Tudja, hogy mik a pikkelysömör tünetei, hogyan kell kezelni és mit tehet a megelőzés érdekében? Orvos által igazolt

A pikkelysömör egy krónikus bőrbetegség, amely azáltal, hogy szabad szemmel is látható, és vonzza a többi ember tekintetét, nemcsak az ember fizikai, hanem mentális egészségét is befolyásolja. Kezelése jelentős erőfeszítéseket igényel, ami a kúra és az étrend megváltoztatása mellett gyakran az életmód általános megváltoztatását is magában foglalja. Ugyanilyen fontos a környezetünk, különösen a közvetlen családtagok támogatása és megértése. Még ha nem is Ön az, aki pikkelysömörben szenved, minél többet tud meg a betegségről, annál többet tud majd segíteni másoknak, akiknek pikkelysömörük van. Legalább tisztában lessz azzal, hogy ha például egy uszodában találkozik egy ilyen emberrel, nem kell félve és félelemmel kerülnie őt, és félnie attól hogy megfertőzhet... Ez mindkét oldalon megkímél a szégyentől.

Olvasson tovább, hogy többet megtudjon:

 •  Mi a pikkelysömör: mik a betegség okai és típusai?
 •  a pikkelysömör tüneteiről: melyek a leggyakoribb megjelenési formák a bőrön, a körmökön és a kísérő tünetek
 •  a pikkelysömör kezeléséről: milyen kezelési lehetőségek vannak, beleértve a gyógyszereket, krémeket, fényterápiát és alternatív módszereket.
 • a pikkelysömör megelőzéséről: értékes tippeket és tanácsokat kaphat arra vonatkozóan, hogyan kerülje el az említett állapotokat kiváltó okokat, például a stresszt, a fertőzéseket, a bőrkárosodást vagy bizonyos ételeket. 

A pikkelysömör (a görög psora szóból eredő név, viszketés, pikkely jelentése), más néven pszoriózis, a leggyakoribb krónikus gyulladásos dermatológiai (bőr) betegség, amelyet vörös bőrelváltozások (sérülések, bőrkárosodások) jellemeznek. Ezeket a vörös foltokat hámló bőr borítja. A pikkelysömör nagyon nehezen azonosítható, ezért gyakran felmerülnek problémák annak felismerésével és ezért azzal, hogy megfelelően gyógyítva legyen.

A pikkelysömör lefolyása az enyhe formától a nagyon súlyosig terjedhet. Körülbelül 100 000 embernél fordul elő csak Szlovákia területén belül. A nőknél és a férfiaknál előfordulása viszonylag azonos, de ennek ellenére megnyilvánulásai a nőket gyakrabban érintik.

Mivel a pikkelysömör jelentős negatív hatást gyakorol az ember életének minden területére, a betegek többségében mentális problémákat okoz - elidegenedést mások félreértése miatt, így közvetetten alkohol- vagy kábítószer-függőséget is okozhat.

A pikkelysömör oka lehet genetikai, endogén (belső eredetű - stressz, mentális egészség, gyógyszerek, fertőzések, alkohol és dohányzás, anyagcsere- és hormonális változások, terhesség, étrend) vagy exogén (külső eredetű - UV-sugárzás, röntgen, bőr trauma, kémiai tényezők).

Fontos megjegyezni, hogy a pikkelysömör nem terjed érintéssel, és bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban 15-25 éves kor között jelenik mega z ember életlében (1) (3).

pikkelysömör a kezekenFotó forrása: www.freepik.com

Honnan ered a pikkelysömör?

A pikkelysömör örökletes (a betegek 30% -ánál pikkelysömör alakult ki, abban az esetben, ha az egyik rokon is pikkelysömörben szenvedett). Ez egy immunológiai autoimmun betegség (amelynek okai még nem ismertek), amelyről az első információk a Kr. U. 5. századból származnak régészeti munkákból. Írásos források szerint azonban az ősi civilizációk időszakában, körülbelül 2000 évvel ezelőtt is létezett már.

