Köszvény és húgysav - miért okoznak ízületi fájdalmat és hogyan lehet megelőzni azt

A köszvényes ízületi gyulladás (Arthritis uratica) vagy "köszvénybetegség" (más néven csak köszvény, gout) egy fájdalmas ízületi betegség, amely világszerte emberek millióit érinti. A kezelés és az életmód megfelelő megközelítésével a köszvény és tünetei minimálisra csökkenthetők.

A húgysav, mint a köszvény fő oka

A köszvénybetegséget a purin anyagcsere zavara okozza, ami a húgysav felhalmozódásához vezet a szervezetben kristályok formájában. Gyakori következménye a zsibbadás, gyulladás és degeneratív elváltozások az ízületekben.

Becslések szerint a köszvény a fejlett országokban a lakosság mintegy 2%-át érinti, és előfordulása az életkor előrehaladtával növekszik, a 65 év feletti férfiaknál 7%-ra, a 85 év feletti nőknél 3%-ra (nőknél az ösztrogén hormon elvesztése - az urikozurikus hatás - okozza). [1]

térdfájdalom köszvényben

Fotó forrása: www.freepik.com


Húgysav

Az élelmiszerekben gyakran előforduló purinbázisok anyagcseréjének természetes terméke. Amikor a purinok lebomlanak a szervezetben, húgysav keletkezik, amely általában feloldódik a vérben és a vizelettel ürül.

A probléma akkor jelentkezik, ha a szervezet túl sok húgysavat termel, vagy ha a vesék nem képesek hatékonyan eltávolítani a felesleges húgysavat a szervezetből. Ennek következtében a húgysav felhalmozódik a vérben, majd éles, tűszerű kristályok formájában lerakódik az ízületekben.

A húgysav egy vízben nehezen oldódó vegyület. 5,5 alatti pH-nál a molekulák többsége nem disszociált és ezért kevésbé oldódó formában van. A hideg is jelentősen hozzájárul a húgysav csökkent oldhatóságához - ez az egyik oka annak, hogy a rachitis a "királyok betegsége" becenevet kapta (a nemesek nagyobb valószínűséggel fogyasztottak purinban gazdag ételeket, például húst, felvágottakat és alkoholt, de idejük nagy részét is nedves, hideg kastélyokban töltötték).

A húgysavkristályok irritálhatják az ízületi szöveteket és gyulladást okozhatnak, ami a köszvényre jellemző tünetekben, például fájdalomban, duzzanatban és az érintett ízületek bőrpírjában nyilvánul meg. A genetikai hajlam is fontos szerepet játszik. Egyes emberek öröklődően hajlamosabbak a húgysav felhalmozódására és a köszvénybetegség kialakulására.

A köszvénybetegség kialakulásához hozzájárulhat még a purinban gazdag élelmiszerek (például vörös húsok, alkohol, édességek) túlzott fogyasztása, valamint bizonyos gyógyszerek, amelyek befolyásolhatják a szervezet húgysavszintjét.

 

Köszvénybetegség és annak megnyilvánulásai

A köszvény leggyakoribb tünetei közé tartozik a hirtelen fellépő erős fájdalom, duzzanat és az ízületek, különösen a lábfejek és a lábujjak vörössége. A köszvény azonban a térdet, a bokát vagy a kéz ízületeit is érintheti. A fájdalom gyakran olyan erős és elviselhetetlen, hogy a betegek nem tudnak állni vagy járni. Ezek a fájdalomrohamok több napig is eltarthatnak, majd fokozatosan elmúlnak, de bármikor újra jelentkezhetnek, különösen, ha nem kezelik megfelelően.

megnövekedett húgysav és kristályok a nagylábujjon

Fotó forrása: www.vecteezy.com


A köszvény diagnózisa a klinikai tünetek és a laboratóriumi vizsgálatok kombinációját
jelenti
. Az orvos általában alapos fizikális vizsgálattal kezdi, amelynek során az érintett ízületekre összpontosít, és olyan tipikus köszvényes tüneteket keres, mint a bőrpír, duzzanat és érzékenység. Ezután laboratóriumi vizsgálatokat végeznek a vér és a vizelet húgysavszintjének mérésére. A húgysavszint mérése mellett az orvos elemezheti az ízületi folyadékot is, hogy megerősítse a nem kívánt kristályok jelenlétét.

