A járványhelyzetre való tekintettel és az azzal összefüggő intézkedéseknek köszönhetően a Csomagküldő szolgálat ideiglenesen felfüggesztődik. A Futárszolgálat azonban továbbra is problémamentesen működik.

Tudja, hogy mik a pikkelysömör tünetei, hogyan kell kezelni és mit tehet a megelőzés érdekében? Orvos által igazolt

girl-3141766_1920

A pikkelysömör (a görög psora szóból eredő név, viszketés, pikkely jelentése), más néven pszoriózis, a leggyakoribb krónikus gyulladásos dermatológiai (bőr) betegség, amelyet vörös bőrelváltozások (sérülések, bőrkárosodások) jellemeznek. Ezeket a vörös foltokat hámló bőr borítja. A pikkelysömör nagyon nehezen azonosítható, ezért gyakran felmerülnek problémák annak felismerésével és ezért azzal, hogy megfelelően gyógyítva legyen.

A pikkelysömör lefolyása az enyhe formától a nagyon súlyosig terjedhet. Körülbelül 100 000 embernél fordul elő csak Szlovákia területén belül. A nőknél és a férfiaknál előfordulása viszonylag azonos, de ennek ellenére megnyilvánulásai a nőket gyakrabban érintik.

Mivel a pikkelysömör jelentős negatív hatást gyakorol az ember életének minden területére, a betegek többségében mentális problémákat okoz - elidegenedést mások félreértése miatt, így közvetetten alkohol- vagy kábítószer-függőséget is okozhat.

A pikkelysömör oka lehet genetikai, endogén (belső eredetű - stressz, mentális egészség, gyógyszerek, fertőzések, alkohol és dohányzás, anyagcsere- és hormonális változások, terhesség, étrend) vagy exogén (külső eredetű - UV-sugárzás, röntgen, bőr trauma, kémiai tényezők).

Fontos megjegyezni, hogy a pikkelysömör nem terjed érintéssel, és bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban 15-25 éves kor között jelenik mega z ember életlében (1) (3).

Honnan ered a pikkelysömör?

A pikkelysömör örökletes (a betegek 30% -ánál pikkelysömör alakult ki, abban az esetben, ha az egyik rokon is pikkelysömörben szenvedett). Ez egy immunológiai autoimmun betegség (amelynek okai még nem ismertek), amelyről az első információk a Kr. U. 5. századból származnak régészeti munkákból. Írásos források szerint azonban az ősi civilizációk időszakában, körülbelül 2000 évvel ezelőtt is létezett már.

A pikkelysömörrel kapcsolatos adatok országonként változnak. Az elsődleges meghatározó az emberi faj és a földrajzi elhelyezkedés (például a fajtiszta dél-amerikai indiánoknál és az eszkimóknál a pikkelysömör egyáltalán nem fordul elő).

A betegség fő kiváltó okai közé tartozik a gyors, stresszes és elhamarkodott élet, a nehéz élethelyzetek, a nem megfelelő étrend vagy az alkoholfüggőség (1) (3) (4).

A bőr és a pikkelysömör

A bőr három rétegből áll: a felhám (a bőr felső rétegén, körülbelül 0,04–1,6 mm vastag, védi a testet a folyadékvesztéstől, vegyi anyagoktól és mikrobáktól), irha (a bőr alatt helyezkedik el, és biztosítja annak feszességét és rugalmasságát) és a bőralja (feladata a bőr izolálása és összekapcsolása az izommal).

A bőr gyorsan reagál a belső szervekre, és ez befolyásolja annak minőségét (étrend, folyadék és bevitt alvás mennyisége vagy vitaminhiány). A bőr az emberi test legnagyobb szerve, és ha egészséges, 28 naponta megújul. Pikkelysömör betegség esetén 6–7 naponta kell megújulnia, ami 21 nappal kevesebb. A pikkelysömör által érintett területek élesen körül határoltak, erős vörösséggel, a bőr felső részének hámlásával és fényes ezüstfehér pikkelyes réteg kialakulásával jellemezhetők. A bőr tehát száraz a pikkelyes réteg alatt, ennek következtében fájdalmas repedések vagy hólyagok keletkeznek a bőrfelületen (1). 

psor

A pikkelysömör formái

A pikkelysömörnek számos formája létezik, a leggyengébbtől a legsúlyosabbig, de mindegyik organizmusnak megvannak a maga sajátos bőrkiütései, attól függően, hogy milyen területet érintenek.

