A betegségek lelki okai és a vesék: Több mint szűrés - Tudja, hogy a vese egészségének milyen mélyreható jelentősége van az elme, a test és a lélek számára?

A vese sokkal több, mint ,,csak,, a vért szűrő fizikai szerv. A keleti orvosi rendszerek és a spirituális hagyományok szemszögéből úgy tekintik őket, mint életesszenciánk székhelyét, a vitalitás, a bátorság és az akaraterő forrását. Ha megvizsgáljuk a vesék egészsége és általános jóllétünk és kiteljesedésünk közötti mélyebb összefüggéseket, lenyűgöző lehetőségek nyílnak meg előttünk belső energiaforrásunk és rugalmasságunk megerősítésére.

A betegségek lelki okai

Az emberiség ősidők óta azt kérdezi, miért betegszenek meg az emberek. A betegségek okairól alkotott nézeteink az idők során megváltoztak. A múltban a betegségeket gyakran természetfeletti erők hatásának vagy az istenek haragjának tulajdonították. Később, az orvostudomány fejlődésével előtérbe kerültek az olyan fizikai okok, mint a baktériumok, vírusok, a genetika vagy az életmód.

Az utóbbi évtizedekben azonban egyre nagyobb figyelmet fordítanak a testi betegségek lehetséges lelki és pszichológiai gyökereire is. Sokan felismerik, hogy testi egészségünk szorosan összefügg lelki és szellemi állapotunkkal. Az
érzelmek, a stressz, a negatív gondolkodási minták vagy a megoldatlan lelki konfliktusok testi egészségre gyakorolt
hatását számos kutatás és a terapeuták gyakorlati tapasztalata is sugallja. A pszichoszomatika, az energiagyógyászat és a spirituális gyógyítás területeiről származó ismeretek azt mutatják, hogy a betegségek okai gyakran összetettebbek és mélyebbek, mint amilyennek elsőre tűnnek.

Ha valóban meg akarjuk érteni, honnan erednek a betegségek, és hogyan tudjuk megelőzni őket, fontos, hogy az embert mint egész lényt tekintsük. Nemcsak a fizikai, hanem a mentális, érzelmi és spirituális aspektusait is figyelembe kell vennünk.

vesék - lelki betegségek, okok és kezelés

Fotó forrása: www.vecteezy.com


 A fizikai egészség és a spirituálitás összekapcsolása

Fizikai egészségünk és lelki jólétünk elválaszthatatlanul összekapcsolódik. Egyre inkább felismerjük, hogy az igazi harmónia és az élet egyensúlyának eléréséhez nem elég a testünkről gondoskodni, hanem az elménkre és a lelkünkre is figyelmet kell fordítanunk.

Az olyan alternatív megközelítések, mint a pszichoszomatika, az etioterápia vagy a holisztikus orvoslás azt mutatják, hogy számos fizikai betegség a belső tapasztalatainkban, érzelmeinkben és lelkiállapotunkban gyökerezik. Ha kimerültnek, stresszesnek vagy belsőleg zaklatottnak érezzük magunkat, az gyakran a testünkben is megmutatkozik - fájdalomban, csökkent immunitásban, emésztési zavarokban, a fogak működésének vagy az alvásnak a zavarában.

Az orvostudomány, a pszichológia és a spirituális hagyományok ismereteinek integrációja az, ami kulcsot ad önmagunk mélyebb megértéséhez. Megtanít minket arra, hogy figyeljünk saját testünk jelzéseire, és ne csak fizikai, hanem mentális és spirituális szinten is keressük az egyensúlytalanságok okait.

Az olyan spirituális gyakorlatok, mint a meditáció, az ima és a jóga segítenek abban, hogy megnyugtassuk elménket, feldolgozzuk érzelmeinket és megtaláljuk a belső békét. Ez a kiegyensúlyozottság aztán pozitívan tükröződik a fizikai egészségünkre. A pszichoszomatika ezzel szemben azt vizsgálja, hogy a negatív gondolkodási minták és az elfojtott érzelmek hogyan nyilvánulhatnak meg fizikai tünetekben.

A vese működése fizikai szempontból

A vesék létfontosságú szervek, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszanak testünk egészségének és homeosztázisának fenntartásában. Ezek a páros, ökölnyi méretű szervek a hasüreg hátsó részében, a gerinc két oldalán helyezkednek el. Elsődleges feladatuk a vér szűrése, a salakanyagok és a felesleges víz eltávolítása a szervezetből, a vérnyomás, a folyadék- és ásványi anyag egyensúly szabályozása, valamint néhány fontos hormon termelése.

A vér szűrése és a toxinok eltávolítása

A vesék egyik fő feladata, hogy megtisztítsák a vért az anyagcseréből származó salakanyagoktól, például a karbamidtól, a húgysavtól és a kreatinintől, valamint a méreganyagoktól és a felesleges sótól. Minden egyes vese körülbelül egymillió mikroszkopikus szűrőegységet, úgynevezett nefronokat tartalmaz.