Két formát különböztetünk meg:

 • Akut köszvényes ízületi gyulladás - visszatérő rohamok (leggyakrabban éjszaka, gyakran megerőltetés vagy diétás hiba után). A roham általában néhány nap múlva, legkésőbb 2 héten belül elmúlik.
 • Krónikus köszvényes ízületi gyulladás - az ízületben és annak környékén csomós, kemény, urátkristályokat tartalmazó lerakódások (köszvényes tophi) alakulnak ki. Mikroszkóposan ezek csillag alakú képződményekbe rendeződött, urát-tűket tartalmazó lerakódások, amelyek sejtes szinten gyulladásos reakciót váltanak ki.

A köszvény pontos diagnózisa elengedhetetlen a megfelelő kezeléshez és a szövődmények kockázatának csökkentéséhez. Ezért fontos, hogy a köszvény gyanújával orvoshoz forduljanak, és megfelelő vizsgálatoknak vessék alá magukat a diagnózis megerősítése vagy megcáfolása és a kezelés megkezdése érdekében.

 

Az életmód hatása a köszvényes betegségre

Az egészséges életmód jelentős szerepet játszik a köszvény megelőzésében.

Megfelelő étkezési szokások

A purinban gazdag élelmiszerek, például a vörös húsok, a tenger gyümölcsei, az alkohol és az édességek fogyasztásának korlátozása csökkentheti a köszvény kialakulásának kockázatát. A gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban és alacsony zsírtartalmú tejtermékekben gazdag étrend szintén csökkenti a húgysav felhalmozódását a szervezetben. Ajánlott továbbá korlátozni az alkohol- és koffeinfogyasztást, amelyek növelhetik a húgysavszintet.

 

TIPP: A kávé megfelelő, koffeinmentes alternatívája a cikóriaital.
Magas rosttartalmának köszönhetően jótékonyan hat az emésztésre, a májműködésre,
a csontok, az izmok és az ízületek egészségére is.

 

Ivási rendszer

Az elegendő folyadékbevitel segít a húgysav hígításában és természetes úton, a vizelettel történő távozásában a szervezetből. A rendszeres vízfogyasztás tehát minimálisra csökkentheti a sav felhalmozódásának kockázatát a szervezetben, és így csökkentheti a köszvényes betegség kialakulásának valószínűségét. A húgysav kiválasztását a szervezetből bizonyos gyógynövények is segítik, amelyeket gyógytea formájában érdemes fogyasztani - például a kender, a nyírfavirág, a gyermekláncfű, az aranyvessző és a máriatövis.

Fizikai aktivitás

A rendszeres testmozgás fontos az egészséges testsúly és anyagcsere fenntartásához. Az aktív életmód segíthet csökkenteni az elhízás és a túlsúly kockázatát, amelyek összefüggésbe hozhatók a köszvény kialakulásának nagyobb valószínűségével. A rendszeres testmozgás elősegíti a purin anyagcsere megfelelő működését is.

Tekintse meg egyszerű útmutatónkat, hogy bármilyen korban fitt maradjon.

Kerülje a stresszt

A stressz negatív hatással lehet az általános egészségi állapotunkra, és fogékonyabbá tehet minket különböző betegségekre, többek között a gyulladásra és a köszvényre. A stressz kontrollálása relaxációs technikákkal, például jógával, meditációval vagy mély légzőgyakorlatokkal hatékony megelőzésként működhet.


rhodiola-60-kapszula-epigemic

Rhodiola - 60 kapszula - Epigemic®

Mindazoknak, akik a legtöbbet szeretnék kihozni testükből és agyukból. A Rhodiola támogatja Önt a fáradtság, a stressz és a "szivárgó" memória elleni küzdelemben.


 

Hagyományos kezelési módszerek - farmakoterápia

A leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoznak:

 • NSAID-ok - A nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszereket, például az ibuprofent vagy a naproxent általában fájdalomcsillapításra és gyulladáscsökkentésre használják.

 • Colchicin - az ocun (Colchicum autumnale) kivonata. Alternatívát jelent, ha a NSAID-terápia nem kezdhető el (pl. ellenjavallat vagy intolerancia esetén). A kolhicin segít a fájdalom és a gyulladás enyhítésében, befolyásolja a fehérvérsejtek (granulociták) mozgását a szervezetben, ezáltal csökkenti a húgysavra adott védekező választ. Többféle adagolási séma létezik, általában az első napra elosztott 2 mg-os kiugró adaggal kezdik, és szükség szerint a következő napokon legfeljebb napi 1 mg-os adagokkal folytatják. [2]
 • Glükokortikoidok - az akut köszvényes rohamok kezelésére használt gyógyszerek csoportja, amikor a NSAID-ok vagy a kolhicin nem adhatók, vagy amikor ezek a kezelések sikertelenek.

