Vessen véget a bőrproblémáknak - herpesz, szemölcsök, tyúkszem

Volt már dolga tyúkszemmel, szemölccsel vagy herpesszel? A bőr naponta érintkezik a külső környezettel, és ez jelentősen befolyásolhatja. A bőrkeményedés, tyúkszem és más bőrbetegségek előfordulása első pillantásra problémátlannak tűnhet, de sokszor bosszantó és ha az állapot napról napra romlik, az életminőség is jelentősen lecsökken. Ebben a cikkben alapvető információkat talál arról, hogy miért jelentkeznek ezek a bőrproblémák, és hogyan kezelheti őket otthon anélkül, hogy orvoshoz kellene fordulnia.

Tyúkszem

A tyúkszem az egyik gyakori bőrbetegség, amely a bőr bizonyos területeinek kézi terheléséből adódik. A súrlódás vagy a láb bizonyos helyein történő állandó nyomás következtében bőrkeményedés keletkezik, és ez a megkeményedett bőr nagyon könnyen válik tyúkszemmé. A kallusz egy kör alakú bőr kérgesedési hely, általában sárga színű, és egy későbbi szakaszban gyökér képződhet benne - a tyúkszem "csírája". Ez a belső gyökér (tű) járás közben a csonthoz nyomódik, ami kellemetlen fájdalmat okoz ezen a területen. A tyúkszemek az elhalt sejtek csoportjai, amelyek elterjedhetnek és leggyakrabban az ízületi és csontgerincek felett alakulhatnak ki.

A tyúkszem azonban nem csak a kalluszból származhaz. Egyéb okok:

 • hosszú távon kezeletlen kallusz
 • párás környezet
 • szűk környezet
 • alkalmatlan lábbeli
 • magas cipő (női)

Többféle tyúkszem fajtát ismerünk:

 • puha tyúkszem - leggyakrabban az ujjak között keletkezik, ahol az ujjak egymásra nyomódnak
 • kemény tyúkszem - a lábujjak ízületei felett, a láb vagy a lábujj oldalán keletkeznek a nem megfelelő cipő viselésekor 
 • szemcsés tyúkszem - a láb alján keletkeznek 
 • gyulladt tyúkszem - akkor keletkezik, ha a kemény tyúkszemet nem kezelik (általában műtéti úton távolítják el)
 • vaszkuláris tyúkszem - a kemény tyúkszemből jön létre, amikor a finom vaszkuláris hajszálerek elmélyülnek 

Megelőzés

Annak érdekében, hogy a tyúkszem ne jelenjen meg vagy ne térjen vissza, ki kell zárnia azokat a körülményeket, amelyek főként okozták. Íme néhány tipp a súrlódás kiküszöbölésére és a tyúkszem kialakulásának megakadályozására.

 • Szerezzen megfelelő cipőt és zoknit. Ne válasszon túl laza vagy túl szoros cipőt. A legjobb, ha a cipőt a nap végén vásárolja, amikor a lába kissé megduzzadhat. Egy ortopéd talpbetét vásárlása is segíthet.
 • Vágja le a lábkörmeit. Ha a lábujján lévő köröm túl hosszú, akkor a lábujjait nyomhatja a cipő, ami végül a tyúkszem kialakulását idézi elő.
 • Tartsa tisztán a lábáit és krémmel hidratálja. Rendszeresen használjon lábkrémet a súrlódás elkerülése érdekében.

Kezelés

A kezelés hosszadalmas lehet, és nagy türelmet igényel. A legfontosabb a probléma megoldása a kezdetektől fogva. Hoztunk néhány bevált nagymama receptet a tyúkszem kezelésére.

 1. Vérehulló fecskefű - A gyógynövényből származó narancssárga lé évek óta ismert a tyúkszem és más bőrproblémák eltávolítására. Naponta egyszer be kell dörzsölni az érintett területre, és a folyamatot meg kell ismételni, amíg a tyúkszem el nem tűnik.
 2. Só és almaecet - Ez a kombináció a leküzdheti a tyúkszemet a korai szakaszában. Csak egy teáskanál sóra és 3 teáskanál almaecetre van szüksége.
 3. Propolisz - A propolisz spray-ben vagy tinktúrában vásárolható meg. Közvetlenül a tyúkszemére csepegtetjük, bekötözzük és 48 órán át hagyjuk hatni.
 4. Ecet citrommal -  Tegye a szeletelt citromot ecetbe 3 napra, majd tegye a tyúkszemre, kösse be és hagyja rajta 2-3 napig.
 5. Citromlé sós hagymával - rendszeresen dörzsölje a tyúkszemeket citromlével, ecettel és apróra vágott sós hagymával keverve. Vigye fel az érintett területre és kösse be.

kurie-oka-na-nohe

Szemölcs

A szemölcsök jóindulatú kinövések a bőr felszínén. A lakosság legfeljebb 10% -át érintik, és előfordulhatnak egy vagy több darabban. A szemölcsöket a HPV vírus okozza, amely könnyen bejuthat testünkbe. Ez a vírus a véren vagy a szemölcsökkel való közvetlen érintkezés útján terjed. A szemölcsök azonban csökkent testvédelem és immunitás mellett is előfordulhatnak.

