Menstruáció A-tól Z-ig: Minden, amit a ciklusáról tudni kell

Beszéljünk egy olyan témáról, amely minden nőt érint, de nem mindig beszélnek róla nyíltan. A "piros látogatásról", a "véres napokról" vagy egyszerűen a menstruációról beszélünk. Igen, arról a rendszeres barátunkról, amely életünk nagy részét végigkíséri a pubertástól a menopauzáig.

Bárhogy is nevezzük - menstruáció, görcsök, ciklus, vagy szakmailag menstruációs ciklus -, a nőiesség és a termékenység szerves része.

Ez az átfogó cikk végigkísér mindenen, amit a menstruációról tudni kell.

Át fogjuk tekinteni a menstruációs ciklus alatti hormonális változásokat, valamint a különböző fázisokat, amelyeken a női test minden hónapban átmegy. Elmondjuk, hogy mi a menstruáció normális lefolyása, és milyen nehézségek fordulhatnak elő. Hogyan vigyázzunk magunkra a legjobban a megfelelő higiéniával és életmóddal. Megtudja, mikor szükséges orvosi segítséget kérni, és mire kell odafigyelni.

 

menstruációs naptár és időszakFotó forrása: www.freepik.com

A menstruációs ciklus élettana

A menstruációs ciklus egy összetett folyamat, amely a nő testében minden hónapban végbemegy a reproduktív évei alatt. Ez magában foglalja a petefészkekben, a méhben végbemenő szinkronizált változásokat és a hormonális ingadozásokat, amelyek a ciklus teljes menetét irányítják. A menstruáció fiziológiájának megértése segít abban, hogy jobban megismerjük saját testünket, és felismerjük az esetleges rendellenességeket.

Nézzük meg tehát közelebbről, mi is az a menstruáció, és melyek a ciklus különböző fázisai.

A menstruációs ciklus fázisai

A menstruációs ciklus hossza egyéni, de a 21-35 napos ciklus normálisnak tekinthető. Az átlagos hossza 28 nap.

A menstruációs ciklust a menstruációs vérzés első napjától a következő menstruáció kezdetéig számolják. 

 1. Menstruációs fázis
 2. Follikuláris fázis
 3. Ovulációs fázis
 4. Luteális fázis
 1. Menstruációs fázis

A menstruáció első napja az új időszak kezdetének számít. A menstruáció a méhnyálkahártya hámlása és leválása a testből a hüvelyen keresztül, vérzés formájában. Átlagosan 3-7 napig tart. Ez látható jele annak, hogy a terhesség nem következett be, és a szervezet felkészül az új ciklusra.

 1. Tüszőfázis

A tüszőfázisban a petefészekben érnek a tüszők - éretlen petesejteket tartalmazó zacskók -. Ezekből fokozatosan egy domináns tüsző fejlődik ki. A tüszőfázis körülbelül a ciklus 1. napjától a 14. napig tart. A
méh a bélés - a méhnyálkahártya - megvastagodásával és megduzzadásával
készül fel egy esetleges terhességre.

 1. Ovulációs fázis

A ciklus közepén, a 14. nap körül következik be az ovuláció - a domináns tüsző megreped és kibocsát egy érett petesejtet. Ez a petevezetéken keresztül a méhbe jut. Ha ebben az időszakban kerül sor a közösülésre, a spermium és a petesejt megtermékenyülése megtörténhet. A peteérési fázist a luteinizáló hormon (LH) megnövekedett szintje kíséri, ami kiváltja a peteérést. Ez a fázis 1-2 napig tart.

 1. Luteális fázis

Az ovuláció után a megrepedt tüsző sárgatestté alakul át, amely progeszteron hormont termel. Ez a méhet a méhnyálkahártya - további megvastagodásával előkészíti a megtermékenyített petesejt esetleges beágyazódására. Ha a megtermékenyítés és az embrió beágyazódása nem történik meg, a sárgatest eltűnik.

Ezt követően mind a progeszteron-, mind az ösztrogénszint csökken, ami kiváltja a bélés hámlását - a menstruációt. A luteális fázis az ovulációtól a következő menstruáció kezdetéig, nagyjából 14 napig tart.

Hormonális változások a menstruációs ciklus alatt

Ösztrogén

Az ösztrogén a fő női nemi hormon. Szintje a tüszőfázisban emelkedik, amikor elősegíti a petesejt érését. A legmagasabb koncentrációját az ovuláció előtt éri el. Az ösztrogén serkenti a méhnyálkahártya növekedését is. Az ovuláció után szintje csökken, és ha nem következik be terhesség, a csökkenés a menstruáció kezdetéig folytatódik.