 • Urosztátok (pl. allopurinol, febuxosztát) - e gyógyszerek hatásmechanizmusa az, hogy gátolják a hipoxantin xantinná, majd a xantin húgysavvá alakulását, ezáltal a húgysavtermelés elnyomását eredményezik.


A hagyományos kezelések enyhülést nyújthatnak a köszvényben szenvedők számára, és segíthetnek a betegséggel járó tünetek kezelésében. Fontos azonban, hogy a köszvényes kezelés egyénre szabott és az adott beteg igényeihez igazított legyen - ezért a hatékony eredmény biztosítása és a mellékhatások minimalizálása érdekében elengedhetetlen a szakemberrel való konzultáció és az előírt kezelés betartása.

köszvény gyógyszeres kezelése, húgysav 

Fotó forrása: www.freepik.com


Alternatív kezelési módszerek

Életmód- és étrendváltás

Az életmód és a táplálkozás megváltoztatása kulcsszerepet játszhat a köszvényes betegség megelőzésében. Az egyik fő cél a purinban gazdag élelmiszerek, például a vörös húsok, a tenger gyümölcsei és az alkohol fogyasztásának csökkentése. A folyadékbevitel - különösen a víz - növelése szintén segíthet a húgysav feloldásában és az ízületekben való lerakódásának megakadályozásában. Fontos az egészséges testsúly fenntartása és a rendszeres testmozgás, ami csökkentheti a köszvényes rohamok kockázatát.

Növényi és kiegészítő anyagok

Számos olyan természetes anyag létezik, amely pozitív hatással lehet a köszvénybetegség megelőzésére és tüneteinek enyhítésére. A legismertebbek közé tartoznak:

 • A kurkumin - a kurkuma gyökérből származó festékanyag az egyik legerősebb természetes gyulladáscsökkentő szer.
 • Bromelain - az ananászból származó enzimek egy csoportja képes enyhíteni a fájdalmat, duzzanatot és ízületi gyulladást, emellett pozitívan befolyásolja a húgysavszintet.
 • Boswellia - A Boswellia serrata fa kérgéből kivont gyanta aktív összetevője a boswelliasav, amelyet a hagyományos indiai gyógyászatban (Ayurveda) és más kultúrákban gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságai miatt használnak. Ezeket a gyulladáscsökkentő hatásokat a legújabb tudományos vizsgálatok is megerősítették. [3]

Mindezek a természetes anyagok gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, és segíthetnek csökkenteni a köszvényhez kapcsolódó fájdalmat és gyulladást

 

Akupunktúra

Az akupunktúra egy hagyományos kínai gyógymód, amely során vékony tűket helyeznek a test meghatározott pontjaira. Számos tanulmány utal arra, hogy az akupunktúra segíthet csökkenteni a fájdalom intenzitását és javíthatja az ízületi funkciókat köszvényes betegeknél.

Masszázs és fizioterápia

A masszázs és a fizioterápiás gyakorlatok segíthetnek az érintett ízületek körüli izmok feszültségének oldásában, valamint a rugalmasság és a mobilitás javításában. A masszázs javíthatja a vér- és nyirokáramlást is, ami segíthet a mérgező anyagok kiürítésében a szervezetből és a gyulladás csökkentésében.
 A masszázs krémek is nagy hasznára lehetnek a köszvényes betegeknek, mivel segítenek csökkenteni az ízületi gyulladás ezen formájával járó fájdalmat és gyulladást. E krémek speciális összetétele, amely gyakran tartalmaz természetes kivonatokat és illóolajokat ( mumio, chaga, shungit, costival, propolisz, kígyó- és méhméreg, eukaliptusz ), elősegítheti a vérkeringést az érintett területeken, és segíthet kiöblíteni a húgysavat az ízületekből. Ezenkívül egyes masszázskészítmények hűsítő hatása azonnali fájdalomcsillapítást hozhat és javíthatja a mobilitást. Fontos, hogy a masszázskrémeket óvatosan és az orvos ajánlásaival összhangban alkalmazzuk, különösen akut köszvényes rohamok idején.  A megfelelő étrenddel és életmóddal kombinálva a masszázskrémek jelentősen hozzájárulhatnak a fájdalmas betegségben szenvedők életminőségének javításához.