A pikkelysömörrel kapcsolatos adatok országonként változnak. Az elsődleges meghatározó az emberi faj és a földrajzi elhelyezkedés (például a fajtiszta dél-amerikai indiánoknál és az eszkimóknál a pikkelysömör egyáltalán nem fordul elő).

A betegség fő kiváltó okai közé tartozik a gyors, stresszes és elhamarkodott élet, a nehéz élethelyzetek, a nem megfelelő étrend vagy az alkoholfüggőség (1) (3) (4).

A bőr és a pikkelysömör

A bőr három rétegből áll: a felhám (a bőr felső rétegén, körülbelül 0,04–1,6 mm vastag, védi a testet a folyadékvesztéstől, vegyi anyagoktól és mikrobáktól), irha (a bőr alatt helyezkedik el, és biztosítja annak feszességét és rugalmasságát) és a bőralja (feladata a bőr izolálása és összekapcsolása az izommal).

A bőr gyorsan reagál a belső szervekre, és ez befolyásolja annak minőségét (étrend, folyadék és bevitt alvás mennyisége vagy vitaminhiány). A bőr az emberi test legnagyobb szerve, és ha egészséges, 28 naponta megújul. Pikkelysömör betegség esetén 6–7 naponta kell megújulnia, ami 21 nappal kevesebb. A pikkelysömör által érintett területek élesen körül határoltak, erős vörösséggel, a bőr felső részének hámlásával és fényes ezüstfehér pikkelyes réteg kialakulásával jellemezhetők. A bőr tehát száraz a pikkelyes réteg alatt, ennek következtében fájdalmas repedések vagy hólyagok keletkeznek a bőrfelületen (1). Vörösödése és hámlása erősen hidratáló szerek segítségével enyhíthető vagy gyógyítható - ichtamol balzsammal, bőrregeneráló krémmel aloe verával és panthenollal, KARTALIN® krém és egyéb termékekkel.

Egészséges bőr szemben a pikkelysömörrel rendelkező bőrrel

A pikkelysömör formái

A pikkelysömörnek számos formája létezik, a leggyengébbtől a legsúlyosabbig, de mindegyik organizmusnak megvannak a maga sajátos bőrkiütései, attól függően, hogy milyen területet érintenek.

A pikkelysömör formájának klinikai képe szerint a következő négy fajtája ismert:

Psoriasis vulgaris 

 • A leggyakoribb (a betegek 80% -áig) a gócos forma, a vulgáris pikkelysömör (psoriasis vulgaris). A vörös vagy rózsaszínű korlátozottan emelt bőrfelülettel nyilvánulnak meg. Mérete a kis foltoktól egészen a nagy területekig terjed, amelyeket ezüst pikkelyek borítanak, és a hámlás vérzést is okozhat (Auspitzuv-jelenség). A leggyakoribb területek a fej szőrös része, a térd azon részei, ahol az izmok, a könyök és a keresztcsont feszül. Gyermekkorban az arc és a genitoanalis terület szintén gyakran érintett. A gyógyulás után világosabb vagy sötétebb pigmentfoltok is fennmaradhatnak.

 

Psoriasis inverze

 • A pikkelysömör inverz változatában a bőr redők területei érintettek. A piros foltok elterjedhetnek a hónalj alatti területekre, a mell alá, az ágyékba, a fülek mögé és a köldökbe. Gyakran gyulladtak és pirosok, de nem pikkelyesek, mert ezeken a területeken nagyobb a súrlódás. Fontos azonban kizárni a gombák, mint lehetséges tényezőt.

Psoriasis punctata (guttate) 

 • A pikkelysömör guttate (latin gutta - csepp) változata akut forma, a könnycsepp megnyilvánulásaival jellegzetes (kétféle forma: az első - körülbelül 1 mm átmérőjű, a második - körülbelül 0,5 mm átmérőjű) az egész testen. Ez az első megjelenési forma gyermekkorban és fiatal korban. Streptococcus fertőzés után elég gyakran fordul elő, leggyakrabban a torzón.