Progeszteron

A progeszteron egy olyan hormon, amely előkészíti a méhet a terhességre. A sárgatest a peteérést követően, a sárgatestfázisban választódik ki. Szerepe, hogy tovább vastagítja a méhnyálkahártyát az embrió esetleges befészkeléséhez.

Ha a megtermékenyítés nem következik be, a progeszteronszint meredeken csökken, ami elindítja a menstruációt. Terhesség esetén a progeszteronszint magas marad a terhesség fenntartása érdekében.

Luteinizáló hormon (LH)

Az LH egy gonadotrop hormon, amely az ovuláció lefolyását szabályozza. Koncentrációja 24-36 órával a petesejt felszabadulása előtt kezd meredeken emelkedni. Ez az úgynevezett LH-csúcs váltja ki az ovulációt. Az LH szintjének mérése a vizeletben ovulációs tesztekkel a termékeny napok meghatározására szolgál. Az ovuláció után az LH szintje ismét csökken.

Follikulus-stimuláló hormon (FSH)

Az FSH egy másik gonadotropin, amely a ciklus első felében serkenti a tüszőnövekedést a petefészkekben. Koncentrációja a tüszőfázis kezdetén a legmagasabb. Az FSH elősegíti az ösztrogéntermelést a tüszőkben.

Amikor az ösztrogénszint elér egy bizonyos szintet, jelzést küld az agyalapi mirigynek az FSH-termelés csökkentésére. Ez lehetővé teszi az egyik domináns tüsző érését, míg a többi elhal.

a női ciklus ovulációs fázisaFotó forrása: www.vecteezy.com

A menstruáció lefolyása

Bár a menstruáció lefolyása minden nőnél egyéni, vannak bizonyos közös jellemzők, amelyek jellemzik ezt a folyamatot. Nézzük meg közelebbről a vérzés tipikus hosszát és intenzitását, a menstruációs vér színét és állagát, valamint a leggyakoribb kísérő tüneteket, amelyeket a nők a menstruáció során tapasztalnak.

A vérzés átlagos hossza és intenzitása

A menstruáció általában 3-7 napig tart, átlagosan 5 napig. Az első 1-2 nap általában intenzívebb, majd a vérzés fokozatosan enyhül. Az elvesztett vér mennyisége 30-80 ml között változik a teljes időszak alatt. A 80 ml-nél nagyobb vérmennyiség erős menstruációnak számít.
 Egyes nőknél nagyon enyhe, mindössze 2 napig tartó vérzés jelentkezik, másoknál a mérsékelten erős vérzés akár egy hétig is eltarthat.

A menstruációs vér színe és állaga

A menstruációs vér színe a világosvöröstől a sötétbarnáig terjed. Kezdetben általában világosabb, és fokozatosan sötétedik. A sötétebb vér az idősebb vér, amely hosszabb ideig maradt a méhben. A hevesebb vérzés során élénkpiros vér is előfordulhat.

A vér mellett a menstruációs folyadék tartalmazza a méhnyálkahártya maradványait (a méhnyálkahártya) és nyálkahártya-szerű váladékot. Ezért az állaga változatos - a híg folyadéktól a sűrűbb szövetcsomókig. Néha a menstruációs vérben apró rögök is megjelennek.

A menstruáció kísérő megnyilvánulásai

Sok nő a vérzés mellett egyéb tüneteket is tapasztal a menstruáció alatt. És milyen problémák zavarják a nőket leggyakrabban?

Fájdalmas görcsök az alhasi részen

Ezeket a méh összehúzódásai okozzák, amely a méhnyálkahártyát leválasztja. A görcsök általában a vérzés első napjaiban a legintenzívebbek. Segít a hő ( termofór, ágyéki öv, hajdina- vagy tönkölypárna) , a gyengéd masszázs vagy a magnézium alkalmazása.

A mell érzékenysége és feszültsége

A mellek a hormonális változásokra duzzanattal és fokozott érzékenységgel reagálnak. Néha még a gyengéd érintés vagy a melltartó viselése is fájdalmas. A lazább ruházat és a hűvös borogatás enyhülést hoz.

Hangulatváltozások, sírás, ingerlékenység

Az ösztrogén- és progeszteronhormonok csökkenése a menstruáció előtt és alatt befolyásolja a pszichológiai jólétet. Gyakoriak a hangulatingadozások, a szomorúság, a szorongás vagy a túlérzékenység. Ajánlatos a pihenés, az elegendő alvás és az élvezetes tevékenységek.

Fáradtság, gyengeség, fejfájás

A vérveszteség és a hormonális ingadozások fáradtság, szédülés vagy fejfájás és izomfájdalom formájában is jelentkezhetnek. Jó ötlet, ha pihenést ad a szervezetének, sok folyadékot iszik, és fontolóra veszi a táplálékkiegészítők (vas, magnézium) fogyasztását.