A pikkelysömör formájának klinikai képe szerint a következő négy fajtája ismert:

Psoriasis vulgaris 

 • A leggyakoribb (a betegek 80% -áig) a gócos forma, a vulgáris pikkelysömör (psoriasis vulgaris). A vörös vagy rózsaszínű korlátozottan emelt bőrfelülettel nyilvánulnak meg. Mérete a kis foltoktól egészen a nagy területekig terjed, amelyeket ezüst pikkelyek borítanak, és a hámlás vérzést is okozhat (Auspitzuv-jelenség). A leggyakoribb területek a fej szőrös része, a térd azon részei, ahol az izmok, a könyök és a keresztcsont feszül. Gyermekkorban az arc és a genitoanalis terület szintén gyakran érintett. A gyógyulás után világosabb vagy sötétebb pigmentfoltok is fennmaradhatnak.

 

Psoriasis inverze

 • A pikkelysömör inverz változatában a bőr redők területei érintettek. A piros foltok elterjedhetnek a hónalj alatti területekre, a mell alá, az ágyékba, a fülek mögé és a köldökbe. Gyakran gyulladtak és pirosok, de nem pikkelyesek, mert ezeken a területeken nagyobb a súrlódás. Fontos azonban kizárni a gombák, mint lehetséges tényezőt.

Psoriasis punctata (guttate) 

 • A pikkelysömör guttate (latin gutta - csepp) változata akut forma, a könnycsepp megnyilvánulásaival jellegzetes (kétféle forma: az első - körülbelül 1 mm átmérőjű, a második - körülbelül 0,5 mm átmérőjű) az egész testen. Ez az első megjelenési forma gyermekkorban és fiatal korban. Streptococcus fertőzés után elég gyakran fordul elő, leggyakrabban a torzón.

Psoriasis erythodermica 

 • Ez egy nagyon súlyos formája a pikkelysömörnek. Spontán fordul elő a kezelés hirtelen abbahagyása után, amikor a bőr vörös és hámlik, és a beteg testfelületének nagy része érintett. Jelentősen veszélyezteti a hőszabályozási rendellenességek, a hipertónia, a végtagok duzzanata, az ásványi anyagok és a víz elvesztése. Ugyanakkor a pikkelysömörben szenvedők csak 3% -ánál fordul elő (2) (4). 

VOJ_3392

Betegség felosztása az előrehaladás szerint:

 • Eruptív – gyors lefolyású pikkelysömör

Általában a legyőzött streptococcus fertőzés után 3 héten belül nyilvánul meg, a pikkelysömör punctata (guttata) változata gyorsan terjedő viszkető foltokkal.

 • Krónikus álló pszoriázis

Akár 80% -a a psoriasis vulgaris formájában nyilvánul meg, leggyakrabban olyan helyeken, mint a fej szőrös része, a könyök és a térd. Kevesebb a foltok aránya, de nagyobbak és általában viszketés nélküliek. 

 • Exudatív - instabil forma

Gyulladásos természetű megnyilvánulásokból, vörös és gyorsan terjedő foltokból áll, pikkelyekkel és kérgekkel jelentkezik.  


Lokalizáció szerinti felosztás: 

 • Psoriasis capillitii

Hatással van a homlokára és a halántékára, olyan részekre, amit eltakar a haj, de olyanokra is, amiket nem. A haj nem hullik ki, de a bőr vöröses színű és nagy mennyiségű pikkely borítja.

 • Psoriasis palmoplantaris

A tenyéren fordul elő, a bőr apró és fájdalmas repedéseiben nyilvánul meg, amelyek napi szinten korlátozzák a beteg aktivitását.