Hogyan szabaduljon meg a szemölcsöktől

Az alap a megelőzés. Mivel a szemölcsök hordozhatóak, fontos, hogy saját törölközőt, ruházatot és cipőt használjon, rendszeresen vigyázzon a bőrére és megőrizze természetes immunitását. Ha a bőr egészséges, kevésbé hajlamos a papillomavírus kötődéseire és a szemölcsök kialakulására. Ha a szemölcs már megmutatkozik, célszerű azt letakarni. 

 1. Almaecet - Az ecetben található sav segít eltávolítani a szemölcsöket. Csak áztasson egy vattapálcát az ecetbe, és vigye fel a szemölcsre, kösse be és hagyja egy éjszakán át hatni.
 2. Fecskefű - A fecskefű pozitív hatása a szemölcsök és a bőrproblémák kezelésében generációk óta bizonyított. Folyékony formában lehet megvásárolni - tinktúra. Ami a tinktúrát illeti, csak vigye fel a szemölcsre, és hagyja hatni 30 percig.
 3. Citromlé - A citrom olyan savat tartalmaz, amely elősegíti a szemölcsök eltávolítását. Használat: 1:1 arányban összekeverjük a citromlevet az ecettel, és egy éjszakán át hagyjuk a szemölcsön.
 4. Fokhagyma - Számos vírusellenes tulajdonsággal rendelkezik, és mivel a szemölcsök vírusos eredetűek, segít eltávolítani őket. A fokhagymát fel kell vágni, fel kell vinni a szemölcsre, be kell kötözni és egy éjszakán át szükséges rajta hagyni hatni.

shutterstock_1355797757-814x462

HU

Herpesz

A herpeszt (egyszerű ajakherpesz) egy vírus okozza, és emberről emberre terjed. A fertőzött személy bőrével érintkezve, vagy fertőzött tárgyak, például ajakbalzsam, evőeszközök, csészék és egyebek megosztásával terjedhet.

A vírus 2 leggyakoribb formái:

 1. típusú herpes simplex vírus (HSV-1). A HSV-1 leggyakrabban a szájüregi fertőzésekhez társul. 2. típusú herpes simplex vírus (HSV-2). Ez a típus leggyakrabban genitális herpesz fertőzésekkel társul.

Már az első fertőzés után is megtörténhet, hogy egy személy egész élete során érzékenyebb lesz a herpes simplex vírussal szemben. Ha a vírus nem aktív, akkor idegsejtek csoportjában alszik. Vannak, akiknek soha nem jönnek elő a vírus tünetei, míg másoknál rendszeresen kitörnek fertőzések formájában.

Nem világos, hogy mi váltja ki a vírus visszatérését. A következő kockázati tényezők azonban szerepet játszhatnak:

 • Hosszan tartó vagy intenzív napsugárzás
 • Csökkent immunitás
 • Idegesség és stressz
 • Menstruáció
 • Sebészi beavatkozás
 • Fizikai sérülés

A herpesz megelőzése és kezelése

Ezek a tippek segíthetnek megakadályozni a szájüregi fertőzést:

 • Ne lépjen közvetlen kapcsolatba valakivel, akinek herpesze van.
 • Ne ossza meg az evőeszközöket, poharakat, szívószálakat vagy más tárgyakat valakivel, aki szájüregi herpeszben szenved.
 • Minden használat után mossa le az ágyneműt és a törölközőket forrásban lévő forró vízben.

Ha már van herpesze, fontos az azonnali beavatkozás. Az otthoni kezelés leggyakoribb összetevői a fokhagyma, a propolisz tinktúra, tonik, regeneráló krém valamint a cink, a B és C vitamin fogyasztása. 


ein_kleiner_junge_mit_herpes_virus_ausschlag_am_mundwinkel_der_mit_einem_wattestaebchen_beruehrt_wird_f4db9041b4f4fba937760eb6c04fb219

Reméljük, hogy ezt a cikket hasznosnak és kifizetődőnek találja.

 

 

 

A cikket az Ön számára készítette

 

foto Barbora Herbatica 100x133Mgr. Barbora Olejníková

A Herbatica csapatának tagja, amely 2015 óta viszi piacra a természetes termékeket.
Alternatív gyógyászat és természetes egészségügyi termékek szakértője.
Cikkeink többsége szakmai tanulmányokon vagy tudományos közleményeken alapul.

 Elérhetőség: barbora@herbatica.sk

 
ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nem találta meg, amit keresett? Vagy további információra van szüksége? Elegünk van belőlük – próbáljon meg beírni egy szót, például a keresőablakban. "migrén, aranyér, szemölcs, ekcéma, hátfájás" vagy tekintse meg BLOGunkat.

 

Tetszett a cikkünk? Ossza meg, boldoggá tesz minket :)