Psoriasis erythodermica 

 • Ez egy nagyon súlyos formája a pikkelysömörnek. Spontán fordul elő a kezelés hirtelen abbahagyása után, amikor a bőr vörös és hámlik, és a beteg testfelületének nagy része érintett. Jelentősen veszélyezteti a hőszabályozási rendellenességek, a hipertónia, a végtagok duzzanata, az ásványi anyagok és a víz elvesztése. Ugyanakkor a pikkelysömörben szenvedők csak 3% -ánál fordul elő (2) (4). 

A pikkelysömör bármely formája esetén fontos a bőr hidratálása, amelyet az erre a célra tervezett krémek és balzsamok biztosítják. A legfontosabb szempont, amelyet a krém kiválasztásakor szükséges figyelembe venni, a hatóanyagai. Például a chagát - nyírgombát régóta használják dermatológiai problémák kezelésére, mivel erős fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása van. A chaga a pikkelysömörre gyakorolt hatásait krém formájában, biztosítja számunkra, amely egyszerűen kenhető és gyorsan felszívódik. Hasonló természetes gyógymód a pikkelysömör kezelésére a nyírkátrány, amelyet a hagyományos orosz orvoslásban ekcéma, pikkelysömör, nem gyógyuló sebek, felfekvések, égési sérülések, fagyások, trofikus és visszeres fekélyek, zúzódások vagy egyéb bőrkárosodások kezelésére alkalmazták. Nyírkátrány krém körömvirágolajat, cickafarkolajat és egyéb növényi kivonatokat tartalmaz, amelyek együttesen ebben a kombinációban kiegészítő és gyógyító módot alkotnak a pikkelysömör vagy a pszoriázis kezelésében.


A bőrpír, hámlás, viszketés gyors enyhülését a KARTALIN® nem hormonális krém is biztosítja. Gyulladások esetén is hatékony, megtisztítja a bőrfelületet az elhalt hámsejtektől, miközben kiváló felszívódást biztosít. Lágyító, keratórikus és regeneráló hatású, valamint segít a bőr kiszáradásán.

natúrkozmetikumok pikkelysömörreFotó forrása: saját archívum

Betegség felosztása az előrehaladás szerint:

 • Eruptív – gyors lefolyású pikkelysömör

Általában a legyőzött streptococcus fertőzés után 3 héten belül nyilvánul meg, a pikkelysömör punctata (guttata) változata gyorsan terjedő viszkető foltokkal.

 • Krónikus álló pszoriázis

Akár 80% -a a psoriasis vulgaris formájában nyilvánul meg, leggyakrabban olyan helyeken, mint a fej szőrös része, a könyök és a térd. Kevesebb a foltok aránya, de nagyobbak és általában viszketés nélküliek. 

 • Exudatív - instabil forma

Gyulladásos természetű megnyilvánulásokból, vörös és gyorsan terjedő foltokból áll, pikkelyekkel és kérgekkel jelentkezik.  


Lokalizáció szerinti felosztás: 

 • Psoriasis capillitii

Hatással van a homlokára és a halántékára, olyan részekre, amit eltakar a haj, de olyanokra is, amiket nem. A haj nem hullik ki, de a bőr vöröses színű és nagy mennyiségű pikkely borítja. Bár a krémek segíthetnek az ilyen típusú pikkelysömörben, más kellemetlenségeknél is hatékonyak, pl. - zsíros haj. Ezért, ha a pikkelysömör ezen a területen található, célszerű olyan samponokat használni, amelyek a pikkelysömör megelőzésére és kezelésére szolgálnak. Az egyik a nyírkátrány sampon, amely megnyugtatja a bőrt és enyhíti annak irritációját, valamint a tiszta nyírkátrány kivonat, amelyet mosás után hajtonikumként használhat.

 • Psoriasis palmoplantaris

A tenyéren fordul elő, a bőr apró és fájdalmas repedéseiben nyilvánul meg, amelyek napi szinten korlátozzák a beteg aktivitását.