Ezekben a vér a glomerulusoknak nevezett tubulusok hálózatán keresztül szűrődik. Az egészséges vesék naponta körülbelül 150-180 liter vért szűrnek, amelyből 1-2 liter vizelet keletkezik. A vizelet ezután a húgyvezetékeken keresztül a húgyhólyagba folyik, ahol összegyűlik, mielőtt kiürül a szervezetből.

A veséknek a vér hatékony szűrésére és a méreganyagok eltávolítására való képessége elengedhetetlen a túléléshez. Ha ez a funkció nem működik, például vesebetegség esetén, a káros anyagok felhalmozódnak a szervezetben, ami súlyos egészségügyi komplikációkhoz és életveszélyes állapotokhoz vezethet. Ilyen esetekben a rendszeres dialízis vagy veseátültetés elengedhetetlen.

A vérnyomás, valamint a folyadékok és ásványi anyagok egyensúlyának szabályozása a szervezetben.

A vesék létfontosságú szerepet játszanak a vérnyomás szabályozásában, valamint a szervezet folyadék-, elektrolit- és pH-egyensúlyának fenntartásában is. Ezt több mechanizmuson keresztül érik el:

A vérmennyiség szabályozása: A vesék szabályozzák a szervezetben lévő víz és só (főként nátrium) mennyiségét, ami közvetlenül befolyásolja a vér térfogatát és a vérnyomást. Ha a vérnyomás túl alacsony, a vesék több sót és vizet tartanak vissza. Ezzel szemben, ha a vérnyomás magas, a vesék a vizelettel kiválasztják a felesleges sót és vizet.

Renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer (RAAS): a vesék a renin enzimet termelik, amely aktivál egy hormonális kaszkádot, amely az angiotenzin II és az aldoszteron termeléséhez vezet. Ezek a hormonok fokozzák a só és a víz visszaszívódását a vesékben, szűkítik az ereket és serkentik a szomjúságot, ami a vérnyomás emelkedéséhez vezet.

Az ásványi anyagszintek szabályozása: a vesék fenntartják a vérben lévő fontos ásványi anyagok, például a nátrium, a kálium, a kalcium és a foszfor megfelelő egyensúlyát. Ezt úgy teszik, hogy szükség szerint szabályozzák a vizelettel történő reabszorpciójukat vagy kiválasztásukat. Ennek a funkciónak a zavara elektrolit-egyensúlyhiányhoz vezethet, amely zavarja az izmok, az idegek és más szövetek normális működését.

pH-szabályozás: a vesék a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásában is részt vesznek azáltal, hogy a vizelettel kiválasztják a felesleges savakat vagy bázisokat, és regenerálják a bikarbonát puffereket.

stressz és kortizol - megnyilvánulások

Fotó forrása: www.freepik.com

Hormonok képződése

A fenti feladatokon kívül a vesék endokrin mirigyekként is működnek, amelyek számos fontos hormont termelnek:

Eritropoetin (EPO): ez a hormon serkenti a csontvelőt, hogy több vörösvértestet termeljen. A vörösvértestek oxigént szállítanak a szövetekbe, ezért az EPO megfelelő szintje elengedhetetlen a vérszegénység megelőzéséhez.

Kalcitriol (a D-vitamin aktív formája): a vesék a D-vitamin inaktív formáját aktív formává, kalcitriollá alakítják. A kalcitriol segít szabályozni a vér kalcium- és foszforszintjét, és szükséges az egészséges csontokhoz és fogakhoz.

Renin: Mint fentebb említettük, a renin a RAAS egyik kulcsfontosságú enzimje, amely szabályozza a vérnyomást és a folyadékegyensúlyt a szervezetben.

A vesék spirituális jelentősége

A keleti orvoslás és a spirituális hagyományok szemszögéből nézve a vese sokkal több, mint vérszűrő szerv. Úgy tekintik, hogy életenergiánk, életerőnk és bátorságunk székhelye. Nézzük meg közelebbről, hogyan tartsuk egészségesen a veséinket, és milyen mélyebb jelentést tulajdonítanak nekik

A vesék, mint az életenergia és a vitalitás székhelye

A hagyományos kínai orvoslásban (TCM) a veséket tekintik az életenergia vagy az esszenciális Qi gyökerének. Ők a Yin ősi alapjainak tartályai, amelyeket a fogantatáskor kapunk szüleinktől, és amelyek meghatározzák veleszületett életerőnket és hosszú életünket.

Ha a veseenergia erős, sok életerővel, erős csontokkal és fogakkal, sűrű hajjal és jó termékenységgel rendelkezünk. A vesetűz (Ming Men tűz) hiánya okozhatja:

 • Fájdalmas menstruáció
 • Lábduzzanatok
 • Hasmenés
 • Vizeletvisszatartási problémák
 • Problémák a szexuális vágyakozással
 • Fájdalom a keresztcsontban (ez a fájdalom jól felismerhető, ha a terület masszírozása után enyhülést tapasztalunk).
 • Fájdalom a térdben
 • Hideg lábak
 • Vizelés éjszaka

A hagyományos kínai orvoslásban a Ming Men tűz a vesékben található életenergia (Qi) forrására utal. Ha ez a tűz gyenge, az különféle egészségügyi problémákhoz vezethet, amelyek főként az alsó testrészben jelentkeznek.