Hasmenés vagy székrekedés

A méhösszehúzódásokat okozó prosztaglandinok a belekre is hatással vannak. Ezért hasmenés, puffadás vagy székrekedés léphet fel. A rostokban gazdag, könnyű étrend és a sok folyadék segít.

A menstruációs segédeszközök típusai

Napjainkban a nők különböző menstruációs eszközök közül választhatnak, amelyek anyagukban, használati módjukban és környezeti hatásukban különböznek egymástól. Nézzük meg közelebbről a leggyakrabban használt lehetőségeket és a menstruáció alatti helyes higiénia elveit.

Betétek

A betétek a klasszikus választás a menstruációs vér felfogására. Ezeket a bugyiba helyezik be. Egy nedvszívó magból és egy áteresztő felső rétegből állnak. Az alsó réteg vízálló anyagból készül, hogy megakadályozza a túlfolyást.

A felső réteg általában puha anyagból készül a szárazság és a kényelem érzése érdekében. A párnák a vérzés erősségének megfelelően különböző méretűek és vastagságúak. Ragasztócsíkkal rendelkeznek, amely az alsóneműhöz rögzíti őket. Miután beszívódtak, a szemetesbe dobjuk őket, nem pedig a WC-be.

A menstruációs betétek használatának előnyei a könnyű használat, alkalmasak az első menstruációval rendelkező lányok számára, nem invazívak - nem zavarják a hüvelyt. A betétek gyengébb napokra vagy a tampon/csésze biztosításaként is alkalmasak.

Hátrányai közé tartozik, hogy kevésbé diszkrétek, lehámozhatnak vagy zsugorodhatnak, eldobhatóak, nem organikusak és hosszú távon drágábbak.

Tamponok

A tamponokat közvetlenül a hüvelybe helyezik, ahol felszívják a menstruációs vért. Diszkrétebbek, mint a betétek, és lehetővé teszik az olyan tevékenységeket, mint például az úszás. Felszívódó magból (pamut vagy viszkóz) és felszívódó applikátorból állnak. Az applikátor megkönnyíti a behelyezést, és csak egyszer kell használni.

A tamponok a felszívóképesség szerint különböző méretűek. A mini tamponok alkalmasak enyhe vérzésre vagy a menstruáció első napjaira tizenéves lányoknál. A használt tamponokat rendszeresen cserélni kell a túlfolyás és a fertőzésveszély elkerülése érdekében.

A tamponok előnyei a diszkrécióban rejlenek, nem látszanak a ruhákon keresztül, praktikusak sportoláshoz, úszáshoz.

Invazivitásuk hátrányosnak tekinthető - zavarják a hüvelyt, eldobhatóak és nem ökológiai jellegűek, hosszú távon drágábbak, és helytelen használat esetén toxikus sokk szindróma kockázatát hordozzák magukban.

menstruációs csésze
Fotó forrása: www.freepik.com

Menstruációs kehely

A menstruációs kehely modern és környezetbarát alternatívát jelentenek az eldobható eszközökkel szemben. Orvosi minőségű szilikonból készülnek, harang alakúak, és a hüvelybe helyezik be őket. A felszívódás helyett a vér felfogásának elvén működnek.

A kehely több órán át tart, majd eltávolítják, kiürítik, kiöblítik és újra behelyezik. Egy kehely akár több évig is kitart. Különböző anyagokból és különböző méretekben készülnek az életkornak és a születéseknek megfelelően. Mind a behelyezés, mind az eltávolítás igényel némi gyakorlatot és a saját anatómia ismeretét.

Összefoglalva, a menstruációs kehely előnyei egy környezetbarát és gazdaságos megoldás, amely évekig tart. Diszkrétek, kényelmesek, és alacsony a túlfolyás kockázata. Használhatók sportoláshoz és úszáshoz, és kevésbé zavarják a természetes hüvelyi mikroflórát.

Azonban a telepítés és a visszahozatal gyakorlást igényel, mosást és karbantartást igényel, és a kezdeti költség magasabb, ami hátránynak tekinthető.

Menstruációs bugyi

Az utóbbi időben, ahogy az ökológia és a fenntarthatóság egyre nagyobb visszhangra talál a lakosság körében, a menstruációs bugyik is népszerűvé váltak a nők körében. Három rétegből állnak: egy gyorsan száradó nedvszívó rétegből, egy nagy nedvszívó képességű rétegből és egy vízhatlan membránból.

Ugyanolyan vékonyak, mint a normál fehérnemű, és önmagukban vagy tampon vagy kehely biztosítékaként is viselhetők.

A bugyit 8-10 óra elteltével kell lecserélni. Használat után csak öblítse ki hideg vagy langyos vízzel, és mossa ki mosógépben, enyhe mosószerrel 40 °C-ig. A menstruáció erősségétől függően változnak.