 • Psoriasis unguium

A pikkelysömörbetegek több mint felét érinti ez a lokalizációs forma. 1-2 mm átmérőjű mélyedések, sárgás foltok, a körömlemezen keresztül áttetsző lerakódások képződnek a körömlemezeken, amelyek károsodás hatására elválhatnak a körömágytól.

 • Psoriasis mucosae

A betegség gyakoribb gyermekeknél, mint felnőtteknél, és a szájüreg nyálkahártyáján vagy a nemi szervek területén talált piros folotokkal nyilvánul meg.

 • Psoriasis arthropathica

A pikkelysömör arthropathia fajtája az ízületek fájdalmas krónikus gyulladásos betegsége, amelyet az érintettek körülbelül 6% -ában jellemez az ízületi gyulladás, és egyes statisztikák szerint olyan gyakran fordul elő, mint a cukorbetegség. A legtöbb betegben átlagosan 10 évnyi élet után következik be az első tünetek. A többi formától eltér abban, hogy az ízületben helyezkedik el, ami megmerevedést, fájdalmat, duzzanatot és gyulladást okoz. Ezen pikkelysömör formában az egész lábujj vagy a kéz, a gerinc vagy a nyak megduzzad.

A súlyos pikkelysömörben és körömbetegségben szenvedő betegek hajlamosabbak az ízületi gyulladásra (2) (4). 

A pikkelysömör diagnosztizálása

A kezelés legfontosabb része a pontos diagnózis, amelyet a bőrgyógyász határoz meg. Fontos összpontosítani a pikkelysömörre jellemző betegség tüneteire, például a pikkelyek megjelenésére, a piros foltokra vagy a hámlás utáni vérzésre. Néha tanácsos az orvosnak bőrmintákat venni az érintett területeken, hogy kizárja a bőrbetegségek egyéb lehetséges megnyilvánulásait, például a fertőzéseket.

Azt is jó tudni, hogy a közeli családtag nem e szenved ebben a betegségben, mivel a betegség örökletes (2). 

Pikkelysömör gyógyítása

Azok az emberek, akik a pikkelysömör enyhe formájában szenvednek, gyakran nem tudják, hogy ez egy betegség, ezért nem is kérnek orvosi segítséget. A pikkelysömör vizsgálatára nemcsak orvosok, tudósok, hanem a nagyközönség is nagy figyelmet fordít, mert számos más betegséggel is összefügg, például ízületi gyulladással (gyulladásos ízületi betegség), magas vérnyomással (hipertónia) vagy diabetes mellitusszal (cukorbetegség). Súlyos esetekben a pikkelysömör más belső szerveket is érinthet, mint például a vese, a máj, a csomópontok, a belek, de az egész szervezet betegségei is (3) (4).

A kezelések a pikkelysömör betegség fennállásától és súlyosságának formájától függően változnak, amelyek enyhén pusztítótól súlyosig terjedhetnek, és gyakran fogyatékossághoz és halálhoz vezethetnek.

A kezelést mindig csak egy adott beteg és egy adott bőrbetegség esetén határozzák meg. A betegségnek a beteg életére gyakorolt ​​hatását meghatározza a kezeléshez való hozzáállása, az alapos, rendszeres és átfogó bőrápolás, a helyes életmód betartása és bizonyos provokatív tényezők kizárása is.

Jelenleg már több kezelési eljárás és kezelési lehetőség létezik, ugyanakkor az új ismeretek folyamatosan bővülnek.


VOJ_3394

Lokális terápia

A helyi terápiát az első választott gyógyszernek nevezzük, és ez volt és ma is ez az alapja. Enyhe formákhoz, vagy közepes és súlyos formák szisztémás kezelésével kombinálva alkalmazzuk.

 

 • Keratolitikumok és bőrpuhító szerek

 

Kezdetben kiemelkedő fontosságú a pikkelyek eltávolítása és a bőr puhábbá tétele a többi hatóanyag hozzáférhetőségének növelése érdekében. Leggyakrabban olyan anyaggal hajtják végre, amely megpuhítja a bőr felső réteget, ez az anyag a keratolit. A bőrpuhító szerek növelik a víztartalmat a bőrben és fellépnek a viszketés ellen. 