 • Psoriasis unguium

A pikkelysömörbetegek több mint felét érinti ez a lokalizációs forma. 1-2 mm átmérőjű mélyedések, sárgás foltok, a körömlemezen keresztül áttetsző lerakódások képződnek a körömlemezeken, amelyek károsodás hatására elválhatnak a körömágytól.

 • Psoriasis mucosae

A betegség gyakoribb gyermekeknél, mint felnőtteknél, és a szájüreg nyálkahártyáján vagy a nemi szervek területén talált piros folotokkal nyilvánul meg.

 • Psoriasis arthropathica

A pikkelysömör arthropathia fajtája az ízületek fájdalmas krónikus gyulladásos betegsége, amelyet az érintettek körülbelül 6% -ában jellemez az ízületi gyulladás, és egyes statisztikák szerint olyan gyakran fordul elő, mint a cukorbetegség. A legtöbb betegben átlagosan 10 évnyi élet után következik be az első tünetek. A többi formától eltér abban, hogy az ízületben helyezkedik el, ami megmerevedést, fájdalmat, duzzanatot és gyulladást okoz. Ezen pikkelysömör formában az egész lábujj vagy a kéz, a gerinc vagy a nyak megduzzad.

A súlyos pikkelysömörben és körömbetegségben szenvedő betegek hajlamosabbak az ízületi gyulladásra (2) (4). 

A pikkelysömör diagnosztizálása

A kezelés legfontosabb része a pontos diagnózis, amelyet a bőrgyógyász határoz meg. Fontos összpontosítani a pikkelysömörre jellemző betegség tüneteire, például a pikkelyek megjelenésére, a piros foltokra vagy a hámlás utáni vérzésre. Néha tanácsos az orvosnak bőrmintákat venni az érintett területeken, hogy kizárja a bőrbetegségek egyéb lehetséges megnyilvánulásait, például a fertőzéseket.

Azt is jó tudni, hogy a közeli családtag nem e szenved ebben a betegségben, mivel a betegség örökletes (2). 

Pikkelysömör gyógyítása

Azok az emberek, akik a pikkelysömör enyhe formájában szenvednek, gyakran nem tudják, hogy ez egy betegség, ezért nem is kérnek orvosi segítséget. A pikkelysömör vizsgálatára nemcsak orvosok, tudósok, hanem a nagyközönség is nagy figyelmet fordít, mert számos más betegséggel is összefügg, például ízületi gyulladással (gyulladásos ízületi betegség), magas vérnyomással (hipertónia) vagy diabetes mellitusszal (cukorbetegség). Súlyos esetekben a pikkelysömör más belső szerveket is érinthet, mint például a vese, a máj, a csomópontok, a belek, de az egész szervezet betegségei is (3) (4).

A kezelések a pikkelysömör betegség fennállásától és súlyosságának formájától függően változnak, amelyek enyhén pusztítótól súlyosig terjedhetnek, és gyakran fogyatékossághoz és halálhoz vezethetnek.

A kezelést mindig csak egy adott beteg és egy adott bőrbetegség esetén határozzák meg. A betegségnek a beteg életére gyakorolt ​​hatását meghatározza a kezeléshez való hozzáállása, az alapos, rendszeres és átfogó bőrápolás, a helyes életmód betartása és bizonyos provokatív tényezők kizárása is.

Jelenleg már több kezelési eljárás és kezelési lehetőség létezik, ugyanakkor az új ismeretek folyamatosan bővülnek.

A rendszeres és átfogó bőrápolás alatt kíméletes kezelését és olyan kozmetikumok használatát értjük, amelyek nem rontják a bőr állapotát, hanem éppen ellenkezőleg, segítenek rajta. Ilyenek például az alapvető testápolási termékek, például a gyengéd tusfürdők. Ilyen a nyírkátrányos szappan, test és haj szappan vagy akár a folyékony antibakteriális kátrányos szappan.