A menstruációs bugyik előnye az ökológia és a fenntarthatóság mellett a könnyű használat és ápolás. A betétekhez hasonlóan ezek is nem invazívak. A magasabb kezdeti befektetés ellenére hosszú távon pénzt takarítanak meg, mivel 2 évig vagy tovább tartanak. Ráadásként pedig többféle szabás közül választhatsz, hogy megfeleljen a preferenciájának és a céljának.

Hátrányuk az anyagi nehézségeken kívül a fürdés lehetetlensége is. Egyes gyártók azonban ezt a problémát menstruációs fürdőruhákkal oldották meg.


Menstruációs higiénia

A megfelelő menstruációs higiénia minden nő egészségügyi ellátásának fontos része. Segít megelőzni a fertőzéseket, az intim testrészek irritációját és gyulladását, és kellemesebbé teszi az egész menstruációs folyamatot.

Megfelelő higiénia a menstruáció alatt

A menstruáció alatt rendkívül fontos, hogy gondoskodjunk az intim testrészek higiéniájáról. A vér és az izzadság nedves környezetet teremt, amely táptalajt jelent a baktériumok számára.

A helyes menstruációs higiénia alapelvei:

 • Rendszeresen zuhanyozzon naponta 1-2 alkalommal langyos vízzel. Használjon enyhe szappant parfümök és színezékek nélkül.
 • A betéteket és tamponokat 4-8 óránként cserélje, a kehelyt naponta kétszer ürítse ki. Soha ne hagyja az eszközt túl sokáig bent.
 • Bélmozgás után törölje meg elölről hátrafelé, hogy megakadályozza a végbélből származó baktériumok hüvelybe jutását.
 • Viseljen pamut alsóneműt, amely lélegzik. Kerülje a szűk nadrágokat és ruhákat.
 • Csak tiszta törölközőket és fürdőlepedőket használjon.
 • Igyon sok vizet és kövesse a kiegyensúlyozott étrendet az immunitás támogatása érdekében.


Érdekelheti Önt: A testhigiénia általában az egészségügyi ellátás alapja.
 Ide tartozik a fogápolás is.
Ismeri a fogápolás előnyeit?Toxikus sokk szindróma - tünetek és megelőzés

A toxikus sokk szindróma (TSS) ritka, de potenciálisan életveszélyes állapot. A Staphylococcus aureus baktérium toxinja okozza. A TSS kockázata az erősen nedvszívó tamponok használatával függ össze, különösen, ha túl sokáig maradnak a helyükön. A tünetek hirtelen jelentkeznek:

 • 39°C feletti magas láz
 • napégésre emlékeztető kiütés
 • hányás, hasmenés
 • izomfájdalom, gyengeség, szédülés
 • csökkent vérnyomás, ájulás

Ha ezek a tünetek jelentkeznek, azonnal orvoshoz kell fordulni. A TSS megelőzhető az alábbi irányelvek betartásával:

 • Csak a menstruáció alatt használjon tampont.
 • A tampont 4-8 óránként cserélje, ne hagyja ott éjszakára.
 • Váltogassa a tamponok használatát más eszközökkel (betétek, kehely).
 • A tamponcsere előtt és után alaposan mosson kezet.
 • Ha kehelyt használ, mindig sterilizálja azt rendszeresen forró vízzel az utasításoknak megfelelően.

Menstruációs nehézségek és megoldásuk

Bár a menstruáció egy természetes folyamat, sok nő különböző kellemetlenségeket és kellemetlen tüneteket tapasztal a ciklusa alatt, amelyeket a köznyelv "női problémáknak" nevez. Ezek közül néhány nagyon kellemetlenné teheti a mindennapi működést és az életminőséget. 

Nézzük meg közelebbről a különböző betegségeket, azok lehetséges okait és az enyhítés módjait, illetve azt, hogy mikor szükséges orvosi segítséget kérni.

fájdalmas menstruációFotó forrása: www.freepik.com


Fájdalmas menstruáció (dysmenorrhoea) és a fájdalomcsillapítás lehetőségei

A dysmenorrhoea a fájdalmas menstruáció szakkifejezése. Az alhasi görcsös fájdalomban nyilvánul meg, amely kisugározhat a hátba vagy a lábakba. A fájdalmat a méh túlzott összehúzódása okozza.

Az elsődleges menstruációs zavarnak nincs szerves oka, és fiatal nőknél gyakori. A másodlagos dysmenorrhoeát olyan betegségek okozzák, mint az endometriózis vagy a mióma.

A menstruációs fájdalom enyhítése többféleképpen is elérhető. Az egyik az alhasi és keresztcsonti terület melegítésével, például termofórral vagy meleg borogatással.