 • Lokális kortikoszteroidok

Főleg akut gyulladásos állapotokban alkalmazzák, ahol figyelembe kell venni a beteg életkorát és helyét. Oldatok, krémek és kenőcsök formájában kaphatók, gyulladáscsökkentő hatással bírnak, a terápiás hatás gyorsan megjelenik.

 

 • D3-vitamin analógok

 

Ezek rendkívül hatékony, jól tolerálható modern gyógyszerek, amelyek megfelelnek a mérsékelt kortikoszteroidok és a cingolin hatékonyságának, és célzottan hatnak a sejtproliferáció ellen.

Más lokális gyógyszerek

Hatásuk a kezelés befejezése után is hosszú ideig fennáll. Leginkább ágyhoz kötött betegeknél alkalmazzák, nem alkalmasak járóbetegek számára.

Fototerápia

Az UV-sugárzás a fényterápia természetes része. A betegek 80% -a látja a bőr javulásának jeleit a tengerparti tartózkodás után. Az UVB sugárzás gyógyító hatású. Naponta ajánlott 15-20 perces napsütésnek kitenni a testes.

A fényterápia alkalmas mérsékelt pikkelysömörre, de a bőrrák kockázata miatt hosszú távú fenntartó terápiára nem alkalmas. Általában hetente 3-5 alkalommal, 1-2 hónapig alkalmazható. Keskeny spektrumú UVB 311 nm sugárzást vagy PUVA módszert alkalmaznak. Az adagolásnak azonban biztonságosnak kell lennie az égési sérülések megelőzése érdekében. A PUVA hosszú távú alkalmazása a korai öregedés és a beteg bőrszárazság jeleit, ráncokat és a rugalmas szövetek lebomlását okozhatja.

Rendszerterápia

A pikkelysömör súlyosabb formáiban és a betegség gyakori kiújulásában szenvedő betegeknél ezt a kezelési formát alkalmazzák. Az orvosnak azonban először laboratóriumi vizsgálatokkal kell kiderítenie, hogy egy adott beteg egyáltalán beveheti-e ezeket a gyógyszereket, és képes-e pontosan betartani az orvosi utasításokat.

 • Metotrexát

Főleg a pustuláris forma és a pikkelysömör ízületi gyulladásának kezelésére szolgál. Ha pontosan követik az adagolást, akkor a kezelés hatása akár 7–14 nap alatt is megfigyelhető. Az alkohol absztinencia szükséges ebben a kezelési formában.

 • Acitretin

Hosszabb hatású, hosszú távú terápia lehetőségével járó kezeléshez tartozik, és fototerápiával kombinálva alkalmazzák. A terhesség ellenjavallatnak minősül, és a kezelés alatt folyamatosan koleszterin-, triacil-glicerin- és májvizsgálatokat kell végezni.

 • Ciklosporin A

A Ciklosporin A rendkívül hatékony immunszuppresszáns, amely csökkenti a CD4 és CD8 szintjét az epidermiszben, megállítja a gyulladásos folyamatokat a betegek bőrén és ízületein. Alkalmas a terápia megkezdésére, de nem használják hosszú távú kezelésre, mert számos mellékhatása van. Ide tartoznak: magas vérnyomás (hipertónia), nefrotoxicitás (vese- és medencegyulladás) vagy a bőr rosszindulatú daganatos megbetegedéseinek kockázata, különösen a korábban fototerápiával kezelt betegeknél.

A pikkelysömör biológiai kezelése

Ha valamilyen oknál fogva a szisztémás terápia nem megfelelő a betegek számára, akkor kipróbálható egy újfajta kezelés - az úgynevezett biológiai terápia, amelyet a betegség súlyosabb formáinak kezelésére használnak. Hosszú távon biztonságosabb, mint a szisztémás kezelés, de költséges. A terhesség és a szoptatás ellenjavallat a biológiai terápiában.