A TCM szerint a vesék esszenciája az élet során Qi-vé alakul át, amely fenntartja az összes testi funkciót. A vesék így befolyásolják az összes szerv vitalitását. A Qi bevitelét is ők szabályozzák a légzésből és a táplálkozásból. Az erős vesék lehetővé teszik, hogy a levegőt és a táplálékot hatékonyan használjuk fel az energiatermeléshez.

Az egészséges vese tehát elengedhetetlen a fiatalos vitalitás és a robusztus egészség megőrzéséhez az időskorban is. Erősségüket az állóképességük, kitartásuk és a stressz vagy betegség utáni gyors regenerálódási képességük mutatja.

A vese kapcsolata a félelemmel, szorongással és bizonytalansággal

Érzelmi szinten a vesék a TCM-ben a félelemmel és a szorongással kapcsolatosak. Ha a veseenergia gyenge, könnyebben ki vagyunk téve a félelemnek, a bizonytalanságnak és a jövővel kapcsolatos aggodalomnak. Hajlamosak lehetünk paranoiára, fóbiákra vagy pánikrohamokra. A bizonytalanság érzésétől szenvedünk, hiányzik a biztonságérzet és a földelés.

Ezzel szemben a harmonikus vesék belső erőt, stabilitást és nyugalmat adnak nekünk az élet kihívásaival szemben. Biztonságérzetet és magabiztosságot adnak nekünk, hogy bármi is jöjjön az utunkba, meg tudunk birkózni vele. Azt érezzük, hogy szilárdan kötődünk a földhöz, gyökeret eresztve a létezésünkben.

A vesék energiájának megerősítésével legyőzzük a hosszú távú stresszt, amely kimeríti őket. A vesék irányítják a mellékveséket is, amelyek olyan stresszhormonokat termelnek, mint az adrenalin és a kortizol. Krónikus stressz esetén ezek a mirigyek kimerülnek, ami fáradtsághoz, szorongáshoz és gyenge immunitáshoz vezet.

Érdekesség: Tudja, hogy mik a károsodott vesék tünetei?

A vesék, mint a bátorság és az akaraterő forrása

A félelem mellett a TCM-ben a vesékhez az akarat és az elszántság témája is kapcsolódik. Az egészséges vesék belső erőt és bátorságot adnak ahhoz, hogy kövessük álmainkat és legyőzzük az akadályokat. A kitartás és a végsőkig való eljutás forrása.

Amikor a veseenergia alacsony, hiányzik a motiváció, könnyen feladjuk. Nehezen hozunk döntéseket, és nehezen tartjuk magunkat hozzájuk. Passzivitásba, halogatásba, fatalizmusba csúszunk.

Az erős vesék viszont tiszta látásmódot és elszántságot adnak nekünk, hogy a célunkat elérjük. Hála nekik, mozgósítani tudjuk akaratunkat, és nem csüggedünk a kudarcok miatt. Van elég "lendületünk" és önfegyelmünk ahhoz, hogy kitartóan haladjunk az utunkon.

Harmonikus vesékkel úgy vághatunk bele az élet nagyszabású projektjeibe, hogy bízhatunk abban, hogy megvan bennünk az erő, hogy végigvigyük azokat.

Érzelmek és attitűdök, amelyek negatívan befolyásolhatják a vese egészségét

A hagyományos kínai orvoslás és a pszichoszomatika elvei szerint bizonyos hosszú távon elfojtott vagy túlságosan intenzív érzelmek zavarhatják az energiaáramlást a vese meridiánokban, és fokozatosan e szervek gyengüléséhez vezethetnek. Nézzünk meg néhány konkrét érzelmi mintát, amelyek a vese diszharmóniával hozhatók összefüggésbe.

munkahelyi stressz és negatív hatás az egészségre

Fotó forrása: www.freepik.com

Hosszú távú stressz és félelem

A krónikus stressz a vesék egyik legnagyobb ellensége. Amikor tartós stressznek vagyunk kitéve, szervezetünk állandó készenléti állapotban van, ami kimeríti energiatartalékainkat. Eközben a vesék felelősek az alapvető életesszenciánk és életerőnk tárolásáért. Ha a stressz folyamatosan lemeríti őket, fokozatosan legyengülnek.

A félelem olyan érzelem, amelyet a kínai orvoslásban közvetlenül a vesékhez rendelnek. Ez nem csak akut félelem a veszélyes helyzetekben, hanem inkább krónikus, irracionális félelem - a jövőtől, a kudarctól, a hiánytól. Az ilyen állandó félelem gyengíti a vesékben rejtőző életerőnket, megakadályozva, hogy kockázatot vállaljunk és növekedjünk.