A gyengéd masszázs és a testmozgás szintén enyhítheti a fájdalmat a vérkeringés javításával és a terület izmainak ellazításával.

Emellett a gyógyteák, például a menta, a gyömbér vagy a kamilla, valamint a magnéziumot tartalmazó étrend-kiegészítők, amelyek segítenek csökkenteni a fájdalmas görcsöket, szintén hasznosak lehetnek. A gyógynövénykivonatok kombinációja golgotavirág, komló és valeriána.

Ha a fájdalom jelentősen korlátozza a normális működést, nem enyhül a kezelés után, vagy 25 éves kor után hirtelen jelentkezik, orvoshoz kell fordulni, és meg kell keresni az okot.


Erős vérzés (menorrhagia) és mikor kell orvoshoz fordulni

A menorrhagia túl erős és elhúzódó menstruációs vérzés. Ciklusonként több mint 80 ml vér elvesztése vagy 7 napnál hosszabb ideig tartó menstruáció. Egy nő gyakran nem képes normális segédeszközökkel felszívni ekkora mennyiségű vért.

Az ok lehet hormonális egyensúlyhiány, mióma, polipok vagy véralvadási zavarok. Az erős menstruáció a vérszegénység (anaemia) kockázatához vezet. Ez kifejezett fáradtságban, gyengeségben, sápadtságban és légszomjban nyilvánul meg.

Ha egy nőnél 7 napnál hosszabb ideig tartó vagy szokatlanul erős menstruációs vérzés jelentkezik (1-2 óra alatt átitatja a betétet vagy tampont), fontos, hogy orvoshoz forduljon.

Figyelnie kell arra is, ha a vérszegénység jelei, például fáradtság, sápadtság, ájulás vagy szívdobogás jelentkeznek, mivel ezek túlzott vérveszteségre utalhatnak.

Egy másik figyelmeztető jel a menstruációs vérben lévő nagyméretű vérrögök. Ha az erős vérzés hirtelen jelentkezik vagy fokozatosan romlik, szakemberrel kell foglalkozni a helyzettel.

A menorrhagia kezelése az okától függ. Alkalmazhatók hormonális gyógyszerek a ciklus szabályozására, véralvadást elősegítő gyógyszerek vagy vaspótlás. Mióma vagy polipok esetén néha műtétre van szükség.


Premenstruációs szindróma (PMS) és tippek a tünetek enyhítésére

A PMS a menstruáció előtt 7-10 nappal jelentkező fizikai és pszichés tünetek összessége, amelyek a vérzés megindulásával elmúlnak. A ciklus luteális fázisában bekövetkező hormonális változások okozzák, és a menstruációs ciklus zavarai közé tartozik.

A PMS leggyakoribb tünetei közé tartozik a mell érzékenysége és feszessége, puffadás, hasi fájdalom, hasmenés vagy székrekedés. A nők a bőrön is tapasztalhatnak változásokat, például pattanások és zsíros bőr megjelenését.

A PMS gyakran jár hangulatingadozással, könnyezéssel, szorongással és ingerlékenységgel is. További gyakori tünetek a fáradtság, az alvászavarok és a fejfájás. Egyes nők ebben az időszakban intenzív sóvárgást tapasztalhatnak bizonyos ételek iránt, és hajlamosak a túlevésre.

Bár a PMS-tünetek kellemetlenek lehetnek és befolyásolhatják az életminőséget, többféle módon is enyhíthetők, például életmódváltással, testmozgással és szükség esetén orvoshoz fordulással.

A rendszeres testmozgás az endorfinoknak köszönhetően javítja a hangulatot, és segít a duzzanat ellen. Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend, a koffein, az alkohol, a só és a cukor korlátozása szintén tanácsos. Nem szabad megfeledkezni az elegendő alvásról, az olyan relaxációs technikákról, mint a légzőgyakorlatok vagy a meditáció.

A gyógyteák (orbáncfű, menta, komló ) és a magnéziumot, B6-vitamint és omega-3 zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítők szintén segíthetnek. A jól ismert "női gyógynövény", az esti kankalin, amely leggyakrabban olaj formájában kapható, szintén segít a PMS jobb kezelésében.


