Mi a menopauza? Hatékony tippek arra, hogyan lehet a lehető legjobban kezelni a tüneteit

A női test csodálatos. Az első lélegzetvételtől az érett évekig minden időszak sajátos kihívásokkal és szépséggel jár. Egy nő életét egy folyóhoz lehetne hasonlítani, amely különböző tájakon folyik keresztül, megtapasztalva viharokat, de napfényes napokat is nyugodt vizekkel.
A menopauza, amelyet gyakran átmenetnek is neveznek, egyike ezeknek az időszakoknak - az átalakulás időszaka, amikor nemcsak a fizikai test, hanem a lélek is megváltozik, és egy új életszakasz kezdődik. Sok nő kihívásként éli meg a menopauzát, egyesek számára szó szerint ijesztő, és félnek a vele járó kellemetlen tünetektől. Pedig egyáltalán nem kell, hogy így legyen. Valójában a menopauza egyfajta felszabadulás és nagyobb önismeret időszaka is lehet. Ha most találta magát a küszöbén, cikkünket Önnek ajánljuk.

Ebben a cikkben hatékony tippeket és természetes módszereket mutatunk be, amelyek segítségével erővel és kegyelemmel kezelheti a menopauza tüneteit, és felfedezheti ennek az életet megváltoztató időszaknak a szépségét. Együtt felfedezzük, hogyan vészelheti át ezt az időszakot minimális gonddal.
Felfedezheti, hogyan fogadhatja a menopauzát nem befejezésként, hanem egy új, lehetőségekkel és örömmel teli élet új fejezetének kezdeteként.
Olvassa el cikkünket, és fedezze fel, hogyan változtathatja a menopauzát az újrakezdés izgalmas lehetőségévé.

 

egy gyönyörű érett nő a menopauzás éveiben
Fotó forrása: www.freepik.com

Mi a menopauza?

A menopauza egy természetes időszak a nők életében, amelyet egyetlen nő sem kerülhet el. A menstruációs ciklus végét jelzi, és a nő termékenyből terméketlen lesz, amíg teljesen el nem veszíti a fogamzóképességét. Menopauzáról akkor beszélünk, ha 12 egymást követő hónapban nem jelentkezik menstruáció.
Ez az átmenet nemcsak a menstruáció elmaradásáról és a fizikai változásokról szól, hanem érzelmi és spirituális ébredésről is. Ez egy olyan időszak, amikor megváltozhat a világról és önmagunkról alkotott képünk.TIPPÜNK: Minden, amit a menstruációs ciklusról tudni kell,
megtalálható
cikkünkben:
Menstruáció A-tól Z-ig.
A menopauzát gyakran különféle tünetek kísérik, amelyekre nehéz előre felkészülni. Ezek közé tartozhatnak a hőhullámok, az éjszakai izzadás, a hangulatváltozás, a vízvisszatartás, a súlygyarapodás, a törések nagyobb kockázata, a koncentráció és a memória romlása, a hüvelyszárazság, a libidó megváltozása és még sok más. Néhányat nem lehet teljesen elkerülni, de szerencsére enyhíteni lehet őket.  Erről is bővebben írunk alább.

A menopauza kezdetének átlagos életkora

A menopauza leggyakrabban 45 és 55 év közötti nőknél jelentkezik, de minden nő egyedi, és ez az életkor változhat. Egyes nőknél a menopauza korábban is bekövetkezhet, ez az úgynevezett korai menopauza, amely a legtöbb nőt általában váratlanul éri. Így már 40 éves kor körül bekövetkezhet, míg más nőknél akár 55 éves kor után is lehet menstruációs ciklus. Maga az átmenet több mint 10 évig is eltarthat.

A menopauza szakaszai: Miben különbözik a perimenopauza és a menopauza?