A pikkelysömör következetes megelőzése és kezelése magában foglalja az egészséges életmódot, amely számos étrend-kiegészítővel és vitaminnal egészíthető ki. Hatékony pl. a cink, az altáji mumió vagy a cédrusolaj.


natúrkozmetikumok pikkelysömör kezelésére

Fotó forrása: saját archívum

Lokális terápia

A helyi terápiát az első választott gyógyszernek nevezzük, és ez volt és ma is ez az alapja. Enyhe formákhoz, vagy közepes és súlyos formák szisztémás kezelésével kombinálva alkalmazzuk.

 

 • Keratolitikumok és bőrpuhító szerek

Kezdetben kiemelkedő fontosságú a pikkelyek eltávolítása és a bőr puhábbá tétele a többi hatóanyag hozzáférhetőségének növelése érdekében. Leggyakrabban olyan anyaggal hajtják végre, amely megpuhítja a bőr felső réteget, ez az anyag a keratolit. A bőrpuhító szerek növelik a víztartalmat a bőrben és fellépnek a viszketés ellen. 

 • Lokális kortikoszteroidok

Főleg akut gyulladásos állapotokban alkalmazzák, ahol figyelembe kell venni a beteg életkorát és helyét. Oldatok, krémek és kenőcsök formájában kaphatók, gyulladáscsökkentő hatással bírnak, a terápiás hatás gyorsan megjelenik.

 • D3-vitamin analógok

Ezek rendkívül hatékony, jól tolerálható modern gyógyszerek, amelyek megfelelnek a mérsékelt kortikoszteroidok és a cingolin hatékonyságának, és célzottan hatnak a sejtproliferáció ellen.

 • Más lokális gyógyszerek

Hatásuk a kezelés befejezése után is hosszú ideig fennáll. Leginkább ágyhoz kötött betegeknél alkalmazzák, nem alkalmasak járóbetegek számára.

Fototerápia

Az UV-sugárzás a fényterápia természetes része. A betegek 80% -a látja a bőr javulásának jeleit a tengerparti tartózkodás után. Az UVB sugárzás gyógyító hatású. Naponta ajánlott 15-20 perces napsütésnek kitenni a testes.

A fényterápia alkalmas mérsékelt pikkelysömörre, de a bőrrák kockázata miatt hosszú távú fenntartó terápiára nem alkalmas. Általában hetente 3-5 alkalommal, 1-2 hónapig alkalmazható. Keskeny spektrumú UVB 311 nm sugárzást vagy PUVA módszert alkalmaznak. Az adagolásnak azonban biztonságosnak kell lennie az égési sérülések megelőzése érdekében. A PUVA hosszú távú alkalmazása a korai öregedés és a beteg bőrszárazság jeleit, ráncokat és a rugalmas szövetek lebomlását okozhatja.

Rendszerterápia

A pikkelysömör súlyosabb formáiban és a betegség gyakori kiújulásában szenvedő betegeknél ezt a kezelési formát alkalmazzák. Az orvosnak azonban először laboratóriumi vizsgálatokkal kell kiderítenie, hogy egy adott beteg egyáltalán beveheti-e ezeket a gyógyszereket, és képes-e pontosan betartani az orvosi utasításokat.

 • Metotrexát

Főleg a pustuláris forma és a pikkelysömör ízületi gyulladásának kezelésére szolgál. Ha pontosan követik az adagolást, akkor a kezelés hatása akár 7–14 nap alatt is megfigyelhető. Az alkohol absztinencia szükséges ebben a kezelési formában.

 • Acitretin

Hosszabb hatású, hosszú távú terápia lehetőségével járó kezeléshez tartozik, és fototerápiával kombinálva alkalmazzák. A terhesség ellenjavallatnak minősül, és a kezelés alatt folyamatosan koleszterin-, triacil-glicerin- és májvizsgálatokat kell végezni.

 • Ciklosporin A

A Ciklosporin A rendkívül hatékony immunszuppresszáns, amely csökkenti a CD4 és CD8 szintjét az epidermiszben, megállítja a gyulladásos folyamatokat a betegek bőrén és ízületein. Alkalmas a terápia megkezdésére, de nem használják hosszú távú kezelésre, mert számos mellékhatása van. Ide tartoznak: magas vérnyomás (hipertónia), nefrotoxicitás (vese- és medencegyulladás) vagy a bőr rosszindulatú daganatos megbetegedéseinek kockázata, különösen a korábban fototerápiával kezelt betegeknél.