Szabálytalan ciklus és mikor kell orvoshoz fordulni vele

A menstruációs ciklus akkor tekinthető rendszeresnek, ha az egyes ciklusok hossza legfeljebb 7-10 napot változik. A serdülő lányoknál és a perimenopauzában lévő nőknél gyakoriak az ingadozások. A vérzés ritmusának hirtelen változása, a menstruáció kihagyása vagy a jelentősen rendszertelen menstruáció azonban orvosi figyelmet igényel. Az ok lehet például:

 • Policisztás ovárium szindróma (PCOS) - hormonális rendellenesség, amely ciszták kialakulásával jár a petefészkeken.
 • Pajzsmirigyzavarok - a pajzsmirigy alul- vagy túlműködés megzavarja a menstruációs ciklust.
 • Magas prolaktinszint - a prolaktin hormon blokkolja az ovulációt, feleslege cikluszavarokat okoz.
 • Alacsony testsúly és alultápláltság - a szervezet a menstruációs ciklus elfojtásával energiát takarít meg.
 • Stressz, túlzott fizikai aktivitás, reproduktív szervi rákok

A rendszertelen ciklusokat a kiváltó oknak megfelelően kezelik. Néha elegendő az életmódváltás, máskor orvosi kezelésre vagy műtétre van szükség.

boldog terhes pihentető fiatal nő az ágyban
Fotó forrása: www.freepik.com

Terhesség és menstruáció

A terhesség és a menstruáció szorosan összefüggő témák. A menstruációs ciklus minden hónapban felkészíti a nő szervezetét egy esetleges terhességre. Ha a megtermékenyítés és az embrió befészkelése nem következik be, a menstruáció bekövetkezik. Ha azonban egy nő teherbe esik, a menstruációs ciklusa a szülésig leáll.

Nézzük meg közelebbről a menstruáció és a terhesség közötti összefüggéseket, és azt, hogy mi történik a nő testében ebben az időszakban.

Az embrió fogantatása és fészkelése

A fogamzás akkor következik be, amikor a spermium megtermékenyíti az érett petesejtet a petevezeték ampulláris részében, általában 12-24 órával a peteérés után. A megtermékenyített petesejt fokozatosan osztódik és a petevezetéken keresztül a méhbe jut. Ez a folyamat körülbelül 3-4 napig tart.

A méhben az embrió beágyazódik az előkészített bélésbe (a méhnyálkahártyába), és elkezdi termelni a hCG (humán koriongonadotropin) hormont. A HCG jelzi a terhességet és fenntartja a sárgatest progeszterontermelését. Ennek eredményeként a menstruáció nem indul be, és a terhesség folytatódhat.

A menstruáció kihagyása mint a terhesség jele

Az elmaradt menstruáció gyakran a terhesség első jele, amely felhívja a nő figyelmét arra, hogy terhes lehet. Ha több mint 28 nap telt el az utolsó menstruációja óta, és nem volt vérzése, érdemes terhességi tesztet végezni. Ez kimutatja a hCG jelenlétét a vizeletben.

A hCG-szint 48-72 óránként emelkedik, így a teszt a késleltetett menstruáció minden egyes napjával megbízhatóbbá válik. Az elmaradt menstruáción kívül más korai jelek, mint például a mell érzékenysége, fáradtság, hányinger, gyakori vizelési inger is utalhatnak terhességre.

Menstruáció a terhesség alatt

Bár a terhesség alatt normálisan nem jelentkezik menstruáció, egyéb vérzés előfordulhat. A nők akár 25%-ánál is előfordulhat vérzés az első trimeszterben. A legtöbb esetben ez a várható menstruáció idejére eső beágyazódási vérzés, amelyet az embriónak a méh nyálkahártyájába való befészkelése okoz. 

Gyengébb, mint a menstruáció, és csak néhány napig tart. Néha a vérzés a közösülés után is jelentkezik a megduzzadt és érzékeny kúpok miatt.

Az erősebb vérzés vetélés, méhen kívüli terhesség vagy anyajegyes terhesség jele lehet. Terhességi vérzés esetén mindig orvoshoz kell fordulni, vagy fel kell keresni egy egészségügyi klinikát.

A menstruáció visszatérése a szülés után

A szülés után a menstruációs ciklus fokozatosan újraindul. Ha a nő nem szoptat, az első menstruáció már 6-8 héttel a szülés után is jelentkezhet. Szoptató nőknél a menstruáció visszatérése egyéni.

A szoptatás során képződő prolaktin hormon hatására a menstruáció több hónapig vagy egy évig elnyomható. A szoptatás abbahagyása után a ciklus általában néhány hónapon belül beáll. A szülés utáni első menstruáció gyakran rendszertelen, és erősebb vérzéssel és görcsökkel járhat. Fél éven belül a ciklusnak rendeződnie kell.

Közben számolni kell azzal a lehetőséggel, hogy szoptatás közben is teherbe eshet.


Szex és menstruáció

A menstruáció alatti szex teljesen biztonságos és normális, amennyiben mindkét partner beleegyezik. Egészségügyi kockázatokkal nem jár. Azonban minden nő másképp éli meg a menstruációját, és a menstruáció alatti szexre vonatkozó preferenciák is eltérőek.