masszázs az ízületi és izomfájdalmak enyhítésére köszvényben 

Fotó forrása: www.freepik.com


Az étrend beállítása

A purinban gazdag élelmiszerek bevitelének csökkentésére vonatkozó általános ajánlások mellett vannak olyan természetes étrendi gyakorlatok, amelyek hasznosak lehetnek egyes köszvényes betegek számára.
Ilyen például a rostokban és omega-3 zsírsavakban gazdag étrend. Az étrend segíthet csökkenteni a gyulladást és elősegítheti az ízületek egészségét. Egyetlen diéta sem lehet azonban hosszú távú, és semmiképpen sem helyettesítheti a teljes étrendet.
 Célszerű más olyan élelmiszereket is beiktatni az étrendbe, amelyek támogathatják az ízületek egészségét és az általános jó közérzetet. Íme további tippjeink:

 • Fokozott gyümölcs- és zöldségfogyasztás és teljes kiőrlésű gabonafélék: ezek az élelmiszerek vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdagok, amelyek segíthetnek csökkenteni a gyulladást és elősegítik a méreganyagok eltávolítását a szervezetből.
 • Koncentráció az alacsony zsírtartalmú tejtermékekre: Az olyan tejtermékek, mint a joghurt és a tej, fehérjét és kalciumot biztosíthatnak anélkül, hogy növelnék a húgysavszintet.
 • A hüvelyesek beépítése az étrendbe: a bab, a csicseriborsó, a lencse és a borsó jó fehérje- és rostforrások, és nem emelik annyira a húgysavszintet, mint egyes más fehérjeforrások.
 • C-vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztása: A citrusfélék és más C-vitamin-források segíthetnek a vér húgysavszintjének csökkentésében.
 • Rendszeres cseresznye vagy cseresznyelevek fogyasztása: Ezek az élelmiszerek antociánokat tartalmaznak, amelyek segíthetnek csökkenteni a gyulladást és a húgysavszintet.

 

newsletter

 

TIPP HÜVELYES FŐZÉSÉHEZ:

Számos módszerrel csökkentheti a purinok mennyiségét a főzés során:

Főzés és szűrés: a purinok a vízbe kerülhetnek, ezért a szűrés csökkentheti az ételben lévő mennyiséget.
Áztatás és a víz elvetése: a főzés előtti áztatás szintén segíthet a purinok eltávolításában.

 

egészséges táplálkozás köszvény és ízületi fájdalmak esetén
 
Fotó forrása: www.freepik.com


Butirát - az egészség a bélben kezdődik

A butirát egy zsírsavlánc, és a vastagbélben lévő baktériumok által a rostok erjedésének egyik fő terméke. A legújabb kutatások szerint a butirát gyulladáscsökkentő és immunmoduláló tulajdonságai miatt pozitív hatással lehet a köszvénybetegségre.

Gyulladáscsökkentő tulajdonságok

A butirát képes elnyomni a gyulladásos folyamatokat a szervezetben azáltal, hogy befolyásolja az immunrendszer aktivitását és a gyulladásos citokinek termelését. Vizsgálatok kimutatták, hogy a butirát képes gátolni az olyan gyulladásos mediátorok termelését, mint az interleukin-1β (IL-1β) és a tumor nekrózis faktor alfa (TNF-α), amelyek részt vesznek a köszvény patogenezisében. Ily módon a butirát csökkentheti a köszvényhez társuló gyulladás intenzitását, és enyhítheti az ízületi fájdalmat és duzzanatot.

Immunmoduláló hatások

A butirát az immunválaszt is módosíthatja az immunsejtek, például a makrofágok, a T-limfociták és a dendritikus sejtek működésének befolyásolásával. Így a butirát segíthet az immunválasz stabilizálásában és a köszvényhez társuló túlzott immunaktivitás csökkentésében.