A menopauza több szakaszra osztható:

 • Premenopauza: ez a menopauza előtti időszak, amely nagyon finoman jelentkezhet. Ez még mindig a termékenység időszakának számít. A menstruáció még jelen van, sőt, rendszeres, de már jelentkezhetnek az első tünetek, mint például migrén, fejfájás, memóriazavar és koncentrációképtelenség - agyköd, mellérzékenység, ingerlékenység és érzelmi labilitás, súlygyarapodás stb.
 • Perimenopauza: ez a szakasz a menopauza előtti időszakot foglalja magában, és az utolsó menstruációt követő egy évig tart. Jelentős hormonális változások és tünetek jellemzik, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni, és jelentősen zavarják az általános közérzetet. A progeszteron- és ösztrogénszintben gyors változások következnek be. Gyakran úgynevezett ösztrogéndominancia áll fenn, amikor az ösztrogénszint túl magas. Ezek a nagy ingadozások hőhullámokat, éjszakai izzadást okoznak, és gyakran alvászavarok is hozzáadódnak. Egy nő akkor is teherbe eshet, ha már nem menstruál.
 • Menopauza: mint fentebb említettük, ez az időszak az utolsó menstruációs periódustól számított 12 hónapot követő időszak. Ekkor a menstruációs ciklus már teljesen leállt, és a nő terméketlen lesz. Az ösztrogénszint csökken, és ez egyéb kellemetlen tüneteket eredményez, mint például: hajhullás, mellfájás, szívritmuszavar, ingadozó vérnyomás, gyakoribb migrén, intim életbeli problémák, ízületi és gerincfájdalmak stb.
 • Posztmenopauza: ez az időszak a menopauzát követi, és az élet végéig tart. A hormonszintek stabilizálódnak, de az alacsony ösztrogénszint hosszú távú hatásai jelentkezhetnek, mint például a csontritkulás ( = a csontok elvékonyodása, ez egy anyagcsere-betegség). A szív- és érrendszeri betegségek kockázata is megnő, nem kizárva a magas vérnyomást.


A menopauza okai és tünetei - melyek a leggyakoribb hormonális változások?

Okok és hormonális változások

A menopauza és a perimenopauza a nők életének természetes szakaszai, amelyeket jelentős hormonális változások kísérnek. Ezeket a változásokat elsősorban a petefészkek ösztrogén- és progeszterontermelésének csökkenése okozza.
Az ösztrogén a menstruációs ciklus szabályozásáért felelős, míg a progeszteron a méhet készíti elő a terhességre. Amikor ezeknek a hormonoknak a szintje csökken, az nemcsak a reproduktív rendszerre, hanem a nő egészségének számos más aspektusára is hatással van.

Hogyan hatnak a hormonális változások a nők testére és pszichéjére?

A fizikai változások közé tartozhatnak a fent említett hőhullámok, éjszakai izzadás, hüvelyszárazság és fájdalom a közösüléskor. Az anyagcsere is megváltozhat, ami súlygyarapodáshoz vezethet, különösen a hasban. Egy másik hosszú távú hatás a csontritkulás és a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázata .

A pszichés változások közé tartozhat a hangulatváltozás, a szorongás, a depresszió, a csökkent libidó és az önbecsülés csökkenése. Egyes nők gyakran tapasztalnak memória- és koncentrációs problémákat is. Ezeket a pszichológiai változásokat gyakran nemcsak a hormonális ingadozások, hanem az öregedési folyamattal járó társadalmi és kulturális nyomás is okozza.

agyköd mint a menopauza tünete Fotó forrása: www.freepik.com


Foglaljuk össze a menopauza leggyakoribb tüneteit:

 • Gyengébb vagy éppen ellenkezőleg, erősebb vérzés
 • Szabálytalan menstruáció
 • heves izzadással kísért hőhullámok (leginkább éjszaka)
 • Szívdobogás/ritmuszavar
 • Alvászavarok
 • Érzelmi instabilitás, hangulatingadozás, sírósság
 • Szorongás és depressziós hangulat
 • Fáradtság
 • Memória- és koncentrációs problémák, feledékenység
 • Szédülés
 • A vizelet visszatartásának károsodott képessége
 • Hajhullás
 • A bőr és a köröm minőségének romlása - pattanások, száraz bőr, ráncok, rugalmasságvesztés.
 • Ízületi és izomfájdalom
 • Migrén és fejfájás
 • Nyálkahártya-szárazság - szem, hüvelyszárazság
 • Csökkent libidó
 • Ingadozó vagy emelkedett vérnyomás
 • Súlygyarapodás és vízvisszatartás a szervezetben


Fontos megjegyezni, hogy minden nő egyedi, ezért a menopauzát másképp éli meg. Egyes nők egyszerre több tünetet is tapasztalhatnak, ráadásul sokkal intenzívebben és hosszabb ideig, míg más nőknek alig egy tünete van, ami szintén gyorsan elmúlik. De nem mindig csak a hormonokról van szó...

