatók a hab formájában, ami lehetővé teszi a szájüreg alaposabb tisztítását. 

 

A cikket az Ön számára készítette

 

foto Barbora Herbatica 100x133Mgr. Barbora Olejníková

A Herbatica csapatának tagja, amely 2015 óta viszi piacra a természetes termékeket.
Alternatív gyógyászat és természetes egészségügyi termékek szakértője.
Cikkeink többsége szakmai tanulmányokon vagy tudományos közleményeken alapul.

Elérhetőség: barbora@herbatica.sk

 
ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nem találta meg, amit keresett? Vagy további információra van szüksége? Elegünk van belőlük – próbáljon meg beírni egy szót, például a keresőablakban. "migrén, aranyér, szemölcs, ekcéma, hátfájás" vagy tekintse meg BLOGunkat.

 

Tetszett a cikkünk? Ossza meg, boldoggá tesz minket :)