 

HU newsletter

 

A pikkelysömör biológiai kezelése

Ha valamilyen oknál fogva a szisztémás terápia nem megfelelő a betegek számára, akkor kipróbálható egy újfajta kezelés - az úgynevezett biológiai terápia, amelyet a betegség súlyosabb formáinak kezelésére használnak. Hosszú távon biztonságosabb, mint a szisztémás kezelés, de költséges. A terhesség és a szoptatás ellenjavallat a biológiai terápiában.


Balneoterápia

A balneoterápia, azaz a víz általi kezelés már az antik világban is ismert volt, amikor a fürdők a higiénia és az egészséges életmód szerves részét képezték. Előnye az egész testfelület kezelése. A kezelést biztonságosnak, hatékonynak és kellemesnek tekinthető, és a fürdő hatása enyhe gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatáshoz vezet.

A balneoterápia természetes formája tengerparti kezelés, amelyet gyakran fototerápiával kombinálnak, ami sófürdőt, majd UVB besugárzás jelent.

Érdekli Önt a Szeborea téma? Ebben a rövid cikkben foglalkozunk vele.

 

Terápia terhesség alatt

A terhes nők kezelésével körültekintően kell eljárni, és a legenyhébb terápiát kell választani. A betegség lefolyása általában javul a terhes nőknél (2). 

nyírkátrányos szappan pikkelysömörre
Fotó forrása: saját archívum

Pikkelysömör gyerekeknél

Az szakirodalom a pikkelysömörről összesen két típust ír le:

1 típus - 15-25 éves korai kezdetű pikkelysömör, kiterjedtebb bőrrel, körmökkel, pozitív családi kórtörténettel és súlyosabb lefolyással.

2 típus - későn megjelenő pikkelysömör 55–60 éves korban.

A gyermekek pikkelysömör (1. típus) kezelése különbözik a felnőttek pikkelysömör kezelésétől, ezért időben fel kell deríteni a betegséget a gyermeknél. A betegség gyakran kihat mentális, érzelmi és társadalmi működésükre, életük általános minőségére és a személyiség fejlődésére. A felnőttekhez képest a viszketés gyakrabban fordul elő gyermekeknél, a pikkelysömör akut formái dominálnak, az arc és a hajrész gyakori érintettsége, a foltok általában kisebbek és kevésbé pikkelyesek, a körömkárosodás ritka. Gyermekeknél a betegség általában a női nemben terjed.

 

 • Psoriasis guttata: gyakrabban fordul elő óvodás és iskolás gyermekeknél, mint felnőtteknél, és a streptococcus pharyngitis legyőzése után jelentkezik. 3-4 hónapig tarthat, és spontán feloldódik. 
 • Pikkelysömörös pelenkás kiütések (psoriatic diaper rash - napkin psoriasis): 2 évesnél fiatalabb gyermekeknél jelenik meg, a bőr megnyilvánulásai világos vörös színűek, szegélyezettek, pikkelyek nélkül és genitofemorális redők is érintettek. Ez a fajta kiütés alapos gondozás esetén is előfordulhat.

 

 • Krónikus fokális pikkelysömör (plaque psoriasis): elég gyakran előfordul, és követheti a guttat formát. A leginkább érintett területek a mellkas, az ízületben végtagot nyújtó izmok, a keresztcsont és az ágyéki régió és a homlokkal érintkező szőrös terület.