Milyen egyéb tényezők befolyásolják a menopauza kezdetét és lefolyását?

A hormonális változásokon kívül számos más tényező is befolyásolhatja a menopauza kezdetét és előrehaladását. Ezek közé a tényezők közé tartozik a genetika, az életmód, az általános egészségi állapot és még a pszichológiai tényezők is.

 • Genetika: a menopauza kezdetének időzítése részben örökletes lehet. Ha édesanyja vagy nővére korábban tapasztalta a menopauza kezdetét, akkor valószínűbb, hogy Önnél is korábban kezdődik.
 • Életmód: Az olyan tényezők, mint a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és a fizikai aktivitás hiánya felgyorsíthatják a menopauza kezdetét.
 • Általános egészség: Bizonyos krónikus vagy autoimmun betegségek, illetve bizonyos típusú műtétek is befolyásolhatják a menopauza kezdetének időpontját.
 • Pszichológiai tényezők: A stressz és a mentális kimerültség hatással lehet a hormonszintre, és ronthatja a menopauzális tüneteket.

Mi segít enyhíteni a menopauza tüneteit?

A perimenopauza és a menopauza tüneteinek kezelése sok nő számára nehéz lehet. A legtöbb esetben azonban az életmódváltás, az étrend módosítása és a hormonális ingadozások szabályozását segítő gyógynövényekkel vagy táplálékkiegészítőkkel való gazdagítás segít.

Ha a természetes módszerek nem működnek, akkor célszerű megfontolni a hormonpótló terápiát (HRT), amely a hormonok tabletták, tapaszok, gélek, spray-k vagy hüvelykúpok, gyűrűk stb. formájában történő kiegészítését jelenti.

 

a testmozgás fontos a menopauza idején 

Fotó forrása: www.freepik.com

Testmozgás a menopauza alatt


A mozgás és a rendszeres fizikai aktivitás elengedhetetlen a menopauza tüneteinek kezeléséhez.

 • Kardiovaszkuláris testmozgás: a gyaloglás, kerékpározás, futás vagy úszás javíthatja a szívműködést és segíthet a testsúlyszabályozásban.
 • Erőedzés: segít az izomtömeg fenntartásában és elősegíti a csontok egészségét. Ennek oka, hogy a menopauza alatt nagyobb az izomtömeg csökkenése. Ez pedig kihat az általános anyagcserére és az erőre.

Stressz - stresszkezelési technikák


A jóga, a meditáció, a légzőgyakorlatok és más relaxációs technikák segíthetnek enyhíteni a menopauza érzelmi tüneteit. Egy séta a friss levegőn vagy egy jó professzionális masszázs, akupunktúra vagy csak egy egyszerű otthoni fürdő néhány csepp illóolajjal szintén csodákra képes. Egyszerűen - kényeztesse a testét, és ne hanyagolja el a lelkét.

Természetes módszerek és étrend-kiegészítők

 • Gyógynövényes étrend-kiegészítők : Egyes gyógynövényeket, mint például a vörös here, a brokkoli, a ligetszépe, a zsálya vagy az orbáncfű, hagyományosan a menopauzális tünetek enyhítésére használják.
  Kipróbálhat más, különböző hatóanyagokat tartalmazó készítményeket is: maca, alchemilla, ashwagandha, vitex lambsquarters és mások.
  Különböző gyógynövénykeverékek kaphatók teák vagy kapszulákban lévő kivonatok formájában, amelyek kiegyensúlyozott kombinációkat tartalmaznak a lehető legerősebb hatás elérése érdekében.
  Többnyire nincsenek mellékhatásaik, és hosszú ideig szedhetők.

 • Vitaminok és ásványi anyagok: az olyan kiegészítők, mint a D-vitamin, az E-vitamin, a K2-vitamin, a kalcium és a magnézium támogathatják a csontok egészségét és az általános jólétet. Segíthetnek a csontritkulás megelőzésében is.
  A szelén és a cink viszont létfontosságú a haj, a köröm és a bőr minősége szempontjából.
  Kollagén - mivel a kor előrehaladtával természetes módon csökken a termelése, célszerű pótolni.

 • Omega-3 zsírsavak: Az olajos halak, például a lazac és a makréla, vagy az omega-3 zsírsavakat és halolajat tartalmazó étrend-kiegészítők javíthatják a hangulatot és csökkenthetik a gyulladást.