Balneoterápia

A balneoterápia, azaz a víz általi kezelés már az antik világban is ismert volt, amikor a fürdők a higiénia és az egészséges életmód szerves részét képezték. Előnye az egész testfelület kezelése. A kezelést biztonságosnak, hatékonynak és kellemesnek tekinthető, és a fürdő hatása enyhe gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatáshoz vezet.

A balneoterápia természetes formája tengerparti kezelés, amelyet gyakran fototerápiával kombinálnak, ami sófürdőt, majd UVB besugárzás jelent.

Érdekli Önt a Seborea téma? Ebben a rövid cikkben foglalkozunk vele.

 

Terápia terhesség alatt

A terhes nők kezelésével körültekintően kell eljárni, és a legenyhébb terápiát kell választani. A betegség lefolyása általában javul a terhes nőknél (2). 

VOJ_3430

Pikkelysömör gyerekeknél

Az szakirodalom a pikkelysömörről összesen két típust ír le:

1 típus - 15-25 éves korai kezdetű pikkelysömör, kiterjedtebb bőrrel, körmökkel, pozitív családi kórtörténettel és súlyosabb lefolyással.

2 típus - későn megjelenő pikkelysömör 55–60 éves korban.

A gyermekek pikkelysömör (1. típus) kezelése különbözik a felnőttek pikkelysömör kezelésétől, ezért időben fel kell deríteni a betegséget a gyermeknél. A betegség gyakran kihat mentális, érzelmi és társadalmi működésükre, életük általános minőségére és a személyiség fejlődésére. A felnőttekhez képest a viszketés gyakrabban fordul elő gyermekeknél, a pikkelysömör akut formái dominálnak, az arc és a hajrész gyakori érintettsége, a foltok általában kisebbek és kevésbé pikkelyesek, a körömkárosodás ritka. Gyermekeknél a betegség általában a női nemben terjed.

 

 • Psoriasis guttata: gyakrabban fordul elő óvodás és iskolás gyermekeknél, mint felnőtteknél, és a streptococcus pharyngitis legyőzése után jelentkezik. 3-4 hónapig tarthat, és spontán feloldódik. 
 • Pikkelysömörös pelenkás kiütések (psoriatic diaper rash - napkin psoriasis): 2 évesnél fiatalabb gyermekeknél jelenik meg, a bőr megnyilvánulásai világos vörös színűek, szegélyezettek, pikkelyek nélkül és genitofemorális redők is érintettek. Ez a fajta kiütés alapos gondozás esetén is előfordulhat.

 

 • Krónikus fokális pikkelysömör (plaque psoriasis): elég gyakran előfordul, és követheti a guttat formát. A leginkább érintett területek a mellkas, az ízületben végtagot nyújtó izmok, a keresztcsont és az ágyéki régió és a homlokkal érintkező szőrös terület.

 

 • A pikkelysömör speciális formái gyermekkorban
  • Psoriasis in Blaschko line - a mellkason vagy az arcon megjelenő pikkelysömör ritka formája.
 • Palmoplantar pikkelysömör - a bőr kipirosodásaként jelentkezik, amelyet gyulladás és fájdalmas repedések okoznak a bőr redőiben.
 • A gyűrűs pustuláris pikkelysömör (von Zumbusch) jellemzője a bőrön található több steril hólyag. A vulgaris pikkelysömörben szenvedő betegeknél kiválthatja a kortikoszteroid-kezelés abbahagyása, fertőzés vagy helyi irritáció, amelynek során a páciensnél láz és leukociták megnyilvánulása alakul ki a vérben.
 • Arcpikkelysömör - főleg az arc közepén helyezkedik el, amelyet kifejezett a bőr finom hámlása jellemez.
 • Psoriaticus erythroderma – ez a betegség ritka a gyermekeknél.
 • Köröm érintettség - az idős betegek 10-40% -ánál fordul elő, és gyakran a betegség első bőrjele. A körmökön 0,3–0,5 mm méretű sárga foltok és mélyedések keletkeznek, amelyek a köröm elvesztését eredményezhetik.
 • Pikkelysömörös ízületi gyulladás - 16 év alatti gyermekeknél ez lehet a betegség első megnyilvánulása, ezért érdemes felkeresni a családi kórtörténetet (2). 