A purin anyagcsere szabályozása

Egy másik mechanizmus, amellyel a butirát segíthet a köszvény kezelésében, az a képessége, hogy szabályozza a szervezet purin anyagcseréjét. A purinok olyan anyagok, amelyek húgysavvá bomlanak le, amelynek túlzott termelődése kifejezetten köszvényes betegséggel jár. A butirát az anyagcseréért felelős enzimek befolyásolásával csökkentheti a húgysavszintet, ami csökkentheti a köszvény kialakulásának kockázatát és potenciálisan enyhítheti annak tüneteit.


butirát-30-kapszula-epigemic

Butirát - 30 kapszula - Epigemic®

A butirát egy zsírsav, amely a szervezetben bizonyos bélbaktériumok termékeként található meg. Számos fontos funkciója van az emberi szervezetben, és hatással van a májra, a szívre, az agyra és az immunrendszerre.Következtetés:

A magas húgysavszint nem feltétlenül sorsszerű. Éppen ellenkezőleg, fontos ösztönzőként szolgálhat arra, hogy átgondoljuk szokásainkat, és elkezdjünk tenni egészségünk érdekében. Az életmódváltás lehet az első és legfontosabb lépés a komolyabb egészségügyi problémák megelőzésében.

Engedje meg magának, hogy motivált legyen a pozitív változásokra, és ne várja meg, hogy a kisebb problémák komolyabbá váljanak. A megelőzés a hosszú távú egészség és jólét kulcsa. Kezdje el még ma, és a teste minden egyes, a helyes irányba tett lépést meg fog köszönni.

 

Tanulmány:

 • Salvi PS, Cowles RA. Butirát és a bélhám: a proliferáció és a gyulladás modulációja a homeosztázisban és a betegségben. Cells. 2021 Jul 14;10(7):1775. doi: 10.3390/cells1007171775. PMID: 34359944; PMCID: PMC8304699. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8304699/.
 • Stilling RM, van de Wouw M, Clarke G, Stanton C, Dinan TG, Cryan JF. A butirát neurofarmakológiája: A mikrobióta-bél-agy tengely kenyere és vaja? Neurochem Int. 2016 Oct;99:110-132. doi: 10.1016/j.neuint.2016.06.011. Epub 2016 Jun 23. PMID: 27346602. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27346602/.
 • Kendra Hodgkinson, Faiha El Abbar, Peter Dobranowski, Juliana Manoogian, James Butcher, Daniel Figeys, David Mack, Alain Stintzi. A butirát szerepe az emberi egészségben és a gyomor-bélrendszeri betegségek kezelésére történő klinikai alkalmazása felé tett jelenlegi előrelépés. Clinical Nutrition, Volume 42, Issue 2, 2023, Pages 61-75, ISSN 0261-5614, https://doi.org/10.1016/j.clnu.2022.10.024.
 • Chen J, Vitetta L. The Role of Butyrate in Attenuating Pathobiont-Induced Hyperinflammation. Immune Netw. 2020 Feb 4;20(2):e15. doi: 10.4110/in.2020.20.e15. PMID: 32395367; PMCID: PMC7192831. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7192831/.

Források:

[1] Symptomatická léčba dnavé artritidy, Hana Ciferská, Lenka Petrů, Jan Vachek, Revmatologický ústav, Praha, a Revmatologická klinika 1. LF UK Praha, Klin Farmakol Farm 2016; 30(2): 32–37 (https://www.klinickafarmakologie.cz/pdfs/far/2016/02/07.pdf)

[2] Pavelka K. Diagnostika a terapie dny. Vnitř lék 2015; 61(6): 517–526.

[3] Sabina EP, Indu H, Rasool M. Efficacy of boswellic acid on lysosomal acid hydrolases, lipid peroxidation and anti-oxidant status in gouty arthritic mice. Asian Pac J Trop Biomed. 2012 Feb;2(2):128-33. doi: 10.1016/S2221-1691(11)60206-2. PMID: 23569882; PMCID: PMC3609259. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609259/)


A cikket az Ön számára készítette

 

foto Gabi Herbatica

Gabriela Volfová

A Herbatica csapatának tagja, amely 2015 óta viszi piacra a természetes termékeket.
Természetbarát és a tudatos élet szerelmese, aki hisz abban, hogy csodák történnek...minden nap.
Cikkeink többsége szakmai tanulmányokon vagy tudományos közleményeken alapul.

Elérhetőség: gabriela@herbatica.sk


ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nem találta meg, amit keresett? Vagy további információra van szüksége? 
Elegünk van belőlük – próbáljon meg beírni egy szót, például a keresőablakban. "migrén, aranyér, szemölcs, ekcéma, hátfájás" vagy tekintse meg BLOGunkat.

 

Tetszett a cikkünk? Ossza meg, boldoggá tesz minket :)