 • Rostok: A gyümölcsökből, zöldségekből és teljes kiőrlésű gabonafélékből származó rostok magas bevitele segíthet az emésztésben és az egészséges testsúly fenntartásában.

 • Fitoösztrogének: Az olyan élelmiszerekben, mint a szója vagy a lenmag, található anyagok enyhe ösztrogénhatással bírhatnak, és segíthetnek bizonyos tüneteken.

 

Kozmetikai bőrápolás a menopauza alatt

A kollagénveszteség hatására a bőr is megváltozik a menopauza alatt. Vékonyabbá, szárazabbá válik, és több ránc alakul ki rajta. Ezért fontos, hogy megfelelően és rendszeresen kezeljük. Lehet, hogy meg kell szoknia, hogy bizonyos termékeket nem használhat, és lehet, hogy meg kell változtatnia bizonyos rutinjait.
Mindenképpen kerülje az olyan kozmetikai termékeket, amelyek túlzottan kiszárítják a bőrt. Ide tartozik a kémiai hámlasztás is. Helyette inkább a kevésbé agresszív termékeket részesítse előnyben.
Ugyanilyen fontos a káros UV-sugarak elleni fokozott védelem. Ezért ne feledkezzen meg a megfelelő fényvédő faktorral rendelkező krémek napi szintű használatáról. Szükség esetén naponta többször is alkalmazza újra, és kerülje a túlzott napozást.

 • A bőrápoló termékek kiválasztásakor válasszon természetes, hialuronsavat tartalmazó termékeket, amelyek képesek megkötni a vizet és hidratáltan tartani a bőrt.
 • Használjon C-vitamint és glikolsavat tartalmazó termékeket, amelyek segítenek megvédeni a bőrt a szabad gyököktől és elősegítik a kollagéntermelést.
 • Alkalmazzon retinolt tartalmazó termékeket, amelyek serkentik a sejtek megújulását és javítják a bőr textúráját.


Elég alvás


A minőségi alvás fontos a regenerálódás szempontjából, és segíthet enyhíteni a fáradtságot és a stresszt.
A komló, a golgotavirág, a levendula és a melatonin kiegészítőként segíthet az alvási problémákon. A valeriána szintén nyugtató hatású.

Folyadékbevitel

A bőséges vízfogyasztás kulcsfontosságú a hidratáltság megőrzéséhez és az emésztőrendszer támogatásához. Ezzel szemben jó ötlet elkerülni az alkoholfogyasztást, és csökkenteni a koffeinbevitelt is. Ezek az anyagok ugyanis súlyosbíthatják a menopauza tüneteit, például a hőhullámokat és az álmatlanságot. Tippünk: A kávé nagyszerű helyettesítője a
pörkölt cikóriagyökérből készült ital.


 

Cigaretta és nikotin

A dohányzás felgyorsíthatja a menopauza kezdetét, és növelheti a szívbetegségek és a csontritkulás kockázatát. Ha dohányzik, itt az ideje leszokni a szokásról.

Támogatás és közösség

A menopauza könnyebben kezelhetővé tehető a "női körök" néven ismert közösségi csoportok támogatásával. Ezek a csoportok gyakorlati tanácsok és érzelmi támogatás gazdag forrásai lehetnek. Ne féljen nyíltan beszélni arról, hogy min megy keresztül partnerével, gyermekeivel vagy barátaival. Megértésük és támogatásuk megerősítheti kapcsolatait, és még mélyebbé teheti azokat.

pozitív támogatás a nők számára a menopauza idején

Fotó forrása: www.freepik.com

Hormonpótló kezelés (HRT), annak előnyei és kockázatai

A hormonpótló terápia hatékonyan enyhítheti a menopauza számos tünetét. Hatékony lehetőség lehet azon nők számára, akik súlyos klimaxos tünetektől szenvednek, és akiknek más módszerek nem segítettek. A HRT általában ösztrogént, progeszteront vagy a kettő kombinációját tartalmazza. Ez a kezelés javíthatja az életminőséget a hőhullámok, az éjszakai izzadás és más tünetek enyhítésével.

A HRT azonban nem mindenki számára alkalmas, és potenciális kockázatokkal járhat, beleértve egyes rákos megbetegedések, szívbetegségek és vérrögök fokozott kockázatát. Fontos, hogy konzultáljon orvosával a kezelési lehetőségekről, és mérlegelje az összes előnyt és kockázatot.