Az érzelmek és a kreativitás elfojtása

A vesék a kínai orvoslásban a kreatív energiával és az egyén autentikus potenciáljának kifejezésére való képességgel is összefüggésbe hozhatók. Ha hosszú időn keresztül elnyomjuk kreativitásunkat és természetes vágyainkat, akár félelem, akár a környezet nyomása miatt, akkor ez az energia stagnál és ellenünk fordul.

Hasonlóképpen, más érzelmek elfojtása is káros a vesékre. Amikor nem adunk megfelelő teret érzéseinknek és szükségleteinknek, ez a blokkolt energia megterheli a testet és az elmét. Ez a kapcsolatainkkal is összefügg. A vesék, mint az életerőnk központi központja, fokozatosan aláássák ezt.

Kisebbrendűségi érzések és alacsony önbecsülés 

A vesékhez szorosan kapcsolódik az önbecsülés és az önbizalom témája. Amikor kisebbrendűségi érzésektől szenvedünk, az olyan, mintha aláásnánk a vesékben lehorgonyzott belső erőnket. Nem hiszünk eléggé a saját képességeinkben, erőnkben és értékünkben.

Az alacsony önbecsülés megakadályozza, hogy bátran cselekedjünk, kövessük álmainkat, legyőzzük az akadályokat. Ezzel úgy tűnik, hogy megtagadjuk magunktól a hozzáférést a bennünk szunnyadó erő és rugalmasság mélységes forrásaihoz. Az önbizalomhiány így fokozatosan erodálja életesszenciánkat.


Inspiráció:
különböző tanulmányok kimutatták, hogy a szórakozás és a nevetés pozitív hatással van az egészségünkre. 
Ön is ösztönözheti ezeket az érzelmeket, például azzal, ha
otthon társasjátékokat játszik a családjával.


Ragaszkodás a múlthoz és a régi sérelmek elengedésének képtelensége.

A vesék azzal a képességünkkel is összefüggnek, hogy képesek vagyunk átáramolni az életen, elfogadni a változásokat és előrehaladni. Ha ragaszkodunk a múlthoz, a régi sérelmekhez és hibákhoz, az olyan, mintha akadályoznánk az energia természetes áramlását a testben.

A megbocsátás, a múltból származó negatív érzelmek elengedésének képtelensége megterheli elménket és testünket. Ez a stagnáló érzelmi teher aztán hosszú távon aláássa a vesék vitalitását, amelyeknek szabad energiaáramlásra van szükségük ahhoz, hogy egészségesek maradjanak.

A vesebetegség tünetei lelki szinten

Ahogyan a vesék kiszűrik a szennyeződéseket a testünkből, úgy az egészséges vesék is segítenek nekünk abban, hogy tiszta  elmét tartsunk fenn, legyőzzük az élet akadályait és elérjük a bennünk rejlő teljes potenciált. Ezzel szemben, ha a vesék gyengülnek, különböző pszicho-spirituális tünetek jelentkezhetnek, amelyek jelzik számunkra, hogy ideje nagyobb figyelmet fordítani belső egészségünkre.

Krónikus fáradtság és kimerültség

A legyengült veseenergia egyik leggyakoribb tünete a tartós fáradtság, kimerültség, életerő hiánya. Úgy érezhetjük, hogy hiányzik a "lé", az életöröm, a kreatív szikra. Mintha elveszítenénk a kapcsolatot az életerőnkkel és a lényegünkkel.

A krónikus fáradtság gyakran összefügg a hosszan tartó fizikai vagy szellemi túlterheléssel. Amikor túl sokáig élünk stresszben, állandó feszültségben és sietségben, elegendő regenerálódás nélkül, kimerítjük a vesékben rejtőző esszenciánkat.

Apátia és lemondás

A hosszú távú fáradtsággal gyakran jár együtt az apátia érzése, a körülöttünk zajló események iránti érdektelenség, az életkedv elvesztése. Letargiába, közömbösségbe, lemondásba csúszhatunk. Azok a dolgok, amelyek korábban boldoggá és kiteljesedetté tettek bennünket, hirtelen hidegen hagynak.

Ennek az állapotnak a hátterében a vesék mélyebb diszharmóniája állhat, amelyek a kínai orvoslás szerint akaratunk és elszántságunk forrása. Ha energiájuk gyenge, mintha elveszítenénk belső motivációnkat, lendületünket. Hiányzik az erőnk ahhoz, hogy kitartsunk a kihívásokkal és nehézségekkel szemben.

Érdekelheti Önt: Tudja, milyen hatással van a zene az egészségünkre és a pszichénkre?

fáradt apatikus nő csukott szemmel

Fotó forrása: www.shopify.com

Félelem a jövőtől és bizonytalanságérzet

A vesebetegség másik tünete lelki szinten a jövőtől való elmélyülő félelem, a bizonytalanság érzése, az ismeretlentől való félelem lehet. Irracionális félelmünk lehet, hogy nem leszünk képesek megbirkózni azzal, ami előttünk áll, hogy kudarcot vallunk, hogy minden összeomlik. Mintha elveszítenénk a talajt és az életbe vetett hitünket.