Pikkelysömör kezelése gyerekeknél 

A gyermekek pikkelysömörének kezelésében az alapja a megfelelő kezelés kiválasztása, ahol figyelembe kell venni az életkort, a nemet, a betegség súlyosságát és a kísérő tüneteket. Sikere a szülők és a gyermekek folyamatos oktatásától függ. A gyermekek bőre lágyabb, vékonyabb, ezért a mellékhatások váratlanul és sokkal korábban jelentkezhetnek, mint a felnőtteknél (2).

Pikkelysömör megelőzése és étkezés

A pikkelysömörben szenvedők számára ajánlatos egészséges életmódot folytatni elegendő alvás, ivási rendszer mellett, kerülni a provokatív tényezőket, az alkoholt, a cigarettát vagy a felesleges bőrirritációt.

Az orvostudomány nem erősíti meg a pikkelysömör speciális diétáját, amely elősegítené az állapot javítását, de a hal, gyümölcs és zöldség fogyasztása előnyös lehet az egészségre. A C- és E-vitamin rendkívül hatékony antioxidáns, megakadályozza a bőrsejtek károsodását, a szelén és az E-vitamin kombinációja gyulladáscsökkentő hatású, a cink pedig fenntartja az egészséges bőrt és körmöket, és elősegíti a gyógyulást.

A kezelés alatt nem szabad elfeledkezni a pszichoterápia befolyásolására. Fontos szerepet játszik a pszichoterápia, vagy a pszichológus segítsége, de az orvos barátságos megközelítése (a betegség tisztázása) is.

A reggeli zuhany, a krémezés és a bőr jó hidratálása (csak pH-semleges szappanokat használjon) segít enyhíteni a fájdalmat és a viszketést. A bőrirritáció elkerülése érdekében nem ajánlott súrolni a bőrt, tanácsos minőségi ruhát és cipőt viselni. A forró víz a bőr ellensége is, de ebben az esetben éppen ellenkezőleg, a rövid napsütés segíthet a regenerációban (2).

VOJ_3180

A szerző:
autor

PhDr. Mgr. Eva Medvecká, PhD., DiS

Az egyetem harmadik fokozatán végzett az ápolás területén. Szakterülete az aneszteziológia, újraélesztés, a sürgősségi ellátás, és a közösségi ápolás.

38 évig dolgozott főnővérként az OAIM-nál. 2015 óta az ADOS menedzsere.

Sokéves szakmai gyakorlata és az egész életen át tartó tanulása során széles körű multidiszciplináris ismeretekre és tapasztalatra tett szert a kórházi létesítményekben, de a közösségi otthoni ápolásban is. Előadásokat folytat, konzultál és ellenőrzi a diplomamunkákat az egyetemeken az ápolás területén.

Felhasznált szakirodalom:

 1. KOŠÚTOVÁ Monika, PSORIÁZA – ETIOLÓGIA, FORMY PSORIÁZY A JEJ LIEČBA, Univerzita Komenského v Bratislave, Prírodovedecká fakulta
 2. SIVCOVÁ Katarína, PROBLEMATIKA PSORIÁZY U DETÍ, Univerzita Komenského v Bratislave, Lekárska fakulta
 3. ROZBORILOVÁ Veronika, Bc., KVALITA ŢIVOTA U OBYVATEĽSTVA SO PSORIÁZOU, Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce Sv. Alžbety Bratislava, Ústav Dr. P. Blahu Skalica, Katedra ošetrovateľstva
 4. https://www.drmax.sk/beautyclub/telo/trapi-ma/prejavy-a-liecba-psoriazy
 5. http://www.mayoclinic.com/health/medical/IM01665
 6. https://www.mojareuma.sk/psoriaticka-artritida/