 

 • A pikkelysömör speciális formái gyermekkorban
  • Psoriasis in Blaschko line - a mellkason vagy az arcon megjelenő pikkelysömör ritka formája.
 • Palmoplantar pikkelysömör - a bőr kipirosodásaként jelentkezik, amelyet gyulladás és fájdalmas repedések okoznak a bőr redőiben.
 • A gyűrűs pustuláris pikkelysömör (von Zumbusch) jellemzője a bőrön található több steril hólyag. A vulgaris pikkelysömörben szenvedő betegeknél kiválthatja a kortikoszteroid-kezelés abbahagyása, fertőzés vagy helyi irritáció, amelynek során a páciensnél láz és leukociták megnyilvánulása alakul ki a vérben.
 • Arcpikkelysömör - főleg az arc közepén helyezkedik el, amelyet kifejezett a bőr finom hámlása jellemez.
 • Psoriaticus erythroderma – ez a betegség ritka a gyermekeknél.
 • Köröm érintettség - az idős betegek 10-40% -ánál fordul elő, és gyakran a betegség első bőrjele. A körmökön 0,3–0,5 mm méretű sárga foltok és mélyedések keletkeznek, amelyek a köröm elvesztését eredményezhetik.
 • Pikkelysömörös ízületi gyulladás - 16 év alatti gyermekeknél ez lehet a betegség első megnyilvánulása, ezért érdemes felkeresni a családi kórtörténetet (2).

 

Pikkelysömör kezelése gyerekeknél 

A gyermekek pikkelysömörének kezelésében az alapja a megfelelő kezelés kiválasztása, ahol figyelembe kell venni az életkort, a nemet, a betegség súlyosságát és a kísérő tüneteket. Sikere a szülők és a gyermekek folyamatos oktatásától függ. A gyermekek bőre lágyabb, vékonyabb, ezért a mellékhatások váratlanul és sokkal korábban jelentkezhetnek, mint a felnőtteknél (2).

Pikkelysömör megelőzése és étkezés

A pikkelysömörben szenvedők számára ajánlatos egészséges életmódot folytatni elegendő alvás, ivási rendszer mellett, kerülni a provokatív tényezőket, az alkoholt, a cigarettát vagy a felesleges bőrirritációt.

Az orvostudomány nem erősíti meg a pikkelysömör speciális diétáját, amely elősegítené az állapot javítását, de a hal, gyümölcs és zöldség fogyasztása előnyös lehet az egészségre. A C- és E-vitamin rendkívül hatékony antioxidáns, megakadályozza a bőrsejtek károsodását, a szelén és az E-vitamin kombinációja gyulladáscsökkentő hatású, a cink pedig fenntartja az egészséges bőrt és körmöket, és elősegíti a gyógyulást.

A kezelés alatt nem szabad elfeledkezni a pszichoterápia befolyásolására. Fontos szerepet játszik a pszichoterápia, vagy a pszichológus segítsége, de az orvos barátságos megközelítése (a betegség tisztázása) is.

A reggeli zuhany, a krémezés és a bőr jó hidratálása (csak pH-semleges szappanokat használjon) segít enyhíteni a fájdalmat és a viszketést. A bőrirritáció elkerülése érdekében nem ajánlott súrolni a bőrt, tanácsos minőségi ruhát és cipőt viselni. A forró víz a bőr ellensége is, de ebben az esetben éppen ellenkezőleg, a rövid napsütés segíthet a regenerációban (2).

Kartalin hatékony természetes nem hormonális krém pikkelysömörre és ekcémára

Október 24. - Psoriasis Világnap

Minden év október 29-én megemlékezünk a pikkelysömör világnapjáról – ez a nap arra emlékeztet bennünket, hogy a pikkelysömör nem csak a pikkelyes foltokról szól, hanem a mélyebb megértésről és az empátiáról is. 2024-ben huszadik alkalommal emlékezünk meg erről a napról. És bár a pikkelysömör továbbra is gyógyíthatatlan betegség, a kutatás és a kezelés előrehaladása megnyitja az ajtót a jobb élet felé azok számára, akik küzdenek vele. Annak ellenére, hogy világszerte sokan szenvednek pikkelysömörben, még mindig vannak olyanok, akik maguk kezelik a tüneteket, vagy egyáltalán nem kezelik őket.