Az egészséges vesék a gyökérzetet, a stabilitást és a bizalmat adják nekünk, hogy képesek vagyunk megbirkózni az élet kihívásaival. Ha energiájuk gyengül, elménk kezd engedni a kétségeknek, katasztrofális forgatókönyveknek, bénító félelemnek. Elveszítjük a kapcsolatot a bizonyosság és a rugalmasság belső forrásával.

Képtelenség elfogadni az életben bekövetkező változásokat

A vesék a rugalmasság témaköréhez is kapcsolódnak, a változáshoz való alkalmazkodás és az élet áramlásának képességéhez. Ha energiájuk nincs egyensúlyban, nehezen engedhetjük el a régi mintákat, szokásokat, kapcsolatokat, amelyek már nem szolgálnak minket. Mintha ragaszkodnánk az ismerős és biztonságos dolgokhoz, még akkor is, ha úgy érezzük, hogy ezek visszatartanak minket a növekedéstől.

Túlságosan is ragaszkodhatunk a múltunkhoz, nem vagyunk hajlandóak elhagyni a komfortzónánkat, hogy új lehetőségeket és kihívásokat fogadjunk el. A változás izgalom és kíváncsiság helyett ellenállást és félelmet vált ki. Mintha elveszítenénk természetes alkalmazkodóképességünket és bátorságunkat az ismeretlenbe való belevágáshoz.

Az egészséges vesék erőt adnak a változáshoz, a növekedéshez, az új lehetőségek és irányok felfedezéséhez. Segítenek abban, hogy bízzunk az élet áramlásában, és higgyünk abban, hogy a változás lehetőség, nem pedig fenyegetés. Támogatásukkal rugalmasan alkalmazkodhatunk a változó körülményekhez, és kreatívan nézhetünk szembe az új kihívásokkal.

Tippek a vese egészségének lelki szintű támogatására

Ha valóban támogatni akarjuk a vesénk egészségét, nem elég csak a fizikai szintre - egészséges étrendre, ivási rendre vagy gyógynövényes gyógymódokra - összpontosítani. A belső világunkkal - érzelmeinkkel, gondolatainkkal, hozzáállásunkkal és általános tapasztalatainkkal - való munka is nagyon fontos. A pszicho-spirituális állapot az, amely nagy hatással van a vesék energiájára és vitalitására.
Íme néhány tipp, hogy lelki szinten támogassuk egészségüket:

Félelem és szorongás kezelése - meditáció, légzőgyakorlatok, megerősítések

A félelem és a szorongás azon érzelmek közé tartozik, amelyek energetikailag nagyon megterhelik a veséket. A légzéssel végzett munka, az elme ellazítását és megnyugtatását célzó meditációk vagy a pozitív megerősítések használata mind segíthet a vesék harmonizálásában, valamint a felgyülemlett feszültség és stressz feloldásában. "Minden rendben megy az életemben, minden tapasztalatomból csak jó származik, biztonságban van a növekedés." 

Tipp: Nézze meg, hogyan tanulhat meg meditálni.

Az önbizalom és az önszeretet fejlesztése

Az egészséges vesék a megfelelő önbecsüléssel és az önmagunk elfogadásának és szeretetének képességével is összefüggnek. Így az önszeretet és az önelfogadás elősegítése fontos része a gyógyulásuknak. A pszichoterápia mellett a háziállatok is nagyon hasznosak lehetnek ebben a tekintetben. Szeretetük és elfogadásuk megtanít bennünket arra, hogy szeressük önmagunkat, és érezzük, hogy értékesek és szeretettek vagyunk.

A kreativitás és az önkifejezés ösztönzése

A kreativitás, a játékosság és a képesség, hogy autentikusan fejezzük ki magunkat, az egészséges veseenergia megnyilvánulása. Amikor időt és teret engedünk magunknak arra, hogy olyan kreatív tevékenységeket végezzünk, amelyeket élvezünk, akkor erősítjük a vesénket. Legyen az festés, éneklés, tánc, írás - bármi, ahol szabadon és spontán kifejezhetjük magunkat.

A stresszel szembeni ellenálló képesség kiépítése

A vesék nagyon érzékenyek a hosszú távú stresszre és túlterhelésre. Ezért fontos, hogy dolgozzunk az általános ellenálló képességünk és a stresszel való megbirkózási képességünk erősítésén. Az olyan technikák, mint a mindfulness, a relaxációs gyakorlatok, a természetben való tartózkodás, az elegendő pihenés és alvás segíthetnek. Emellett a támogató szociális háló kiépítése és az, hogy képesek vagyunk segítséget kérni, erősíti mentális ellenálló képességünket.

Megbocsátás önmagunknak és másoknak, és a múlt elengedésének képessége.