 

Sok nőnek segít a menopauza idején a tudat, hogy végre megengedhetik maguknak, hogy többet gondoljanak magukra. A gyerekek többnyire felnőttek, kikerültek a családi fészekből, így van hely és idő új hobbik és érdeklődési körök felfedezésére. Ragadja meg ezt a lehetőséget is, és kezdjen bele olyan tevékenységekbe, amelyekre korábban nem volt ideje, vagy amelyeket korábban nem mert kipróbálni.

Mi lenne, ha kipróbálna valamit az alábbiakból?

 • Kreatív tanfolyamok: iratkozzon be egy festő- vagy varrótanfolyamra, és fedezze fel rejtett tehetségét.
 • Fotózás: Legyen amatőr fotós, és örökítse meg az Önt körülvevő világ szépségét.
 • Főzés: próbáljon ki új recepteket, és bővítse kulináris készségeit.
 • Olvasás és tanulás: töltsön több időt az Önt érdeklő könyvek olvasásával vagy oktatási tanfolyamokon való részvétellel.
 • Utazás: tervezzen kirándulásokat és utazásokat, fedezzen fel új kultúrákat és helyeket.
 • Tánc: Jelentkezzen táncórákra. A tánc remek módja annak, hogy fitt maradjon, új embereket ismerjen meg és jól érezze magát.
 • Írás: indítson naplót, blogot vagy akár könyvet. Az írás terápiás hatású, és segíthet kifejezni gondolatait és érzéseit.
 • Kertészkedés: szentelje magát a virágok, fűszernövények vagy zöldségek termesztésének. A kertészkedés nemcsak pihentető, hanem friss terményeket is biztosíthat a konyhájába.
 • Zene: Tanuljon meg hangszeren játszani, vagy csatlakozzon egy kórushoz. A zene az öröm és a kikapcsolódás csodálatos forrása lehet.
 • Nyelvek: kezdjen el tanulni egy új nyelvet. Nemcsak az agyat stimulálja, de új kultúrák és utazások előtt is megnyithatja az ajtókat.


Mint láthatja, sokféleképpen gazdagíthatja az életét... Csak el kell kezdeni és meg kell találni, hogy mi az, ami igazán megszólítja és felébreszti a nőiesség igazi lényegét.

newsletter 

Következtetés: a menopauza mint az önismerethez vezető út

Ne feledje, hogy a menopauza minden nő életének természetes része, és magával hozza a növekedés és a változás lehetőségét. Ez egy olyan időszak, amikor felfedezheti személyiségének új oldalait, új készségeket tanulhat, és megerősítheti a számára fontos kapcsolatokat. Ez egy olyan időszak is, amikor újraértékelheti a prioritásait, és eldöntheti, hogy mibe fektesse az idejét és az energiáját.

Próbáljon meg minden napot a lehető legteljesebben megélni. Fogadja el magát. Élvezze az apró örömöket, és adjon hálát. Minden egyes napért és pillanatért. A menopauza csak egy szakasza az életének, és egy szeretettel és törődéssel teli hozzáállással az egyik leggazdagabb lehet, amit soha nem fog elfelejteni.

 

Források:


10 gyógynövények és kiegészítők a menopauza (healthline.com)


https://www.healthline.com/health/the-menopause-medical-checklist-what-to-expect-and-ask-at-your-gyno-appt

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12188398/

https://antiage.sk/perimenopauza-priznaky-ktore-prezivam-a-realne-rady-od-skutocnych-zien/

 

A cikket az Ön számára készítette

 

foto Gabi Herbatica

Gabriela Volfová

A Herbatica csapatának tagja, amely 2015 óta viszi piacra a természetes termékeket.
Természetbarát és a tudatos élet szerelmese, aki hisz abban, hogy csodák történnek...minden nap.
Cikkeink többsége szakmai tanulmányokon vagy tudományos közleményeken alapul.

Elérhetőség: gabriela@herbatica.sk


ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nem találta meg, amit keresett? Vagy további információra van szüksége? 
Elegünk van belőlük – próbáljon meg beírni egy szót, például a keresőablakban. "migrén, aranyér, szemölcs, ekcéma, hátfájás" vagy tekintse meg BLOGunkat.

 

Tetszett a cikkünk? Ossza meg, boldoggá tesz minket :)