Csökkent vagy megnövekedett szexuális étvágy

A menstruáció alatti hormonális változások egyes nőknél a libidó és a szexuális vágy csökkenéséhez vezethetnek. Ennek oka lehet a menstruációt kísérő fizikai kellemetlenség, fájdalom vagy fáradtság is. Ezzel szemben más nők éppen a menstruáció alatt tapasztalnak fokozott szexuális vágyat, ami a megnövekedett ösztrogénszintnek és a kismedencei szervek vérellátásának köszönhető.

Fájdalom és kellemetlenség

A menstruációs görcsök, a fejfájás, a mell érzékenysége vagy az általános fáradtság csökkentheti a közérzetet és a szexuális étvágyat. Egyes pozíciók kényelmetlenek lehetnek a menstruáció alatt. A partnerrel való kommunikáció és a nő érzéseinek figyelembevétele kulcsfontosságú ebben az időszakban.

A "rendetlenséggel" kapcsolatos aggodalmak

Mind a nőknek, mind partnereiknek lehetnek pszichológiai gátlásaik és félelmeik a menstruáció alatti szex közbeni foltosodással kapcsolatban. Ezeket a félelmeket kölcsönös bizalommal, nyílt beszélgetésekkel és olyan gyakorlati intézkedésekkel lehet leküzdeni, mint a törülköző használata vagy zuhanyozás szex előtt vagy után.

Terhesség lehetősége a menstruáció alatt

Bár a menstruáció alatti teherbeesés valószínűsége alacsony, de nem nulla. A nem tervezett fogamzás elleni megbízható védelem érdekében óvszert vagy más fogamzásgátlót kell használni. A menstruáció önmagában nem megbízható fogamzásgátló módszer.

Alternatív gyakorlatok

Ha egy nő vagy egy pár nem akar hüvelyi közösülést folytatni a menstruáció alatt, felfedezhetik az intimitás és a kielégülés más formáit - kölcsönös masszázs, orális szex, kézi stimuláció stb. Fontos, hogy mindkét partner kívánságát és határait tiszteletben tartsuk.

 Érdekes tény: A különböző betegségekben szenvedő emberek intim életükben is tapasztalhatnak problémákat.

 Tudja, hogyan befolyásolhatja a vesekárosodás a szexualitást, és hogyan élvezheti az egészséges partnerkapcsolatokat dialízis mellett is?


 

A menstruáció természetesen befolyásolja a nők szexuális életét, de nem kell, hogy akadálya legyen a teljes intim életnek. A kulcs az, hogy ismerje meg a testét és annak igényeit, kommunikáljon nyíltan a partnerével, és találjanak olyan megoldást, amely mindkettő számára működik.

 

boldog feleség otthon
Fotó forrása: www.freepik.com

Életmód a menstruáció alatt

A megfelelő életmód fontos az általános egészség és jólét szempontjából a nők életének minden szakaszában. A menstruáció alatt, amikor a szervezet hormonális változásokon és vérveszteségen megy keresztül, különösen fontos, hogy gondoskodjon a fizikai és mentális jólétéről. 

Megfelelő étrend és ivási rendszer

A menstruáció alatt az étrendnek kiegyensúlyozottnak, változatosnak és tápanyagokban gazdagnak kell lennie, amelyekre a szervezetnek szüksége van az elvesztett vér- és vasszint helyreállításához. 

 • A vasban gazdag élelmiszerek, például a vörös hús, a spenót, a bab, a tofu, a szárított sárgabarack alkalmasak.
 • A vas jobb felszívódása érdekében keressen C-vitamin-forrásokat, például citrusféléket, paprikát vagy brokkolit.
 • Az összetett szénhidrátok fogyasztása biztosítja, hogy energiaszintje egyenletes maradjon - teljes kiőrlésű kenyér, rizs, tészta, zabpehely.
 • Az egészséges zsírok fontosak a hormontermeléshez. Ezek olyan élelmiszerekben találhatók, mint a diófélék, magvak, avokádó és lazac.
 • És végül, de nem utolsósorban, probiotikus élelmiszerek a bélrendszer egyensúlyáért: joghurt, kefir, savanyú káposzta, kimchi. Ajánlatos továbbá probiotikumokat és prebiotikumokat tartalmazó étrend-kiegészítőket szedni.

Ezzel szemben jobb, ha korlátozza a koffeint, az alkoholt, az édesített és zsíros ételeket, amelyek súlyosbíthatják a duzzanatot és a görcsöket. A bőséges vízfogyasztás, ideális esetben tiszta víz vagy cukrozatlan gyógyteák fogyasztása szintén fontos. A víz segít megelőzni a fejfájást, a fáradtságot és a székrekedést, amelyek gyakran kísérik a menstruációt.