A vesék nagyon szenvednek, ha ragaszkodunk a régi sérelmekhez, érzésekhez. A megbocsátás gyakorlása - önmagunkkal és másokkal szemben - és a képesség, hogy elengedjük azt, ami már nem fontos, nagyon jótékonyan hat a vitalitásukra. Ha megszabadulunk a múlt érzelmi terheitől, azzal rengeteg stagnáló energiát szabadítunk fel.

A Ho'oponopono hawaii gyógyító technika: A belső harmóniához és a gyógyító kapcsolatokhoz vezető út

A Ho'oponopono egy ősi hawaii gyógyító módszer, amely segít elérni a belső békét és harmóniát a kapcsolatainkban három szinten: önmagunkkal, a velünk kapcsolatban álló emberekkel és a világ egészével.

A Ho'oponopono név fordítása "helyrehozni", ami a tisztulás és gyógyulás folyamatára utal.

A technika alapja négy egyszerű, de mélyreható mondat:

"Szeretlek."

"Elnézést."

"Kérlek, bocsáss meg nekem" és

"Köszönöm."

Ezeket a szavakat őszinte szándékkal és érzéssel ismételgetjük, konkrét helyzetekre vagy kapcsolatokra összpontosítva, amelyek gyógyulást igényelnek.

testbeszéd – a hála kifejezése

Fotó forrása: www.freepik.com

Az első lépés az, hogy elismerjük a felelősséget gondolatainkért, szavainkért és tetteinkért. Bocsánatot kérünk minden tudatos vagy tudattalan kárért, amit magunknak vagy másoknak okoztunk. Ugyanakkor alázattal és megértéssel megbocsátunk azoknak, akik bármilyen módon megbántottak minket.

Az önmagunknak való megbocsátás a megbékélés és az élet szeretetének aktusa. Amikor meg tudunk bocsátani magunknak, megszabadulunk a múlt béklyóitól, és megnyílunk az új lehetőségek előtt. A hála a Ho'oponopono utolsó, de nem kevésbé fontos eleme. Hálát adunk a gyógyulás lehetőségéért, az elveszett egyensúly megtalálásáért és a szeretettel való feltöltődésért.

Ha rendszeresen gyakoroljuk ezt a technikát, az segít az együttérzés, a megértés és a gyengédség kialakításában önmagunk és mások iránt, és egészséges kapcsolatokat építhetünk ki. Fokozatosan elengedjük az olyan negatív érzelmeket, mint a harag, a bűntudat vagy a hibáztatás, és helyette szeretetet és belső békét ápolunk. A Ho'oponopono megtanít minket arra, hogy felelősséget vállaljunk az életünkért, és felismerjük, hogy megvan az erőnk önmagunk és kapcsolataink gyógyítására.

 

Kiegészítő módszerek a vese egészségének támogatására

A pszicho-spirituális szint mellett különböző kiegészítő módszerekkel is támogathatjuk veséink egészségét és vitalitását. Ezek olyan természetes és szelíd módszerek, amelyek harmonizálják a veséket, enyhítik a stresszt, és biztosítják számukra a szükséges tápanyagokat és stimulációt. Ha ezeket megfelelően kombináljuk az egészséges életmóddal és a belső ráhangolódási munkával, ideális feltételeket teremtünk e fontos szervek optimális működéséhez.

A vese egészségét támogató étrend

Az, hogy mit eszünk, nagy hatással van a vesénk állapotára. A megfelelő étrend táplálja, védi és erősíti őket. Mindenekelőtt fontos, hogy eleget igyunk ahhoz, hogy támogassuk a vesék szűrőtevékenységét.

A túlzott sófogyasztást is célszerű korlátozni, mivel az megterheli a veséket. Ne hűtsük magunkat hideg italokkal, nyers gyümölcsökből és zöldségekből készült gyümölcslevekkel. Óvatosan kell eljárni a fagyasztott élelmiszerekből készült ételek gyakori fogyasztásával is.

Támogassuk a vesét húsból, zöldségből vagy gabonából készült levesekkel. Készítsünk meleg reggelit. A veséknek jót tesz a zabból, kölesből vagy kukoricából készült főtt zabkása.

A vesék számára előnyösek a gyógynövények és teák

Számos, a gyógyászatban hagyományosan használt gyógynövény jótékony hatással van a vesékre. Tudja, hogy milyen gyógynövények segíthetnek a húgyutak kezelésében? Ezek közé tartozik például a zsurló, az aranyvessző, a gyermekláncfű, a tőzegáfonya, a macskakarom. Ezek a gyógynövények gyengéden serkentik a veseműködést, segítenek a méreganyagok kiöblítésében, gyulladáscsökkentők és fertőtlenítők. Teák, tinktúrák vagy kapszulák formájában is fogyaszthatók. A Herbatica webáruházunkban ezeken a hagyományos gyógynövényeken kívül más természetes gyógymódokat is kínálunk, amelyek jótékony hatással lehetnek a vesére. Hadd említsük meg például a Kerti sarkanytúkát és az Ivan teát.