A pikkelysömör világnapja nemcsak a közvélemény felvilágosítására, hanem arra is ösztönzi a betegeket, hogy forduljanak szakemberhez, és ne maradjanak betegségük árnyékában. Ezen a napon emlékezzünk arra is, hogy a pikkelysömör nem csupán bőrbetegség, hanem szisztémás gyulladásos betegség, amely átfogó kezelést igényel.

 

Ebben a cikkben megnéztük, mi a pikkelysömör, mik az okai, tünetei és kezelése. Reméljük, hogy hasznos információkkal gazdagodott, hogy jobban megértse ezt a világszerte emberek millióit érintő betegséget. Ha Ön is közéjük tartozik, szeretnénk elmondani, hogy nincs egyedül. Számos támogatási és segítő forrás áll az Ön rendelkezésére, amelyek megkönnyíthetik a pikkelysömörrel való együttélést. Ne féljen szakmai tanácsot kérni, dolgozzon együtt orvosával, és próbálja ki a különböző kezelési lehetőségeket, amelyek megkönnyebbülést hozhatnak Önnek. Ugyanakkor ne csüggedjen, őrizze meg pozitív hozzáállását, és ne csak a testi, hanem a lelki egészségére is ügyeljen.


Ne feledje, hogy a pikkelysömör nem akadálya a boldogságának és sikerének. Végezetül arra szeretnénk bátorítani, hogy csatlakozzon a pikkelysömörrel élők különböző közösségeihez, ahol megoszthatja tapasztalatait, tippjeit és tanácsait. Azzal, hogy beszél a betegségről és megosztja tudását, elősegíti a betegséggel kapcsolatos tudatosságot. Örülünk, hogy Ön is kiveheti a részét egy kis formában, és szilárdan hiszünk abban, hogy együtt jobbá tudjuk tenni a pikkelysömörben szenvedők életét.


Ezt a cikket a következőkkel együttműködve készítettük el az Ön számára PhDr. Mgr. Eva Medvecka, PhD., DiS.

A szerző:
autor PhDr. Mgr. Eva Medvecká, PhD., DiS
PhDr. Mgr. Eva Medvecká, PhD., DiS
Az egyetem harmadik fokozatán végzett az ápolás területén. Szakterülete az aneszteziológia, újraélesztés, a sürgősségi ellátás, és a közösségi ápolás.
38 évig dolgozott főnővérként az OAIM-nál. 2015 óta az ADOS menedzsere.
Sokéves szakmai gyakorlata és az egész életen át tartó tanulása során széles körű multidiszciplináris ismeretekre és tapasztalatra tett szert a kórházi létesítményekben, de a közösségi otthoni ápolásban is. Előadásokat folytat, konzultál és ellenőrzi a diplomamunkákat az egyetemeken az ápolás területén.

Felhasznált szakirodalom:

 1. KOŠÚTOVÁ Monika, PSORIÁZA – ETIOLÓGIA, FORMY PSORIÁZY A JEJ LIEČBA, Univerzita Komenského v Bratislave, Prírodovedecká fakulta
 2. SIVCOVÁ Katarína, PROBLEMATIKA PSORIÁZY U DETÍ, Univerzita Komenského v Bratislave, Lekárska fakulta
 3. ROZBORILOVÁ Veronika, Bc., KVALITA ŽIVOTA U OBYVATEĽSTVA SO PSORIÁZOU, Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce Sv. Alžbety Bratislava, Ústav Dr. P. Blahu Skalica, Katedra ošetrovateľstva
 4. https://www.drmax.sk/beautyclub/telo/trapi-ma/prejavy-a-liecba-psoriazy
 5. http://www.mayoclinic.com/health/medical/IM01665
 6. https://www.mojareuma.sk/psoriaticka-artritida/


Utolsó frissítés: 2024.04.25


ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nem találta meg, amit keresett? Vagy további információra van szüksége? Elegünk van belőlük – próbáljon meg beírni egy szót, például a keresőablakban. "migrén, aranyér, szemölcs, ekcéma, hátfájás" vagy tekintse meg BLOGunkat.

 

Tetszett a cikkünk? Ossza meg, boldoggá tesz minket :)