Testmozgás és fizikai tevékenységek 

Bár sok nőnek nincs kedve sportolni a menstruáció alatt, a megfelelő testmozgás enyhítheti a menstruációs fájdalmat és javíthatja a hangulatot. A testmozgás elősegíti a vérkeringést, oldja az izomfeszültséget és növeli az endorfinszintet.

Az olyan gyengédebb tevékenységek, mint a jóga, a pilates vagy a nyújtás különösen alkalmasak. Az úszás vagy a könnyű gyaloglás szintén jó.

Fontos, hogy mértékkel mozogjunk, és tiszteljük a testünket. Ha nem érzi jól magát, adjon magának egy kis pihenőt. Ne sportoljon, ha erős fájdalmai vannak vagy speciális problémái, például endometriózisa - a mozgás súlyosbíthatja ezeket. 

Alvás és pihenés

A menstruáció alatt rendkívül fontos az elegendő minőségi alvás. Segíti a szervezet regenerálódását, elősegíti a hormontermelést és pozitív hatással van a hangulatra. Az alvásmegvonás viszont rontja a fáradtságot, az ingerlékenységet és a fájdalmat. 

Ha fájdalom vagy stressz miatt nehezen alszik el, segíthetnek a relaxációs technikák, a gyógyteák vagy a nyugtató hatású illóolajok, mint például a levendula, a geránium, a bergamott, a citrom, a szantálfa, a menta stb.

Stresszkezelés és relaxációs technikák

A stressz ronthatja a menstruáció lefolyását, és fordítva, a menstruációs nehézségek a stressz forrása is lehetnek. Ezért jó ötlet megtanulni, hogyan lehet hatékonyan kezelni a stresszhelyzeteket olyan relaxációs technikák alkalmazásával, mint például:

 • mély hasi légzés
 • progresszív izomlazítás
 • tudatossági meditáció
 • kellemes tájak vizualizációja
 • ima vagy spirituális tevékenységek a hitének megfelelően
 • gyengéd masszázs illóolajokkal
 • relaxáló zene, éneklés, festés


Fontos, hogy minden nap találjunk egy kis időt magunkra, és olyan tevékenységekkel foglalkozzunk, amelyek örömet és békét hoznak. Az érzések megosztása a közeli emberekkel szintén segít a feszültség oldásában. Súlyos menstruációs fájdalom vagy hangulatingadozás esetén ne habozzon orvoshoz fordulni.

Következtetés

A menstruáció alatti öngondoskodás az életmód minden területét magában foglalja. A megfelelő táplálkozás, a megfelelő testmozgás, a minőségi alvás és a stressz kezelése megteremti a zökkenőmentes menstruációs ciklus és az általános fizikai és mentális jólét feltételeit. Találja meg a testének és az igényeinek megfelelő rendszert. Ha tartós nehézségek merülnek fel, ne féljen szakember tanácsát kérni.

 

Ezt a cikket a következőkkel együttműködve készítettük:

PoctiveSEO: Ismerje meg a SEO-t, és tanulja meg, hogyan használhatja azt a saját előnyére: az alapoktól a legfontosabb tényezőkig.

A cikk szerzője: Mgr. Radka Žiaková, a PoctiveSEO egészségügyi és szakmai témákkal foglalkozó tartalomszakértője, a Zdravoradka.sk webáruház tulajdonosa.

Copyediting: Gabriela Volfová

A szerzőről:

Társadalomtudományi mesterszakos hallgató vagyok, aki érdeklődik az egészséges életmód iránt. Tudásomat és gyakorlati tapasztalataimat nem csak a tudományos életből merítem, hanem abból is, hogy folyamatosan tanulok és új dolgokat fedezek fel.
Regisztrált ápolóként és egy egészségügyi weboldal tulajdonosaként arra törekszem, hogy szeretettel és szakértelemmel terjesszem az egészséges táplálkozással és életmóddal kapcsolatos ismereteket. Ugyanakkor
új utakat fedezek fel a mentális egészség és jóllét területén. nemcsak az emberekhez, hanem az állatokhoz és a természethez is közel állok, ami tükrözi holisztikus életszemléletemet. Cikkeim a legújabb tudományos eredmények gazdag mozaikját kínálják személyes tapasztalatokkal átszőve. Értékes információkkal látják el az olvasókat, és pozitív változásokra ösztönzik őket a jobb egészség és az általános jólét érdekében.

 

Források:

https://bagniari.com/stravovani-v-kontextu-zenskeho-zdravi/

https://www.zdravie.sk/clanok/55726/sex-pocas-menstruacie-je-to-bezpecne
https://www.mojamenstruacia.sk/
https://www.solen.cz/pdfs/int/2009/09/09.pdf
https://www.venira.sk/blog/menstruacia-ako-prirodzena-sucast-kazdej-zeny/
https://bagniari.com/proc-az-90-zen-trpi-pms/