A Kerti sarkanytúká (Tropaeolum majus) a hagyományos gyógyászatban fontos növénynek számít, amely számos egészségügyi előnnyel bír. A húgyutakra és a kiválasztásra gyakorolt pozitív hatásai miatt sokan "húgyúti penicillinnek" is nevezik. Ennek oka, hogy glükotropeolint tartalmaz, egy olyan anyagot, amely jelentős hatással van a növény hatására a különböző fertőzések és gyulladások esetén. Ezenkívül gazdag C-vitaminban, B-vitaminokban, ásványi anyagokban, mint foszfor, kalcium, kálium, réz, mangán és vas, valamint antioxidánsokban, antociánokban, fenolokban, flavonoidokban és esszenciális zsírsavakban.

Az Ivan tea (keskenylevelű fűz) egy olyan gyógynövény, amelynek a népi gyógyászatban, különösen Oroszországban, hosszú hagyományai vannak. Az Ivan tea nyugtató hatásáról ismert, és támogatja a gyomor-bélrendszer és a prosztata egészségét a férfiaknál. A tea 70 nyomelemet, köztük vasat, magnéziumot, káliumot, nátriumot és rezet, valamint 18 aminosavat és nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz. Ezek az összetevők jótékony hatással lehetnek a vesékre, mivel segítik a szervezet méregtelenítését és elősegítik az új vérsejtek képződését.

Ivan tea Herbatica

Fotó forrása: saját archívum

Bár a természet még veseproblémákra is hatékony megoldásokat kínál számunkra, egészségügyi problémák esetén célszerű orvoshoz fordulni, hogy megbeszéljük az egészségi állapotot és az egyes készítmények lehetséges kombinációit.

Hőterápia - vesék és veseövek

A vesebetegségek természetes kezelésének részét képezik az úgynevezett veseövek. Ezek az övek természetes meleget biztosítanak, ami segíthet enyhíteni a hát és a vese területén lévő feszültséget, és elősegíti a vérkeringést. Szigetelő tulajdonságaiknak és nedvességfelvevő képességüknek köszönhetően a birkagyapjú övek állandó és kellemes hőmérsékletet biztosítanak, ami jótékonyan hathat a reumatikus és ízületi problémák kezelésében. Ezenkívül a juhgyapjú ismert öntisztító képességéről és légáteresztő képességéről. Emellett ideális anyag a hosszú távú viseléshez.

Akupresszúrás pontok és masszázs a vesék támogatására

A keleti orvosi rendszerek fizikai módszereket is kínálnak a vesék támogatására. A hagyományos kínai orvoslásban az akupresszúrát - a test bizonyos pontjainak masszírozását - a vese meridiánjának stimulálására használják.

A vesék kulcspontjai a lábfejen, a belső oldalon, de a hason, a háton vagy a fülön is találhatók. Ezek gyengéd masszírozása ujjal vagy masszázsszerszámmal aktiválja az energia áramlását a veséken keresztül. A hát és az ágyéki régió általános masszírozása szintén jótékony hatású.

hirlevel

Hogyan dolgozzunk a színekkel a gyógyításban

Inna Segal "Amit a tested mond neked" című könyvében érdekes módszert mutat be a színek segítségével történő gyógyításra. Ez a technika egyszerű, bárhol, bármikor alkalmazható, és általában azonnali eredményt ad. A színek valójában rezgések, amelyeket a tenyerünkkel érzékelhetünk. Minden színnek sajátos hatása van a testünkre.

Eljárás:

 • Dörzsölje össze a tenyerét, amíg bizsergő érzést nem érez az összes ujjában.
 • Tartsa a tenyerét maga előtt, kissé széttartva. Éreznie kell egy enyhe remegést bennük.
 • Képzelje el, hogy egy színes energiagömböt (pl. zöldet) tart a tenyere között. Ha nehezére esik a vizualizáció, egyszerűen koncentráljon a kiválasztott színre. Melegséget kell éreznie a tenyerében.
 • Tegye a tenyerét a test egy legyengült vagy kimerült részéhez, és "lélegezze" bele a színes energiát, mintha megpróbálná meginni azt az adott testrészen keresztül.
 • Éreznie kell az új energia beáramlását. Hagyja, hogy szétterjedjen az egész testében, és megszüntesse a fájdalmat és a feszültséget.

Ez a módszer egyszerű és hatékony módot kínál a színek gyógyító erejének kihasználására, a különböző betegségek enyhítésére és a test megerősítésére. A szerző szerint veseproblémák esetén a narancs, az ezüst és a zöld színekkel célszerű dolgozni.

Rendszeres gyakorlással kifejleszthetjük azt a képességet, hogy jobban érzékeljük a színek rezgéseit, és célzottan használjuk őket saját gyógyulásunk és harmonizációnk érdekében. Jó, ha ismerjük a színek pszichológiáját is, és azt, hogy a különböző színkombinációk az otthonunkban hogyan hatnak ránk.

Gyakorlatok a testünkre való ráhangolódáshoz Inna Segal-tól

 1. Keressen egy kényelmes helyet, ahol leülhet vagy lefekhet.
 2. Kezdjen el visszaszámolni 30-tól, lélegezzen mélyeket, és fokozatosan lazítsa el elméjét és testét.
 3. Koncentráljon testének arra a területére, ahol blokkot vagy fájdalmat érez. Lélegezze be többször a zöld színt erre a területre, és finoman helyezze rá a tenyerét.
 4. Tegyen fel egy kérdést a testének: "Van valami üzenet, amit át akarsz adni nekem?" Ez az üzenet megjelenhet gondolatok, szavak, képek, ötletek, érzések, emlékek stb. formájában.
 5. Vegyünk egy mély lélegzetet, és engedjük felszínre ezeket az üzeneteket. Ne ítélkezzen egyik felett sem, csak hagyja, hogy áramoljanak.
 6. Mondja ki hangosan: "Hívom a belső gyógyító intelligenciámat, hogy segítsen feloldani a fájdalmat, blokkokat vagy merevséget a testemnek ebből a részéből". Érezzük, ahogy ez a blokkolt energia elhagyja a testünket.
 7. Lélegezzen mélyen és lassan, finoman hajtsa le a fejét, és hajlítsa be a gerincét. Kilégzés közben hajlítsa be a fejét, hogy a háta lapos legyen. Végezze ezt a mozdulatot lazán és lassan.
 8. Próbálja ki a festékkel való gyógyítást.
 9. Mondja hangosan: "Hívom belső gyógyító intelligenciámat, hogy töltse meg testemnek ezt a területét gyógyító energiával. Aktiválódjon a testem összes immunrendszere, és a testem térjen vissza a tökéletes egyensúly és egészség állapotába".
 10. Lélegezzen egyenletesen körülbelül egy percig, hogy az energia fel tudjon épülni. Képzelje el, hogy a meleg, aranyszínű fény átjárja az egész testét, és megújítja azt.
 11. Amikor javulást érez, lassan állítsa vissza az elméjét a normál állapotba, és nyissa ki a szemét, tudva, hogy épp most aktiválta a gyógyító intelligenciáját.

önreflexió és meditáció a természetben

Fotó forrása: www.shopify.com

Következtetés

Ebben a cikkben a vesénk egészsége és pszicho-spirituális jólétünk közötti lenyűgöző kapcsolatot vizsgáltuk. Megmutattuk, hogy a vese nem csupán egy fizikai szerv, amelynek szűrőfunkciója van, hanem sokkal mélyebb jelentéssel bír a keleti orvosi rendszerek és a spirituális hagyományok szempontjából. Életesszenciánk székhelyének, a vitalitás, a bátorság és az akaraterő forrásának tekintik őket.

A vese egészsége tehát nemcsak fizikai állapotunkban, hanem mentális és lelki állapotunkban is tükröződik. A tartós stressz, a félelem, az elfojtott érzelmek, az alacsony önbecsülés vagy a megbocsátásra és a változás elfogadására való képtelenség mind olyan tényezők, amelyek a holisztikus gyógyászat elvei szerint gyengítik a veseenergiánkat, és fogékonyabbá tesznek minket a betegségekre.

Másrészt, ha tudatosan gondoskodunk a vesénkről, minden szinten, az nagyobb vitalitást, ellenálló képességet, mentális egyensúlyt és a teljes potenciálunk elérésének képességét eredményezi. A kulcs az egészséges életmód, az olyan támogató gyakorlatok, mint a megfelelő étrend, a gyógynövényes gyógymódok vagy a masszázs, és ami a legfontosabb, a belső munka kombinációja - a pozitív érzelmek, az önbizalom, a kreativitás és a stresszkezelés képességeinek ápolása.


Ezt a cikket a Honest SEO-val együttműködve készítettük.

A cikk szerzője: Mgr. Radka Žiaková, a PoctiveSEO egészségügyi és szakmai témákkal foglalkozó tartalomszakértője, a Zdravoradka.sk webáruház tulajdonosa.
Copyediting: Gabriela Volfová 

A szerzőről:

Társadalomtudományi mesterszakos hallgató vagyok, aki érdeklődik az egészséges életmód iránt. Tudásomat és gyakorlati tapasztalataimat nem csak a tudományos életből merítem, hanem abból is, hogy folyamatosan tanulok és új dolgokat fedezek fel. Regisztrált ápolóként és egy egészségügyi weboldal tulajdonosaként arra törekszem, hogy szeretettel és szakértelemmel terjesszem az egészséges táplálkozással és életmóddal kapcsolatos ismereteket. Ezzel párhuzamosan új utakat fedezek fel a mentális egészség és a jólét területén.
Nemcsak az emberekhez, hanem az állatokhoz és a természethez is közel állok, ami holisztikus életszemléletemet tükrözi. Cikkeim a legújabb tudományos eredmények gazdag mozaikját kínálják személyes tapasztalatokkal átszőve. Értékes információkkal látják el az olvasókat, és pozitív változásokra ösztönzik őket a jobb egészség és az általános jólét érdekében.